Revanşa părinţilor

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 2 septembrie 2020

Sorin Rosca Stanescu

Suntem în plină numărătoare inversă. Fix peste 12 zile încep şcolile. În România. În alte ţări, momentul a fost amânat. Pentru a-i proteja pe copii în pandemie. Pe copii şi pe familiile acestora. La noi, autorităţile merg înainte. Implacabil. Pe model german. Sau nu. Pentru că sistemul e alandala. Dat total peste cap. Mai devreme sau mai târziu, loviţi de consecinţele relei administraţii, părinţii îşi vor lua revanşa.

A fost tăiată coada vulpii şi în ceea ce priveşte tabletele. În mod normal, sunt necesare milioane de tablete. Dar Guvernul nu a negociat decât pentru 300.000. Şi doar a negociat. Nu se ştie la ce preţ. Din această perspectivă, din nou, nu există niciun fel de transparenţă. Dar nici cele 300.000 nu vin. Sau, în orice caz, nu vin la timp. Până la urmă, nimeni nu are habar de câte tablete vor avea parte copiii. Mai ales cei din zonele defavorizate. Sau chiar din marile oraşe. Copiii care, dintr-un motiv sau altul, sunt obligaţi să facă şcoală la distaţă.

Mai sunt doar 12 zile şi doamna ministru care ne vorbeşte despre "pepsiglas" este incapabilă să iasă într-o conferinţă de presă sau cu un simplu comunicat şi să informeze opinia publică asupra numărului exact de tablete care există în stoc. Dacă există vreuna. Iar dacă nu există, măcar să ne spună câte vor fi până în 14 septembrie. Şi în ce fel, dacă vor exista câteva tablete, acestea vor fi distribuite către elevi. În ce condiţii.? Căror elevi? Şi asta nu este totul.

Dacă, dincolo de tâmpenia cu declaraţia pe propria răspundere a părinţilor, la care se pare că s-a renunţat, şi de povestea cu măştile, care ba sunt, ba nu sunt, ba trebuie achiziţionate de părinţi, ba de Guvern, ba nu de Guvern, ba de autorităţile locale, ba de şcoli, care dispun de fonduri în acest scop, care de fapt nu dispun de fonduri, dar cheltuielile vor fi decontate de Guvern, ba nu le vor fi decontate, încercăm de dragul exerciţiului, cel puţin, să ştergem cu buretele pandemia, tot mai stă suspendată în aer o întrebare cheie. O întrebare bombă. Pe care, luaţi de iureşul pandemiei, văd că nimeni nu şi-o pune. Fraţilor, dar cursuri şcolare există? Există manuale în număr suficient, care urmează să fie distribuite gratuit tuturor elevilor din România? Să iasă doamna Anisie la microfon şi să ne spună măcar atâta lucru. Dacă vor avea sau nu manuale copiii noştri. Da sau nu? Nu o întreb nimic legat de haznalele din curtea şcolii. În care, din când în când, se îneacă copiii. Nu o întreb nimic despre accesul la apă. La apă curentă. Ca să aibă elevii cum să se spele pe mâini. Nu o întreb nimic în legătură cu dozatoarele de apă. Dacă au fost sau nu achiziţionate pentru toate şcolile? Bine. Renunţăm şi la apă. Dar măcar hârtie igienică există? Ce stocuri de hârtie igienică au şcolile?

Câte cadre sanitare la câte şcoli există? Cine altcineva ar putea supraveghea starea de sănătate a copiilor în timpul procesului de învăţământ? Şi ce se va întâmpla în acest an cu operaţiunea "cornul şi laptele"? În ce se va mai transforma? În "dezinfectantul şi masca"? Dar dacă dezinfectantul şi masca nu există, măcar cornul şi laptele există? Haideţi, doamnă ministru! Luaţi-vă avânt şi curaj şi daţi-le românilor un răspuns.

Aşa cum debutează acest an şcolar, care, atenţie, a fost întrerupt când numărul de persoane contaminate era de zece ori mai mic şi numărul morţilor încă insignifiant, prevăd o catastrofă. Şi nu sunt numai eu. Până şi organizaţia elevilor s-a sesizat. Şi cheamă statul român în judecată. Care ar putea fi scenariul negru care se prefigurează? Copiii se vor îmbolnăvi de coronavirus. La început, unul-doi. Apoi tot mai mulţi. Se vor contamina învăţătorii şi profesorii. Despre care Guvernul crede că nu sunt expuşi niciunui pericol. Şi, ca atare, nu le-au fost oferite sporuri, aşa cum se întâmplă în cazul cadrelor sanitare. Copiii contaminaţi vor merge cu virusul acasă. Acasă, unde domnul Tătaru, ministrul Sănătăţii, le recomandă să stea cât mai departe posibil de bunici. Numai că în foarte multe cămine, în special cele de la ţară, oamenii stau claie peste grămadă. Şi de multe ori chiar bunicii sunt cei care iau copiii de la şcoală. Sau care îi duc la şcoală.

Şcoala este necesară. Socializarea copiilor prin şcoală este indispensabilă. Dar totul are o limită. Iar limita este punerea copilului în pericol. Şi a dascălilor. Şi a familiilor. În România, autorităţile nu au adoptat măsurile luate în alte state, în care a început sau urmează să înceapă şcoala. Au fost incapabile să o facă. Ca atare, începerea cursurilor ar trebui amânată. Dar nu va fi amânată. Iar consecinţele, pentru început, le vor suporta copiii, profesorii şi familiile acestora.

Va exista însă şi o factură politică. Vine momentul când părinţii şi bunicii îşi vor lua revanşa. Asta nu se va întâmpla însă decât dacă suntem o societate cât de cât normală la cap. Iar revanşa va fi năprasnică. La vot. Poate că viitura nu se va produce până la locale. Dar se produce sigur până la parlamentare. Şi atunci ne vom uita toţi la tabela de scor. Iar cel mai negru scenariu va fi absenteismul. Scârbiţi de lipsa unor alternative, cred că cei mai mulţi, circa 60% sau poate chiar peste, nu vor participa la procesul electoral. Un soi de apocalipsă a democraţiei. Şi nu care cumva să vedem că, în absenţa revanşei la urne, va exista o revanşă în stradă. Unde se termină democraţia, începe anarhia. Sau dictatura.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nu stiu ce treaba are fiecare cu scoala, dar eu unul doresc fara penali.

    Sorinele, daca e ceva, te astept la terasa la valahia, vizavi de prefectura

    D-le S.R.S., lasati va rog propaganda anti PNL la o parte. Nu poate rezolva nici un guvern intr-un an problemele ce s-au acumulat in zeci de ani. Probleme cauzate de indolenta primarilor, de inconstienta celor care i-au votat iar si iar, stiind ca nu au facut nimic pentru comunitatile lor in trecut. Iar mentalitatea asta centralizata "sa ne dea guvernul, sa ne dea ministerul, sa ne dea statul" trebuie sa inceteze odata. In opinia mea gospodarirea locala este solutia iar ce vine de la centru sa fie doar o completare. Indiferent de coloratura politica, baza este omul si comunitatea. Iar de la marea majoritate a romanilor din pacate nu este mult de asteptat.

    1. Ai dreptate Mike. Daca pnl nu poate, nici un guvern nu poate. Se vede usor ca ministrii pnl se eforteaza, fac totu' fara a precupeti nici un efort ca sa fie bine. Tabletele si mastile pentru elevi inseamna populism. Guvernul pnl nu poate sa dea pomana la cetateni, trebuie sa dea cat mai mult stapanilor plus ca trebuie si ei sa aibe partea lor.

    ...

    Imi este foarte clar ca, Sica si Plavanul, alaturi de gastile de securisti din USR si PSD au primit de la Papusarii oculti externi, o misiune diabolica de exterminare a populatiei Romaniei care in majoritatea ei nici macar nu isi da seama de acest lucru! Astfel, daca in martie si aprilie cand erau intre 30-200 cazuri de infectari pe zi si 3-10 decese zilnice, s-a suspendat aproape totul in Colonie, inclusiv drepturile romanilor, iar invatamantul s-a facut exclusiv online, acum cand infectarile au ajuns la 1000-1500/zi iar nr deceselor la 50-60/zi, Iudele astea vor invatamant "face to face" si alegeri locale, ca deh, au primit ordin pe unitate, ca mamaligarii astia sunt inca cam multi si ar fi cazul sa se mai rareasca! In momentul in care infectarea si moartea va cuprinde intreaga Colonie, va aparea din nou Plvanul la tv cu degetul ridicat amenintator spre "turma de oi" prostita si decimata, spunandu-ne dur printre dintii sai de cabalina: "Stati in lagar(fraierilor), caci eu voi impune de astazi starea martiala, iar cu drepturile si libertatile voastre ma voi sterge cu ele la fund! Abia atunci vom vedea cum e sa ai la conducerea Coloniei, un adevarat Lagerführer!

    In ce țară europeană, statul a cumpărat în integralitate toate cele pentru profesori sau elevi?Nu cumva cadrele didactice au niste bani anuali exact pentru asta??

    Mai lăsați vrăjeala asta ieftină, nici în Germania, Franța, Spania, Olanda sau Italia nu au fost cumpărate milioane de tablete pt profesori și elevi.  

    Și dacă le cumpărau, erau cei în discuție pregătiți să le folosească? Pe ce platforme? GoogleMeet? Așa ? Și încă 3 , cine mai știe? Domnule SRS va înțeleg că va este dor de USL, însă lasati-o jos că măcăne.

    Ce au reușit ăștia să distrugă in 30 de ani nu se poate repara in 3 luni. Cât ați fost alaturi de mitomanul de Ponta nu ați propus sa se cumpere tablete și laptopuri cu Windows uri instalate de Pinalty de Neamț.  

    1. Ce să facă bre cu tabletele și calculatoarele că ei nu au curent electric!!!

      Știm, de vina este Băsescu că nu a electrificat tara in totalitate.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb