REPREZENTANŢII PREMIER ENERGY: "IPO-ul este următorul pas logic pentru a susţine procesul actual de creştere"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 18 - 19 aprilie

"IPO-ul este următorul pas logic pentru a susţine procesul actual de creştere"

"Ne focusăm resursele către dezvoltarea segmentului de energie regenerabilă, continuând în acelaşi timp să explorăm oportunităţi de creştere şi extindere în întreaga regiune"

Compania pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă în care vrea să atragă 100 milioane de euro

Premier Energy Group a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, iar IPO-ul este următorul pas logic pentru a susţine procesul actual de creştere, ne-au transmis reprezentanţii companiei private de infrastructură energetică integrată pe verticală, ce îşi pregăteşte listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Conform reprezentanţilor Premier Energy, listarea acţiunilor va ajuta compania să se extindă, să îşi diversifice baza de acţionari şi să îşi crească profilul regional.

"Considerăm că aducem pe piaţă o ofertă care este foarte relevantă pentru pentru piaţa de energie regenerabilă, care aduce un mare plus şi în planurile de decarbonizare aşa cum au fost agreate în Acordul de la Paris. Aceasta este o oportunitate excelentă de a investi într-una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată vertical cu cea mai rapidă creştere din SEE şi unul dintre cei mai mari jucători de energie regenerabilă din regiune.

Suntem bine poziţionaţi pentru a continua să obţinem creştere, având o strategie clară axată pe eficienţă operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii noastre şi oferirea de valoare pentru acţionari", ne-au mai transmis reprezentanţii Premier Energy.

"Achiziţia CEZ Vânzare reprezintă o mişcare strategică de consolidare a integrării noastre verticale în România"

Recent, compania a finalizat achiziţia CEZ Vânzare, în urma căreia portofoliul regional de clienţi al întregului grup Premier Energy a urcat la 2,4 milioane de clienţi casnici şi non-casnici.

"Odată cu achiziţia CEZ Vânzare, avem planuri solide de a continua dezvoltarea afacerii şi de a valorifica strategic oportunităţile de pe piaţă. Achiziţia reprezintă o mişcare strategică de consolidare a integrării noastre verticale în România, aducându-ne un portofoliu complementar de 1,4 milioane de clienţi (în principal gospodării şi întreprinderi mici). Astfel, ne consolidăm poziţia şi ne extindem prezenţa pe piaţa locală, aliniindu-ne obiectivului nostru de a deveni o platformă energetică regională integrată vertical. În ultimul deceniu în România, am crescut atât organic, cât şi prin achiziţii şi fuziuni, demonstrând o creştere rapidă şi o abordare dinamică a pieţei. Ne focusăm resursele către dezvoltarea segmentului de energie regenerabilă, continuând în acelaşi timp să explorăm oportunităţi de creştere şi extindere în întreaga regiune", ne-au mai spus reprezentanţii Premier Energy.

Prin oferta publică, compania intenţionează să obţină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferinţă, iar principalul său acţionar, EMMA Alpha Holding Ltd. (EMMA Capital) intenţionează să vândă acţiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro (împreună Tranzacţia de Bază). În plus, oferta va beneficia, de asemenea, de o opţiune uzuală de supra-alocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacţia de Bază. Structura finală a ofertei va fi stabilită în apropierea lansării.

"Societatea va utiliza veniturile din ofertă pentru a finanţa creşterea, în special în segmentul producţiei de energie regenerabilă", spun reprezentanţii Premier Energy.

Oferta publică iniţială va consta dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România şi o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili, în conformitate cu prevederile Prospectului, ce trebuie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Oferta ar putea fi finalizată în mai 2024, în funcţie de condiţiile de pe piaţa de capital, conform unui comunicat al grupului.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări, potrivit comunicatului.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţia Moldovei, se menţioneză în document.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută integral de EMMA Capital. În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912,0 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. eu ma bag

    1. Asteapta opinia altora mai avizati dintre postacii de pe aici. Nu stiu ei ce vorbesc, dar au viteza si timp de scris.

      cel mai bun exemplu esti tu! :)))

      Inainte sa te bagi, citeste prospectul, vezi ce informatii ai despre companie, poti face comparatii cu altele deja listate. Asta este doar o sugestie din partea unuia care asta face. Apoi, e bine sa citesti si alte pareri, chiar de la neavizati.

      de ce "Apoi, e bine sa citesti si alte pareri, chiar de la neavizati."?

      asta, asa, in caz ca n-am ce face cu timpul meu? 

    iar fabricati o oferta publica cu oferirea prospectului cu o zi inainte de listare?

    1. se gandesc cam cat pot jumuli..

      profiturile vad ca sunt in scadere 2023 fata de 2022. si anul asta ???

      si dc se listeaza parca vad la PER 20 

      la per de 20 o fi de growth. ca arobs

    compania e foarte reglementata, are in Romania distributie de gaze cu RRR de 6,39% si furnizare de gaze cu marja de 15 lei/Mwh, are distibutie si furnizare de electricitate in R. Moldova cu RRR de 11,7%, are CEZ vanzare cu furnizare de gaze si energie si produce energie verde

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb