Referendumul din Scoţia duce lira la cursul maxim al ultimilor doi ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 septembrie 2014

Referendumul din Scoţia duce lira la cursul maxim al ultimilor doi ani

Moneda britanică, lira sterlină, s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, consemnând cel mai ridicat curs din ultimii doi ani faţă de euro. Avansul a venit pe fondul desfăşurării referendumului de independenţă în Scoţia.

Votanţii din Scoţia au mers la urne ca să decidă dacă ţara lor va rămâne în Regatul Unit al Marii Britanii sau se va desprinde de acesta după o uniune de 307 ani, urmând să devină un stat independent. Votul a putut fi exprimat de la ora locală 07:00 până la 22:00. Primele rezultate ale votului erau aşteptate cel mai devreme astăzi, la ora 02:00.

Lira a urcat cu 0,5% la ora 10:13, pe piaţa din New York, ajungând la 78,67 unităţi/euro. Mai devreme, cursul a fost de 78,54 pence/euro, cel mai ridicat din august 2012 până în prezent.

Moneda britanică a urcat, ieri, faţă de 15 din cele 16 valute majore, după ce un sondaj Ipsos Mori a arătat că 53% dintre cei chestionaţi s-au exprimat împotriva independenţei Scoţiei.

Scoţianul Michael MacPhee, consultant financiar, şi-a exprimat votul împotriva independenţei, declarând, citat de presa internaţională, că eventuala separare a Scoţiei este "cea mai proastă idee pe care a auzit-o vreodată".

De partea cealaltă, Anne Seaton, care s-a exprimat pentru independenţă, a spus: "De ce nu? Din păcate, Scoţia este sub Parlamentul englez din 1707. A venit timpul ca Scoţia să ia o decizie deliberată de independenţă". Premierul britanic David Cameron i-a îndemnat pe votanţii scoţieni să nu se exprime pentru separare, întrucât acest lucru va avea consecinţe negative. Băncile de investiţii, printre care "Credit Suisse" din Elveţia şi "Nomura" din Japonia, au avertizat că o separare va genera o recesiune puternică atât în Scoţia, cât şi în Anglia.

Dolarul a scăzut cu 0,4% ieri, la ora 10:26, pe piaţa din SUA, atingând 1,2910 unităţi/euro. În ziua precedentă, Federal Reserve din SUA (Fed - banca centrală) a anunţat că va menţine dobânda de politică monetară aproape de zero pentru o perioadă "semnificativă" după încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni - în această toamnă -, pe fondul unei evoluţi economice modeste. Potrivit estimărilor Fed lansate miercuri, PIB-ul SUA va creşte cu 2,6-3% în 2015 şi cu 2,9% în 2016, respectiv cu 2,3-2,5% în 2017.

Fed a redus, miercuri, programul lunar de achiziţii de obligaţiuni cu 10 miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb