REFERENDUM Trăiască piaţa liberă!

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 iulie 2012

Trăiască piaţa liberă!

Leul s-a apreciat vizibil, după ce au fost date primele aproximaţii că nu s-a întrunit cvorumul la Referendum.

Informaţia că Antonescu a plecat din Cotroceni a apreciat şi mai mult moneda naţională.

Dacă Ponta ar demisiona, atunci am putea cumpăra un euro cu trei lei.

Şi dacă ar demisiona şi Băsescu, atunci am lua doi euro la leu.

Trăiască piaţa liberă de mincinoşi! (MAKE)

Leul, apreciere puternică

Cursul a coborât, ieri, cu 5,6 bani, până la nivelul de 4,5558 lei/euro. Leul a început să se aprecieze încă de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cursul coborând, în mai puţin de o oră şi jumătate, de la 4,5670 lei/euro până la 4,5625 lei/euro. A urmat, apoi, o scurtă perioadă de urcare, până la 4,5640 lei/euro.

De la acest nivel, moneda europeană s-a depreciat până la valoarea minimă de 4,5555 lei, cu puţin timp înainte ca Banca Naţională a României (BNR) să anunţe cursul de referinţă pentru ziua de ieri.

A urmat, apoi, o perioadă de oscilaţie într-un interval redus pentru ca, în jurul orei 14:30, cursul să înceapă o perioadă susţinută de apreciere, de aproximativ o oră, până la 4,5720 lei/euro. De la acest nivel, a mai coborât uşor, până la 4,5636 lei/euro, încheind şedinţa de tranzacţionare în apropierea valorii de 4,5660 lei/euro.

Jucătorii străini şi-au închis o parte dintre poziţii, potrivit surselor din piaţă. Acestea au precizat că un jucător a încercat să coboare cursul tot mai mult, neexcluzând o intervenţie din partea BNR.

Leul s-a apreciat şi faţă de dolar, cursul de referinţă fiind de 3,7086 lei/dolar, precum şi faţă de franc, care a ajuns la 3,7930 lei.

Capital Economics: Instabilitatea politică se va prelungi, impingând leul la noi minime

Rezultatul referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu ar putea anunţa o perioadă prelungită de instabilitate politică, situaţie care va afecta pieţele financiare, împingând probabil leul la noi minime faţă de euro, potrivit unei analize Capital Economics. "Se pare că România se îndreaptă către o perioadă prelungită de instabilitate politică (...) Dacă guvernul va recurge la măsuri alternative în încercarea de a-l îndepărta pe Traian Băsescu, am putea vedea noi măsuri din partea Comisiei Europene (...) şi noi semne de întrebare privind acordul de precauţie cu FMI şi UE", potrivit unei analize transmise ieri de compania britanică de consultanţă, citată de Mediafax.

Capital Economics notează că referendumul s-a soldat cu "aparenta supravieţuire" a preşedintelui.

Leul, dobânzile datoriei de stat şi alte active româneşti vor resimţi presiuni susţinute în următoarea perioadă, anticipează analiştii londonezi.

Moneda naţională ar putea atinge un nou minim istoric, dincolo de recordul de 4,64 lei pe euro înregis-trat săptămâna trecută, notează Capital Economics.

În acest context, analiştii consideră că instabilitatea politică va împiedica BNR să reducă dobânda de politică monetară, justificând mai degrabă "majorări defensive".

Capital Economics anticipează că Banca Naţională va continua să "domolească" fluctuaţiile leului prin intervenţii valutare, iar dobânda va fi menţinută cel mai probabil la 5,25% la şedinţa de joi a consiliului de politică monetară.

FT: Întărirea leulul nu va dura mult

Leul românesc s-a întărit ieri cu 1% după anunţarea rezultatelor preliminare ale consultării electorale de duminică, ce arată că preşedintele Traian Băsescu a supravieţuit referendumului pentru demiterea sa, iniţiat de guvernul de stânga al primului ministru Victor Ponta, scrie blogul Beyond Brics al Financial Times, într-un articol semnat de Jonathan Wheatley, citat de Agerpres. Dar această revalorizare ar putea să nu dureze mult. Băsescu a supravieţuit numai pentru că mai puţin de jumătate din electorat s-a prezentat la urne. Votul nu va reuşi să îngroape o tot mai intensă confruntare politică ce a stârnit temeri pe plan internaţional cu privire la respectarea statului de drept şi leul s-ar putea întoarce la noi minime istorice.

Să ai un şef al guvernului şi un şef al statului care sar fiecare la gâtul celuilalt nu este niciodată un semn bun, scrie Jonathan Wheatley. Băsescu este mai mult o figură simbolică şi exercită o putere limitată, continuă el. Pentru că şi-a depăşit atribuţiile prin implicarea în anul 2010 în elaborarea programului de austeritate şi în deciziile de politică economică, Parlamentul a votat suspendarea sa pe data de 6 iulie, în urma solicitării lui Victor Ponta.

Dar ceea ce a ridicat cu adevărat miza a fost valul de nemulţumire populară în faţa măsurilor de aus-teritate menite să reducă deficitul bugetar. Investitorii au temeri legate de Ponta, întrucât el este un lider al mişcării antiausteritate şi pentru că, potrivit criticilor săi, acţiunea sa împotriva lui Băsescu este o încercare de a prelua puterea încălcând Constituţia, se mai scrie în articol, menţionând că SUA, UE, Consiliul Europei şi organizaţii precum Freedom House şi Comitetul Helsinki au fost neobişnuit de rapide în a-şi exprima îngrijorarea.

Leul s-a devalorizat masiv faţă de principalele valute după ce Parlamentul a votat suspendarea preşedintelui, ajungând săptămâna trecută la un minim istoric.

William Jackson, analist la Capital Economics, a avertizat că înrăutăţirea situaţiei politice din România ar putea pune în pericol acordul stand-by cu FMI, şi indiferent care va fi deznodământul, aceasta ar putea influenţa pieţele financiare "provocând probabil scăderea leului la noi minime istorice faţă de euro". Incertitudinea este ultimul lucru de care România are nevoie, mai ales că, aşa cum subliniază Jackson, este una dintre cele mai expuse ţări din estul Europei în cazul unei destrămări a zonei euro. Trebuie să ne aşteptăm în continuare la multă volatilitate, concluzionează autorul articolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb