Regulamentul REACH, o nouă politică UE privind chimicalele

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 18 mai 2009

Regulamentul REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) al Uniunii Europene, prin care sunt înregistrate, evaluate şi autorizate substanţele chimice utilizate în industrie va fi implementat şi în ţara noastră. Acest act legislativ înlocuieşte circa 40 de reglementări europene existente în domeniu, principalul obiectiv fiind acela de asigurare a unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului în ţările UE. Reglementările REACH sunt cu atât mai importante cu cât se referă la toate produsele care conţin agenţi chimici (de exemplu, jucării, textile, mase plastice, lacuri, vopsele etc) cu care intrăm în contact permanent, zi de zi.

La nivel european este estimat că se vor încadra în Regulamentul REACH circa 65.000 de companii cu profil chimic iar 50.000 de substanţe vor fi sub incidenţa acestui act legislativ.

Regulamentul REACH a impus, începând din anul 2008, fabricanţilor şi importatorilor să identifice riscurile asociate şi potenţiale ale substanţelor chimice, să evalueze măsurile de luat pentru a înlătura orice daună pentru sănătate şi mediu.

România a desemnat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ca Autoritate Competenă de Implementare REACH, Garda Naţională de Mediu (GNM) ca Autoritate Competentă de Control REACH şi Ministerul Mediului (MM) ca Autoritate Competentă de Coordonare REACH.

Ion Costea, consilier superior în ANPM, a afirmat că "este un proces care oferă o protecţie avansată a sănătăţii umane şi a mediului, desfăşurat pe parcursul a patru etape: substanţele sunt înregistrate, evaluate, restricţionate, dacă este cazul, şi autorizate. Până în prezent au fost preînregistrate 480 de companii şi 10.200 de poziţii de substanţe. Ca şi evoluţie în implementarea Regulamentului REACH, România se află la nivelul celorlalte state din U.E. situate în vecinătatea noastră".

Ion Joldea, comisar superior în GNM, a declarat: "Garda Naţională de Mediu a preluat activitatea de control în ianuarie 2008, având la nivel naţional câte un comisar pentru controlul substanţelor chimice în fiecare judeţ. Etapa de preînregistrare a companiilor şi substanţelor chimice s-a completat la data de 1 decembrie 2008, urmând ca a doua etapă să se finalizeze anul viitor, reglementările REACH implementându-se la nivel naţional în mod unitar cu cele europene".

Principalele obiective ale politicii comunitare în domeniul mediului se referă la conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului, protejarea sănătăţii omului şi utilizarea prudentă şi raţională a resurselor naturale. Politica de mediu se bazează pe principiile acţiunii de prevenire care ar trebui desfăşurate, al deteriorării mediului care ar trebui remediat şi al poluatorului care trebuie să plătească.

Prin Regulamentul REACH responsabilitatea gestionării riscurilor în utilizarea substanţelor chimice este transferată de la autorităţile administraţiei publice la industrie., asigurându-se, totodată, libera circulaţie a substanţelor, competitivitatea şi inovaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb