RECTIFICAREA BUGETARĂ SE LASĂ AŞTEPTATĂ Majorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor profesorilor - bătăi pentru Guvernul Orban

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 august 2020

Majorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor profesorilor - bătăi pentru Guvernul Orban

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară nu este încă gata, conform declaraţiei preşedintelui Klaus Iohannis, în timpul conferinţei de presă, pe care a susţinut-o ieri.

Întrebat despre întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Finanţelor Publice şi a cărei temă principală a fost viitoarea rectificare bugetară, Klaus Iohannis a spus: "Vă confirm că am avut o întâlnire cu premierul şi cu ministrul de Finanşe, dar despre date concrete privind rectificarea vă va informa Guvernul atunci când va avea proiectul pregătit şi îl va prezenta public. Am discutat un prim draft. Ei lucrează în continuare pe aceste chestiuni, inclusiv pe majorarea pensiilor şi salariilor cadrelor didactice, şi, când vor fi gata, le vor prezenta public".

Declaraţiile şefului statului par să le contrazică pe cele de săptămâna trecută ale premierului Ludovic Orban care susţinea că în cursul acestei săptămâni Guvernul va adopta noua rectificare bugetară.

Ludovic Orban a spus: "Fiecare ministru şi ordonator principal de credite trebuie să reevalueze extrem de serios solicitările pentru că vreau să existe fundamente solide pentru orice solicitare de bani la această rectificare bugetară. Situaţia economică nu este dintre cele mai bune, economia a fost afectată de epidemia de Covid-19 şi va trebui să drămuim fiecare ban şi să alocăm resursele către investiţii, către proiectele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale cetăţenilor şi către proiecte-suport pentru dezvoltarea economică ulterioară".

Recent, premierul susţinea că ministerele şi domeniile care vor primi fonduri la viitoarea rectificare bugetară sunt, cel mai probabil, Transporturile, Dezvoltarea, Sănătatea şi Educaţia. Şeful Guvernului a precizat atunci că banii vor fi destinaţi investiţiilor, în special celor în infrastructura de transport, sănătate, educaţie şi locală.

Mai mult, luni, conform spuselor şefului Executivului, ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire a ministrului Finanţelor cu colegii săi de Cabinet, pentru corelarea datelor privitoare la solicitările de suplimentare a fondurilor pentru fiecare minister în parte.

Se pare însă că decizia Senatului care luni a respins ordonanţa de urgenţă adoptată în 29 iulie de etapizare a dublării alocaţiilor copiilor a luat prin surprindere Guvernul, care este descoperit din punct de vedere bugetar cu privire la această măsură, în cazul în care legea de respingere va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor şi dacă actul normativ aprobat de Parlament va trece şi de controlul de constituţionalitate.

Referitor la acest aspect, preşedintele Klaus Iohannis a spus că în acest moment nu există banii pentru dublarea alocaţiilor copiilor, dar totuşi guvernul a venit cu o soluţie: majorarea graduală, etapizată a alocaţiilor. Cu toate acestea, în loc să aprobe decizia Guvernului, şeful statului a spus că parlamentarii PSD au dorit să complice situaţia cu care se confruntă actualul Executiv.

Legat de rectificarea bugetară, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a scris, ieri, pe pagina oficială de Facebook: "Mă tot gândesc cum să-i convingem pe Iohannis şi Orban că mărirea pensiilor cu 40%, cât prevede legea, nu este negociabilă. Le tot explic că 14%, cât vor ei să dea, nu acoperă nici măririle de preţuri sau că o mărire integrală va salva zeci sau poate sute de mii de locuri de muncă, dar cei doi nu par să înţeleagă sau să fie mişcaţi de argumentele mele".

Tăriceanu susţine că în rectificarea anunţată de Guvernul Orban "avem de a face cu o noutate: tăierea bugetului de pensii". Potrivit liderului ALDE, "orice rectificare negativă pe care o va face Guvernul Iohannis - Orban înseamnă că, de fapt, ei fură banii pensionarilor şi îi îndreaptă spre contracte dubioase date cu dedicaţie firmelor de partid".

Dacă ordonanţa de rectificare bugetară care va fi adoptată de Guvern nu va include majorarea cu 40% a punctului de pensie, dublarea alocaţiilor copiilor şi plata, de la 1 septembrie, cadrelor didactice cu valoarea salariului pe care ar fi trebuit să îl încaseze în ianuarie 2022, atunci PSD va respinge în Parlament rectificarea bugetară sau o va amenda în sensul respectării măsurilor legale de mai sus.

