RECTIFICAREA BUGETARĂ - ÎNTR-O ŞEDINŢĂ VIITOARE Guvernul amână alegerile locale şi acordă bonusul de 500 de euro cadrelor medicale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 aprilie 2020

Prelungirea stării de urgenţă generată de pandemia de Covid-19 a cauzat amânarea alegerilor locale ce ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie. Anunţul a fost făcut, la începutul şedinţei de guvern de ieri, de vicepremierul Raluca Turcan care a precizat că Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Raluca Turcan a spus: "Alegerile locale trebuie organizate în context sigur din punct de vedere epidemiologic. AEP, MAI şi MDRAP au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea mandatelor aleşilor locali până cel mult la 31 decembrie 2020. Procedura pentru pregătirea alegerilor electorale şi desfăşurarea lor va fi simplificată. Partidele politice şi candidaţii vor prezenta o singură listă de susţinători. Am redus la nivel naţional numărul de semnături la 25.000. Mai există posibilitatea ca în locul listelor de susţinători să fie făcută dovada depunerii într-un cont a sumelor necesare pentru campania electorală".

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, ce era în desfăşurare la închiderea ediţiei, s-a aflat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se alocă fonduri europene în domeniul sănătăţii.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene a precizat: "Achiziţionarea de echipamente medicale şi cele de protecţie medicală vor fi decontate integral, 100%, din fondurile europene, fără obligaţia cofinanţării, ceea ce va degreva bugetul de stat. Totodată, vom acorda un stimulent de risc medical de 500 de euro pentru tot personalul medical implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19. Cadrele medicale nu vor plăti în această perioadă contribuţiile sociale, ci doar impozitul pe venit".

Tot din fondurile europene vor fi plătiţi în această perioadă 1000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor deservi 100.000 de persoane vârstnice, şi vor fi acordate 170.000 de pachete de igienă corporală celor aflaţi în carantină, copiilor din centrele de plasament şi vârstnicilor din azilele de bătrâni. Prin ordonanţa respectivă se va mai deconta, din fondurile europene, suma de 300 milioane euro pentru plata şomajului tehnic achitat din bugetul de stat.

În legătură cu acest aspect, Marcel Boloş a precizat: "La propunerea noastră s-a preluat în propunerea de modificare a regulamentului european flexibilitatea între fonduri, ceea ce ne va oferi posibilitatea de a face conexiuni între Fondul de Coeziune şi Fondul Social European. Până acum, am alocat în această perioadă, pentru sprijinirea măsurilor luate, 850 milioane de euro din fondurile europene, ceea ce înseamnă aproximativ 3,5 miliarde lei".

Tot la începutul şedinţei de guvern, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a prezentat starea eliberării certificatelor de situaţie de urgenţă necesare firmelor afectate de măsurile dispuse de autorităţi în timpul stării de urgenţă. Domnia sa a spus că până ieri au fost eliberate online 2700 de certificate de situaţii de urgenţă şi că nu există probleme de infrastructură harduri sau de softuri, chiar dacă platforma respectivă a avut mii de accesări în acelaşi timp.

Membrii Guvernului au dezbătut ieri şi normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind programul IMM Invest România destinat să ajute întreprinderile mici şi mijlocii în cursul acestui an prin garantarea în cuantum de până la 90% a creditelor bancare obţinute pentru desfăşurarea activităţii şi pentru capitalul uman, afectate de măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară despre care premierul Ludovic Orban susţinea, săptămâna trecută, că va fi prezentat în prima lectură în şedinţa de guvern de ieri, nu a mai fost prezentat. Şeful Guvernului a spus că Florin Cîţu, ministrul finanţelor publice, va prezenta o notă de informare la finalul şedinţei de ieri, deoarece nu primise toate datele de la Comisia Naţională de Prognoză, pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului a precizat că prognoza este finalizată, că include şi datele pe luna martie, care arată o scădere a economiei şi va fi introdusă în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară ce va fi discutat într-o şedinţă viitoare a Executivului.

Referitor la rectificarea bugetară amintim că preşedintele Klaus Iohannis a solicitat ieri Guvernului să stabilească un deficit bugetar mai mare pentru anul în curs şi să reevalueze toate veniturile şi cheltuielile bugetare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fără resetare nu-i cine face proiecte pt. atragere fonduri UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb