Reversul medaliei - Dezavantajele sistemului de franciză

Corina Driga, franchise consultant imooffice@gmail.com www.fbb.ro
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 7 aprilie 2006

În articolele precedente am vorbit despre pericolele şi riscurile la care se poate expune un francizat din momentul în care se alătură unui sistem de franciză; voi expune în continuare şi cîteva din riscurile pe care şi le asumă un francizor din momentul în care alege să îşi francizeze afacerea.

Cît de potrivită este afacerea pentru a fi francizată?

Aveţi o afacere de succes. Vă gîndiţi că v-ar plăcea să o extindeţi nu numai în oraşul în care activaţi, ci, de ce nu?, în toată ţara. Şi, pentru ca lucrurile să meargă mai uşor, vă gîndiţi să vă francizaţi afacerea. Însă primul lucru pe care trebuie să-l stabiliţi va fi dacă afacerea dumneavoastră poate fi francizată.

Da, contrar celor spuse de susţinătorii entuziaşti ai ideii de francizare, nu orice tip de afacere poate fi francizat. Sau, prin francizare, operaţiunile care înainte au condus la succesul afacerii, acum devin prea complicate sau îngreunează des-făşurarea acesteia. De asemenea, alt exemplu, deşi se poate crea un sistem de operaţiuni standardizate pentru derularea afacerii, francizorul nu poate avea control asupra reţelei, odată aceasta creată. Sînt multe cauzele care ar putea face ca o afacere să nu fie francizabilă, pornind chiar de la însuşi obiectul de activitate al acesteia. În plus, pentru francizare trebuie să se ţină cont şi de tipul de caracter pe care îl are viitorul francizor precum şi de conceptele care guvernează afacerea res-pectivă.

Costurile iniţiale

Aţi avut un succes financiar considerabil cu afacerea dum-neavoastră. Şi, normal, doriţi ca acest "succes financiar" să se multiplice. Din păcate, însă, pînă la a transforma această afacere într-o maşină de făcut bani este un drum lung care necesită investiţii iniţiale, uneori destul de mari. Iar pe lîngă faptul că va trebui să investiţi în dezvoltarea afacerii, va trebui să fiţi pregătiţi să traversaţi o perioadă în care doar veţi cheltui şi nu veţi avea venituri sau aceste venituri vor fi reduse. De asemenea, şi după ce aţi realizat francizarea afacerii, manualele sînt gata, şi poate chiar aţi încheiat şi primul contract cu primul francizat, trebuie să fiţi pregătiţi deoarece în perioada iniţială vînzările nu vor fi spectaculoase ca număr. Ca în orice altceva, şi în franciză începutul este mai dificil. Se prea poate ca la început să nu se înregistreze un număr scăzut de tranzacţii, ci chiar pierderi financiare. Dar, capul sus!, după ce a fost creat un număr rezonabil de francize care funcţionează, iar primii francizaţi s-au "maturizat", încasările vor creşte din ce în ce mai mult.

Flexibilitatea redusă

Ca si francizaţii, şi francizorii se confruntă cu această caracteristică a sistemului de franciză. Odată stabilită o linie directoare, cu greu se mai poate schimba aceasta astfel încît şi succesul şi profiturile înregis-trate să rămînă măcar aceleaşi, dacă nu să crească.

Odată luată decizia de francizare, este extrem de greu de inversat procesul, de revenit la situaţia iniţială, deoarece procesul de francizare afectează şi modul de operare al firmei iniţiale. La nivel operaţional, de asemenea, francizaţii apelează la francizor pentru îndrumări. Astfel, dacă au loc frecvent schimbări ale politicilor de derulare a afacerii se produce confuzie urmată de o deteriorare a încrederii pe care trebuie să o aibă francizaţii în francizor (în faptul că acesta din urmă îi va ajuta ca şi propriile lor afaceri să aibă succes) şi, pînă la urmă, în însuşi sistemul de franciză.

Francizaţii problemă

Nu doar francizorul poate reprezenta un risc pentru însuşi sistemul său de franciză, ci şi francizaţii acestuia. Se poate întîmpla ca, deşi au trecut tes-tul selectărilor iniţiale şi au urmat sesiunile de training oferite de francizor, unii francizaţi să nu înregistreze succesul scontat. Dar, avînd în vedere că aceşti francizaţi au investit semnificativ pentru a deschide unitatea pe care o conduc, ei nu pot fi trataţi ca nişte simpli manageri angajaţi cu contract şi pur şi simplu concediaţi. De aceea, pentru a menţine moralul intact la nivelul întregii reţele, francizaţilor care au probleme trebuie să li se acorde tot sprijinul, să li se facă "terapie intensivă" înainte de a decide desfacerea contractului de franciză. Aceasta necesită timp şi bani şi poate fi chiar frustrant pentru francizor, însă. De aceea, pentru prevenirea aces-tor situaţii trebuie efectuată o selecţie foarte atentă a viitorilor francizaţi. Nu elimină complet această problemă, dar reduce în mod considerabil riscurile de apariţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb