REGRETE LA ÎNCHIDEREA SIBEX Teodor Ancuţa: "Simt ce simte un părinte când îi moare un copil"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iunie 2017

Teodor Ancuţa: "Simt ce simte un părinte când îi moare un copil"

Piaţa derivatelor şi piaţa reglementată de la Sibiu se închid, de astăzi, Sibex, fiind în proces de fuziune cu Bursa de Valori Bucureşti.

Teodor Ancuţa, fondator al pieţei de la Sibiu şi fost preşedinte al SIBEX, ne-a spus că, în acest moment, simte ce simte un părinte când îi moare un copil.

Conform proiectului de fuziune între cele două burse, valoarea de piaţă pentru Sibex este de 0,43 lei/acţiune, iar pentru BVB, de 35,7 lei, astfel că raportul de schimb este de 83 la 1.

Teodor Ancuţa consideră că fuziunea putea fi făcută în condiţii mult mai bune, în 2009-2010.

Domnia sa ne-a declarat: "Problemele au început în 2011, când la conducere a venit Cristian Sima.

Eu stabilisem să îl aducem la conducere pe Patrick Young, un specialist cu 20 de ani de experienţă pe Bursa de la Londra.

Atunci, erau 12 milioane de euro în conturi.

Sima mi-a propus să iau eu un milion de euro pe casa în care funcţiona Bursa şi pe acţiuni, dar am refuzat şi mă bucur că nu am trădat acţionarii Sibex.

Sima a reuşit, atunci, cu ajutorul SIF-urilor, nu gratuit, desigur, să mă schimbe de la conducere.

Ulterior, s-au întrerupt proiectele mele. Voiam să aduc în acţionariat Bursa din Dubai, cu un pachet de 5%, Bursa din Varşovia era deja în acţionariat, piaţa mergea bine.

Venirea lui Sima a distrus bursa. Conducerile ulterioare au mâncat 7 milioane de euro".

Teodor Ancuţa aminteşte că Sibex a fost o realizare de la zero şi că a fost prima bursă autorizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Domnul Ancuţa prevedea moartea Sibex, într-un interviu acordat ziarului BURSA, în iunie 2013. Domnia sa spunea, atunci, că "trebuie convocate AGA la toate cele 3 societăţi din Grupul Sibex pentru desfiinţarea lor, returnarea capitalului social de la Depozitar şi Casă către Sibex, desfiinţarea lor şi restituirea banilor care mai sunt către acţionari".

Sibex a înregistrat pierderi începând cu 2011, după profituri în 2009 şi 2010.

"În loc să realizeze fuziunea imediat, au aşteptat să piardă 7 milioane de euro", a precizat Teodor Ancuţa, adăugând: "Numai Depozitarul Sibex avea 4 milioane de euro, Casa de Compensaţie avea 3,5 milioane de euro. Au ros un milion de euro/an. De la 43 de societăţi de brokeraj au scăzut la 5, într-un an, apoi au coborât la 3".

Potrivit fostul preşedinte al Sibex, în 2009, rata de schimb, în cazul unei fuziuni este de 6 titluri Sibex la una BVB.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Ai uitat ca in 2009-2010 la Predeal trebuia doar sa semnezi protocolul. N-ai vrut si acum vorbesti...

    ce nu zice hancuța ieste că sibexu casuța de compensari si depozitu de la sibii au fost de foarte multi ani niste stafii tinute in viata doar prin complicitatea autoritatilor ceneveme asefeu benereu mefeu ietc ietc ietc cari au inchis ochii la toate abaterile pentru ca li se trimiteau plocoane ca pe vremea turcaleților

    banuiesc ca a insemnat mult pt el acest SIBEX (un bun material) dar nu-i doresc lui Ancuta sa traiasca drama unui parinte cand ii moare un copil.

    Exista familii care pierd totul intr-o clipita, foc, inundatii, furt, dezastre, parinti care-si vand tot ce-au strans o viata intreaga si vand si ce nu au ca sa-si scape copilul de o boala mortala etc, insa sunt fericiti ca au scapat cu totii cu viata iar acest personaj al societatii romanesti indrazneste sa faca aceasta idioata comparatie.

    domnull acesta pe care nu-l cunosc, cum nici despre bursa de la sibiu nu ma pronunt, o avea copii?

    Ce se va inatmpla prin aceasta fuziune? Vom regasi produsele Sibex pe Bvb? De ce sa vrea cineva sa fuzioneze cu Sibex, cand Sibex nu valoreaza mai nimic?

    1. pentru emitentii valorosi listati acolo...cu aia ajungem piata emergenta

      probabil că afirmația a fost o metaforă și nu au vrut să înțeleagă că această persoană a creeat o instituție de la zero, bursa de la Sibiu care a ajuns un concurent redutabil al BVB,.Ce s-a ales mai târziu de acea instituție fără el știe toată lumea -a urmat declinul.

      In sfirsit, un mesaj de om normal!

      Multumesc! 

      Sibex s-a ingropat in momentul in care nu s-a dorit sa se construiasca o Contraparte Centrala Romaneasca, cand nu puteai sa faci Market-making deoarece Depozitarul Central de la BVB nu voia sa dea acces la Sibex. Cu sau fara Ancuta, Sibex avea aceasi directie,Dar pentru a vedea asta trebuie sa cunosti realitatea pietei din momentul in care pentru a functiona trebuia sa te legi la ontraparte centrala.Sibex nu putea sa traiasca decat pe derivatele construite pe actiuni listate la BVB, nu s-a dorit asta.Finalul se stia din 2010, cand s-a luat decizia de-a merge pe contrapartea centrala din Atena

      Contrapartea centrala din Atena nu a intrat in 2010 ci mult mai tarziu. Faptul ca "oamenii de piata" din Romania nu s-au putut uni pentru a forma o contraparte centrala autohtona indica exact ceea ce a zis Make - comunitatea pietei de capital nu e capabila de constructie. Iar legislatia, in loc sa ajute, a pus bete in roate.

      buna intrebare

    piata de derivate a disparut prin fuziune

    bursa era cam a brokerilor iar raportul de schimb la aga din poiana era 7 la 1, dar toti se gandeau cat va castiga tepes...iar apoi a venit lupisorul sima&sifoanele

    adevaru e ca copilu asta i-a asigurat lui Ancuta un trai "decent" chirie in casa lui de 15mii de euro plus celelalte firme din grup i-a tinut in viata paltinisu si salamurile. Acum se judeca cu Tepes care i-a luat celalalt "copil" si l-a lasat cu datoriile, iar salamurile au expirat demult

    Cit de urita reactie a oamenilor din piata, la regretul firesc al creatorului Sibex, pentru finalul tragic al pietei pe care a creat-o, cu munca si talent, prin eforturi de ani si ani!

    Tot ceea ce a patit Teodor Ancuta, de la scoaterea lui din functia de presedinte Sibex, este un lant de nedreptati si inselaciuni, al caror final este aceasta "fuziune"cu nimicul la care a ajuns sa fie Sibex. Sibex a fost o bursa orgolioasa, construita prin efort privat, in competitie cu BVB si Rasdaq. Prin anii 2003 - 2004, Sibex se afla pe picior de egalitate cu BVB. 

    Distrugerea Sibex se datoreaza comunitatii pietei noastre de capital, care nu s-a dovedit vreodata capabila de constructie. 

    Acesti ne4volnici sint cei care il improasca cu noroi acum, pe Teodor Ancuta.

    Degeaba v-as bate obrazul, stiu ca nu vi s-ar face rusine. 

    1. Perfect de acord cu dvs. Din 2011 incoace, piata a ajuns pe mana unor amatori cu pretentii de "oameni de piata"...Care nu au facut nimic, ABSOLUT NIMIC, sa dezvolate Sibex. Doi ani a mai mers din inertie. Apoi, artificial. E simplu de demonstrat, prin volume, rezulatte financiare...Pt cine are ochi si discernamant.

    A fost un proiect frumos, facut cu multe sacrificii, incapatanare si entuziasm de catre un nebun si mana de copii copii (combinatia perfecta intr-un start up). Apoi au venit cresterea, maturizarea si mai ales banii care au imbatat mintile si au atras hienele. 2006 a fost punctul istoric cand se putea face fuziunea cu BVB si un cash out glorios, dar .... Apoi nimic n-a mai fost ca inainte, una dupa alta si-au spus cuvantul orgoliile, lipsa de viziune, amatorismul si in final lacomia, disperarea, reaemnarea. A ramas totusi o poveste care poate fi predata la orice disciplina de business (miss)management. Respect BMFMS si succes mai departe veteranilor ei. Cu siguranta vor razbate mai departe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb