Actualizare COMISARUL EUROPEAN PENTRU ENERGIE: "Acordul UE în domeniul gazier, probabil suficient pentru o iarnă medie"
Acordul privind reducerea consumului de gaze, la care au ajuns astăzi statele membre ale Uniunii Europene, va asigura suficiente economii pentru o iarnă obişnuită, inclusiv dacă Rusia ar sista livrările de gaze chiar de luna aceasta, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, informează de Reuters, potrivit Agerpres.
"Calculele noastre iniţiale arată că, chiar dacă se utilizează integral toate excepţiile, vom realiza o reducere a cererii care ne va ajuta să trecem în siguranţă peste o iarnă medie", a declarat oficialul european în cadrul unei conferinţe de presă, la reuniunea miniştrilor energiei din UE de la Bruxelles.
Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat mai devreme că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream.
Acordul survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023.
Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face ''tot posibilul'' pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz, reducere care deocamdată este voluntară.
Dar în caz de ''risc de gravă penurie'', un mecanism de alertă va face ''obligatorie'' pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.
---
Actualizare Statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra planului de reducere a consumului de gaz
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat astăzi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP, potrivit Agerpres.
"Nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii (energiei din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles - n.r.) au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz în pregătirea pentru iarna viitoare", a anunţat preşedinţia cehă pe contul său de Twitter.
---
Miniştrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles, unde vor analiza şi vor vota dacă sunt de acord sau nu cu propunerea Comisiei Europene privind reducerea voluntară, cu 15%, a consumului de gaze naturale în perioada 1 august 2022-31 martie 2023. "Este important ca toată lumea să reducă acest consum", a declarat Ursula von der Leyen, citată de agenţia germană DPA şi de cotidianul Die Welt.
O încetare a livrării de către Federaţia Rusă a gazelor naturale către Uniunea Europeană ar afecta puternic întregul continent şi, de aceea, propunerea Comisiei reprezintă în primul rând un semnal de alarmă pentru eventuala producere a unei astfel de situaţii, a spus şefa Comisiei Europene.
Cu toate acestea, primul pas ar fi conformarea voluntară a statelor europene privind reducerea consumului de gaze naturale. Ursula von der Leyen mai arată că planul propus săptămâna trecută prevede solidaritatea statelor membre UE şi îndeamnă ţările care sunt mai puţin dependente de aprovizionarea cu gaze ruseşti să participe la eforturile de economisire.
"Chiar şi statele membre care nu achiziţionează decât foarte rar gaze ruseşti nu pot scăpa de consecinţele unei posibile opriri a livrărilor pe piaţa noastră internă. De aceea, este important ca toate statele membre să îşi micşoreze consumul, ca toată lumea să economisească mai mult şi să împartă surplusul cu acei membri care sunt mai afectaţi", a declarat Ursula von der Leyen pentru agenţia de presă germană, DPA.
Potrivit Comisiei Europene, o pregătire inadecvată pentru îngheţarea livrărilor de gaze naturale din Rusia ar putea duce la o scădere a producţiei economice cu o medie cuprinsă între 0,9% şi 1,5%.
"Între timp, Rusia livrează doar parţial sau deloc gaz în douăsprezece state membre. De aceea Europa trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu: oprirea completă a furnizării de gaze, mai devreme sau mai târziu", a declarat von der Leyen pentru sursa citată.
Se pare însă că preşedintele Comisiei Europene se va lovi astăzi cel puţin de opoziţia exprimată zilele trecute de guvernele de la Madrid şi Lisabona în legătură cu propunerea de reducere a consumului. Guvernul portughez nu poate accepta deloc propunerea pentru că este "nesustenabilă", a declarat, joi, secretarul de stat pentru Mediu şi Energie, Jono Galamba, într-un interviu pentru ziarul "Público". "Consumăm gaz din absolută necesitate", a spus oficialul portughez. Anterior, ministrul spaniol pentru Schimbări Ecologice, Teresa Ribera, a declarat: "Nu putem face sacrificii despre care nu am fost întrebaţi".
Referitor la reuniunea programată astăzi la Bruxelles, cu miniştrii energiei din statele membre UE, Ursula von der Leyen şi-a exprimat încrederea că va găsi o majoritate largă pentru susţinerea planului propus săptămâna trecută.
"Sunt sigură că miniştrii energiei sunt conştienţi de responsabilităţile lor. (...) Este vorba despre crearea unei plase de siguranţă pentru toată lumea, astfel încât să putem trece cu bine peste următoarele două ierni", a spus preşedintele Comisiei Europene.
Planul Comisiei Europene prevede ca toate statele membre să depună în mod voluntar toate eforturile necesare pentru a-şi reduce consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, comparativ cu consumul mediu înregistrat în aceeaşi perioadă în ultimii cinci ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 08:43)
> De aceea, este important ca toate statele membre să îşi micşoreze consumul, ca toată lumea să economisească mai mult şi să împartă surplusul cu acei membri care sunt mai afectaţi
Aha, clar, gazul romanesc ajunge tot in Germania.
Nu ar putea ca si surplusul de bani sa fie impartit? Vorba aia, daca tot suntem in asa o familie iubitoare?
1.1. Ursula-in-persoana (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 09:49)
Nein, nein, nein, nein! La naiba, ce nu ai priceput?!?! Fluxul e pe un singur sens (dinspre Ro spre Deutschland). Sugem tot ce se poate , de peste tot!
Si, din solidaritate, cu pfizer de data asta...o sa mai cumpar vreo 200 miL doze de vaccin.
Pentru ca pot!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 14:07)
Lasa ca si noi ne batem joc de fondurile m. UE
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 14:33)
Pai UE știe că politicienii din Est îs morți după fondurile alea europene și accepta orice
Se fac că nu văd furaciunile enorme ce se fac din acei bani, care trebuiau suspendați demult sau distribuiți de funcționari din tari nordice ,prin tragere la sorti
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 16:34)
Nein, nein nein!
Bite twei beer !
"Noi luam de la voi petrol und gaze, iar voi ne dați grâu und fructe"
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 16:39)
Jawohl
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.07.2022, 21:29)
Aia cu spălatul e uzual în sect 1.
Dar extindem la toți.
Toți ne vom râcâi cu caramida.
Apoi, o aruncam spre terenul de golf, în DECEMBRIE!