REPREZENTANŢII TVR:  "Nu putem face plăţi şi nu putem încheia contracte"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 12 decembrie 2013

Televiziunea publică nu are preşedinte şi Consiliu de Administraţie, după ce Raportul pe 2012 a fost respins, marţi, de plenul Parlamentului.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, într-o săptămână, comisiile de cultură din cele două Camere vor face o nominalizare pentru funcţia de director general interimar la TVR.

Între timp, instituţia nu poate efectua anumite operaţiuni, după cum ne-au spus reprezentanţii televiziunii de stat.

Aceştia ne-au precizat: "Sunt câteva operaţiuni care nu pot fi efectuate până când nu vom avea un nou preşedinte şi un nou CA. Nici măcar conducerea interimară nu poate face unele lucruri. Astfel, nu vor putea fi făcute angajări, nu pot fi încheiate contracte, nu pot fi făcute anumite plăţi (cele curente fiind exceptate) etc.".

Reprezentanţii Societăţii Române de Televiziune sunt de părere că ceea ce s-a întâmplat marţi în Parlament este cel puţin "straniu", având în vedere că raportul respins fusese avizat pozitiv cu unanimitate de voturi de comisiile de specialitate.

Sursele citate ne-au spus: "Este o contradicţie flagrantă între ce au hotărât comisiile reunite ale Parlamentului, care au validat raportul de activitate pe 2012 al TVR în unanimitate, şi ce a făcut plenul, care, fără nicio explicaţie, a votat împotrivă. Este un non-sens. Înseamnă că ori cei din comisii au fost incompetenţi, ori s-a întâmplat ceva între timp şi cineva din Parlament ar fi trebuit să dea explicaţii. Parlamentul nu i-a mai acordat lui Claudiu Săftoiu (fostul şef al TVR) nici măcar mandatul de interimar, care se va derula până când situaţia va fi clarificată".

Sorin Burtea, care a făcut parte, ca reprezentant al salariaţilor, din Consiliul de Administraţie al televiziunii publice demis în urma respingerii raportului TVR de către parlamentari, este de părere că votul Parlamentului a fost "o mişcare politică, nu economică". Domnia sa opinează că "fiecare partid îşi va pune oamenii pe care îi doreşte la conducerea televiziunii publice", subliniind: "Dintotdeauna raportul TVR a fost respins în Parlament. Un singur mandat a fost dus la capăt, în timpul când Adrian Năstase a fost premier şi Ion Iliescu - preşedinte. Cei care vor veni sigur vor dori să schimbe lucrurile în televiziune, pentru că vin cu comenzi exacte".

"Votul parlamentarilor a fost o ciudăţenie", ne-a spus senatorul PDL Emil Paşcan, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media, care ne-a declarat: "Era vorba de raportul pe 2012, când doar jumătate de an a fost sub mandatul lui Claudiu Săftoiu. S-a dorit invalidarea CA şi numirea unui nou preşedinte. Nu am înţeles de ce nu s-a aşteptat prezentarea bugetului pe 2013. A fost o mascaradă de neînţeles pentru orice om normal. Dacă ar fi existat argumente ar fi trebuit ca cineva să le prezinte. Probabil pregătesc pe altcineva...".

În cărţi pentru noua şefie a TVR sunt Rareş Bogdan (realizator TV) şi Niels Schnecker (fost realizator TV şi actual director de campanie electorală, pentru alegerile prezidenţiale din 2014, a preşedintelui PNL Crin Antonescu), potrivit unor surse politice. Un alt nume vehiculat pentru postul de preşedinte al televiziunii de stat este cel al jurnalistului Ion M. Ioniţă, Gabriel Tufeanu, membru în fostul CA al TVR aflându-se la loc fruntaş pe lista preferinţelor PSD pentru funcţia de preşedinte-director general al instituţiei.

Deputatul PSD Cornel Itu este de părere că raportul TVR nu a fost convingător: "Nu cred că televiziunea a convins prin raportul întocmit. Cred că a fost şi un vot legat de evoluţia TVR, în general. Problemele pe care televiziunea le are au creionat acest vot".

MediaSind cere Parlamentului să demită şi conducerea Radioului Public, potrivit unui comunicat de presă, care arată: "Acum, Parlamentul are datoria să pună capăt managementului defectuos şi abuzurilor din Societatea Română de Radiodifuziune".

TVR: pierderi de 146,85 milioane lei, în 2012

Marţi, înainte ca plenul să se reuneacsă, fostul şef al TVR Claudiu Săftoiu a transmis o scrisoare Parlamentului prin care a cerut "absolvirea" sa de responsabilităţile pe care i le conferea funcţia deţinută în cadrul televiziunii publice, cerând să fie menţinut Consiliul de Administraţie, pentru a se evita "o situaţie fără ieşire pentru Televiziunea Română prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012".

În raportul TVR se arată că 2012 a fost cel mai dificil an din istoria Societăţii Române de Televiziune, având în vedere că, în lipsa unor măsuri urgente de redresare (printre care disponibilizări masive de personal), televiziunea publică s-ar fi aflat în imposibilitate de a funcţiona. Conform raportului, la finalul lui 2012, după adoptarea respectivelor măsuri, televiziunea de stat a înregistrat pierderi de peste 146,85 milioane de lei, cu 9,15% mai puţin decât în 2011. Datoriile însumau mai mult de 619,56 milioane de lei, în timp ce valoarea creanţelor se ridica la 88,85 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb