Regele Willem-Alexander a prezentat scuze oficiale pentru rolul istoric al statului olandez în sclavie

T.B.
Internaţional / 1 iulie 2023

Regele Willem-Alexander a prezentat scuze oficiale pentru rolul istoric al statului olandez în sclavie

Regele Willem-Alexander a prezentat sâmbătă scuze oficiale pentru implicarea istorică a ţării sale în sclavie, transmite AFP, conform agerpres.ro.

'Astăzi, stau în faţa voastră în calitate de rege şi membru al guvernului. Astăzi, vă prezint scuzele mele personal', a declarat Willem-Alexander, cu prilejul unui eveniment ce marchează anual sfârşitul sclaviei.

'Comerţul cu sclavi şi sclavia au fost recunoscute drept crime împotriva umanităţii', a adăugat el

'Regii Casei de Orania (din care descinde monarhul actual, n.red.) nu au făcut nimic pentru a-l împiedica. Astăzi, cer iertare pentru această inacţiune', a spus Willem-Alexander într-un discurs rostit în Oosterpark din Amsterdam şi transmis în direct la televiziunea naţională.

El a spus că rasismul rămâne o problemă în societatea olandeză şi că nu toţi olandezii vor fi de acord cu scuzele sale.

Odată cu mişcarea Black Lives Matter în SUA, Ţările de Jos s-au lansat într-o dezbatere adesea dificilă cu privire la trecutul colonial care le-au făcut unul din statele cele mai bogate din lume.

Potrivit unui raport comandat de Ministerul de Interne şi publicat în iunie, coloniile au adus familiei regale, între 1675 şi 1770, echivalentul actual a 545 milioane de euro, într-o epocă în care sclavia era foarte răspândită.

Strămoşi ai regelui actual au făcut parte dintre cei mai mari beneficiari a ceea ce este descris în raport ca o 'implicare deliberată, structurală şi durabilă' în sclavie.

Prim-ministrul Mark Rutte a prezentat în decembrie scuzele oficiale ale guvernului pentru rolul statului olandez în 250 de ani de sclavie, pe care l-a calificat drept 'crimă împotriva umanităţii'.

Sclavia a contribuit să finanţeze 'secolul de aur' olandez, perioadă de prosperitate graţie comerţului maritim în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Istoricii apreciază că negustorii olandezi au transportat peste o jumătate de milion de africani luaţi în sclavie către Americi, mai ales în Brazilia şi Caraibe. Toţi atâţia sau chiar mai mulţi asiatici au fost făcuţi sclavi în Indiile de Est, Indonezia de astăzi.

La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite, ce poartă astăzi numele de Ţările de Jos, deţineau colonii precum Surinam, insula Curaçao din Caraibe, Africa de Sud şi Indonezia, unde Compania olandeză a Indiilor de Est a avut sediul în secolul al XVII-lea.

Sclavia a fost abolită oficial în Surinam şi în alte teritorii deţinute de olandezi la 1 iulie 1863, însă nu a luat sfârşit cu adevărat decât în 1873, după o perioadă de 'tranziţie' de 10 ani.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Frectie la picior de lemn pentru milioane de fiinte umane traficate, sot despartit de sotie, copii luati de la sanul mamei. Ca si cum azi un soldat american v-ar vinde sclav separat de copilul vostru mic, iar peste 100 de ani vreun rahat de stranepot al pedofilului Hunter Biden si-ar cere scuze.

    Mi se pare incredibil ca acesti monstri care sute de ani au genocidat, au traficat fiinte umane, au fost traficanti de droguri sub protectia statului (vezi Opium Wars) astazi povestesc despre “valori europene”. Valorile voastre europene se vad din faptele voastre - Evanghelie.

    de ce nu i-or fi lasat in pace, pe continentul lor?? In 2023 ii gaseau la fel: o frunza in jurul soldurilor, o sulita in mana, si gura deschisa de uimire ca Soarele apune tot pe la vest! Acum au raspandit samanta peste tot, sa aiba cat mai multe tari atleti de top!

    Nu are de ce sa si ceara scuze.A trecut mult timp de atunci ,multe alte tari aveau colonii,sclavagismul era prezent in tarile respective inainte ca ele sa devina colonii.Mentalitatea epocii era alta decat cea de azi .Nu inteleg de ce trebuie judecata lumea de atunci dupa temele si principiile sarite de pe fix ale corectitudinii politice de azi .Numai fostelor puteri coloniale europene si SUA li se cere sa si puna cenusa in cap desi colonialismul si sclavagismul au disparut de mult si nu are nici o legatura cu cei de azi.Au cerut cumva falsii progresisti corecti politic Turciei sa si ceara ceara scuze pentru ca imperiul otoman a stapanit si exploatat sute de ani popoarele balcanice ,cele din Orientul Apropiat si Mijlociu si cele din Africa de Nord sau Rusiei ca a cucerit si exploatat sute de ani :Siberia,Tarile Baltice,polonia ,Basarabia,tarile din Caucaz si Asia Centrala,Finlanda,jumatate din Manciuria,ucraina,belarus ( Siberia inca o stapaneste) sau Mongoliei pentru cuceririle si distrugerile imense din secolele 13-16..In lumea araba sclavagismul practicat intens inca inainte de infiintarea coloniilor in Africa a fost desfiintat in 1962 ( Arabia Saudita).Puterile coloniale europene nu s au multumit doar cu exploatarea bogatiilor din colonii ci au construit acolo cai ferate,gari ,centrale electrice,scoli,spitale,azile ,biblioteci,tribunale ,au desfiinta obiceiuri primitive si barbare , ( arderea vaduvelor in india,),au construiit de la 0 institutiile necesare functionarii unui stat modern pentru care au si pregatit functionari din randul populatiei indigene.,au aplicat principul tolerantei religioase si multe altele.

    Vezi? Raul nu este pedepsit niciodată. Comiti abuzuri in mod organizat timp de... 250 de ani apoi îți ceri scuze și gata!

    Când te-ai umplut de comori te dai civilizat și vi apoi să-i educi pe aia pe care i-ai brutalizat 200 de ani despre valori umane! 

    E ipocrizie pură

    Imperialismul actual e creat pe spinări de sclavi. Poți să-ți ceri scuze dar nu poți nega un adevăr istoric. E ca și cum ți-ai cere scuze pentru Holocaust in incercarea de a șterge cu buretele ororile. 

    Nu ajuta cu nimic și nu schimbă perspectiva asupra lucrurilor.

    Retorica globalistă ipocrită se lovește de un zid 

    Un papagal, e ca și cum si-ar înjura strămoșii.

    banii furati , inapoi , nu scuze . ce sa faca tarile jefuite cu niste vorbe goale ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb