Restanţele de peste 90 de zile la creditele mai mari de 20.000 de euro acordate de bănci au crescut cu 11,5% în februarie faţă de ianuarie, la 6,41 miliarde lei, astfel că datoriile acumulate de la începutul anului au depăşit un miliard de lei, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB), anunţă Mediafax.
Valoarea totală a restanţelor de peste 90 de zile a fost în ianuarie de 5,75 miliarde lei, mai mare cu 6,8% faţă de datoriile de 5,38 miliarde lei înregistrate la finele anului trecut.
De altfel, obligaţiile al căror termen de rambursare a depăşit 90 de zile au cea mai mare pondere în totalul sumelor restante, respectiv 68%.
Un avans important a fost înregistrat şi de restanţele cu întârziere la plată între 61 şi 90 de zile, care au urcat de la 452 milioane de lei la finele lunii decembrie, la 523 milioane de lei în ianuarie şi 646 milioane de lei în februarie.
Singura categorie de restanţe care a înregistrat o scădere faţă de luna anterioară este cea a datoriilor cu termen de întârziere de maxim 15 zile, care s-au redus aproape la jumătate în februarie, de la 679 milioane de lei la 393 milioane de lei.
Potrivit datelor CRB, publicate de Banca Naţională a României, ponderea sumelor restante în totalul obligaţiilor de plată a urcat de la 3,86% în ianuarie la 4,2% în luna februarie.
Numărul persoanelor fizice şi juridice care aveau restanţe la creditele bancare la finele lunii februarie reprezenta aproape un sfert din totalul debitorilor înregistraţi. Astfel, 222.374 persoane din 969.651 aveau restanţe la bănci.
Numărul clienţilor care au credite de minim 20.000 lei la cel puţin două bănci sau IFN-uri a scăzut în februarie de la 120.808 la 118.546 persoane.
CRB reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante, instituţie de credit sau instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul Special faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare.
Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 de lei, şi reprezintă aproximativ 90% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar.
În cazul persoanelor fizice, băncile pot solicita date despre clienţii proprii sau potenţiali şi de la Biroul de Credit.