Partidul Social Democrat (SD) din Lituania, opoziţia de centru-stânga, va încerca să formeze un guvern majoritar de coaliţie împreună cu alte două partide în urma alegerilor parlamentare din ţară, a declarat duminică liderul său, potrivit Reuters.
Primele rezultate au arătat că SD a câştigat votul popular, care a fost dominat de îngrijorările legate de costul vieţii şi de potenţialele ameninţări din partea Rusiei vecine.
"Cred că va fi o coaliţie cu două partide de stânga", a declarat liderul partidului, Vilija Blinkeviciute, adăugând că partidele în cauză sunt Fermierii şi Verzii şi Pentru Lituania.
După numărarea a 91% din voturi, SD a obţinut 20%, devansând partidul de guvernământ Uniunea Patriei al prim-ministrului Ingrida Simonyte - 17%, şi partidul anti-sistem Nemunas Dawn - 15%.
În cazul în care Blinkeviciute reuşeşte să formeze un guvern, se aşteaptă ca ea să menţină poziţia fermă a Lituaniei faţă de Rusia şi cheltuielile sale masive pentru apărare.
NATO estimează că naţiunea cu 2,9 milioane de locuitori va cheltui aproximativ 3% din PIB pentru armată, fiind a şasea ţară din alianţă care cheltuieşte cel mai mult în acest an.
Lituania are un sistem de vot hibrid în care jumătate din parlament este ales prin vot popular. Cealaltă jumătate este aleasă pe districte, un proces care favorizează partidele mari. În majoritatea districtelor, primii doi candidaţi se vor confrunta în cadrul unui al doilea tur de scrutin la 27 octombrie.
Aproximativ 52,1% dintre alegătorii cu drept de vot din ţara baltică au votat duminică, faţă de 47,2% în urmă cu patru ani, conform datelor oficiale.
Blinkeviciute a declarat că politica externă nu se va schimba şi că sprijinirea Ucrainei rămâne o prioritate.
"Cred că alegătorii noştri, poporul nostru au spus că doresc unele schimbări", a spus ea, indicând veniturile, locuinţele, asistenţa medicală şi educaţia ca principale domenii de interes.
Popularitatea guvernului de centru-dreapta al lui Simonyte a fost erodată de inflaţia care a depăşit 20% în urmă cu doi ani, precum şi de deteriorarea serviciilor publice şi de adâncirea decalajului dintre bogaţi şi săraci.
Problemele interne au ocupat un loc important în campania electorală, SD promiţând să abordeze inegalitatea prin creşterea impozitelor pentru lituanienii mai înstăriţi, pentru a finanţa mai multe cheltuieli pentru sănătate şi cheltuieli sociale.
Dar securitatea naţională este, de asemenea, o preocupare majoră în Lituania, care face parte din flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene şi are graniţă comună cu exclava rusă Kaliningrad, precum şi cu Belarus, un aliat apropiat al Moscovei.
Trei sferturi dintre lituanieni cred că Rusia le-ar putea ataca ţara în viitorul apropiat, potrivit unui sondaj Baltijos Tyrimai/ELTA realizat în mai.
Toate partidele principale sprijină ferm Ucraina în războiul cu forţele ruse invadatoare şi susţin creşterea cheltuielilor pentru apărare.