Reciclarea monitoarelor în cei 11 ani de activitate ai GreenWEEE a salvat 122 milioane de litri de apă potabilă şi a prevenit generarea de aceeaşi cantitate de apă reziduală. Aceeaşi cantitate de apă a fost folosită de 1,630,000 persoane pentru a face duş într-o saptămână.
Mihaela Sofronea, PR Manager GreenWEEE., a declarant: "În eforturile noastre de a avea un comportament prietenos cu natura, oamenii se gândesc la soluţii cum ar fi evitarea articolelor din plastic de unica folosinţă sau economisirea de energie. Dar pandemia de coronavirus a dus la o creştere a deşeurilor, inclusiv de echipamente electrice şi electronice. Astăzi, de Ziua Internaţională a Apei, GreenWEEE îndeamnă populaţia să colecteze şi să recicleze echipamentele electrice şi electronice şi să folosească cu atenţie resursele naturale".
Toate aparatele din casa noastră care se conectează la priză sunt echipamente electrice şi electronice. Fiecare persoană produce aproximativ 17,7 kg de deşeuri de echipamente electronice anual în Europa, conform unui studiu publicat de World Economic Forum. Aceste echipamente conţin şi substante periculoase, iar atunci când sunt aruncate la coşul de gunoi sau depozitate la întâmplare, pe măsură ce se descompun, elementele periculoase sunt eliberate în mediu, contribuind la poluarea apei şi a aerului.
Pe lângă faptul că au conţinut de substanţe periculoase, multe dintre acestea conţin metale preţioase, aur, argint, platină şi paladiu, dar şi cupru, aluminiu şi plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite ca materie primă secundară.
"Doar prin reciclarea monitoarelor TV într-o singură zi lucrătoare, GreenWEEE economiseşte echivalentul de CO2 al emisiilor făcute de o maşină care parcurge de patru ori distanta Cluj - Bucureşti. Reciclarea unui singur telefon mobil economiseşte suficientă energie cât să asigure funcţionarea unui laptop timp de 44 ore" a declarat Mihaela Sofronea, PR Manager GreenWEEE.
Cel mai mare reciclator din Buzău vine şi cu explicaţii utile în vederea depozitării eletronicelor. Astfel, într-un comunicat de presă este explicat faptul că după ce electronicele uzate când ajung la fabrica de reciclare GreenWEEE, în funcţie de tipul de aparat electric sau electronic, acestea întră în diferite procese de producţie pentru a reciclate.
Mihaela Sofronea a adăugat: "Ceea ce rezultă prin reciclare, aşa-numitele «fracţii», pot ajunge să fie folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate ca atare. De exemplu, fierul obţinut din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al maşinilor, aluminiul şi cuprul este folosit în fabricarea caloriferelor, iar plasticul pentru a fabrică alte produse cu componeta de plastic (frigidere, aparate de aer condiţionat). Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de călcat este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale (de exemplu, o chitară). De asemenea, reciclarea bateriilor este cea mai bună soluţie pentru mediul înconjurător, din acestea conţinând metale grele, ce nu trebuie să ajungă la groapa de gunoi. Prin reciclare se reduce nevoia de extragere materii virgine (minerit, cariere, exploatare forestieră) rafinare şi prelucrare materii prime, care creează substanţial poluarea aerului şi apei".
GreenWEEE îşi desfăsoară activitatea în două fabrici de reciclare în România: la Buzău (din 2009) şi la Câmpia Turzii (din 2017), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un număr de peste 350 de angajaţi.
Investiţile în valoare de 25 milioane euro se reflectă în activitatea companiei, fiind una din cele mai sigure şi perfomante în industria reciclării DEEEurior din Europa. De la începutul activităţii din 2009 şi până în prezent, compania a conservat prin reciclare mai mult de 4 milioane de tone de CO2 şi este certificată WEEELabex, o etichetă internaţională de excelenţă recunoscută pentru tratarea şi reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.
Compania face parte din Green Group, parc integrat de reciclare prezent de 18 ani pe piaţa din Europeană, având fabrici în România, Lituania şi Slovacia. Companiile au specific diferit de reciclare şi producţie, GreenWEEE reciclează toate echipamentele electrice, cabluri şi componente din industria auto, GreenTech este cel mai mare procesator european pentru deşeuri PET, GreenFiber International lider european in producţia de fibră sintetică, GreenGlass Recycling care proceseaza deşeurilor de sticlă post-consum şi Eltex Recycling, furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2021, 00:39)
Nu reciclarea salveaza planeta/resursele. Ci reeducarea planetei pentru a abandona consumerismul DOBITOC.
Incetati sa va mai schimbati telefonul la fiecare 2 ani. Obligati Google/Apple sa suporte aplicatiile cel putin 5 ani.
Cereti electrocasnice care sa dureze de la 7 ani in sus.
Ridicati taxa TVA pentru toate cumparaturile de obiecte, mai putin pe acelea la care se prezinta un voucher care demonstreaza ca a fost reciclat un produs care a durat cel putin cativa ani.