De ce politicienii simt nevoia să se facă de râs? Habar nu am. Ar fi mai simplu să se rezume la ceea ce ştiu: scandaluri de culise şi datul din coate pentru a figura din nou pe o listă de partid. Însă, precum în reclama aceea - "Batman, Batman!" -, vor să treacă drept altceva. Iar efectul, în mod normal, este un hohot de râs.
Iată-l pe Vladimir Putin. Omul stătea izolat acolo în birou, la Kremlin. De vreo doi ani nu mai dăduse nici un interviu presei americane. Şi deodată se iveşte o ocazie nesperată. Tucker Carlson, aflat la rândul său în derivă de ceva vreme, decide să îi ofere o tribună pentru circa două ore - sub pretextul unui interviu. Un politician raţional şi-ar fi făcut, împreună cu consilierii săi, un plan. Şi s-ar fi ţinut de el. Ar fi transmis, în spaţiul alocat, mesaje politice.
Însă cei mai mulţi politicieni, suspectez, nu sunt raţionali. Iar dictatorii practic niciodată. Aşa că spre stupefacţia tuturor, inclusiv a lui Tucker Carlson, Vladimir Putin s-a lansat într-o lecţie de (pseudo)istorie de aproape o oră.
Efectul obţinut a fost, probabil, opus celui la care se aştepta. Guvernul polonez, spre exemplu, a afirmat într-un comunicat oficial că tezele pseudo-istorice ale lui Putin sunt produsul unei imaginaţii paranoice. New York Times a publicat o respingere, punct cu punct, a afirmaţiilor din aşa-zisul interviu. Comisia Europeană a declarat că este vorba de "minciuni vechi" şi "manipulări". În Ucraina, predictibil, Putin a fost calificat drept "obsedat".
Totuşi, eu nu aş trece cu uşurinţă mai departe. Salata de cuvinte a avut totuşi câteva elemente notabile. Spre exemplu, faptul că Putin se ţinea cu mâna de un picior, pentru a-şi reprima un tremur despre care medicii spun că nu este chiar în regulă. Dar altceva vreau să semnalez acum. Faptul că dictatorul rus este primul şef de stat de după 1945 care încearcă o reabilitare a lui Adolf Hitler.
Din păcate, nu este o glumă. Aici s-a ajuns. Ştiaţi cine a fost vinovat pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial? Polonia! - zice tiranul de la Moscova. Noi, ceilalţi, ştiam că Germania nazistă. Putin însă a afirmat că Polonia a fost "ne-cooperativă" şi, astfel, a "forţat" Germania (termenii sunt ai lui Putin) să nu aibă nici o soluţie decât să invadeze. Cât despre Hitler, după Vladimir cel Nou, acesta nu dorea decât "să îşi realizeze planurile".
Ce fel de planuri? Citiţi şi frecaţi-vă la ochi. Hitler ar fi "oferit Poloniei pacea şi un tratat de prietenie şi de alianţă" - pretinde Putin. "Avem documentele în arhivă!". Tot ce trebuia era să cedeze Germaniei "coridorul Danzig", care fusese "transferat Poloniei" după Primul Război Mondial. Când "în locul (oraşului) Danzig, a apărut oraşul Gdansk". Înţeleg din transcrierea interviului că Putin socoteşte Danzig-ul ca aparţinând de drept Germaniei, iar pretenţiile caporalului austriac drept justificate.
De unde să începi să demontezi aceste gugumănii? Dacă tot are documentele în arhive, i-aş sugera fostului kaghebist să le şi citească. Hitler încerca să vândă Poloniei o înţelegere. Putin uită, însă, să menţioneze ce anume dorea Hitler. Nici mai mult nici mai puţin decât să folosească Polonia ca aliat într-un război împotriva... Uniunii Sovietice. De unde urma să fie recompensată cu teritorii, din Ucraina şi din ţările baltice. Una din condiţii era să cedeze nu doar Coridorul Danzig, ci şi Silezia.
În aceste condiţii, nu e de mirare că polonezii i-au trimis la plimbare pe emisarii nazişti. Iar în locul Poloniei a semnat Uniunea Sovietică un pact cu Hitler. Pentru a sfârteca Polonia. Dar despre asta, nimic în "interviu".
Impresia generală este că Putin ştie cam tot atâta istorie cât un elev de clasa a IV-a care a chiulit de la ore pentru a merge la cinematograf. Danzig/Gdansk, spre exemplu, a aparţinut regilor Poloniei încă din 1454. În 1919 oraşul nu a fost dat Poloniei, ci declarat "oraş liber", cu steag şi cu parlament propriu, dar într-o uniune vamală cu Polonia.
Oricum, discuţia este din start dezaxată. Putin pare să creadă că "oraşul Danzig" şi "coridorul Danzig" sunt unul şi acelaşi lucru. În realitate, "coridorul" era un teritoriu distinct, polonez, locuit 95% de polonezi, şi pe care Hitler îl cerea "la pachet" cu multe alte condiţii exorbitante.
Practic, nici unul dintre derapajele lui V. Putin nu are legătură cu realitatea istorică. Alt exemplu: Putin susţine că Ucraina modernă ar fi un "stat artificial", inventat de Lenin. De ce ar fi făcut Lenin asta? "Din motive neclare", pretinde Putin. De fapt nu e nimic neclar aici. Republica Populară Ucraineană a fost stabilită în 1917 de ucraineni, nu de Lenin. Statul independent ucrainean a fost recunoscut de numeroase alte state, printre care cele ale Puterilor Centrale, de România şi... chiar de Rusia. Din 1919 însă, bolşevicii au atacat Ucraina, iar în 1922 au anexat-o cu forţa, declarând-o republică sovietică.
Şi tot aşa. Aberaţii care se întind pe pagini întregi. Sugestia că România şi Ungaria ar trebui să se servească cu teritorii din Ucraina. Despre cum trupele ruseşti s-ar fi retras din Kiev pentru ca Ucraina să semneze un tratat despre "de-nazificare", după care partea ucraineană s-ar fi răzgândit. (În realitate, trupele ruseşti au fost masacrate la porţile Kievului). Despre cum ucrainenii sunt "acelaşi popor" cu ruşii. (Doar 3 la sută dintre cetăţenii Ucrainei susţin o uniune cu Rusia). Ş.a.m.d. Pe undeva, merită să citiţi întregul text al "interviului", pentru a înţelege ce ignorant lipsit de orice simţ al măsurii s-a cocoţat pe craca puterii de la Kremlin.