Record de căldură în Regatul Unit

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 5 iulie 2023

Record de căldură în Regatul Unit

Recordurile de temperatură cad unul după altul în cele mai diverse zone ale lumii. Fenomenele meteo extreme sunt tot mai prezente. Regatul Unit a înregistrat în 2023 cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor sale în ceea ce priveşte temperaturile medii, maxime şi minime, a anunţat serviciul britanic de meteorologie (Met Office).

Luna trecută, temperatura medie din Regatul Unit a fost de 15,8 grade Celsius, depăşind cu 0,9EC precedentul record de 14,9EC, stabilit în iunie 1940 şi egalat în iunie 1976, a detaliat Met Office, care subliniază că schimbările climatice sporesc riscul de apariţie a unor temperaturi record. "A fost în mod oficial cea mai călduroasă lună iunie pentru Regatul Unit, în ceea ce prieşte temperatura medie, precum şi temperaturile maxime şi minime", cu un vârf de 32,2EC care a fost atins, a precizat Mark McCarthy de la Met Office. Regatul Unit a înregistrat mai multe zile călduroase la jumătatea lunii iunie, care le-au făcut pe autorităţile britanice să impună restricţii ale consumului de apă în sud-estul Angliei, în timp ce oficialii din Scoţia s-au declarat îngrijoraţi de nivelul râurilor şi lacurilor locale. "Ceea ce este frapant a fost persistenţa căldurii pentru o mare parte a lunii, cu temperaturi în majoritatea zonelor în jurul a 25EC şi, uneori, chiar de peste 30EC", a adăugat Mark McCarthy. Cele patru naţiuni din componenţa Regatului Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord), analizate separat, au înregistrat fiecare cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor lor.

Vara din 2022 a fost cea mai călduroasă vară înregistrată de Anglia în istoria sa modernă, la egalitate cu cea din 2018, ocupând locul al patrulea la nivelul întregului istoric al Regatului Unit. Pragul de 40EC a fost depăşit pentru prima dată (40,3EC, pe 20 iulie, la Coningsby, un sat din nord-estul Angliei), în timp ce 2022 a fost şi el cel mai călduros an înregistrat de meteorologii din Regatul Unit. Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile repetate de căldură şi de caniculă sunt un indicator fără echivoc al încălzirii planetei noastre şi riscă să se înmulţească, să se prelungească şi să se intensifice în anii următori.

Vreme extremă în China

Ploile torenţiale au declanşat viituri în nordul Chinei provocând decesul unei persoane şi dispariţia altor două, a relatat presa de stat luni, cel mai recent bilanţ după mai multe săptămâni de vreme extremă care nu pare să se apropie de final, informează Reuters. Ploile torenţiale, valurile de caniculă şi grindina au provocat pagube infrastructurii, recoltelor şi au pus în pericol efectivele de animale de pe teritoriul ţării.

Fenomenele meteo au pus la încercare răbdarea a numeroşi cetăţeni din cei 1,4 miliarde de chinezi şi a stârnit temeri privind schimbările climatice. Precipitaţiile din regiunea Mongolia Interioară au provocat viituri în urma cărora o persoană a murit, iar două sunt date dispărute, potrivit postului de televiziune CCTV.

Începând de săptămâna trecută, salvatori din diferite regiuni din sudul Chinei, inclusiv provincia sud-vestică Guizhou, au evacuat rezidenţii şi au pus la adăpost animalele de viituri şi alunecări de teren. Ploi intense s-au abătut asupra unor zone din provincia Yunnan pe perioada weekendului, iar apele au luat maşini de pe străzile care arătau asemenea unor râuri, potrivit relatărilor din mass-media. Alunecările de nămol din provincia Sichuan, situată tot în sud-vest, a făcut mai multe victime săptămâna trecută.

Nordul Chinei rămâne sub un val anormal de caniculă care s-a instalat mai devreme decât de obicei şi a cuprins arii extinse, a relatat presa de stat, citând Centrul naţional pentru climă. Vremea caniculară s-ar putea prelungi pentru încă 10 zile. De mai multe săptămâni, meteorologii au avertizat în legătură cu fenomene de convecţie care deseori provoacă furtuni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb