Reglementările şi speculaţiile au produs variaţii mari de preţ la electricitate

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iunie 2008

Fluctuaţiile zilnice ale preţului mediu al energiei electrice tranzacţionate, în aprilie şi mai, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) au fost cauzate de modul în care au fost profilate orar cantităţile de energie electrică aferente contractelor de portofoliu şi vândute pe piaţa reglementată. Încă de la începutul anului, producătorii şi furnizorii de electricitate pentru consumatorii captivi s-au plâns de modul în care ANRE (reglementatorul pieţei) a stabilit cantităţile orare din contractele de portofoliu, care au ca destinaţie finală consumatorii captivi. Reglementatorul a încercat să remedieze situaţia, dar nu a reuşit pe deplin, susţin surse din piaţă.

Aşa se face că, în prima jumătate a lunii aprilie, furnizorii de pe piaţa reglementată de electricitate au fost subcontractaţi şi au fost nevoiţi să cumpere mai multă energie de pe PZU, afirmă unii operatori din piaţă. Cererea mare de pe PZU a condus la escaladarea preţului, întrucât vânzătorii au speculat oportunitatea momentului şi au mai ridicat preţurile, afirmă alţi operatori. În plus, în aprilie, au fost şi zile cu temperaturi scăzute, când consumul a crescut brusc.

Ulterior, încălzirea vremii şi sărbătorile pascale au scăzut mult cererea de electricitate de pe piaţa spot, iar preţul mediu zilnic a coborât vertiginos. Au fost şi zile în perioada de final de aprilie şi început de mai, când oferta de vânzare era de trei-patru ori mai mare decât cererea.

Luna mai, care a debutat cu o săptămână de vacanţă, a menţinut preţurile scăzute. În restul lunii, preţurile medii zilnice ale energiei electrice s-au stabilizat, cu excepţia scăderilor din zilele de week-end, când cererea de energie este, de obicei, mult mai mică.

Potrivit datelor furnizate de OPCOM, preţul mediu de tranzacţionare de pe PZU, din luna mai a acestui an, a fost de 140,58 lei/MWh, aproximativ egal cu cel stabilit în aprilie. În condiţiile în care 56 de participanţi au transmis, în luna mai, cel puţin o ofertă pe PZU, au fost încheiate tranzacţii şi s-a stabilit preţul spot în toate intervalele orare ale lunii. Volumele tranzacţionate orar au variat între 265 MWh/h şi 836 MWh/h. Toţi cei 56 de participanţi care au ofertat au stabilit cel puţin o tranzacţie.

Conform datelor OPCOM, preţurile medii zilnice ale energiei tranzacţionate pe PZU au fost, în perioada 1 aprilie - 10 iunie 2008, printre cele mai scăzute din Europa.

Participanţii la piaţa spot de electricitate susţin că, începând cu 1 iulie, ANRE se pregăteşte să facă noi schimbări în profilarea orară a cantităţilor de energie electrică vândute pe piaţa reglementată. Ei se tem că, astfel, vor avea loc noi fluctuaţii chiar în perioada de vară, în care cererea de energie este oricum ridicată din cauza caniculei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb