RECONFIRMARE A OBIECTIVELOR STRATEGICE: Investiţii de 4,5 miliarde de euro la "Petrom", până în 2010

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iunie 2008

Investiţii de 4,5 miliarde de euro la "Petrom", până în 2010

Petrom îşi propune să investească câte 1,5 miliarde euro anual, până în 2010, pen­tru atingerea obi­ectivelor strategice, obiective ce au fost reanalizate în contextul actual de piaţă (creşteri record ale preţului petrolului, impactul crizei financiare globale care generează presiune inflaţionistă) şi confirmate.

Investiţiile estimate sunt mai mari faţă de cele prognozate în 2005, datorită achiziţiilor, noilor proiecte, inflaţiei costurilor din industrie şi stării echipamentelor şi bunurilor de care compania dispunea la momentul privatizării, se arată în raport.

Mariana Gheorghe, director general al "Petrom", a declarat: "Experienţa câştigată de echipa de management în perioada de după privatizare şi rezultatele bune obţinute până în prezent ne întăresc convingerea că putem atinge obiectivele pentru 2010 stabilite în 2005, şi pe care le-am revizuit marginal pentru a ne alinia la condiţiile industriei în care operăm."

Reprezentanţii companiei susţin că atingerea obiectivelor pentru 2010 va contribui considerabil la asigurarea securităţii energetice a ţării noas­tre şi va garanta accesul la produse petroliere de calitate al consumatorilor români.

"Evoluţia companiei din ultimii trei ani a fost marcată de procesul amplu de modernizare şi restructurare pe care îl implementăm cu succes", a declarat Mariana Gheorghe, adăugând: "Într-un mediu volatil şi nu întotdeauna prielnic, ne-am atins în avans o serie de obiective pe care le stabilisem pentru 2010, am consolidat poziţia companiei şi am adăugat valoare tuturor activităţilor noastre."

Preţurile ridicate al ţiţeiului afectează nu numai pieţele internaţionale ci şi România şi, implicit, Petrom. Pentru o companie integrată, aşa cum este Petrom, aceste preţuri ridicate au atât efecte pozitive, cât şi efecte negative, având în vedere impactul asupra costurilor de operare şi investiţii. Suntem o companie responsabilă, ne vom concentra în continuare asupra eficienţei energetice şi operaţionale şi a dezvoltării sustenabile pe termen lung.

În contextul regulilor pieţei libere europene, vom utiliza instrumentele de care un operator comercial dispune, în folosul pe termen lung al tuturor acţionarilor şi al economiei de piaţă româneşti."

Obiectiv pe segmentul de Explorare şi Producţie: stabilizarea producţiei din România la 210.000 bep/zi (n.r. barili echivalent petrol) şi reducerea costului de producţie, la circa 15 dolari/bep

Pe segmentul de Explorare şi Producţie, eforturile "Petrom" se vor concentra, în continuare, asupra stabilizării producţiei din România la 210.000 bep/zi (n.r. barili echivalent petrol) şi reducerii costului de producţie, la circa 15 dolari/bep, în condiţiile unei inflaţii semnificative a costurilor din industrie şi a influenţei diferenţelor de schimb valutar, potrivit comunicatului companiei. În 2007, producţia de ţiţei în România a fost stabilizată la 89.000 barili/zi. Succesul este datorat investiţiilor semnificative in sectorul de E&P, care s-au concretizat în tehnologii moderne şi management performant. Estimările privind producţia internaţională din regiunea caspică în 2010 au fost revizuite la circa 20.000 bep/zi, din cauza reevaluării potenţialului de achiziţii rentabile din regiune. Obiectivul pentru rata de înlocuire a rezervelor rămâne neschimbat, de 70% până în 2010; compania a atins deja în 2007 o rată de înlocuire a rezervelor de 38%, de la circa 13% în 2006.

Obiective pe segmentul Rafinare: extinderea capacităţii de rafinare a Petrobrazi, îmbunătăţirea mixului de produse şi reducerea considerabilă a consumului propriu de ţiţei

În ceea ce priveşte activitatea de Rafinare, obiectivele strategice ale societăţii rămân eficientizarea activităţii, extinderea capacităţii de rafinare a "Petrobrazi" la 6 milioane de tone anual (de la 4,5 milioane de tone), îmbunătăţirea mixului de produse şi reducerea considerabilă a consumului propriu de ţiţei. Modernizarea activităţilor de rafinare se va finaliza în 2011, iar rezultatele acesteia sunt estimate să apară în 2012. Până în 2007, au fost îndeplinite deja câteva obiective importante: reducerea cu 70% a pierderilor prin faclă si creşterea la 4 ani a intervalului dintre două revizii generale. Carburanţii obţinuţi în cele două rafinării respectă toate standardele de calitate; începând cu anul trecut, compania amestecă motorină cu biodiesel, pentru a livra pieţei carburanţi în conformitate cu legislaţia din România.

Restructurarea diviziei de Marketing - obiectiv începlinit

Restructurarea din cadrul diviziei de Marketing a fost în mare parte realizată, potrivit reprezentanţilor "Petrom". Obiectivele importante stabilite pentru 2010, cum ar fi vânzări anuale medii pe staţie, au fost depăşite. Dacă în 2005, obiectivul vizând vânzările anuale medii pe staţie a fost de 3 milioane litri /an, în 2007 acestea au atins 3,5 milioane litri /an, iar noul obiectiv stabilit pentru 2010 se ridică la 3,9 milioane litri /an. Toate benzinăriile funcţionează în prezent în sistemul Full Agency şi peste 100 de staţii premium PETROMV au fost construite în ultimii ani.

Obiectiv pe segmentul de Gaze şi Energie: creşterea volumului vânzărilor la circa 7 miliarde mc/an, până în 2010

Pentru segmentul de Gaze şi Energie, obiectivele rămân neschimbate şi au în vedere creşterea volumului vânzărilor la circa 7 miliarde mc/an până în 2010 şi dezvoltarea de capacităţi proprii de înmagazinare a gazelor.

În prezent, "Petrom" furnizează aproximativ o treime din consumul de gaze al României, la un preţ care reprezintă circa jumătate din preţul gazelor de import.

În plus, Petrom îşi propune să devină un jucător important pe piaţa energiei, atât prin valorificarea complementarităţii gazelor naturale şi a energiei electrice, cât şi prin abordarea de proiecte în domeniul energiilor alternative. În acest sens, cel mai important proiect in derulare este construcţia centralei electrice de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW, ce va intra in funcţiune in 2011.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. În anul 2007 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.683 milioane Euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 933 milioane euro. OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa centrală deţine 51,011% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 21 ţări pe cinci continente în domeniul de Explorare şi Producţie, Distribuţie gaze precum şi Produse Chimice în 27 de ţări pe cinci continente. AVAS deţine 20,64% din acţiunile

Cotaţia maximă a anului 0,56 lei/acţiune

Acţiunile "Petrom" Bucureşti (simbol SNP) au înregistrat luni, 2 iunie, preţul maxim al acestui an, de 0,56 lei/acţiune. Acesta este cu 56,42% mai mare decât minimul anului, de 0,358 lei/acţiune, atins pe 6 februarie. La finalul şedinţei de ieri, cotaţia SNP a fost de 0,545 lei/acţiune, cu 9,21% peste cea de la începutul anului.

În ultima perioadă, acţiunile "Petrom" au fost în atenţia investitorilor, înregistrând rulaje semnificative. În şedinţa de ieri, au fost shcimbate 3,76 milioane de acţiuni SNP, în sumă de 2,06 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. persoana urmarita penal pentru pagubirea bugetului de stat cu cca o jumatate de miliard de euro si primejduirea sigurantei energetice a statului.

    Aceasta persoana este Director in cadrul Directiei de Resurse Umane si ati ghicit probabil despre cine e vorba, se numeste Carmen Marin si a fost pana in August 2007 Director de Strategie-Marketing la firma de stat mulsa de ''baietii destepti'' prin contractele bilaterale de furnizare incheiate fara licitatie, SC Hidroelectrica SA. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb