REPREZENTANŢII BRD GROUPE SOCIETE GENERALE: Băncile din România - imune la coronavirus, Brexit şi situaţia politică autohtonă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 februarie 2020

Băncile din România - imune la coronavirus, Brexit şi situaţia politică autohtonă

Băncile din ţara noastră nu vor fi afectate nici de situaţia politică autohtonă, nici de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, nici de coronavirus, au precizat, ieri, reprezentanţii BRD Groupe Societe Generale, într-o conferinţă de presă.

Aceştia subliniază că sectorul bancar românesc este unul solid, iar consumul intern nu va înregistra o oprire bruscă din cauza noii crize politice.

Francois Bloch, directorul general al băncii, a precizat: "Pe partea de politică, urmează o perioadă de incertitudine, dar în acest mediu ne-am obişnuit să operăm. Nu este nimic nou, din păcate. Ceea ce contează este că, dacă ne uităm la sectorul bancar, aces-ta este unul foarte solid. Băncile sunt foarte solide, au o calitate bună a portofoliului de credite. De asemenea, consumul domestic va continua să crească. Românii vor continua să consume. În România, nu va apărea o oprire bruscă a creşterii consumului numai pentru că nu ştim cine va fi prim-ministru".

Şeful BRD se aşteaptă la o creştere mai mică a economiei autohtone, în 2020 faţă de anii trecuţi, dar care va fi pozitivă.

Legat de condiţiile economico-sociale internaţionale, sursele citate sunt de părere că nu vor fi schimbări importante legate de BREXIT, pentru că acesta nu mai era o surpriză, şi că nici coronavirusul nu pune în pericol sistemul bancar românesc.

Francois Bloch: "Piaţa noastră bancară devine din ce în ce mai digitalizată"

Piaţa noastră bancară devine din ce în ce mai digitalizată, anul trecut fiind înregistraţi 640.000 de utilizatori pe mobile banking şi internet banking, potrivit şefului BRD. Francois Bloch opinează: "În linie cu programul nos-tru de transformare a modelului de afaceri, am accelerat investiţiile în inovaţia digitală pentru a oferi clienţilor o experienţă îmbunătăţită. Spre exemplu, pentru companii, am lansat o nouă aplicaţie de mobil pentru cash management şi oferim acces facil la soluţiile de factoring şi trade finance. Pentru clienţii retail, îmbunătăţirea continuă a soluţiilor de bancă la dis-tanţă a condus la o creştere de două cifre a ratei de adopţie şi a volumului de tranzacţii pe canalele digitale. Trebuie să îmbunătăţim şi să adăugăm mai multe funcţionalităţi la platforma noastră digitală. Cred că este important ca, atunci când vorbim despre digital, să ne gândim şi ce se întâmplă în back office, nu doar în front office. Avem clienţi care vor să consume produse bancare prin outlet-uri, prin centrele de contact, prin ATM-uri. Avem noi idei şi le vom lansa pe viitor, iar ponderea investiţiei noastre este la fel de importantă, atât pe partea de front office, cât şi pe back office".

Radu Topliceanu, director general adjunct retail în cadrul băncii, a adăugat că, anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 25% a numărului de banking point. În acelaşi timp, pe segmentul de BRD Finance a fost înregistrată o creştere de 6,8%, anul trecut faţă de cel anterior. Leasing-ul a fost un contributor important la rezultatele băncii, cu o creştere de 39%, a mai precizat domnul Topliceanu.

Datele publicate de instituţia financiară arată că gradul de penetrare digitală a accelerat pe segmentele IMM-urilor şi companiilor mari, peste 97% dintre tranzacţii fiind efectuate prin canale electronice, adunând peste un milion de plăţi pe lună: "Cu un accent constant pe inovaţie şi îmbunătăţirea experienţei clienţilor, BRD a lansat mai multe soluţii digitale pentru clienţii săi: o nouă aplicaţie mobilă pentru corporaţii, care oferă acces în timp real la conturi în condiţii depline de securitate şi mobilitate, o soluţie digitală end-to-end complet integrată pentru factoring şi o platformă digitală de trade finance dedicată gestionării într-un mod rapid şi sigur a garanţiilor, scrisorilor de credit şi încasărilor".

Volumul de tranzacţii realizate de bancă prin intermediul canalelor electronice s-a majorat, anul trecut, cu 24% în comparaţie cu anul 2018.

Profitul net al BRD - aproape 1,5 miliarde lei,

în 2019

În timp ce creditarea a crescut semnificativ, anul trecut, atât pe segmentul individual, cât şi pe companii, banca şi-a redus rata neperformanţei, axându-se pe clienţii cu profil mai ridicat şi obţinând un profit mai sigur, au precizat şefii instituţiei bancare, subliniind că BRD a accelerat nivelul de investiţii.

Profitul net al Grupului BRD a atins un nivel de aproape 1,5 miliarde lei, în 2019 (în comparaţie cu peste 1,56 miliarde lei în 2018), ca urmare a creşterii puternice a veniturilor şi profilului de risc solid. Rentabilitatea capitalurilor proprii s-a ridicat la 18,9%, faţă de 20,8%, de la an la an.

Venitul net obţinut în 2019 de Grupul BRD s-a ridicat la 3,27 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de cel din 2018, conform datelor publicate de bancă. Acestea arată că veniturile nete din dobânzi au atins 2,15 miliarde lei, cu 8,1% mai mult faţă de anul precedent, fiind influenţate pozitiv de creşterea continuă a volumelor, schimbări de structură şi mediul favorabil al ratelor de dobândă. Contrar presiunii puternice asupra preţurilor serviciilor bancare de tranzacţionare, veniturile nete din comisioane au cres-cut cu 1,1% faţă de anul 2018, datorită activităţii intense pe segmentul cardurilor, creşterii volumelor de tranzacţii ale clienţilor, precum şi veniturilor mai mari din activitatea de administrare a activelor.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 1,67 miliarde lei în 2019 (faţă de 1,49 miliarde lei în 2018), evoluţia lor reflectând în principal creşterea tensiunii pe piaţa muncii, costuri reglementare şi investiţii aferente programului de transformare a modelului de afaceri, mai mari. Costurile cu personalul au fost mai mari cu 7,6% în comparaţie cu anul 2018, determinate de ajustări de salarii şi alte beneficii, realizate de bancă în contextul unei pieţe de muncă extrem de tensionată, în care salariului mediu are un ritm de creştere de două cifre.

Raportul BRD transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) menţionează: "Grupul BRD a înregistrat o performanţă operaţională foarte solidă, cu rezultatul operaţional brut în creştere cu +4,8% faţă de anul 2018 (excluzând costurile reglementare). Eficienţa operaţională a rămas robustă, indicatorul cost/venit atingând 46,8% (excluzând costurile reglementare), stabil în comparaţie cu anul 2018.

Profilul de risc al BRD a devenit şi mai puternic în 2019, după cum reflectă scăderea semnificativă a ratei creditelor neperformante (credite neperformante conform definiţiei ABE, rata NPL la nivelul băncii) de la 4,6% la finalul lunii decembrie 2018 la 3,1% la finalul lunii decembrie 2019, datorită operaţiunilor de ştergere de creanţe, vânzări de expuneri neperformante şi controlul bun al riscului în procesul de acordare a creditelor. În plus, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a rămas solid, atingând 74% la finalul lunii decembrie 2019 (faţă de 74,2% la finalul anului 2018), ceea ce reflectă o politică de provizionare prudentă. Costul riscului a înregis-trat reluări nete de 204 milioane lei în 2019, în comparaţie cu 230 milioane lei în 2018, datorită unei performanţe solide a activităţii de recuperare, unor indemnizaţii excepţionale din asigurări (161 milioane lei înregistrate în trimestrul al treilea al anului 2019, finalizând mai multe dosare de cerere de asigurare), precum şi calităţii bune a creditelor nou-acordate".

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au cres-cut cu 4,6%, iar depozitele pe segmentul retail s-au majorat cu 5,7%. Indicatorul credite nete/depozite a fost de 68,4% la finalul lui 2019, fiind cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de 2018.

Poziţia de capital a băncii a rămas robustă, rata de solvabilitate fiind de 20,1% la finalul lunii decembrie 2019 faţă de 21,1% la sfârşitul lui 2018.

Având în vedere rezultatele anului trecut, precum şi aşteptările privind evoluţia capitalului, Consiliul de Administraţie al băncii a decis propunerea unui dividend brut pe acţiune similar cu cel din anul financiar 2018 (1,64 lei/acţiune), sub rezerva votului favorabil în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 23 aprilie 2020.

Anul trecut, BRD a continuat să investească în domenii cheie ale societăţii româneşti, precum educaţie şi tehnologie, cultură şi sport.

În acest context, Francois Bloch sus-ţine că 2019 a fost un an excelent pentru BRD, atât din punct de vedere al performanţei financiare, "cât şi în privinţa dedicării continue" a băncii de a finanţa economia şi de a susţine comunităţile locale.

Şeful BRD a declarat: "Am obţinut o profitabilitate ridicată graţie creşterii veniturilor, profilului de risc robust şi performanţei comerciale solide pe ambele segmente de clienţi, retail şi companii, continuând în acelaşi timp implementarea planului nostru de transformare a modelului de afaceri. BRD Assset Management a înregistrat o performanţă spectaculoasă evidenţiată de creşterea activelor în administrare cu 74% în comparaţie cu anul precedent, în linie cu strategia BRD de a valorifica potenţialul deplin al pieţei de economisire şi de a propune clienţilor noştri o alternativă depozitelor standard. În paralel, am finanţat activ IMM-urile, prin oferta noastră de leasing.

În linie cu programul nostru de transformare a modelului de afaceri, am accelerat investiţiile în inovaţia digitală pentru a oferi clienţilor o experienţă îmbunătăţită. Spre exemplu, pentru companii, am lansat o nouă aplicaţie de mobil pentru cash management şi oferim acces facil la soluţiile de factoring şi trade finance. Pentru clienţii retail, îmbunătăţirea continuă a soluţiilor de bancă la distanţă a condus la o creştere de două cifre a ratei de adopţie şi a volumului de tranzacţii pe canalele digitale.

De asemenea, am susţinut din ce în ce mai mult comunităţile locale. Ne-am extins angajamentul către societate prin iniţierea de proiecte de voluntariat pentru angajaţii noştri. În plus, acum contribuim la lupta împotriva defrişărilor prin crearea Fondului BRD pentru Păduri".

Domnia sa a mai precizat, printre altele, că banca a continuat şi anul trecut să îşi consolideze baza solidă.

ANUL TRECUT

Societe Generale şi-a scăzut profitul net cu 21%, până la 3,2 miliarde euro

Grupul bancar francez Societe Generale a raportat, ieri, o îmbunătăţire a capitalului în 2019, ca urmare a vânzării unor operaţiuni, şi, totodată, a anunţat o nouă politică de remunerare a acţionarilor, care ar putea include răs-cumpărări de acţiuni, transmite Reuters, conform Agerpres.

Profitul net realizat de Societe Generale a scăzut cu 21%, anul trecut, până la 3,2 miliarde euro, iar veniturile totale ale băncii s-au diminuat şi ele cu 2%, până la 24,7 miliarde euro.

În schimb, la finele lunii decembrie 2019, grupul Societe Generale afişa o rată a solvabilităţii financiare de 12,7%, în creştere de la 12,5% la finele lunii septembrie.

"2019 a fost un an de progrese considerabile, în care ne-am atins toate ţintele, atât strategice cât şi financiare, pe care ni le-am propus", a declarat directorul general de la Societe Generale, Frederic Oudea.

Societe Generale a informat că, pentru 2019, va plăti un dividend în numerar de 2,20 euro pe acţiune, dar a adăugat că în 2020 va menţine o rată de plată a dividendelor de 50% din venitul net, însă acţionarii vor fi remuneraţi în numerar sau ar putea include o componentă de până la 10% sub forma răscumpărării de acţiuni.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a treia bancă după totalul activelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. MONSEUR BLOCH , NU VA MAI LAUDATI ATATA !!! O SA ATRAGETI IAR , ATENTIA INAMICILOR !!! SANT IN ROMANIA , OAMENI CARE VA URASC , NUMAI FIINDCA EXISTATI PE PAMANT !!! OAMENI CARE , DESI SANT EI INSISI , PUTRED DE BOGATI [ VEZI , TOVARASUL DRAGNEA , CU CASTELUL , INSULA SI MUNTII LUI DE BANI ] , SANT EXTREM DE INVIDIOSI , PE MUNCA SI REUSITELE ALTORA !!! VORBESC ASTFEL , DE CONDUCATORII NOSTRII PREAIUBITI , ADUNATI IN SPECIAL IN PSD , CU CARE DRAGNEA A NASCOCIT '''''' 114 - LE '''''' ; AICI S-A DORIT O JEFUIRE CICA LEGALA , A SOCIETATILOR PROFITABILE , ALE ACESTEI TARI , IN FOLOSUL FONDULUI DE STAT , GESTIONAT DE COMUNISTI , ATAT DE PROST , CA NU AU NICIODATA BANI !!! TREPADUSII LUI , S-AU ASCUNS DEOCAMDATA PRIN COLTURI , ASTEPTANDU-L PE COMISARUL-SEF , SA SE REANTOARCA DIN PUSCARIE , SI IMPREUNA SA PLANUIASCA ALTE ATACURI ASUPRA CAPITALISTILOR SPURCATI , CARE CICA , INTINA PAMANTUL SFANT ROMANESC , CU RASUFLAREA LOR VENINOASA !!! DOAR TOVARASUL ZAMFIR , A RAMAS IN ARIERGARDA , SI HARTUIESTE DE ACOLO , BANCILE TICALOASE , INTARATAND PARLAMENTARII DIN SENAT , SI POPULATIA , IMPOTRIVA LOR !!! ASA CA , AI GRIJE , MONSEUR BLOCH !!! NU TE MAI LAUDA ATATA !!! MAI BINE , ASCUNDE REZULTATELE , SI VAITA-TE !!! CA NU MERGE AIA !!! CA NU MERGE AIALALTA !!! CA N-AM PUTUT , CA N-AM REUSIT !!! CA O SA FIE , VAI DE CAPUL BRD-ului !!! CA SANTETI , PE MUCHIA PRAPASTIEI !!! ASTA , CA SA SE BUCURE DUSMANII , SI ASTFEL , SA VA LASE IN PACE !!! DACA TE LAUZI , CA SANTETI O VACA BUNA DE MULS , O SA SARA INDIGNATI , SI DRAGNEA , SI ZAMFIR , SI PIPEREA , SI VALCOV , SI TARICEANU , SI SERBAN NICOLAE , etc , etc , SI N-O SA VA FIE BINE !!! MAI CREEAZA EI , UN ''''''' 115 ''''''', SI 90 % DIN PROFITUL BANCILOR , SA SE DUCA IN FONDUL DE STAT !!! ASA CA , MARE GRIJE CU LAUDELE !!!

    Nu ne mai mintiti! Ne credeti ignoranti! Aceasta fratie permite ca banca sa imprumute bani pe care nu ii tipareste sau imprima si culmea mai percepe si dobanzi. Imprumuta bani doar printr-un inscris intr-un registru, pe un monitor de calculator, statelor, indivizilor, companiilor iar daca nu reusesti sa platesti o singura rata iti confisca toata averea, casa, masina, teren si alte posesiuni cat se poate de reale..etc, pana la valoarea sumei imprumutate, inexistenta decat intr-un registru sau ecran pe calculator.

    Asa cum am amintit acest principiu se aplica si guvernelor, care imprumuta de la privati cu dobanda in loc sa isi creeze ei bani fara dobanda. Taxele si impozitele pe care le platim de duc la plata acestor dobanzi si credite. Privatizarea inseamna vinderea activelro statului pentru ca sttaul sa nu intre in faliment sa nu poata plati toate aceste rate si dobanzi pentru imensele credite facute de cele mai multe ori la presiunea acestor institutii financiare si in consecinta statele cedeaza controlul supra terenurilor si resurselor nationale acestor banci private si institutii financiare internationale. Tot acest proces este controlat de bancile centrale ce par independente dar sunt coordonate de catre Banca pentru Reglementari Internationale, de la Geneva, din 1930 pana in prezent. Tot acest paianjen a fost coordonat de Banca Angliei cu acordul regelui Whilhem de Orania, la ordinul Nobilimii Negre.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb