Reguli mai stricte pentru transportul deşeurilor

VALI GHEORGHIŢĂ
Miscellanea / 5 iulie 2022

Reguli mai stricte pentru transportul deşeurilor

Luna mai a adus o schimbare majoră în ceea ce priveşte intrarea deşeurilor pe teritoriul României, menită să asigure un control mai eficient al transporturilor de materie primă destinată reciclării şi o monitorizare a acestora pe tot parcursul traseului până la punctul de reciclare. Concret, autorităţile au redus drastic numărul punctelor de frontieră care pot fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile, acestea fiind stabilite nominal prin două acte normative publicate în Monitorul Oficial. De la 77 de puncte de frontieră, câte funcţionau anterior, de-acum sunt accesibile doar 19 de vămi prin care este permis accesul în România a unor astfel de transporturi.

Numărul punctelor de frontieră pe unde pot trece transporturile de deşeuri au fost stabilite prin două acte normative publicate în Monitorul Oficial. Prin primul act normativ publicat în 29 aprilie (Ordinul MMAP/MAI nr. 831/49/2022), numărul vămilor a fost redus de la 77 la 17. Lista publicată nominalizează următoarele puncte pe unde transporturile de materie primă destinată reciclării pot fi introduse pe teritoriul României:

- Giurgiu, judeţul Giurgiu - rutier, feroviar şi portuar;

- Calafat, judeţul Dolj - rutier, feroviar şi portuar;

- Curtici, judeţul Arad - feroviar;

- Nădlac, judeţul Arad - rutier;

- Nădlac II, judeţul Arad - rutier;

- Borş II, judeţul Bihor - rutier;

- Petea, judeţul Satu Mare - rutier;

- Stamora - Moraviţa, judeţul Timiş - rutier şi feroviar;

- Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi - portuar;

- Halmeu, judeţul Satu Mare - rutier şi feroviar;

- Albiţa, judeţul Vaslui - rutier;

- Galaţi, judeţul Galaţi - rutier (Giurgiuleşti), portuar şi feroviar;

- Constanţa-Sud (Agigea), judeţul Constanţa - portuar şi RO-RO;

- Porţile de Fier 1, judeţul Mehedinţi - rutier;

- Călăraşi (Chiciu), judeţul Călăraşi - rutier şi feroviar;

- Episcopia Bihorului, judeţul Bihor - feroviar;

- Jimbolia, judeţul Timiş - feroviar.

Ulterior, printr-un alt act normativ (Ordinul MMAP/MAI nr. 1.368/67/2022, publicat în 31 mai), pe listă au mai fost adăugate două noi puncte de trecere, respectiv Siret, judeţul Suceava, pentru transporturile rutiere şi Constanţa, judeţul Constanţa, pentru cele portuare.

Lista punctelor de frontieră pe unde pot intra în România transporturile de deşeuri a apărut în contextul în care, la finalul anului trecut, Ministerul Mediului şi Ministerul de Interne au emis un cadru legal care permite un control mai minuţios al acestor tipuri de transporturi şi impune trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea.

În momentul aprobării noii legislaţii, Ministerul Mediului anunţa că noile prevederi legislative vor conduce la crearea unui sistem eficient, mai uşor de monitorizat şi controlat în ceea ce priveşte transferul deşeurilor, activitatea de control revenind în exclusivitate Gărzii Naţionale de Mediu. Astfel, prin limitarea punctelor de acces înn România, autorităţile pot verifica încă de la graniţă că transporturile conţin întocmai cantităţile şi tipurile de deşeuri prevăzute în documentele de transport.

"Această concentrare va diminua povara în cazul operatorilor economici şi va realiza o optimizare a repartizării responsabilităţilor de supraveghere", explica atunci ministerul.

Administraţia Fondului pentru Mediu este instituţia care urmăreşte cantităţile de deşeuri ce intră în România şi se asigură că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a operatorilor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului.

Potrivit Ministerului de Mediu, aplicaţia informatică SIATD se utilizează de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/ valorificare/ sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP.

Administraţia Fondului pentru Mediu pune la dispoziţia Gărzii Naţionale de Mediu informaţii referitoare la cantităţile de deşeuri provenite din import destinate valorificării strict în instalaţii autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii şi cantităţi de deşeuri strict determinate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb