Renunţarea la majorarea salariilor ar rezolva problema "Azomureş"

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Companii / 17 august 2005

Vicepreşedintele pe probleme de privatizare al AVAS, Laszlo Gyerko, a declarat după discuţiile purtate cu patronatul companiei Azomureş că recomandă Sindicatului Alternativa 2002 din cadrul combinatului chimic să renunţe la majorarea salarială de 9,5% prevăzută în contractul colectiv.

Adunarea Generală a Acţionarilor a luat în discuţie consecinţele economice asupra stării şi activităţii societăţii pe care le-ar avea o majorare salarială de 9,5% solicitată de sindicalişti. Un procent de 66% din sindicalişti au optat pentru majorarea salariilor, cu riscul închiderii porţilor companiei, iar unii au acţionat în instanţă compania.

Dacă se va proceda la amînarea concedierilor colective la "Azomureş" pînă la finele acestui an, va conduce la pierderi pentru acţionari de aproximativ 2,4 milioane de dolari pe lună. Aceste menţionări sînt înscrise în raportul întocmit de Consiliul de Administraţie al companiei. Majorarea salariilor cu 9,5% va conduce în mod direct la o pierdere a companiei la sfîrşitul anului de peste 14 miliarde de lei, în locul unui profit prevăzut în BVC de 23,8 miliarde de lei.

Patronatul de la "Azomureş" a cerut subvenţionarea preţului la gaz metan, ceea ce nu este posibil, pentru că România este în pragul aderării la UE şi nu îşi poate permite aşa ceva, susţin reprezentanţii AVAS. O altă posibilă soluţie indicată de patronat ar fi să se renunţe la majorarea salarială de 9,5%, invocîndu-se faptul că media salarială în "Azomureş" este mai mare decît în alte societăţi de profil. Vicepreşedintele AVAS a afirmat că s-a implicat în aceas-tă problemă, fiind acţionar minoritar cu 7,5% din acţiuni, dar şi ca mediator. De cealaltă parte, liderul de Sindicatului Alternativa 2002 din Azomureş este de părere că majorarea salarială de 9,5% nu este subiect de negociere, ci un drept prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă pe ramura Petrochimie. Liderul de sindicat considercă că s-a practicat un dublu şantaj: atît faţă de salariat, cît şi faţă de stat.

De asemenea, acesta a prezentat o serie de documente care atestă că profitul "Azomureş" pe primele şase luni ale anului a fost de 5 milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb