Reia Rusia livrările de gaze?

V. Ribana
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2009

Rusia va relua livrările de gaze naturale către Europa, prin Ucraina, în momentul în care observatorii internaţionali se vor afla la punctele stabilite, potrivit anunţului făcut, ieri, de reprezentanţii "Gazprom". Aceştia au subliniat că, în situaţia în care nu va mai apărea nicio problemă, exporturile de gaze ar putea fi reluate astăzi, la ora 8.00 GMT (10:00, ora României), aşa cum anunţase anterior preşedinţia cehă a Uniunii Europene.

Alexander Medvedev, directorul executiv adjunct al "Gazprom", prezent ieri la Bruxelles, a declarat: "Dacă nu există niciun obstacol, livrările de gaze vor fi reluate la ora 8:00". Medvedev a menţionat că, după momentul reluării livrărilor, ar mai putea dura o zi sau două până când acestea vor ajunge la nivelul normal.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat, la rândul său, că Uniunea Europeană "nu mai poate accepta noi întârzieri sau scuze pentru amânarea reluării livrărilor de gaz rusesc spre Europa, via Ucraina".

Rusia şi Ucraina au semnat, ieri, acordul privind desfăşurarea de observatori internaţionali pe traseul conductelor ce transportă gaze din Rusia către Europa.

Menţionăm că guvernul ucrainean a acceptat să semneze din nou acordul, întrucât partea rusă nu a acceptat forma parafată de Kiev duminică, pe motiv că avea o menţiune scrisă de mână. Drept urmare, Moscova a blocat, duminică, aplicarea acordului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că textul cuprindea "afirmaţii mincinoase, potrivit cărora Ucraina n-ar fi furat niciodată gaz, iar tot gazul tranzitat din Rusia ar fi ajuns în Europa".

La rândul său, premierul Vladimir Putin, a calificat drept "inacceptabile" completările făcute de Kiev.

Amintim că Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de furt de gaze în acest conflict care a dus la sistarea livrărilor către clienţii europeni.

Ieri seară, la Bruxelles, urma să aibă loc o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei, consacrată crizei gazului rusesc. Ulterior era anunţată o întrunire informală cu reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei, în vederea evaluării situaţiei privind livrările de gaze către Europa. "Criza dintre Rusia şi Ucraina a mers prea departe, dar noi facem tot ce este posibil ca s-o depăşim", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb