Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi Regiunea Liguria, formată din patru provincii cu capitala comună la Genova, au semnat recent un acord de colaborare privind derularea mai multor proiecte comune de dezvoltare. Cele două părţi şi-au propus să elaboreze şi să implementeze, în parteneriat, proiecte cu finanţare europeană (PHARE, INTERREG, LEADER, fonduri structurale), precum şi să faciliteze apropierea dintre cetăţenii celor două regiuni. Imediat după semnarea documentelor aferente, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a declarat: "O delegaţie a municipiului Constanţa a fost anul trecut în Genova, însă protocolul semnat astăzi vrea să depăşească stadiul obişnuit al acestui gen de documente, privind înfrăţirile. Vrem să demarăm proiecte concrete pentru că Liguria este o regiune foarte puternică, care a accesat foarte mulţi bani europeni şi a demonstrat că ştie să-i folosească, iar noi vrem să profităm de această experienţă pentru a atrage bani europeni în judeţul Constanţa", El a mai spus că autorităţile constănţene vor să afle de la partea italiană cum au fost accesate fondurile structurale pentru modernizarea drumurilor judeţene şi comunale, pentru alimentarea cu apă a localităţilor, dezvoltarea turismului şi a altor sectoare.
Domeniile de colaborare în care părţile vor acţiona conjugat privesc: dezvoltarea infrastructurii, protecţia mediului, promovarea sănătăţii publice, dezvoltarea rurală şi agricultură, managementul apelor şi al deşeurilor, incluziunea socială, protecţia persoanelor cu dizabilităţi, dezvoltarea turismului şi a activităţilor specifice.
• După "miracolul Timişoara" italienii vor să creeze "miracolul Constanţa"
Dat fiind protocolul de înfrăţire dintre orasele Constanţa şi Genova, semnat anul trecut, delegaţia regiunii Liguria a avut şi o întâlnire cu primarul Radu Ştefan Mazăre. Cu acest prilej, Claudio Burlando, preşedintele regiunii italiene Liguria a reiterat interesul investitorilor italieni pentru Constanţa: "Avem un proiect care se poate derula pe parcursul mai multor ani, prin care vrem să creăm miracolul Constanţa, după miracolul Timişoara". El a mai apreciat că, în momentul de faţă, acest municipiul cunoaşte o perioadă de "febră" a dezvoltării similară perioadei anilor "60 din Italia, când a fost practic construită Italia modernă. Burlando a afirmat că nu ar putea prezenta, ca pe o stare de fapt, actuala situaţie înfloritoare a statului italian, fără să amintească şi greşelile făcute în acea perioadă, din dorinţa unei dezvoltări rapide, de autorităţile italiene (când, de exemplu, în avântul construcţiilor, al modernizărilor, au fost demolate şi clădiri de patrimoniu): "Dorim să cunoaşteţi greşelile noastre, pentru a nu păţi şi la Constanţa la fel", a subliniat Claudio Burlando.
Primarul Radu Mazăre a evidenţiat la rândul lui, în cadrul discuţiilor, faptul că pe piaţa europeană există foarte mulţi bani care aşteaptă să fie accesaţi şi că oraşul Constanţa este deja o piaţă de dezvoltare care consumă bani europeni.
Ambele părţi au convenit să organizeze cât mai curând posibil un forum de afaceri italo-român pentru zona Constanţa.