RELAŢIILE CU REGATUL UNIT: Comisia propune măsuri de contingenţă specifice pentru a se pregăti pentru un posibil scenariu fără acord

A.B.
Comunicate de presă / 11 decembrie 2020

Comisia propune măsuri de contingenţă specifice pentru a se pregăti pentru un posibil scenariu fără acord

Deşi Comisia va continua să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord reciproc avantajos cu Regatul Unit, în prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021, transmite un comunicat de presă.

Comisia Europeană a prezentat astăzi, 10 decembrie, un set de măsuri de contingenţă specifice care vor asigura conectivitatea aeriană şi rutieră reciproce de bază între UE şi Regatul Unit, precum şi posibilitatea accesului reciproc la pescuit pentru navele din UE şi din Regatul Unit în apele celeilalte părţi.

Aceste măsuri de contingenţă sunt menite să ofere soluţii pentru perioada în care nu va exista un acord. În cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord, valabilitatea măsurilor va înceta după o perioadă determinată.

Preşedinta von der Leyen a declarat: "Negocierile sunt încă în desfăşurare. Totuşi, având în vedere că suntem foarte aproape de sfârşitul perioadei de tranziţie, nu există nicio garanţie că, dacă şi atunci când se ajunge la un acord, acesta va putea intra în vigoare în timp util. Responsabilitatea noastră este să fim pregătiţi pentru toate situaţiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021. De aceea prezentăm astăzi aceste măsuri."

Comisia a invitat în mod constant toate părţile interesate din toate sectoarele să se pregătească pentru toate scenariile posibile de la 1 ianuarie 2021. Deşi scenariul fără acord va provoca perturbări în multe domenii, unele sectoare ar fi afectate în mod disproporţionat, din cauza lipsei unor soluţii alternative adecvate şi pentru că, în unele sectoare, părţile interesate nu pot lua ele însele măsuri de atenuare. Prin urmare, Comisia prezintă astăzi patru măsuri de contingenţă pentru a atenua unele dintre perturbările semnificative care vor avea loc la 1 ianuarie în cazul în care nu va exista încă un acord cu Regatul Unit:

Conectivitatea aeriană de bază: O propunere de regulament care să asigure furnizarea anumitor servicii aeriene între Regatul Unit şi UE timp de 6 luni, cu condiţia ca Regatul Unit să asigure aceleaşi servicii.

Siguranţa aviaţiei: O propunere de regulament care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranţă pentru produse, evitându-se astfel reţinerea la sol a aeronavelor UE.

Conectivitatea rutieră de bază: O propunere de regulament care să acopere conectivitatea de bază în ceea ce priveşte atât transportul rutier de mărfuri, cât şi transportul rutier de persoane timp de 6 luni, cu condiţia ca Regatul Unit să le asigure aceleaşi condiţii transportatorilor din UE.

Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului cu Regatul Unit - oricare dintre aceste date survine mai devreme - pentru ca navele UE şi ale Regatului Unit să continue să aibă acces reciproc la apele celeilalte părţi după 31 decembrie 2020. Pentru a garanta sustenabilitatea activităţilor de pescuit şi având în vedere importanţa pescuitului pentru subzistenţa economică a multor comunităţi, este necesar să se faciliteze procedurile de autorizare a navelor de pescuit.

Comisia va colabora îndeaproape cu Parlamentul European şi cu Consiliul în vederea facilitării intrării în vigoare, la 1 ianuarie 2021, a tuturor celor patru propuneri de regulamente.

Gradul de disponibilitate şi de pregătire pentru 1 ianuarie 2021 sunt acum mai importante ca oricând. Vor exista perturbări, cu sau fără un acord între UE şi Regatul Unit cu privire la relaţiile lor viitoare. Este consecinţa firească a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea şi de a nu mai participa la piaţa unică şi la uniunea vamală ale UE. Comisia s-a exprimat întotdeauna foarte clar în această privinţă.

Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. La momentul respectiv, ambele părţi au convenit asupra unei perioade de tranziţie până la 31 decembrie 2020, în cursul căreia legislaţia UE continuă să se aplice Regatului Unit. Pe parcursul acestei perioade, UE şi Regatul Unit negociază termenii viitorului lor parteneriat. Rezultatul acestor negocieri este incert.

Acordul de retragere rămâne în vigoare. Acesta garantează drepturile cetăţenilor UE în Regatul Unit, protejează interesele noastre financiare precum şi pacea şi stabilitatea pe insula Irlanda, printre multe altele.

Administraţiile publice, companiile, cetăţenii şi actorii interesaţi din ambele părţi trebuie să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziţie. Comisia a colaborat îndeaproape cu statele membre ale UE pentru a informa cetăţenii şi companiile cu privire la consecinţele Brexitului. Comisia a publicat aproape 100 de avize orientative sectoriale - în toate limbile oficiale ale UE - cu informaţii detaliate despre ceea ce trebuie să facă administraţiile, companiile şi cetăţenii pentru a se pregăti pentru schimbările de la sfârşitul anului.

Începând din luna iulie, Comisia desfăşoară un "tur virtual al capitalelor" pentru a discuta planurile de pregătire ale statelor membre.

Comisia a lansat, de asemenea, o serie de campanii de sensibilizare şi a intensificat acţiunile de informare a părţilor interesate în ultimele luni. Aceasta a oferit cursuri de formare şi orientări administraţiilor statelor membre şi va continua să organizeze seminarii sectoriale cu toate statele membre la nivel tehnic, pentru a contribui la adaptarea punerii în aplicare a măsurilor de pregătire, în special în domeniul verificărilor la frontieră ale persoanelor şi bunurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb