Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei spre Uman, în Ucraina. "E o ruşine", spun organizatorii

R.S.
Miscellanea / 9 septembrie

Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei spre Uman, în Ucraina. "E o ruşine", spun organizatorii

Mii de evrei care urmau să meargă la începutul lunii octombrie în Ucraina în pelerinaj, trecând prin aeroportul Chişinău, cum au făcut-o anul trecut, au fost înştiinţaţi de agenţia de turism din Israel că vor primi banii pe bilete înapoi, întrucât nu vor putea trece prin Republica Moldova, potrivit Europa Liberă România.

Potrivit agenţiei Netivim Tours, citată de cotidianul israelian Haaretz, autorităţile de la Chişinău nu şi-au dat acordul pentru tranzitarea ţării de către pelerini înaintea festivalului religios Rosh Hashanah, care începe pe 2 octombrie.

"Din păcate, zvonurile sunt adevărate. De îndată ce am fost înştiinţaţi de intenţiile conducerii moldovene în urmă cu câteva zile, am început eforturi intense pentru a o convinge să se răzgândească. Dar şansele nu sunt mari", a declarat agenţia specializată în călătorii la locuri evreieşti sfinte.

Între timp, organizatori de la comunităţile evreieşti din Ucraina au spus la rândul lor că, din cauza refuzului moldovenilor, venit după "luni de negocieri", pelerinii nu vor putea trece prin Moldova, astfel că este posibil ca ei să zboare spre Polonia şi România, de unde să treacă pe cale terestră în Ucraina.

Ucraina nu mai are legături aeriene directe cu restul lumii, din cauza războiului declanşat de Rusia.

Presa israeliană nu a scris despre motivele pentru care Republica Moldova nu ar permite de data aceasta tranzitul de avioane charter cu pelerini prin aeroport.

"Ne simţim exploataţi de moldoveni, după luni de negocieri pe această temă", a declarat Levi Yitzhak Gvirtz, de la organizaţia Ihud Breslev din Uman, duminică, pentru agenţia JNS.

El a spus că refuzul moldovean afectează cam 15.000 de pasageri din zboruri charter, cam jumătate din cei 30.000 de pelerini care ar vrea să meargă la Uman anul acesta, marea majoritate venind din Israel.

Organizatorii evrei au spus presei din Israel că decizia moldoveană de a nu permite tranzitul a fost luată săptămâna trecută. Ea nu a fost însă făcută publică în R. Moldova.

Guvernul moldovean explică

Guvernul R. Moldova a informat luni, 9 septembrie, că nu poate "da curs solicitărilor organizatorilor" pelerinajului evreiesc la Uman privind organizarea de zboruri charter înspre Chişinău, de unde participanţii ar fi trecut cu autobuze graniţa în Ucraina, ca anul trecut.

Executivul de la Chişinău a spus că pelerinajul este "iniţiativă privată" şi că "nu există angajamente financiare pentru a acoperi costurile suplimentare legate de organizarea pelerinajului, cum ar fi: coridoare separate sau spaţii dedicate pe aeroport sau traseul de deplasare al pelerinilor."

De asemenea, guvernul de la Chişinău spune că organizatorii pelerinajului din septembrie anul trecut nu şi-au achitat încă datoriile către Trezoreria de Stat pentru "serviciile suplimentare oferite pelerinilor în 2023", în sumă de 2,5 de milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 130.000 de euro).

Un alt motiv pentru care Moldova nu va permite repetarea "podului aerian" de anul trecut este, potrivit unei note explicative primite de la guvern, capacitatea aeroportului din Chişinău, care "a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de curse şi pasageri în această perioadă, comparativ cu anul trecut".

"Autoritatea Aeronautică Civilă a informat transparent autorităţile israeliene că nu poate aproba cereri suplimentare de zboruri din scurt timp", se mai spune în explicaţia guvernului moldovean, care sugerează că vânzarea de bilete spre Chişinău de către agenţiile de turism israeliene s-a făcut înaintea "obţinerii unor aprobări conform standardelor internaţionale din domeniul aviaţiei civile".

"În concluzie, consideraţiile autorităţilor de la Chişinău se bazează pe motive obiective legate de capacitatea aeroportului, securitate şi angajamentele neîndeplinite din partea organizatorilor", se spune în declaraţia Guvernului.

Un pelerinaj controversat de fiecare dată

Uman, aflat la aproximativ 200 km sud de Kiev, este locul mormântului Rabinului Nachman din Breslau, care a trăit în secolul XVIII, fiind unul din fondatorii mişcării evreieşti hasidice, şi este loc de pelerinaj de peste 200 de ani.

Pelerinajele au scăzut în amploare în timpul pandemiei de Covid-19, dar nu s-au oprit, continuând an de an chiar şi după invazia rusă din Ucraina, din februarie 2024.

Guvernele Ucrainei, Israelului şi SUA au avertizat anul acesta, din nou, împotriva participării la pelerinaj, invocând condiţiile precare de securitate. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că "Dumnezeu va avea grijă" de pelerini, dar a adăugat că merg acolo pe proprie răspundere.

Comentând refuzul moldovean de a permite tranzitul pelerinilor anul acesta, Levi Yitzhak Gvirtz a spus: "Până la urmă, oamenii tot nu vor renunţa la călătorie, dar o vor face în condiţii mai inconfortabile, iar asta este o ruşine".

Chestiunea pelerinajului a fost discutată intens în ultimele luni de oficiali din mai multe ţări.

Ucraina şi Moldova au folosit-o pentru a convinge Israelul să amâne introducerea de la 1 iulie a obligativităţii unei autorizaţii electronice de călătorie pentru cetăţenii a zeci de ţări din lume, care pot intra în Israel fără viză. Noul termen ar urma să fie 1 ianuarie.

Într-un interviu acordat Europei Libere Moldova luna trecută, ministrul de Externe al R. Moldova, Mihai Popşoi, a spus că ţara va face faţă tranzitului de pelerini evrei spre Uman, părând să nu fie la curent cu dezacordurile pe această temă între cei direct implicaţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. pana sa plangem ca sunt discriminati evreii sa citam din articol: De asemenea, guvernul de la Chişinău spune că organizatorii pelerinajului din septembrie anul trecut nu şi-au achitat încă datoriile către Trezoreria de Stat pentru "serviciile suplimentare oferite pelerinilor în 2023", în sumă de 2,5 de milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 130.000 de euro).

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Zeci de mii de femei și copii și bolnavi și vârstnici uciși de armata din Israel în decurs de un an și ăștia fac pelerinaj,mai bine ar demonstra împotriva guvernului lor să și deie demisia

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb