"Renovarea energetică aprofundată trebuie să devină o prioritate", semnalează experţii România Eficientă

V.S.
Companii / 11 septembrie 2023

"Renovarea energetică aprofundată trebuie să devină o prioritate", semnalează experţii România Eficientă

Renovarea energetică aprofundată ar trebui să devină o prioritate, în condiţiile în care doar 15% dintre şcoli au beneficiat de astfel de schimbări până în 2020, conform comunicatului remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, renovările reprezintă o oportunitate pentru reducerea consumului de energie şi ar crea condiţii mai bune pentru performanţa şcolară a elevilor.

Radu Dudău, preşedinte EPG şi coordonator al programului România Eficientă, a declarat că: "Şcolile sunt parte din infrastructura socială critică a unei societăţi şi avem o nevoie uriaşă de investiţii în acest sector. Este esenţial să asigurăm în unităţile de învăţământ cele mai bune condiţii pentru copii. Numeroase studii în domeniu arată ce impact au condiţiile din şcoli asupra performanţei de învăţare a elevilor şi chiar asupra sănătăţii acestora. Despre sindromul şcolilor bolnave nu se vorbeşte suficient în România. Încurajăm dezbaterile publice pentru a se înţelege importanţa acestui subiect şi a face o prioritate naţională din renovarea clădirilor şcolare, inclusiv a celor din mediul rural, mai neglijate şi subfinanţate decât cele din oraşe. Şcolile eficiente energetic sunt şcoli mai sănătoase. Arătăm acest lucru prin renovările la standarde ridicate realizate prin programul România Eficientă. Sunt modele pe care le dorim replicate cât mai mult la nivel naţional".

Sursa precizează că, la nivel naţional, sunt înregistrate 18.000 de clădiri ale instituţiilor de învăţământ, dar doar 15% au beneficiat de reabilitări. Ineficienţa energetică este corelată cu problemele privind confortul termic şi calitatea aerului din sălile de clasă. Alături de nivelul de zgomot şi de iluminat, acestea influenţează în mod negativ performanţele elevilor. De asemenea pot apărea probleme de sănătate.

În România sunt şcoli care se confruntă cu probleme grave precum igrasia şi mucegaiul, iar 1.874 de unităţi de învăţământ nu aveau apă curentă în niciuna dintre clădirile cărora le aparţineau.

Stimularea reabilitării tehnice ar putea duce la reducerea cu 60% a energei din şcolile româneşti. Un prim pas ar fi renovarea anvelopei clădirii, iar alţii ar fi reprezentaţi de instalarea unor sisteme de încălzire eficiente şi soluţii de ventilare mecanică cu recuperare de căldură. Aceste schimbări ar putea îmbunătăţi calitatea aerului din sălile de clasă.

În comunicat se mai arată că instalarea unor sisteme de umbrire, precum jaluzelele exterioare reglabile, poate reprezenta un pas important. Este recomandată şi instalarea unui sistem modern de iluminat cu LED-uri, întrucât are un consum redus de energie. Vor fi montate şi sisteme de producere a energiei regenerabile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din prima poza, cum era initial, se vede ca elevii stateau cu spatele la geam (lumina) si cu fata la usa:-)...Sa vada cine vine in timpul examenelor (bac in special)...Ulterior le-a venit "lumina la cap" si au facut astfel incat lumina sa bata din stanga cum e normal...si toate astea intr-o scoala, unde se presupune ca se studiaza:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb