Republica guvernamentală

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 28 octombrie 2008

Cătălin Avramescu

Să ne fie de bine! Am trăit-o şi pe asta... Recenta declaraţie a actualului Prim-ministru, că va suspenda prin ordonanţă de urgenţă o lege votată de Parlament, declarată constituţională de Curtea Constituţională, şi promulgată de Preşedinte, este, politic vorbind, anunţul unui puci. "Nu părăsiţi posturile de radio, urmează un anunţ important pentru ţară!".

Nu se poate spune că politicienii români nu sunt inventivi. Ştiinţa politică a cunoscut până acum două tipuri mari de republică: prezidenţială şi parlamentară. Actualul Prim-ministru ne propune acum o nouă formulă politică: republica guvernamentală. Aici şeful Guvernului iniţiază legi, asigură votarea lor, suspendă aplicarea acestora dacă nu îi convin, decide compoziţia Cabinetului şi modifică Bugetul după plac.

Pot să înţeleg că actualul Prim-ministru e nemulţumit de forma Legii salarizării cadrelor didactice. E dreptul lui să o critice. Dar obligaţia absolută a Executivului, în orice democraţie, este să aplice legea. Nu să o suspende, să o anuleze sau să o nesocoteas­că. Luat ca instituţie, Cabinetul este obligat să respecte ordinea juridică. Iar, dacă în compoziţia sa sunt persoane care au o problemă - să o numim, convenţional, "de conştiinţă" - cu această ordine, acelea sunt libere să demisioneze. Nimeni nu îi ţine cu lanţuri pe miniştri la birou.

S-a ajuns la acest abuz printr-un lung şir de uzurpări. Una dintre metodele favorite a fost aceea a "ordonanţelor de urgenţă". Constituţional, aces­tea sunt acte ale Guvernului justificate de nevoia de a interveni în apărarea intereselor supreme ale publicului atunci când Legislativul este pus în imposibilitatea de a reacţiona în timp util. Cu timpul, Parlamentul a acceptat o formă mai diluată: posibilitatea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii anume pe timpul vacanţei parlamentare. Toate partidele au fost complice la acest joc. Aşa se face că "ordonanţele de urgenţă" au devenit monedă curentă în politica românească.

Dar astfel s-a ajuns la un grav deficit democratic. Prin abuzul de ordonanţe de urgenţă România a ajuns, din punc­t de vedere al clasificărilor ştiinţei politice, pe acelaşi palier cu regimurile autoritare din America Latină, unde Executivul nu îşi mai pierde vremea manipulând Legislativul, ci fabrică direct legislaţie prin ordin executiv.

Ni se tot spune că acum este, de fapt, o urgenţă. Asta e scuza obişnuită a tuturor celor care au jucat Căluşarii pe democraţia din România. Se apropie cumva cometa Hubble de Dăbuleni? A mutat virusul gripei aviare? A ajuns statul în faliment? Pentru cele 160 de milioane de euro cât ne costă mărirea salariilor profesorilor anul acesta? Sau pentru pers­pectiva unui deficit bugetar de 3,3% anul viitor dacă se operează această mărire fără să se renunţe la nici una dintre cheltuielile extravagante deghizate drept "investiţii"?

Ni se mai spune că nu exis­tă, în "capitalism", măriri salariale de 50%. Dar unde există, în acelaşi capitalism, un loc în care profesorii sunt umiliţi cu salarii sub nivelul şoferului şi al femeii de serviciu din instituţiile publice?

Trâmbiţaşii de serviciu au venit şi au explicat la televiziuni că legea e nedreaptă pentru că măreşte la fel salariile debutanţilor şi ale profesorilor universitari. Dar profesorii universitari sunt foarte puţini, proporţional vorbind, faţă de numărul total al cadrelor didactice. Iar salariile lor nu sunt fenomenale: 3800 de RON, îmi confirmă acum un coleg de la Universitate. Într-adevăr, o parte dintre ei, baronii sistemului, îşi sporesc veniturile printr-un cumul de funcţii şi norme dus dincolo de graniţele decenţei. Dar asta nu e reprezentativ pentru majoritatea profesorilor din sistem şi nici nu are o legătură structurală cu chestiunea nivelului salariului de bază. E un abuz care trebuie reglementat separat. Iar când o facem, ce-ar fi să începem cu parlamentarii-profesori cu norme fictive la câte şase-şapte universităţi? Sau cu cei cu doctorate de carton?

Dar toate acestea sunt dis­cuţii colaterale. Esenţial şi grav este ce s-a întâmplat cu sistemul nostru politic de câţiva ani încoace. Avem o Opoziţie care face legi şi un Executiv susţinut de numai 20% din Parlament. Politicieni care votează soarta unor dosare penale în care sunt implicaţi. Alegători mituiţi la drumul mare, cu mâncare şi plicuri cu bani. Contracte publice aprobate de un Parlament care nici nu le-a văzut. Declaraţii de avere ale demnitarilor completate în bătaie de joc. O televiziune publică servilă faţă de guvernanţi, care transmite numai jocuri şi tele-shopping. Sume imense distribuite preferenţial clientelei politice din administraţia locală. În topul aberaţiilor: un ministru care spune că a votat o lege pe care însă nu o susţine.

Mă pregăteam să închid lista când citesc în ziarele dimineţii că soft-ul calculatoarelor ce vor fi folosite în alegeri este furnizat de firma unui sponsor al partidului de guvernământ. Aştept cu interes licitaţia pentru maşinile cu care se vor transporta sacii cu voturi.

NOTĂ

Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Nota de la final, cum ca D-ul Avramescu este consilier prezidential, trebuia pusa la inceput!!!

    S-au mai mult, in aparitiile la TV ar trebui secificat ca D-ul Avramescu apara interesele D-lui Basescu. 

    1. Matale sau ai avut profesori cu salarii mici, sau ai chiulit zdravan de la scoala , altfel n-ai fi scris "s-au mai mult " Pune mana intai pe carte si apoi pe tastatura

      Nu salariile mari ale profesorilor salveaza invatamantul, ci o mai buna pregatire profesionala a lor.

      E de notorietate publica simpatia d-lui Profesor Avramescu purtata d-lui Presedinte Basescu, ceea ce nu-i stirbeste cu nimic din pertinenta punctelor de vedere exprimate.

      Eu de pilda sunt membru PD-L-Sector 1 si datorita acestei apartenente politice nu sunt Gica-contra atunci cand vine vorba de infiintarea Companiei Energetice Nationale preconizata de guvern asa dupa cum sunt prezentate virtutile necesitatii infiintarii ei de catre guvern, in primul rand rezilierea contractelor de furnizare cu ''baietii destepti'' incheiate fara licitatie. 

      Asa cum e infatisata pe hartie aceasta companie e menita apararii interesului public si trebuie pana la proba contrarie acordata prezumtia de buna-credinta guvernului pentru concretizarea infiintarii ei. 

      Din pacate ar fi chiar singurul lucru bun facut de Tariceanu in 4 ani de guvernare. 

      Nu poti insa sa nu te intrebi de ce n-a facut-o mai devreme sau chiar acum in al 12-lea ceas de ce nu pune in aplicare decizia luata in sedinta de guvern de acum doua saptamani? 

    Tu de la postarea de dinainte la tine trebuia sa scrie la inceput "sunt un macac platit sa fac valuri pentru PNL". Articolul e corect. De ce nu se spune ca Tariceanu a dat banii pentru profesori preferential in colegii unde candideaza ai lui si cei de la PSD?

    Dl-e Avramescu, pentru republica guvernamentala pledati dumneavoastra, cand sustineti alegerea directa de catre electorat a Premierului, si implicit legitimarea lui sa adopte ordonante in sfidarea Parlamentului.

    Acuma vedeti carentele acestei idei? 

    Premierul si guvernul pot fi demisi de catre Parlament, daca parlamentarii nu o fac, inseamna ca accepta tacit politica, masurile guvernului, ca sunt de acord cu ele.

    1. Dar e typisch pt secta basescishtilor... Deci oricum ar fi ei o dau cotita si sunt cu "poporul"... Curtea constitutzionala e buna numai cand da decizie in favoarea lui Basescu, Parlamentul e bun cand voteaza cum vrea Base, cand voteaza altfel e cu 322, cu cercuri de interese samd. Cand e Base presedinte vrem republica prezidentziala, vrem procurorii numitzi de presedinte, vrem guvern care sa'i stea la dispozitzie, cand e altu, trebe "control parlamentar", "separatzia puterilor, bla, bla...

      Republica prezidentiala pura inseamna ca seful statului sa fie aceeasi persoana cu seful guvernului, mai pe intelesul tuturor, cazul S.U.A..

      Aceasta propunea, daca intr-adevar a propus asa ceva, dl. Avramescu. 

      In consecinta nu e nimic contradictoriu.

      Avem nevoie de un sistem politic limpede ca in S.U.A.. 

    Brusc ne doare democratzia. Cand parlamentul a votat suspendarea atzi inventat celebrul stigmat "322"... acuma brusc ne spui ca "nu se poate sa combatzi ceva dat de parlament". E PUCI neica. Dar intrarea in incetare de platzi cum ai numi'o? De incalcarile "firave" ale constitutziei FACUTE DE BASESCU al dumitale de ce nu spui nimic, ca le'a recunoscut ca atare si curtea constitutionala, pe care o aperi acu? Sau la matale iarasi, "ilegalul" e pe grade de comparatzie, cum a zis si bosul matale aseara ca "alocarea nu e tocmai optimala"...probabil in viziunaea voastra de ANALFABETZI cu diplome, nici 300 milioane n'ar fi destul ca salariu pt voi. DUMNEATA si cu sleahta dumitale SUNTETZI VINOVATZI de dezastrul invatzamantului, ca datzi diplome de'ampulea. Fata lu seftu habar n'are sa lege o fraza, dar atzi licentziat'o cu 10 in stiinte politice si mie imi spui ca 3800 e salariu MIC, tzi'a "confirmat" un coleg. Nene, la prosti po sa le spui ce vrei, dar pe mine nu ma aburi cu ce'i in universitate, ca am sistemul pe cerebelu' mic. 3800 iau guvizii de la buget, la care se adauga frishca din taxele luate pe diplome fara examen...Si nici macar NU SE PUN LA PUNCT cu actualitatea in domeniu lor. Cate articole ISI au profii de la dumneata din catedra ca sa merite salarii MAI MARI DECAT CEI DIN OCCIDENT???

    Dumneata nu'tzi stii bine nici felia dumitale dar te dai si specialist si in economie, imi faci calcule bugetare...dimpreuna cu liderii sindicali care AU TACUT MALC 4 ani cu Nastase cu salarii de kkt in invatzamant, acuma va doare invatzamantul, brusc, in campanie, acuma dupa ce atzi CRITICAT toate maririle REZONABILE de pana acu, deodata vine Basescu si da la tot cartieru', ca nu da de la el... Da, E O GRESALA CA NU'SI DA DEMISIA TARICEANU. Ar trebui sa o dea si sa SEMNEZE BASESCU DECRET sa impuna legea, sau s'o DEA DRAGA STOLO sa vad atunci LA CINE O SA FIE PUCIUL. Ca din opozitzie e ushor sa maresti salariile... Va doresc guvernare placuta 2009-2013, dar sa va fereasca Dumnezeu sa mearga ceva prost, c'o sa dai si matale socoteala...

    P.S. Atata vreme cat exista o cale legala de a bloca legea, NU e PUCI, asa cum a fost si suspendarea. Parlamentul n'are decat sa se reuneasca si sa respinga ordonantza... Si DA, situatzia este DE URGENTZA. Cand un dement conduce Romania, ne aflam in situatzie de urgentza... 

    Adica atunci cand Standard & Poor's iti reduce ratingul de tara pentru o lege de-a dreptul criminala, un aplaudac de serviciu, platit din banii celor ce vor achita nota, te declara erou national. Ce conteaza ca noi farierii platim dobanzi mai mari, ca ne ingropam incet dar sigur prin masuri din astea idioate. Important e sa faca aplaudacul pe marele politolog. In realitate esti un guru de Mizil, baiete, care este legat de tara asta excat prin ceea ce critica. Adica doar printr-o legatura politica (un incompetent care ne papa banii degeaba in calitate de consilier prezidential) fara a avea habar de consecintele reale ale deciziilor aberante pe care le iau cei pe care-i platim sa ne apere interesele. Esti masculinul numelui propriu, Elena Udrea. In realitate indatorati tara asta pe o lunga perioada de timp, doar pentru a va afisa demagogic ca aparatori ai celor mai loviti.

    1. DE CE SUNTETI TICALOSI CEI CARE NU VRETI SA CONSTATATI DISCRIMINAREA CARE EXISTA DEJA SI ESTE URIASA INTRE SALARIILE MAGISTRATILOR, OFITERILOR DIN POLITIE, ARMATA, SRI, DIE, SPP SI ALTE INSTITUTII GUVERNAMENTALE FATA DE SALARIILE PROFESORILOR, MEDICILOR SI CADRELOR MEDICALE CU STUDII MEDII DIN SECTORUL PUBLIC, DISCRIMINARE INSTITUITA SI PERPETUATA DE PSD SI CELELALTE GUVERNE PERINDATE DUPA 1989 LA PUTERE???

    numai niste infractori pot sustine o crestere a salarilor cu 50 % intr-un sector care produce" matreata"

    1. ce produc stimabile?

      Ai sa-mi raspunzi ca genereaza securitate. 

      Securitate in favoarea cui??? 

      A unor smenari din TOP 300, care asemenea protipendadei PCR inainte de '89, trebuia aparata de multimea proasta care muncea pe rupte si indura umilintele frigului si foametei? 

      La ce sa le trebuiasca lor oameni dedicati invatarii altor oameni care sunt adevarurile fundamentale din matematica, fizica, chimie si biologie sau adevarurile etice si artistice prezentate de marii fauritori de istorie, cultura si civilizatie in capodoperele lor?  

      La ce sa le serveasca lor oamenii dedicati ingrijirii altor oameni?

      Lor le trebuie oameni care sa asupreasca si sa mutileze alti oameni, fizic sau moral. Moral magistratii si trepadusii din agentiile guvernamentale iar fiziceste liota de batausi din armata, politie, sri, die, spp etc 

      Comparatia asta cu salariile magistartilor, parlamentarilor si membrilor guvernului este o imbecilitate. Nu se compara remuneratia unei persoane care lucreaza undeva la varful structurilor statului cu cel al unui functionar aflat la baza piramidei. Aveti impresia ca ultimul contopist din administratie este tot una cu un ministru, sau presedinte de camera? De acord ca trebuie sa fie salarii rezonabile, dar nu excesive. Un profesor nu are incompatibilitati si de cele mai multe ori mai face si altceva, ceea ce nu e ste posibil pentru un magistrat, de exemplu. Dar se pare ca se intoarce lumea cu fundu'n sus si orice Gica contra este mare specialist de renume mondial si vrea sa castige cat un functionar al FMI. I-as intreba pe cei care fac astel de compaartii de ce nu sunt ei ministri, parlamenari, magistrati... O sa vedeti ca nu e chiar asa simplu cum vrea Gica sa para...

      Eu unul n'am spus ca nu exista discriminare sau ca, recunoscand ca exista, AS FI DE ACORD CU EA. Asa e cum spunetzi. Si corect ar fi sa se TAIE de la cei care au salarii nesimtzite. Eu ridicasem alta problema. Unde era dl Basescu la precedenta "tulburare" din invatzamant? Era cumva presedintele altei tzari? DE CAND are SRI'ul buget de stat in stat? DE ANUL ASTA? CAND A FOST POLITZIA PROST PLATITA? Cumva pe vremea dlui Blaga? Oare dl Basescu n'a mai fost pana acu in guvernul Romaniei? Oare cine a plusat bugetul serviciilor acum doi ani la CIFRE ASTRONOMICE? De cand e educatzia prioritatea dlui Basescu? Cumva de pe vremea cand promitea ca'l palmuieste pe proful lu fiesa, aia care nu stie sa faca acordul intre subiect si predicat, sau de cand ne povestea ca si acuma cand vede mutra de prof vrea s'o stalceasca... Apoi cum vi se pare o lege data asa, din tzeava, cu 50%, la tot poporu, fara o fundamentare, adica dai 75% la profesori universitari care au deja (cu tot cu partea nebugetata) peste 200 milioane pe luna, in timp ce profii tineri PE CARE, CHIPURILE, vrem sa'i atragem ca sa asiguram schimbarea de generatzie, ca necesitate a REFORMEI, ii tzii mai departe in mizerie. Cum vrei sa atragi competentze in invatzamant cu 10 milioane pe luna??? Si cum sa'tzi plece fosilele cand au salarii mai mari decat directorii de banci? Cumva semnand hartioare intre presedinte si sindicate precum ca "gata, ne datzi lefuri, de maine punem copiii cu burta pe carte". Pai RAD SI CURCILE de astfel de scenarii de reforme... Aici e problema, si mai e ca daca arunci dintr'o data cu 50% mai multzi bani pe piatza, acestia vor fugi in pretzuri, pt ca productia /oferta nu poate absorbi imediat un exces de cerere... Aici e vorba de cifre si de mecanisme care depasesc problematica dreptatzii si competentza liderilor de sindicat, si din pacate, si pe cea a consilierilor prezidentiali. Dreptatea trebuie facuta, dar nu de nebuni. Iar daca pana acum nu a fost dreptate, nu repari cu ghioaga. Tocmai de aia ne trebe scoala bine finantzata, ca sa nu mai ajunga analfabetzi la carme...pe salarii babane...

      Ce legatura are faptul ca un profesor poate juca la LOTO si poate castiga sau poate desfasura si alte activitati fiindca discutia se poarta in jurul salariului de profesor nu de spalator pe jos sau prestator al nu stiu carei activitati.

      In plus daca dumneata nu stiai cadrele didactice din invatamantul superior pentru a promova trebuie sa desfasoare activitati de cercetare pentru a publica in reviste de specialitate articole concretizand contributii originale la progresul stiintei in domeniul respectiv. 

      Magistratii desfasoara si ei activitate intelectuala dar sa fim seriosi nu se compara cu cea a unui cadru universitar(asistent, sef de lucrari, conferentiar-fiindca acestia duc greul in universitar) 

      In addition, chiar si cei din preuniversitar daca au in pregatire la clasa elevi olimpici n-au vreme sa se duca nici la closet daramite sa se mai ocupe de altceva.

      Iar ministrii sunt numiti politic si sefii si sefuletele sau ofiterii din structurile militarizate altii decat cei care au facut frontul sunt promovati pe baza concursurilor trucate. 

      Domnule, de dragul coerentzei, nu raspunde la totzi intr'o singura postare... De acord in jeneral, daca dumneata vorbesti despre "metodologia pe hartie" de promovare a profesorilor. Dar daca luam "sistemul ca atare" de promovare, SA FIM SERIOSI... d'aia eu, inainte de a mari leafa, as da niste examene si as mai taia niste capete... pe bune.

      Nea Iordache lasa-te de sporturi la care nu te pricepi... Magistratii au incompatibilitati. Asta inseamna ca li se interzice prin lege sa desfasoare activitati remunerate cu exceptia celei de cadru didactic. Nu pot fi investitori pe piata de capital. Trebuie sa se pastreze independenti. Cadrele didactice au cateva ore pe saptamana, iar cu activitatile de cercetare, nu prea se speteste nimeni in Romania. La noi cercetarea se face acum mai rau ca pe vremea lui Ceasca. Parlamentarii sunt alesi sa ne reprezinte, iar eu - cel putin - vreau ca cel care ma reprezinta sa fie independent economic, nu sa atarne de orice promisiune pe care i-o face cineva la un pahar. Iar un ministru... sunteti niste canalii... are de lucru aproape non stop cat timp sta in functie. Nu prea se compara cu nici o alta functie din punct de vedere al solicitarii. Nu am in vedere numai agenda extrem de incarcata a majoritatii ministrilor, ci si toate situatiile neprevazute pe care trebuie sa le gestioneze. Nu e ca un angajat cu ora, lenes si suficient, care pretinde ca nu mai poate de grija altora. Dar se pare ca toti needucatii isi dau cu parerea. Daca esti cadru didactic, spune-mi cati elevi de-ai tai au ajuns ministri? O sa vezi ca nu sunt cu miile.

    Cred ca dl. Avramescu nu stie prin ce trece o parte din lume acum si prin ce va trece si Romania curand: recesiune economica, somaj, cresterea preturilor etc. O masura absolut populista impusa de PSD a fost imbratisata de Basescu cu o usurinta criminala iar Tariceanu, un prim ministru absolut mediocru, poate sa devina un salvator al natiei daca reuseste sa blocheze cresterea aberanta cu 50% a salariilor intr-un invatamant in degringolada.

    Tocmai sunt pe realitatea si vreau sa va felicit personal domnu consilier: TOCMAI V'A CITAT VADIM! (cu republica guvernamentala) Stiu ca va provoc o imensa bucurie! Bravo si la mai mare!!!

    1. Pe forum unii scriu doar pentru ca fac valuri pentru unii sau altii. Realitatea e ca ar fi bani pentru profesori daca nu s-ar mai da bani la astia de la agentii care au salarii de cate 30000 de euro. Tariceanu e clar incompetent.

    fratilor da' v-ati opinat nu gluma

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb