Actualizare 17:25 Ambasadorul Turciei la Bucureşti: "Negocierile privind liberalizarea vizelor în UE continuă"
Negocierile continuă privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în Uniunea Europeană, data limită pentru o înţelegere în acest sens fiind luna octombrie a acestui an, a declarat, astăzi, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş.
Diplomatul a amintit, într-o conferinţă de presă, că liberalizarea vizelor face parte dintr-un acord semnat între Turcia şi Uniunea Europeană în martie.
"Noi ne-am asumat un risc mare, de fapt. De exemplu, oricine merge pe insulele greceşti, oricine, nu doar sirieni, trebuie să îi aducem înapoi. Imaginaţi-vă că avem 100 de persoane din Africa care trec în Turcia, apoi în Grecia. Nu e vina noastră, ei nu sunt cetăţeni turci. Ne asumăm riscul de a-i aduce înapoi. Când îi aduc înapoi, nu ştiu ce să fac cu ei. Încerc, la nivel guvernamental să trimit oamenii sau încerc să îi integrez", a exemplificat ambasadorul, potrivit unor surse din presă.
El a adăugat că angajamentul Turciei în gestionarea situaţiei migranţilor a avut rezultate "remarcabile".
"Cine şi-ar mai asuma un asemenea risc în Europa? Dar noi ni l-am asumat. Am făcut partea noastră, rezultatele au fost remarcabile. A fost cea mai mare criză umanitară după cel de-Al Doilea Război Mondial şi suprasolicita Europa. Ca parte a pachetului, era liberalizarea regimului vizelor. Nu e vorba de vize de muncă, e vorba de vize turistice", a detaliat diplomatul turc.
El a spus că un termen limită în acest sens este luna octombrie şi că Turcia nu doreşte să facă presiuni prin intermediul media referitor la liberalizarea vizelor.
"Evident, aşteptăm. Avem termen limită în octombrie, negocierile continuă. Nu vrem să lansăm ameninţări prin intermediul presei. Vrem să discutăm pentru a rezolva aceste probleme", a susţinut ambasadorul.
(G.F.)
--------
Actualizare 16:55
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat astăzi occidentul că "susţine terorismul" şi puciştii, în cel mai virulent atac lansat după tenativa ratată de lovitură de stat din 15 iulie, scrie AFP.
"Din nefericire, occidentul susţine terorismul şi stă alături de pucişti", a spus şeful de stat, într-un discurs susţinut la Ankara, ca răspuns la criticile din Statele Unite şi ţările europene legate de amploarea epurărilor care au urmat puciului ratat.
Acesta a acuzat şi faptul că scenariul loviturii de stat "a fost scris din străinătate".
"Această lovitură de stat nu a fost doar un eveniment planificat din interior. Actorii au acţionat în piesă după un scenariu care a fost scris din străinătate", a spus şeful statului, care îl acuză pe predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite, că este creierul puciului.
Preşedintele turc a criticat şi decizia autorităţilor germane de a-l împiedica să se adreseze prin videoconferinţă susţinătorilor adunaţi duminică la Koln, în vestul Germaniei, cu intenţia declarată de a susţine democraţia.
El a reproşat Berlinului că i-a lăsat recent să comunice prin videoconferinţă pe reprezentanţii Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angajat în luptă cu armata turcă de la expirarea armistiţiului, în iulie 2015.
Preşedintele turc a apărat măsurile luate de ţara sa după lovitura de stat ratată şi în special "starea de urgenţă care respectă procedurile europene".
"Uitaţi-vă ce a făcut Franţa: trei plus trei plus şase, ea a declarat un an de stare de urgenţă", a spus şeful statului turc.
(G.F.)
-------
Actualizare 16:40 Ambasadorul Turciei la Bucureşti: "Turcia e conştientă de obligaţiile sale privind respectarea drepturilor omului"
Turcia este conştientă de obligaţiile privind respectarea drepturilor omului, va continua să fie un aliat activ NATO şi să respecte Parteneriatul strategic cu România, a declarat astăzi ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş.
El a spus, într-o conferinţă de presă, că evenimentele de la jumătatea lunii trecute constituie "cea mai sângeroasă tentativă de lovitură de stat" din istoria ţării sale.
"Poporul nostru a luat atitudine iar cetăţenii turci şi-au riscat vieţile pentru democraţie. Toată lumea din Turcia, inclusiv Opoziţia, s-a opus tentativei de lovitură de stat. (...) Aceste fapte arată forţa democraţiei turce şi a instituţiilor sale, dar şi dimensiunea cu care democraţia a fost internalizată de societatea turcă", a afirmat ambasadorul, potrivit unor surse din presă.
Osman Koray Ertaş a vorbit şi despre declararea, timp de trei luni, a stării de urgenţă în Turcia, după tentativa de lovitură de stat.
"Decizia a fost susţinută de Parlament, alături de un partid de Opoziţie", a declarat el. "Subliniez acest lucru pentru a demonstra că există o percepţie greşită, când lucrurile sunt prezentate doar prin acţiunile preşedintelui Erdogan. Nu e decizia unui singur om. Turcia este o democraţie", a adăugat ambasadorul.
(G.F.)
--------
Actualizare 16:00 Surse: Turcia vrea scindarea serviciului de informaţii
Guvernul Turc are în vedere scindarea puternicului său serviciu de informaţii MIT în două entităţi, una pentru spionajul extern şi cealaltă pentru supravegherea internă, măsură ce survine după tentativa de puci eşuată, a relatat cotidianul turc Hurriyet, citat de AFP.
Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat luni că o restructurare a serviciilor de spionaj turceşti este ''în program'', după ce guvernul turc a efectuat deja o profundă remaniere în armată.
(G.F.)
-------
Actualizare 14:55 Autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru 100 de angajaţi ai unui spital militar din Ankara
Autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru 100 de membri ai personalului unui spital militar din Ankara, inclusiv medici, a anunţat astăzi televiziunea privată NTV, citată de AFP.
La mijlocul zilei aveau loc descinderi ale poliţiei la spitalul Gulhane, cel mai mare spital militar din capitala turcă, pentru a găsi persoanele vizate de mandate, a precizat NTV.
Nu se ştie deocamdată dacă au fost deja arestaţi membri ai personalului spitalului GATA (Gulhane Military Medical Academy).
Mandatele au fost emise în cadrul unei vaste epurări întreprinse în Turcia după tentativa de puci eşuată din 15 iulie împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a fost imputată de către Ankara simpatizanţilor predicatorului Fethullah Gulen.
(G.F.)
------
• Premierul Turciei: "Guvernul turc a preluat controlul asupra fabricilor militare şi a şantierelor navale"
Turcia a preluat controlul asupra fabricilor şi şantierelor navale care erau sub controlul statului major al armatei, a anunţat astăzi premierul turc, Binali Yildirim. Măsura are loc în cadrul unei mari reorganizări a forţelor armate ca urmare a tentativei de puci eşuate de luna trecută, relatează agenţia Reuters.
Exprimându-se în cadrul unei întâlniri la parlament cu membri ai formaţiunii sale aflate la guvernare, AKP, Yildirim a afirmat, de asemenea, că restructurarea forţelor armate ale Turciei nu va slăbi armata, ci o va concentra pe activităţi esenţiale pentru securitatea naţională.