Reuters: "Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO după o întârziere de 20 de luni"

T.B.
Internaţional / 24 ianuarie

Fuat Oktay, şeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului şi membru de guvernământ al Partidului AK

Fuat Oktay, şeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului şi membru de guvernământ al Partidului AK

Parlamentul Turciei a ratificat marţi cererea de aderare a Suediei la NATO, depăşind cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianţei militare occidentale după 20 de luni de întârziere, potrivit reuters.

Adunarea generală a Turciei, unde alianţa de guvernământ a preşedintelui Tayyip Erdogan deţine majoritatea, a votat cu 287-55 pentru aprobarea cererii pe care Suedia a făcut-o pentru prima dată în 2022 pentru a-şi consolida securitatea ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, relatează sursa menţionată.

Toţi membrii NATO trebuie să aprobe cererile din partea ţărilor care doresc să adere la alianţă, informează sursa. Când Suedia şi Finlanda au cerut să se alăture în 2022, Turcia a ridicat obiecţii cu privire la ceea ce spunea că este protecţia celor două ţări faţă de grupurile pe care le consideră teroriste, adaugă sursa indicată.

Acesta a aprobat aderarea Finlandei în aprilie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aştepte, transmite reuters:

"Susţinem extinderea NATO pentru a îmbunătăţi eforturile de descurajare ale alianţei... Sperăm că atitudinea Finlandei şi a Suediei faţă de combaterea terorismului să fie un exemplu pentru ceilalţi aliaţi ai noştri", a declarat Fuat Oktay, şeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului şi membru de guvernământ al Partidului AK.

Conform sursei "Apreciez foarte mult decizia parlamentului turc de a aproba astăzi intrarea Suediei în NATO", a declarat marţi ambasadorul SUA Jeff Flake într-o declaraţie scrisă.

El a spus că "angajamentul Turciei faţă de Alianţa NATO demonstrează în mod clar parteneriatul nostru de durată".

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a salutat, de asemenea, aprobarea parlamentului turc. "Aşteptăm acum cu nerăbdare ca preşedintele Erdogan să semneze documentul de ratificare", a spus Billstrom într-o declaraţie scrisă, informează sursa menţionată.

Se aşteaptă ca Erdogan să semneze legislaţia în câteva zile, lăsând Ungaria - al cărei prim-ministru Viktor Orban are relaţii de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin - ca singurul stat membru care nu a aprobat aderarea Suediei, relatează sursa citată.

Orban a declarat marţi că l-a invitat pe omologul său suedez să viziteze şi să negocieze aderarea ţării sale la NATO, dar parlamentul Ungariei este în pauză până la jumătatea lunii februarie, precizează reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat demersul Turciei şi a spus: "Contez şi pe Ungaria să finalizeze ratificarea naţională cât mai curând posibil", potrivit sursei.

Turcia şi Ungaria menţin relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord condus de SUA, informează sursa indicată.

În timp ce se opune invadării Ucrainei de către Rusia, Turcia a criticat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, precizează reuters. La rândul său, Rusia a avertizat că va răspunde dacă NATO ar consolida infrastructura militară în cele două state nordice.

Suedia, a cărei candidatură de aderare a marcat o schimbare istorică de la o politică de securitate nealiniată, va spori apărarea NATO în regiunea Mării Baltice cu care se confruntă Rusia, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Turcia ne arata viitorul .Turcia in inteles cit de neputinicioasa este Rusia si cine va conduce in viitor aceasta parte de lume .Pina si Erdogan nu a avut ce face si a votat .Cine inca nu intelege ce se intimpla sa ia de bune deciziile lui Erdogan .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb