Realizările Ministerului Comunicaţiilor sînt catalogate de PD drept "inginerii politico-financiare"

Corina Dunar
Ziarul BURSA #Politică / 27 august 2004

Dan Nica, ex-ministrul comunicaţiilor, a fost acuzat public ieri de preşedintele organizaţiei de tineret a PD, Liviu Nistoran, fost director general al GlobalNET, că este artizanul unor inginerii politico-financiare care au sărăcit bugetul de stat cu multe zeci de milioane de euro. Implementarea sistemului 112 este un exemplu de fraudă cu instrumente guvernamentale, a afirmat Liviu Nistoran.

La licitaţia organizată în august 2001, din cele 30 de firme care au cumpărat caietul de sarcini, doar una a ofertat, ceea ce este un caz de ilegalitate, susţine Liviu Nistoran. Domnia sa a precizat că societatea cîştigătoare este "Romanian Public Safety" (RPS), despre care a spus că este "o firmă fantomă".

Potrivit lui Nistoran, prin contractul cîştigat, în valoare de 42 de milioane de dolari SUA, firma RPS se angaja ca în 12 luni să execute sistemul de apeluri de urgenţă. Angajamentul nu a fost respectat, iar MTCI reziliază contractul, abia după 18 luni de la adjudecare, fără a se plăti însă penalităţi.

Liviu Nistoran a menţionat că, în final, printr-o hotărîre de Guvern din 2003, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost desemnat să implementeze proiectul, furnizorul principal fiind "Ericsson". Printr-o ordonanţă de urgenţă din 2003, s-au exceptat de la plata TVA în vamă echipamentele destinate sistemului 112 în valoare de 40 de milioane de euro.

Risipirea banilor de la buget de către Dan Nica nu se încheie aici, susţine Liviu Nistoran: Peste 10 milioane de euro, alocaţi de la bugetul de stat, au fost cheltuiţi pe site-uri Web (portaluri) şi aplicaţii software care au un număr foarte restrîns de utilizatori, unele de ordinul zecilor sau unităţilor.

Foarte multe proiecte realizate în 2001 şi 2002 avînd costuri mari au fost extinse în 2003 şi 2004 la preţuri de 3-4 ori mai ridicate. Liviu Nistoran afirmă: "Un exemplu este «Sistemul de management al documentelor în cadrul MCTI» realizat în 2001 de «Total Tehnologies» pentru suma de 626,5 miliarde de lei şi extins în 2004 de firma «Soft Net Development & Consulting» cu suma de 2,360 miliarde lei. Un alt exemplu edificator este «Portal Sănătate» realizat în 2002 de firma «Compaq» pentru 941 milioane lei şi extins în 2004 de «Ager Business» pentru suma de 2,281 miliarde lei. Extinderea «Portal Declaraţii pierdute» a costat bugetul de stat 2,390 miliarde lei, iar extinderea site-ului MCTI a costat numai în 2004 1,442 miliarde, costurile de întreţinere ridicîndu-se anual la peste 1 miliard de lei".

Sistemul de vot poate fi uşor fraudat

Liviu Nistoran susţine că sistemul de vot electronic ce se pare că va fi folosit în alegerile preliminare din PSD poate fi foarte uşor fraudat. Alterarea informaţiilor transmise de la organizaţiile locale, unde se votează, la centrul judeţean se poate produce în trei locuri: prin intervenţie în calculatorul în care se votează din localitatea respectivă, pe parcursul transmiterii informaţiei către centrul judeţean, indiferent că aceasta se face prin Internet sau printr-un mediu de stocare şi, în fine, la centrul judeţean. Pot fi utilizate cu uşurinţă programe care automat modifică rezultatul consolidat la nivel de judeţ referitor la un subiect. De exemplu se poate altera, printr-un program sau manual, rezultatul unei persoane prin transferarea unui număr mic de voturi de la alte persoane din mai multe organizaţii locale, per total diferenţa putînd fi suficientă pentru a influenţa decisiv rezultatele votului la nivel judeţean.

Eugen Dogariu, vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat, afirmă: "Cînd ai o avere de 5 milioane de dolari pare simplu să te pricepi la fraude. Trebuie să-l dezamăgesc pe Liviu Nistoran şi să recunosc că înţeleg spaima celor din PD şi PNL că şi ultima sursă potenţială de atac la alegerile preliminare din Partidul Social Democrat a dispărut prin utilizarea sistemului electronic de vot. Aş vrea să precizez pentru opinia publică faptul că sistemul electronic a fost deja auditat de Universitatea Politehnica Bucureşti, ANIS (Asociaţia naţională a industriei de software şi servicii), ATIC (Asociaţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din România) şi această soluţie a fost selectată tocmai pentru că este imposibil să păcăleşti calculatorul cu mici, bere şi găleţi (chiar inscripţionate cu săgeata liberală). În rest, doar regrete pentru cineva care pretinde că a lucrat în domeniulIT&C".

Dan Nica, directorul de campanie al PSD: "Toate informaţiile referitoare la Sistemul naţional de apeluri de urgenţă, 112, unul dintre cele mai moderne din Europa, sunt disponibile pentru cei interesaţi de o informare corectă în comunicatele şi declaraţiile realizate de-a lungul timpului de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Guvern".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb