Record de listări la Bursa din Turcia, în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2022

Korkmaz Ergun, directorul executiv al Borsa Istanbul. Sursa: facebook.com

Korkmaz Ergun, directorul executiv al Borsa Istanbul. Sursa: facebook.com

52 de societăţi au lansat oferte publice iniţiale la Borsa Istanbul, anul trecut, atrăgând un total de circa 1,6 miliarde de dolari

Piaţa din Turcia, pe locul al 13-lea la nivel mondial

Bursa de Valori din Turcia a consemnat, anul trecut, un nivel record istoric în privinţa numărului de oferte publice iniţiale (IPO) atrase, conform anunţului făcut de Borsa Istanbul, care menţionează că 52 de companii s-au listat pe această piaţă în 2021, în pofida pandemiei de Covid-19.

Korkmaz Ergun, directorul executiv al Borsa Istanbul, a declarat, într-un comunicat, că valoarea totală a IPO-urilor lansate anul trecut pe piaţa pe care o conduce a fost de 21,6 miliarde de lire turceşti (aproximativ 1,6 miliarde de dolari).

Recordul anterior a fost înregistrat în 1990, când s-au listat 35 de companii, se arată în comunicat, care precizează că cifra a scăzut la opt în 2020, când pandemia a lovit Turcia. Borsa Istanbul s-a clasat pe locul al 13-lea la nvel global, în 2021, în ceea ce priveşte numărul IPO-urilor atrase, ceea ce semnifică o creştere faţă de locul 27 din 2020.

Numărul de investitori de pe piaţa Turciei, valorile indicilor bursieri şi volumele de tranzacţionare au atins, de asemenea, niveluri maxime istorice în 2021, potrivit spuselor lui Ergun, care a menţionat că toate serviciile au fost furnizate de Borsa Istanbul neîntrerupt, în ciuda impactului persistent al pandemiei. Domnia sa a subliniat că, la sfârşitul anului 2021, profitul net al bursei a crescut cu 44%, la 2,07 miliarde de lire turceşti.

Borsa Istanbul, pregătită să lanseze contracte futures pe obligaţiuni guvernamentale

Borsa Istanbul continuă să extindă gama de produse şi servicii pe care le oferă investitorilor, iar după contractele futures pe platină şi paladiu, şi contractele futures şi options pe dolar/liră turcească cu livrare fizică, lansate recent, vor urma contractele futures pe obligaţiuni guvernamentale, potrivit mon­dovisione.com.

Sursa informa, la finele anului trecut, că noile contracte futures pe obligaţiuni guvernamentale vor permite sectorului financiar şi investitorilor instituţionali, în special, să îşi gestioneze mai eficient riscurile legate de ratele dobânzilor. Aceste contracte vor fi decontate prin livrare fizică la scadenţă, iar Takasbank va servi ca şi contraparte centrală.

Contractele futures pe obligaţiuni guvernamentale vor atrage investitorii corporativi şi de retail, care, pe lângă bănci, doresc să se protejeze împotriva modificărilor ratelor dobânzilor de pe piaţă.

Korkmaz Ergun, directorul executiv al Borsa Istanbul, a declarat: "Contractele futures pe obligaţiuni guvernamentale vor permite sectorului financiar şi investitorilor instituţionali să-şi gestioneze mai eficient riscurile legate de ratele dobânzilor, să crească profunzimea pieţei titlurilor de datorie prin asigurarea interacţiunii între piaţa spot şi cea futures, şi să creeze preţuri mai bune. Prin diversificarea produselor şi serviciilor pe care le oferim la Borsa Istanbul, continuăm să contribuim la satisfacerea nevoilor de investiţii şi de gestionare a riscurilor ale participanţilor la piaţă, precum şi la creşterea profunzimii pieţelor".

Trendyol, societate susţinută de gigantul Alibaba, vrea să se listeze la Istanbul în anii următori

Firma turcă de comerţ electronic Trendyol, susţinută de gigantul chinez al internetului Alibaba, plănuieşte lansarea unei listări duale - la Istanbul şi la New York sau Londra, atunci când veniturile sale din vânzările externe vor ajunge la 30-35% din veniturile totale, potrivit anunţului făcut luna aceasta de directorul executiv al firmei, Caglayan Cetin.

Domnia sa a declarat, potrivit Reuters: "Înainte să lansăm o ofertă publică, dorim ca veniturile noastre din străinătate, care reprezintă aproximativ 5% din veniturile totale în acest moment, să crească la 30-35%".

Trendyol, una dintre cele mai cunoscute platforme din Turcia, a beneficiat de sprijinul investitorilor străini şi deţine o poziţie de lider pe piaţa fragmentată de comerţ electronic din ţara de origine. Compania plănuia ca oferta publică iniţială să fie lansată în 2024-2025, dar echipele care se ocupă de IPO depun eforturi pentru a o putea lansa anul viitor, a mai spus Caglayan Cetin, precizând: "Scopul nostru final este un IPO. Vom folosi metoda listării duale: în Turcia, la Bursa din Istanbul, respectiv la Londra sau New York".

În august 2021, Trendyol a încheiat acorduri pentru a strânge 1,5 miliarde de dolari de la investitori, evaluând astfel compania la 16,5 miliarde de dolari.

Întrebat dacă are planificată o nouă rundă de finanţare, Cetin a afirmat că există interes din partea investitorilor existenţi şi noi, dar compania trebuie mai întâi să decidă unde să direcţioneze noi investiţii.

Compania Trendyol este interesată să cumpere societăţi în ţările din Orientul Mijlociu sau Europa şi are ca ţinte firme cu o evaluare cuprinsă între 500 de milioane şi 6 miliarde de dolari.

Fondatorii Trendyol deţin 20% din acţiunile companiei, inclusiv aşa-numitele titluri de aur, în timp ce Alibaba are în proprietate 70%. Alţi investitori în Trendyol includ General Atlantic, SoftBank Vision Fund 2 din Japonia, Princeville Capital din Germania şi Autoritatea pentru Investiţii din Qatar.

Fondul suveran din Turcia va investi 250 de milioane de dolari în tehnologie

Fondul suveran din Turcia (TWF) a primit aprobarea consiliului de administraţie pentru înfiinţarea unui fond de investiţii în tehnologie, în sumă de 250 de milioane de dolari.

Directorul general al TWF, Arda Ermut, a declarat luna aceasta, citat de hurriyetdailynews.com: "Ne propunem să investim în domenii cu valoare adăugată, în zone lider ale noii economii, care vor umple golul din ecosistemul din ţara noastră".

Portofoliul fondului include 28 de companii din şapte sectoare, două licenţe şi 46 de proprietăţi imobiliare, a mai spus Ermut, exemplificând în acest sens: creditorii de stat Ziraat Bank, HalkBank şi VakifBank; piaţa bursieră a ţării - Borsa Istanbul; compania aeriană Turkish Airlines; giganţii GSM Turkcell şi Turk Telekom, şi furnizorul de gaze naturale Botaş.

Ermut a mai menţionat că TWF deţine majoritatea acţiunilor proiectului Istanbul Finance Center (IFC). Construcţia IFC în metropola şi centrul comercial al ţării este aşteptată să fie finalizată în acest an.

Pentru fiecare companie din portofoliul TWF sunt efectuate audituri independente. Acestea sunt urmate de un audit efectuat de Consiliul de Supraveghere de Stat, iar procesul se încheie cu un audit al Parlamentului.

În martie anul trecut, Fondul suveran al Turciei a finalizat o tranzacţie de împrumut sindicalizat în valoare de 1,25 miliarde de euro (1,48 miliarde de dolari), cu participarea a 14 bănci din Asia, Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. .... si (m)UiPath se listeaza in Sua, si e catalogat drept un mare succes! :))

    Nu ca n-ar fi si alte motive pt care BVB e inca mica.

    1. inca n-am inteles de ce nu e anchetat Dines de dna/mapn pentru tradare, cel putin?!

      Adica in Germania, Franta, Rusia, Ungaria, Turcia etc nu s-ar intampla asa ceva! De fapt, in nici o tara normala.

      nu e nici o tradare , omule!

      devii public (iti listezi actiunile) unde te doare pe tine basca, ma!  

      ia zi-mi ... in ce tara "normala" exista acuzatia de "tradare" pentru asta ? :)  

      e liber omul sa isi listeze gogoseria de software-uri si siroparia de servicii IT ( :D ) unde doreste :)  

      hai sa fim liberi, vrei?

      e bunul-gust al libertatii in joc!  

      O sa-l ancheteze BOR si Preafericitu. Aceasta tradare a ortodoxiei nu va raminea nepedepsita.

      Acum citeva seri, la masa alaturata, vorbeaua niste binecredinciosi ca si Asociatia Marilor Crescatori de Mici Copitate a declansat o ancheta si urmeaza sa-l puna sub acuzare. 

    si daca totul e asa misto acolo.... de ce Turcia inregistreaza iesiri nete de capital si in 2019 si in 2020 si in 2021 ???

    In 2021 s-au marit considerabil exit-urile de capital strain!  

    O fi asa de prea mult bine?  

    Vedeti ca banii spun o poveste cand vin undeva sau cand pleaca de acolo.  

    Ascultati-le fosnetul placut si va veti da seama de viitorul proxim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb