Remaiat, reşapat sau... la REMAT

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 septembrie 2010

Cornel Codiţă

Dinastia Ludovicilor a ajuns pînă la al XVIII-lea vlăstar.

Mă rog, a existat şi un al XIX-lea, dar domnia lui Louis Antoine d"Artois, Duce de An­gouleme, Rege al Franţei şi Navarrei, a durat doar vreo 20 de minute.

Nu ştim da­că guvernarea actuală do­reştu, prin "Gu­ver nul Boc", să rivalizeze cu marea Dinastie de Orleans, dar, iată, ediţia a V-a se pregăteşte de succesiune.

Cine va urma, la domnie?

Viitorul, se spune, este un substantiv care nu poate fi niciodată folosit la singular, decît dacă-ţi pui ochelari de cal şi priveşti, strict, înapoi.

Noi, privim înainte, aşa că ne punem întrebarea legitimă: care sunt "viitorii" actualei formule guvernamentale?

Primul ar fi soluţia remaiat, ceea ce ar însemna un nou "Cabinet Boc", schimbat mai mult în virtutea presiunii care se simte din partea publicului. O mişcare, cu multe focuri de artificii, pentru a da satisfacţie galeriei!

În subteran, desigur, "grupurile legitime de interese" din cadrul partidului de guvernămînt nu s-ar da înapoi să folosească prilejul pentru a-şi regla conturile, pentru a-şi pune unul altuia sula-n coastă, mai adînc, ori chiar pentru a împlînta "pumnalul trădării" între omoplaţii vînjoşi ai concurenţei.

Avantajele sunt imediate şi nu tocmai uşor de ignorat. Remanierea se rezolvă, simplu, la Palatul Cotro­ceni, iar semnăturile necesare sunt uşor de obţinut: una este a Premierului, bucuros că şi-a scăpat pielea şi nu este obligat să dea înapoi SPP-ului păzitorul şi privilegiile din dotare, iar cealaltă este a Preşedintelui, care foloseşte doar prima dintre supapele de siguranţă pe care le are la îndemînă.

În plus, mai poate face o poză oficială în postura care l-a consacrat politic, aceea de "salvator al situaţiei".

Opoziţia şi Parlamentul n-au decît să fiarbă-n suc propriu şi să-şi muşte mîinile, dacă vor.

Soluţia izbăvirii vine tot de la Preşe­dintele jucător.

Una peste alta, toată lumea-i mulţumită, mai puţin, desigur, cei care vor trebui să poarte povara etichetei "Ţap Işpăşitor". Desigur, "partidul", în marea lui înţelepciune, va avea grijă ca miniştrii demisionaţi cu forţa să nu ajungă "pe drumuri", ori mai rău, în tabăra adversă.

"Pacienţii" se vor bucura de atente îngrijiri post-operatorii cu proceduri specifice constînd din sinecuri, avantaje şi privilegii care să compenseze, fie şi parţial, dureroasa pierdere de imagine şi portofel.

Nota de plată a dezavantajelor va veni, însă, repede din urmă. "Schimbarea în continuitate" are costurile ei, ridicate. Guvernul va rămîne ancorat în aceeaşi agendă, dezarticulat şi paralel cu realităţile societăţii. După un scurt suspin de uşurare, nemulţumirea diferitelor categorii de cetăţeni-votanţi va creşte, într-un ritm mai accentuat decît pînă la remaierea guvernamentală.

Al doilea viitor posibil este soluţia reşapat, operaţiune prin care se îndepărtează partea uzată şi se adaugă un strat de întărire. Tehnic vorbind, aceasta presupune rezolvarea mai multor lucruri în cadrul partidului de guvernămînt şi în relaţiile acestuia cu opoziţia şi susţinătorii parlamentari.

În primul rînd o "alegere a apelor". Cineva trebuie să decidă care sunt părţile uzate, iar mai apoi să intervină fără menajamente pentru a le înlătura, complet. Tensiunea exis­tentă dintre facţiunile rivale din PDL poate fi un indicator: s-a ajuns la temperatura potrivită pentru reşapare. De unde se va adăuga stratul nou? Cel mai probabil din rezerva constituită deja de partidul strapontină pe care PDL şi l-a creat în Parlament.

Spre deosebire de simpla remaniere, reuşita operaţiunii presupune un vot de încredere pentru nou constituitul Guvern, indiferent dacă în capul lui va fi pus tot Boc, sau altcineva. Mai probabil, altcineva, pentru a creşte beneficiile schimbării de echipă. Complicaţiile sunt destul de mari, mai ales datorită competiţiei parlamentare.

Riscul cel mare pentru PDL este să pună singur hăţurile guvernării în mîna opoziţiei, tocmai acum, cînd lumea începe să se pregătească de alegeri. La termen, ori anticipate.

Un risc enorm, pentru că îl vizează, în fundal dar direct, pe Traian Băsescu. El riscă, fie un război de uzură cu o nouă majoritate parlamentară, fie o nouă procedură de suspendare, pe care nu poate fi deloc sigur că o va mai bloca la votul popular.

În sfîrşit, cel de-al treilea viitor al actualului guvern Boc este să intre în Programul Rabla. Aici sunt două soluţii.

Una, să intre de bună voie, adică PDL-ul să-şi ducă rabla la REMAT şi cu banii de acasă, plus cei de compensare să-şi ia un automobil nou. Să-şi construiască, adică, un alt vector de exercitare a puterii, radical diferit de cel actual.

În măsura în care păstrează iniţiativa, Preşedintele şi PDL-ul păstrează şi o parte din avantajele guvernării. Dacă nu pe cele imediate, din care va trebui să cedeze hălci grase, celor care-i sar în ajutor, măcar pe cele de termen mediu, adică pregătirea viitoarelor alegeri. Abia în aceas­tă variantă, Traian Băsescu rămîne credibil în rolul de "Părinte-salvator al naţiunii". Cealaltă variantă este aceea în care guvernul PDL este trimis la REMAT de opoziţie şi pierde controlul evenimentelor. Mai precis, se pregăteşte de trecut!

După cum se observă, variantele prezentate pot fi jucate în ordine, ca etape de control asupra procesului politic care se va clarifica doar la următoarele alegeri.

Vi se pare că lipseşte ceva din peisaj? Şi mie! Dar, nu este vina mea, dacă singurul actor politic care ar trebui să conteze în prefigurarea viitorului, alegătorul-cetăţean, rămîne mai degrabă inert, preferă lucidităţii beţia cu apa deja clocită a promisiunilor pe care le fac oamenii politici.

Opinia Cititorului ( 6 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Asa mai veniti de acasa, cum se zice dle C.Codita. O analiza , cu un umor retinut, a tuturor posibilitatilor. Oare? Maria sa alegatorul nu este inert. Ci doar are o inertie mare. Cu alte cuvinte, se misca greu. Acum. Va sugerez sa consultati si alte aspecte sociale. Multe tratate si in Bursa-On-line. Iesiti putin din zona adiacenta unui turn de fides ,cu cititori fideli. Veti descoperi atatea aspecte sociale reale incat va veti schimba optica proprie. Am zis,undeva intr-o interventie trecuta...

    1. Din motive lesne de inteles, grupul nostru de analiza are o atitudine decenta fata unii membri ai GUVR.Foarte putini .Cativa. Sunt convins ca unii din membrii acestui grup vor trebui sa plateasca cu libertatea proprie si alte restrictii penale. Pentru raul facut Romaniei. La ordin extern si binecuvantati de masoneria interna. Din grupul: maestrul, profetul si benedictinul i-am identificat pe toti! Profetul a murit, maestrul si benedictinul mai traiesc! Crimele economice impotriva poporului...

    Daca pana si batranele sulfe cu ochisorii albastri si mijiti din nou a speranta iti dau dreptate, trebuie ca lucrurile nu stau tocmai bine, maeste!

     

    Altminteri, cred ca supraestimam capacitatea de analiza si previziune pe termen mediu a gastilor din adunatura de guvernamant.  

     

    Astia nu sunt in stare sa vada dincolo de secunda fatidica a taierii robinetului cu apa vie.  

    Si pentru a-i impiedica venirea sau a o intarzia pana la urmatoarea criza (interna, nu ii intereseaza altele),... 

    Un articol de exceptie. Adaug un mic citat:"Cea mai mare parte a oamenilor se tem de necunoscut, insa exista un element si mai perfid implicat aici. Controlorii, cei ce doresc sa va controleze destinul si sa profite de pe urma lui, sunt maestri in arta de a proiecta frica si folosesc mijloace multiple de controlare si hipnotizare a mintii, prin intermediul mass-mediei, pentru a convinge masele de oameni ca exista multe lucruri de care sa le fie frica. Si, desi exista, sincer vorbind, oarecare...

    1. Dlor T si C, pe marii papusari din tara i-am nominalizat. Ei sunt in prezent numiti,fictiv pentru dvs,reali pentru noi, Maestrul si Benedictinul. Inca nu a sosit momentul sa le dezvaluim numele. Sunt batrani, suficient de bogati din operatii comerciale directe sau speculative. In prezent incearca sa-l scoata pe generalul cu piciorul in ghips din inchisoare. Prin niste ONG ce dispun de suficiente resurse.Pe noi nu ne intereseaza cum va decurge lupta pentru suprematia politica intre cele trei...

    Gresiti cu totii, si autorul si postacii;din nou pentru Basescu va fi ... un fleac ; ii va ciurui pe toti , adica si pe vuvuzistii opozitiei si pe neputinciosii puterii.

    Va triumfa , va asigur. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb