Respectarea acordului cu FMI ne-ar putea scăpa de o nouă scădere a ratingului

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 august 2009

Respectarea acordului cu FMI ne-ar putea scăpa de o nouă scădere a ratingului

O contracţie economică de 8% în acest an, un scenariu tot mai plauzibil, după ce a fost admis chiar de ministrul de Finanţe, Gheoghe Pogea, ar duce cu certitudine la o scădere a ratingurilor ţării noastre, susţin reprezentanţii agenţiilor de rating.

"În condiţiile economiei precare, la care se adaugă creşterea cheltuielilor nesustenabile făcute de către Guvern pentru a încerca să cumpere popularitatea şi să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale, salvarea stă numai în respectarea acordurilor cu instituţiile internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană", este de părere Andrew Colquhoun, directorul Sovereign and Public Finance în cadrul "Fitch Ratings".

Domnul Colquhoun susţine că performanţa economiei reale este factor determinant în stabilirea ratingului, estimând o scădere de 5,5% a economiei româneşti în acest an. "Fitch va continua să monitorizeze performanţa economică a României, iar un rezultat sub aşteptări ar pune şi mai multă presiune pe ratingul de "BB+", cu perspectivă negativă", susţine reprezentantul companiei de rating.

Cristian Ionescu, Coface: Criza se va adânci în perioada următoare

Criza economică în România se va adânci, în perioada următoare, pe fondul situaţiei economice actuale, lipsei unor perspective reale de ieşire din criză pentru România în 2010, incapacităţii Guvernului de a implementa măsuri reale de stimulare economică şi nu doar câteva măsuri populiste cu iz electoral, este de părere Cristian Ionescu, country cluster manager Coface.

Domnia sa ne-a explicat: "Rating-ul Coface este un rating pe termen scurt care reflectă două componente: comportamentul de plată mediu al companiilor dintr-o ţară şi impactul situaţiei macroeconomice asupra firmelor din acea ţară". În funcţie de evoluţia comportamentului mediu de plată al companiilor româneşti, care a fost grav afectat în această perioadă, rating-ul Coface ar putea fi redus în a doua jumătate a acestui an, potrivit domniei sale.

Cristian Ionescu subliniază că investitorii sunt oricum afectaţi de riscul mare al României, de scăderea abruptă a afacerilor, de problemele de încasare a creanţelor din piaţă, de falimentele numeroase din toate sectoarele, precum şi de lipsa de lichiditate din economie.

O degradare a rating-ului României din partea agenţiilor de rating va conduce la o şi mai mare adversitate faţă de România şi la stoparea puţinelor investiţii care mai ţintesc în prezent economia României, ne-a mai spus domnul Ionescu.

Ratingurile Fitch acordate ţării noastre pentru datoriile pe termen lung în valută şi pentru cele în moneda locală sunt de "BB+"/"BBB-", cu perspectivă negativă.

Dupa scala de evaluare a agenţiei franceze, Coface, ţara noastră are calificativul "A4", ceea ce semnifică un istoric al plăţilor mediocru, ce se poate înrăutăţi din cauza unui mediu economic şi politic ce se deteriorează, dar probabilitatea de neplată este încă admisibilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb