RECTIFICAREA BUGETARĂ A UITAT DE INDUSTRIA DE APĂRARE Companiile de stat, fără bani pentru salarii începând din luna septembrie

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 31 august 2022

Companiile de stat, fără bani pentru salarii începând din luna septembrie

Prin bugetul de stat pe 2022, Guvernul a subfinanţat companiile de stat din industria de apărare, alocându-le sub 50% din suma solicitată

Guvernul nu a alocat niciun ban pentru companiile de stat din industria de apărare la prima rectificare bugetară, care a avut loc în cursul lunii august, iar acest fapt are impact asupra a 80% din companiile respective, care, la începutul lunii octombrie, nu vor mai avea bani pentru a achita salariile angajaţilor şi facturile agenţilor economici pentru luna septembrie, a declarat, pentru ziarul BURSA, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

"I-am trimis astăzi o nouă adresă prim-ministrului Nicolae Ciucă, după aceea trimisă în 17 august, în care îi prezentam situaţia cu care ne confruntăm. La prima adresă, premierul ne-a asigurat că Guvernul va găsi resursele necesare pentru a suplimenta bugetele companiilor din industria de apărare, dar până acum nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Situaţia este gravă deoarece, dacă în primul semestru am avut un volum al comenzilor de 37,7%, în semestrul doi estimăm că acesta se va situa la 30,7%. Practic, din numărul comenzilor reiese clar că, fără suplimentarea sumelor pentru plata nucleului în companiile de stat din industria de apărare, peste 60% dintre societăţi îşi vor înceta activitatea din cauza noilor taxe şi impozite pe terenuri şi clădiri şi a creşterilor galopante de preţuri la materiale, gaze, energie şi alte utilităţi. Mai mult, 80% din companii nu vor putea în luna octombrie să plătească salariile pentru luna septembrie ale angajaţilor. Toată lumea ştie de situaţia aceasta, pentru că noi i-am prezentat-o premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Economiei, Florin Spătaru, încă din lunile ianuarie şi februarie. Noi am cerut un buget pentru acest an de 156 milioane lei şi am primit doar 77 milioane lei, ceea ce înseamnă sub 50% din nevoile financiare ale companiilor de stat din industria de apărare pentru asigurarea nucleului de bază", ne-a spus, ieri, Constantin Bucuroiu.

La toate această stare de lucruri se adaugă şi faptul că industria de apărare se confruntă cu o lipsă acută a forţei de muncă, din cauza veniturilor foarte mici, a forţei de muncă îmbătrânite ce a cauzat pensionarea foarte multor angajaţi, ceea ce a dus la o situaţie complicată pentru companiile de stat, a precizat preşedintele ASIAA.

Liderul sindical susţine că peste 70% din angajaţii din industria de apărare doresc să protesteze în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului, şi că un astfel de miting va avea loc în cazul în care nu vor primi niciun răspuns pozitiv, în următoarele două săptămâni din partea premierului Nicolae Ciucă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb