Premierul Călin Popescu-Tăriceanu avertizează miniştrii că dacă nu-şi restructurează agenţiile şi aparatul birocratic din subordine, va face el însuşi propunerile în acest sens, aşa cum a procedat în cazul secretarilor de stat. Şeful Executivului a precizat că, după reducerea numărului de secretari de stat de la 82 la 52, etapa a doua a restructurării Guvernului va viza agenţiile şi autorităţile din subordinea primului-ministru şi a ministerelor.
Premierul consideră că, din punct de vedere al numărului de ministere, România se situează la nivelul sau chiar sub media europeană: "În momentul de faţă Guvernul are 15 ministere, un număr care este sub sau la nivelul mediei europene pentru o ţară de dimensiunile României. Nu avem o problemă critică din această perspectivă". A doua etapă a restructurării va începe cu Cancelaria primului-ministru, în locul căreia va rămâne un simplu aparat de lucru al şefului Guvernului, format din consilierii de stat sau consilierii personali, aşa cum există la cabinetului oricărui premier din Europa.
Tăriceanu a precizat că este foarte probabil ca unele dintre agenţiile şi autorităţile care funcţionează în prezent în cadrul Cancelariei să nu mai rămână în subordinea primului-ministru. "Voi începe cu Cancelaria primului-ministru pentru a da un exemplu personal. Cred că aceasta este cea mai bună modalitate de a arăta că atunci când vorbim de restructurare, vorbim de un proiect serios, nu de demagogie politică, aşa cum fac alţii", a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.
În cazul în care acest exemplu nu va fi urmat de miniştrii, şeful Guvernului precizează că propunerile de restructurare vor veni de la el, similar modelului aplicat în cazul restructurării secretarilor de stat, proces care va fi definitivat în şedinţa Executivului de miercuri. "Eu am spus acum într-o formulă elegantă că sper ca miniştrii să-mi urmeze exemplul, dar sigur că există şi cealaltă variantă pe care am folosit-o în cazul secretarilor de stat. Am cerut întâi partenerilor şi miniştrilor să facă propuneri, nu s-au făcut propunerile şi atunci am venit eu cu propunerile care în final au fost agreate de ceilalţi parteneri de coaliţie", a subliniat Tăriceanu. Domnia sa a menţionat că impunerea descentralizării are o importanţă deosebită în construirea unei societăţi moderne, europene. O atenţie deosebită va fi acordată descentralizării în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.