Record la emisiile de dioxid de carbon

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 6 martie 2023

Record la emisiile de dioxid de carbon

Există recorduri pe care nimeni nu le doreşte, mai ales când e vorba de unele care afectează pe absolut toată lumea pe termen lung. Emisiile globale de dioxid de carbon legate de energie au atins un nivel record anul trecut, deşi mai multe tehnologii curate, cum ar fi energia solară şi vehiculele electrice, au contribuit la limitarea impactului consumului crescut de cărbune şi petrol, a anunţat săptămâna trecută Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE). În următorii ani vor fi necesare reduceri profunde ale emisiilor, în principal din arderea combustibililor fosili, pentru a fi îndeplinite obiectivele de limitare a creşterii temperaturilor la nivel global şi de prevenire a schimbărilor climatice, au spus oamenii de ştiinţă. "Încă vedem creşterea emisiilor de la combustibilii fosili, împiedicând eforturile de a îndeplini obiectivele climatice ale lumii", a declarat directorul general al AIE, Fatih Birol, într-un comunicatul care însoţeşte raportul. Raportul agenţiei de supraveghere din Paris vine la doar câteva săptămâni după ce marii producători de combustibili fosili precum Chevron, Exxon Mobil şi Shell au raportat profituri record, în timp ce BP a dat înapoi lanurile de reducere a producţiei de petrol şi gaze şi de reducere a emisiilor. "Companiile internaţionale şi naţionale din sectorul combustibililor fosili realizează venituri record şi trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate", a spus Birol. Emisiile globale din sectorul energie au crescut cu 0,9% în 2022, până la un record de 36,8 miliarde de tone, a arătat analiza IEA. Emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite de la cărbune au crescut cu 1,6% anul trecut, multe ţări orientându-se către combustibilul mai poluant după invadarea Ucrainei de către Rusia şi o reducere a aprovizionării cu gaze ruseşti către Europa, care a provocat preţuri record ale gazelor. Emisiile de CO2 din petrol au crescut cu 2,5%, dar au rămas sub nivelurile anterioare pandemiei, potrivit raportului. Aproximativ jumătate din creşterea emisiilor legate de petrol a fost determinată de o creştere a călătoriilor aeriene, care şi-au revenit de la un nivel scăzut în timpul pandemiei. Scăderea producţiei centralelor nucleare şi din cauza evenimentelor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură, au contribuit, de asemenea, la creşterea emisiilor legate de energie, a spus AIE. Emisiile au fost parţial compensate, totuşi, de o creştere a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi eoliană şi solară, măsurile de eficienţă energetică şi vehiculele electrice.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Record la emisiile de dioxid de carbon"

    iar ne lovim de realitatea dura care nu "asculta" de propaganda 

    1. Da, mai ales atunci cand piata europeana este invadata de masini electrice care sunt incarcate la ore de maxim consum (Ca deh, atunci vine melteanul la birou sau se duce la cumparaturi), atunci cand intra in actiune centralele pe carbune.

      Dar de ce sa fim inteligenti cand putem fi prosti. Promovam masinile electrice care produc mai mult CO2 in prima 100 000 de km in procesul de productie si de incarcare. 

      Dar nu recunoastem ca gridul electric la om acasa, acolo unde ar trebui sa isi incarce noaptea masinile, nu exista si nu va fi dimensionat nici in 50 de ani de acum inainte. 

      Si nici nu producem masinile electrice intr-o maniera fara emisii de CO2. Ca asta nu se poate si nu se va putea 50 de ani de acum inainte. 

      Cand omenirea este condusa doctrinar, asa ca si pe vremea comunismului, rezultatele se vad. Doctrina ecologista "trebuie sa facem ceva, nu stim ce, iar ce stim ca ar trebui facut, nu se poate, atunci facem ce se poate". Ce ar trebui facut? Simplu.... orasele de 15 min. Desfiintate toate cladirile mamut de birouri si toate "zonele de birouri" la care oamenii trebuie sa faca naveta ore prin orasele aglomerate. Toate birourile trebuie sa aiba sedii pe fiecare km2 dintr-un oras pentru a reduce mobilitatea urbana. Interzicerea circulatiei cu masina in zile par/impar. Interzicerea crypto si a consumului de energie in scopuri speculative.... Si lista poate continua. 

      Sa interzicem fabricarea blugilor ne-ecologici. Consuma o tona de apa si multa energie.

    la cat mai mult dioxid de carbon, ca sa iesim din interglaciar !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb