Israelul şi-a intensificat, peste noapte, loviturile aeriene asupra Rafah, după ce a afirmat că îi va evacua pe civili din oraşul aflat în sudul Gaza şi va lansa un atac complet, în pofida avertizărilor aliaţilor că acesta ar putea provoca victime în masă, potrivit Reuters.
Medicii din enclava palestiniană asediată au raportat cinci lovituri aeriene ale Israelului la Rafah, care au lovit cel puţin trei case, omorând cel puţin şase persoane, inclusiv un jurnalist local.
"Ne temem de ceea ce se va întâmpla la Rafah. Nivelul de alertă este foarte ridicat", a declarat, joi, pentru Reuters, Ibrahim Khraishi, ambasadorul palestinian la Naţiunile Unite.
"Unii pleacă, te tem pentru familiile lor, dar unde pot merge? Nu li se permite să meargă în nord, deci sunt limitaţi la o zonă foarte mică", a arătat el.
Fâşia Gaza are circa 40 km lungime şi între 5 şi 12 km lăţime, fiind una dintre cele mai dens populate zone din lume.
În a şaptea lună de război aerian şi terestru, forţele israeliene au reluat bombardamentele în zonele din nordul şi centrul enclavei, precum şi la est Khan Younis, în sud. Scopul declarat al Israelului este de a distruge Hamas, deşi nu este clar cum se va întâmpla acest lucru.
O echipă a Naţiunilor Unite care vizita un loc pentru operaţiuni maritime de livrare de ajutoare umanitare a fost obligată să se adăpostească într-un bunker, miercuri, după ce zona a fost atacată, a anunţat, joi, un purtător de cuvânt.
Ei s-au aflat acolo "pentru o vreme", dar nu au fost răniţi.
Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a întrunit "pentru a discuta cum să distrugă ultimele vestigii, ultimul sfert din batalioanele Hamasului, la Rafah şi în alte părţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului David Mencer.
El a refuzat să spună când sau dacă forul va da undă verde unei operaţiuni terestre la Rafah.
Israelul a ucis cel puţin 34.305 de palestinieni, au declarat, joi, autorităţile de sănătate din Gaza. Ofensiva a distrus mare parte din enclava urbană, ducând la strămutarea celor mai mulţi din cei 2,3 milioane de oameni şi lăsându-I pe mulţi cu puţină hrană, apă şi servicii medicale.
Un expert al ONU care a făcut vizite în Iordania şi Egipt a afirmat că agenţiile umanitare se confruntă cu un număr crescând de pacienţi care suferă din cauza lipsei acute de hrană din enclavă.
"Ceea ce am văzur este traumatizant. Pacienţilor care au ajuns înainte în Egipt în principal din cauza rănilor de la explozii sau alte simptome legate de război li se alătură acum un număr tot mai mare de pacienţi, deseori copii, cu voli cronice şi malnutriţie severă", a declarat presei de la Cairo Francesca Albanese, raportorul special al ONU privind drepturile omului în Teritoriile Ocupate.
Israel ripostează după atacul din 7 octombrie al Hamas care a ucis 1.200 de persoane şi a dus la luarea a 253 de ostatici, potrivit bilanţului israelian. Hamas, susţinut de Iran, vrea să distrugă Israelul din cauza ocupării teritoriilor palestiniene.
Shaina Low, un purtător de cuvânt al Consiliul Norvegian pentru Refugiaşi, afirmă că par să fie mai puţini oameni în Rafah, care se învecinează cu Egiptul. Ea a spus că echipele de pe teren se aşteaptă la o invazie după Paştele evreiesc, care se încheie în 30 aprilie.
Un oficial israelian din Apărare a declarat că Israelul vrea să evacueze civilii din Rafah î nainte de atac şi că a cumpărat 40.000 de corturi pentru 10-12 persoane.