După câteva luni de cădere liberă, Bitcoin a crescut cu peste 17% în iulie, cea mai bună evoluţie din octombrie anul trecut, în timp ce Ether s-a apreciat cu 57%, creştere nemaiîntâlnită din ianuarie 2021, scrie Reuters.
Raliul a fost în ton cu aprecierea altor active riscante, cum sunt acţiunile, într-un context în care investitorii au mizat pe faptul că deteriorarea economiei poate determina Fed-ul să amelioreze ritmul înăspririi politicii monetare.
Conform sursei menţionate, corelaţia de 40 de zile dintre Bitcoin şi Nasdaq, indice axat pe tehnologie, este acum de 0,9, în creştere faţă de 0,41 în ianuarie. O corelaţie de unu înseamnă că preţurile celor două active se mişcă perfect în aceeaşi direcţie.
De altfel, cea mai importantă criptomonedă din lume a început să fie corelată pozitiv cu Nasdaq încă de la începutul lunii noiembrie, spre deosebire de anii anteriori când de obicei mişcările lor era în direcţii opuse, adică erau corelate negativ.
Itai Avneri, director general adjunct al platformei de tranzacţionare de criptomonede INX a caracterizat convergenţa din iulie drept "veste bună".
"Înseamnă că investitorii instituţionali privesc bitcoin precum orice alt activ", a spus el, citat de Reuters. "Când piaţa se va întoarce - şi se va întoarce - aceste instituţii se vor întoarce şi vor investi în cripto".
Câştigurile de luna trecută nu s-au limitat doar la Bitcoin, în condiţiile în care valoarea pieţei globale a criptomonedelor a revenit la peste 1,15 trilioane de dolari, cu peste 255 de miliarde de dolari mai mult comparativ cu sfârşitul lunii iunie, conform datelor CoinGecko.
Totuşi, tranzacţionarea a fost redusă - ceea ce indică că mulţi investitori consideră că este prea devreme pentru a deveni optimişti, într-un context macro incert, cu o inflaţie aflată la niveluri nemaiîntâlnite de decenii, perspective de recesiune în Statele Unite şi Europa, precum şi implozia unor mari jucători din industrie în ultima perioadă, scrie Reuters.
Volumul mediu zilnic al tuturor produselor de investiţii în active digitale a scăzut cu 44,6%, luna trecută, până la 122 de milioane de dolari, cel mai redus nivel din septembrie 2020, conform CryptoCompare.
"În ciuda revenirii sale actuale, pe un orizont de timp mediu suntem bearish (n.r. în sensul că se estimează scădere) pe cripto, ceea ce se aliniază cu poziţia noastră referitoare la acţiuni"; au scris cercetătorii de la MacroHive, invocând în acest sens inflaţia, riscurile de recesiune şi creşterea ratelor dobânzilor, potrivit Reuters.
În prezent, Bitcoin se tranzacţionează în jurul nivelului de 23.000 de dolari, consolidându-se în jurul pragului de 24.000 de dolari atins săptămâna trecută.
Chris Terry, vicepreşedintele platformei de creditare SmartFi spune că, probabil, Bitcoin va continua să se tranzacţioneze într-un interval situat în jurul nivelului de 20.000 de dolari (plus/minus 10-15%) până când traiectoria economiei va fi mai clară.
"Am putea rămâne în această piaţă laterală multe săptămâni", a spus acesta.
Pe de altă parte, intrarea Statelor Unite într-o perioadă de recesiune prelungită ceea ce va forţa Fed-ul să reducă ratele dobânzii de politică monetară, poate fi benefică pentru Bitcoin, crede Russell Starr, CEO al Valour, companie ce creează produse tranzacţionabile ce au drept suport active digitale.
"Va trebuie să vedem încă un trimestru de recesiune înainte ca Bitcoin să poată reveni la nivelul de 60.000 de dolari", a spus acest, conform Reuters.