Unitatea 1 de la centrala nucleară din Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional, marţi seara, ora 21:31, după finalizarea lucrărilor de remediere, a anunţat producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă.
Reactorul 1 a fost oprit controlat în dimineaţa zilei de 18 septembrie în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie a unor neetanşeităţi ("scurgere minoră de agent de răcire") din sistemul primar de transfer al căldurii al reactorului Unităţii 1, informează News.ro.
"Conform procedurilor specifice ale CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poate realiza numai cu Unitatea în stare oprită. Oprirea controlată nu a avut impact asupra securităţii nucleare, personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, lucrările de remediere fiind realizate în conformitate cu procedurile aplicabile în astfel de situaţii", se arată într-un comunicat al companiei.
Compania a realizat în primul semestru al anului un profit net de 290,66 milioane lei, mai mare cu 59,4% faţă de perioada similară a anului trecut.
Veniturile din exploatare au crescut cu 20,1%, la 1,2 miliarde lei, determinate de creşterea cu 22,1% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I al anului 2019 faţă de preţul mediu ponderat din semestrul I al anului 2018, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019 similare cu cantitatea totală vândută în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018 (scădere cu doar 1%).
Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de 5.367.792 MWh în semestrul I al anului 2019, din care 4.918.714 MWh au fost livraţi în Sistemul Energetic Naţional, cu 1% mai mult faţă de prima parte din anul 2018.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.