Deputatul social-democrat Marius-Constantin Budăi, fost ministru al Muncii, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Ce face guvernul Orban este de un cinism fără margini faţă de copii, faţă de profesori - care, ghinion, nu au parte de meditaţii, aşa cum a avut Klaus Iohannis, faţă de părinţii şi bunici. Atunci când vorbim despre o criză sanitară urmată de o criză economică, trebuie să vorbim şi despre justiţie socială şi despre o distribuire echitabilă a fondurilor bugetare. Nu poţi să dai 500 milioane euro, aşa cum a făcut guvernul Orban, la trei companii de asigurări, pentru a-şi acoperi pierderile, să ai două rapoarte dezastruoase din partea Curţii de Conturi referitor la sutele de milioane de lei cheltuite ilegal pentru achiziţii medicale în timpul stării de urgenţă, şi să nu majorezi cu 40% valoarea punctului de pensie, să nu dublezi alocaţiile copiilor şi să nu plăteşti salariile majorate ale cadrelor didactice la valoarea din ianuarie 2022. O ţară nu traversează criza doar cu restricţii şi amenzi".

Rămâne de văzut dacă Guvernul va avea gata astăzi proiectul rectificării bugetare, în condiţiile în care la prânz urmează să se desfăşoare şedinţa Consiliului Economic şi Social, organism ce se numără printre cele care trebuie să avizeze un astfel de proiect de ordonanţă de urgenţă. Până la închiderea ediţiei, pe ordinea de zi a CES nu figura o astfel de solicitare din partea Guvernului.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Tăriceanu și Budai au dreptate! Nu poți sa pui pe primul plan asigurările și pe ultimul loc alocațiile, pensiile și profesorii! A făcut Ceaușescu destule investitii, pe spatele romanilor, fără sa.nealegem cu nimic. PNL greșește grav înaintea alegerilor !

    1. Psd a propus electoral din bani împrumutați cresterea pensiilor cu 40%

      Pnl putea sa spună , creștem cu 50% chiar cu 100% ! 

      Pt electorat era grozav , câștiga toate alegerile... 

      Dar în 1-2 ani eram o țară bananieră , nu ne mai reveneam ! 

      Chiar nu gândiți ?

      Nu vedeți , nu pricepeți în ce situație ne aflăm!? 

    Tariceanu este terminat politic, respectiv ALDE, nu va mai intra in parlament, doar daca PSD-ul il primeste, ceea ce iti vine scarba pentru un om care ne-a mintit ca este de dreapta. Nu au banii pentru alocatiile copiilor, au banii sa apere clanurile interlope, spectacol grotesc facut de politie si jandarmerie aparand clanurile interlope (l-au dus cu onorori pe PIAN). Au fost omorate fetele la Caracal si politia cu procurorul stateau in fata portii, asteptand ca criminalul sa isi stearga urmele. Ce or mai face procurorul si politistii care au stat in fata portii, seful, adjunctul politiei cei de la DIICOT, au fost avansatii cu siguranta sau au fost trimisi la pensie, pentru al le plati noi pensiile babane, asa ca au salvat viata nevinovata a fetei. DIICOT si politistii erau coordonanti de interlopi si ca sa vedeti surpriza ca desi totul a ajuns pana la varf nu s-a luat nicio masura. Asta inseamna stat MAFIOT. Rusine, dar nu stiu ce este aia. Copiii sa nu primeasca nimic, niciun ban, ca sa aiba ei ce fura, ordinari pe fata. In schimb dau sporuri la medici (spagari de meserie, focarele pornesc din spitale unde pe langa COVID sunt numeroase infectii nosocomiale) si DSP (la DSP 40%) si cresc salariile la politisti, aici au bani. Profesorii sunt cei mai prost platiti dintre bugetari, a ajuns o asistenta sa aiba mai mult ca un profesor. Va duceti aminte Ministrul Educatiei nu avea ce sa faca cu 6% din PIB. Ce ierarhie este asta intr-un stat democratic, aceasta este ierarhia intr-un stat MAFIOT. Nu mai intelegi nimic din sistemul de pensii, unii muncesc pana la 65 de ani, altii ies la 40-50 de ani cu pensii babane, iar aia care muncesc pana la 65 de ani, ies cu pensii de mizerie, ca sa ii tinain spate pe cei care servesc statul MAFIOT. Asta este stat, nu este un stat MAFIOT.

    1. De 30 ani suntem condusi de PSD si PNL, care au transformat Romania intr-un stat mafiot. PSD=PNL=1%. Hai ca se poate, acum nu peste 4 ani.

    Mărirea pensiilor cu 40% nu este deloc problema lui Orban. Omul va pleca acasă într-o zi și noi vom plăti pensii uriașe. De ce nu se măresc cu 40% doar pensiile sub 3000-4000? Pentru ca acolo sus sunt oamenii sistemului care nu au contribuit pentru ce încasează cu voioșie.

    1. Cred că ai dreptate ! Conosc destule cazuri de pensionari la 40 -50 de ani , care încasează pensii de 30.000 - 70.000 lei lunar ! Nu e OK ! Toți cei care apără statul mafiot sunt și cei care încasează caimacul !

    Niște spitale de viitor fără medici NKVD-isti, niște institute de cercetare și scoli moderne se făceau ca nu pot sa facă! Asta era destinul Coloniei: sa fie condusă de mediocri! Nici pensiile nu se mareau cum trebuie! Pensionarii, medicina, invatamantul: ultimele roti la căruță! Pepsiglas, ha, ha, ha!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb