Reversul medaliei - dezavantajele sistemului de franciză (II)

Corina Driga, franchise consultant imooffice@gmail.com www.fbb.ro
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 31 martie 2006

Am vorbit, în articolul precedent, despre cîteva dezavantaje pe care însuşi francizorul le poate reprezenta faţă de propriul sistem de franciză. Falimentul sau ieşirea din sistem sau chiar schimbarea operaţiunilor din cadrul afacerii de către francizor, pot de asemenea, crea dezavantaje francizaţilor, deoarece aceştia se vor afla pe cont propriu şi lipsiţi de ajutorul şi suportul pe care îl primeau pînă atunci de la francizor. Francizaţii rămîn, astfel, cu o afacere care nu poate funcţiona independent. În alte cazuri, francizatul vrea să iasă din sistem şi deci, va trebui să vîndă afacerea, dar aceasta poate deveni un obiectiv greu de atins deoarece va trebui să vîndă franciza unei persoane care are şi girul francizorului. Astfel, francizatul este blocat pentru o perioadă poate destul de lungă, pentru el.

(Dar, se poate întîmpla chiar contrariul deoarece, fiind o afacere care are o marcă şi este cunoscută ca fiind de succes, tocmai acestea să se constituie în avantaje care să ajute la vînzarea afacerii şi chiar la un preţ destul de ridicat.)

Un alt risc este reprezentat de pretenţiile exagerate pe care le pot avea unii francizori de la francizaţii lor, atribuindu-şi, prin contract, avantaje prea multe şi/sau prea mari, în detrimentul francizaţilor, ca, de exemplu, taxe prea multe şi/sau prea mari, etc. De asemenea, unii francizori, îşi "sufocă" francizaţii, saturîndu-le teritoriul în care îşi desfăşoară afacerile, permiţînd deschiderea de unităţi de către noi francizaţi în imediata apropiere, creînd o concurenţă care duce la o presiune inutilă asupra afacerilor francizaţilor.

În general francizaţii depind de performanţele francizorilor, deoarece, prin semnarea contractului de franciză, francizaţii "se leagă" în mod oficial de francizori. Astfel, pentru prosperitatea şi bunul mers al afacerii, este vitală alegerea unui francizor care este competent şi cinstit. Din păcate nu toate francizele sînt afaceri solide sau se desfăşoară fără probleme. Ceea ce ne conduce la următorul dezavantaj.

Pentru a alege o franciză în cunoştinţă de cauză, un potenţial francizat va face unele cercetări amănunţite şi va culege informaţii referitoare la franciză sau francizele care l-ar interesa. Potenţialul francizat trebuie să aibă anumite certitudini, precum faptul că afacerea respectivă este de succes, că francizorul este onest cu francizaţii săi, etc. Aceste cercetări, însă, necesită timp şi bani pe care potenţialul francizat trebuie să-i investească înainte să pornească afacerea şi să şi cîştige de pe urma ei.

Şi pentru că vorbeam mai sus despre dependenţa francizatului de francizor, un aspect extrem de important este faptul că succesul afacerii francizatului depinde foarte mult de capacitatea francizorului de a menţine intactă integritatea mărcii şi bunul renume al acesteia. Acest lucru depinde şi de ceilalţi francizaţi din sistem, de asemenea; este de ajuns un singur "măr stricat" care să pună în pericol întreaga reţea de francizaţi.

În general, sistemul de franciză este foarte complex şi există multe surse potenţiale de conflict între francizor şi francizat, în special în privinţa termenilor din contractul de franciză.

Şi fiindcă am vorbit de termeni, ajungem astfel la alt aspect: chiar aceşti termeni, împreună cu modalităţile impuse de operare a afacerii şi celelalte restricţii pot acţiona împotriva succesului francizatului. Contractul de franciză îi obligă pe francizaţi să opereze afacerea numai într-un anumit mod. Această inflexibilitate poate fi în detrimentul francizatului deoarece el nu va putea face schimbări ale formatului afacerii, să ajusteze unităţile sau, în unele cazuri, să introducă echipamente noi. Astfel, în unele francize, francizatul nu se va putea adapta rapid la cerinţele pieţei locale, nu va putea reacţiona schimbărilor apărute şi nici faţă de noi competitori intraţi pe piaţa pe care activează. Francizatul s-ar vedea nevoit să aştepte ca francizorul să opereze aceste schimbări, dar şi aceasta va lua ceva timp, asta în cazul în care francizorul va fi de acord să modifice întregul sistem în funcţie de schimbările survenite într-un singur loc. Dar, această inerţie îl poate costa mult pe francizat, de aceea şi inflexibilitatea pe care un sistem de franciză o presupune, prin însăşi natura sa, se înscrie printre riscurile pe care şi le asumă un francizat.

Acestea sînt cîteva dintre dezavantajele sistemului de franciză, din punct de vedere al francizatului, însă, indiferent dacă este vorba de francizat sau de francizor, nu este în interesul nimănui ca aceste pericole să fie trecute cu vederea. După cum am mai spus, francizatul trebuie să facă acest pas - alegerea francizei - în cunoştinţă de cauză şi deci trebuie să cunoască atît avantajele cît şi dezavantajele sistemului de franciză, în general, şi să le cîn-tărească înainte de a lua vreo decizie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb