Ţările Europei de Sud - Est au înregistrat progrese semnificative în 2005, iar România este una din ţările care a atras cele mai multe investiţii străine, a declarat, ieri, citat de Rompres, CEO al mesei a doua de lucru, pe probleme economice, a Forumului Bianual al Pactului de Stabilitate, Fabrizio Sarcomani.
"România a înregistrat progrese remarcabile în privinţa atragerii investiţiilor străine, fiind un factor de stabilitate în zonă", a spus Sarcomani.
Acesta a explicat ca investiţiile în România s-au axat pe privatizarea marilor întreprinderi energetice, pe sectorul bancar şi pe infrastructură. Pînă în prezent, au fost investiţi în ţările din sud - estul Europei circa opt miliarde euro, cele mai multe proiecte fiind cele de tip green field. Potrivit Raportului Anual al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud - Est, prezentat marţi la Praga, valoarea investiţiilor în ţările Europei de Sud - Est au crescut cu cinci la sută, în 2005. "În următorii ani ne vom reorienta investiţiile către zona Balcanilor de Vest, în special în ţări precum Serbia, Bosnia sau Albania'', a precizat Sarcomani. Principalele domenii către care vor fi orientate investiţiile în viitor sînt, în opinia reprezentantului Pactului, birocraţia, lupta împotriva corupţiei, reducerea crimei organizate.
Unul dintre cele mai mari proiecte în infrastructură a fost reconstrucţia podului de la Novi Sad, distrus în 1999. Acesta a fost inaugurat la jumătatea lunii octombrie a acestui an, iar valoarea totală a investiţiei se cifrează la 40 milioane euro.