REVISTA PRESEI - 01.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 februarie 2011

ADEVĂRUL

Ponta şi ai lui şi-au pichetat sediul PSD

În timp ce greii PSD organizau manifestaţii împotriva PDL în curtea propriului sediu din Piteşti, la DNA erau aduşi la audieri primarii învinuiţi în acelaşi dosar cu Constantin Nicolescu. Judecătorii Tribunalului Argeş au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, invocând şi că "nimeni nu-i mai presus de lege". Actualii primari de la ­Câmpulung, Budeasa şi Stâlpeni, alături de fostul primar de la Curtea de Argeş au dat declaraţii, în calitate de învinuiţi în dosarul Nicolescu, la Direcţia Naţională Anticorupţie Piteşti. Explicaţiile pe care le-au avut de dat edilii au avut legătură cu fondurile PHARE care ar fi fost accesate ilegal de către Consiliul Judeţean (CJ) Argeş şi apoi alocate pentru reabilitarea unor şcoli din judeţ.

Uite popa, nu e popa. Preot de ţară, bun de Dosarele X

Credincioşi din toată ţara vin, de ani buni, într-un sătuc de lângă Gherla în speranţa că preotul Petru Budean le va rezolva miraculos problemele. Slujitorul bisericii le "deschide Cartea", o practică interzisă de Biserică. Pe reporterii "Adevărul" i-a blestemat şi i-a ameninţat "cu slujbe". Ora patru şi jumătate dimineaţa. Un ger de crapă pietrele, întuneric apăsător şi o uliţă slab luminată, pe care-şi îndreaptă paşii câţiva oameni spre biserica impunătoare şi luminată din Bonţ. Apar şi maşini - cu numere de înmatriculare de Bucureşti, Neamţ, Alba, Bistriţa-Năsăud. Cu toţii merg, la acea oră aparent imposibilă, să-şi găsească rezolvări miraculoase la Petru Budean (61 de ani), preotul ortodox din localitatea Bonţ.

Bucureştiul, lăsat pe dinafara Alianţei PSD-PNL

PNL vrea să meargă separat de PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, iar şeful PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, afirmă că social-democraţii sunt de acord. Liderul social-democrat, Victor Ponta, susţine însă că varianta candidaturilor comune a fost convenită cu liderul liberal, Crin Antonescu.

Privatizarea RADET dublează factura la întreţinere

SCENARII Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu vrea concesionarea RADET-ului, ceea ce ar putea însemna ca în zece ani, factura la căldură să se dubleze sau chiar tripleze. Experţii în termoenergetică susţin că privatizarea RADET nu este necesară întrucât costurile gigacaloriei ar putea fi diminuate prin aplicarea unor planuri care există deja pe masa primarului general, Sorin Oprescu.

Privatizarea dorită din 2004

Discuţii despre privatizarea sau concesionarea Regiei au existat încă din timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu, însă la vremea aceea nu a existat un studiu care să ajute la luarea unei decizii. Mai târziu, guvernul elveţian a acordat o jumătate de milion de euro pentru un studiu privind performanţele regiei de termoficare. Aşa a apărut studiul efectuat de firma TRAPEC care recomanda privatizarea Regiei însă, după ce mai bine de 10 ani la rând RADET a ieşit în pierdere, în 2005, regia a avut profit, astfel încât edilii de la acea vreme au renunţat ideea privatizării.

Egipt: ce promisiuni face Mubarak

Autorităţile promit schimbări. Opoziţia vrea declanşarea unei greve generale, care să dureze până la îndeplinirea cererilor. Hosni Mubarak a cerut noului guvern scăderea preţurilor, în timp ce opoziţia speră ca un milion de oameni să participe la marşul de astăzi. Strâns cu uşa, preşedintele egiptean caută soluţii pentru a potoli mulţimea. În plan politic, preşedintele Adunării Naţionale, Fathi Sorour, a anunţat că rezultatele ultimelor alegeri legislative - de la sfârşitul anului trecut - vor fi corectate de către justiţie. Partidele de opoziţie au denunţat numeroase fraude şi incidente violente şi au cerut anularea scrutinului în urma căruia Partidul Naţional Democrat al lui Mubarak a obţinut peste 80% din mandatele parlamentare.

Februarie vine cu noi scumpiri ale alimentelor

Şefii patronatelor din industria alimentară anunţă că preţul pâinii şi al uleiului va creşte cu aproximativ 15% în această lună. Scumpirea materiei prime şi criza produselor agricole sunt principalele cauze ale scumpirii alimentelor. Veşti proaste pentru români! Scumpirea alimentelor continuă şi în această lună. Cel puţin aşa susţin şefii patronatelor din industria alimentară. De exemplu, preţul pâinii şi al uleiului va creşte cu aproximativ 15% în februarie-martie, potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. "Am date certe că în februarie-martie se vor scumpi uleiul, pâinea şi produsele de panificaţie pentru că preţul produselor prime a crescut foarte mult în ultimele luni", a declarat el.

CURENTUL

Vîntu îşi ascunde urmele cumpărându-l pe Assange cu cablograme cu tot

Sorin Ovidiu Vîntu a încercat să dea o lovitură pe piaţa subterană a traficului cu informaţii secrete, convingându-l pe australianul Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, să-i vândă toate documentele pe care le deţine şi care au legătură cu România. Astfel, peste 830 de cablograme transmise de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti către Departamentul de stat au intrat în posesia mogulului pe baza unui protocol semnat, săptămâna trecută, la Ellingham Hall din Marea Britanie. Sunt cel puţin două motive care l-au determinat pe Vîntu să cumpere cablogramele sustrase de Assange. Primul ar fi că numele său apare în mai multe dintre aceste documente, el fiind unul dintre oamenii de bază ai Kremlinului care au primit misiunea de a destabiliza puterea de la Bucureşti şi de a-l schimba prin orice mijloace pe preşedintele român Traian Băsescu, iar al doilea dintre motive este folosirea unora dintre informaţii în scop de şantaj şi de intimidare la nivel înalt.

Nicolescu a fost arestat pentru că a săvârşit fapte de corupţie "de o mare gravitate"

Tribunalul Argeş a făcut publică motivarea judecătorilor în cazul arestării preventive a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, iar judecătorii au reţinut că Nicolescu a săvârşit fapte de corupţie de "o mare gravitate" în formă continuă. Judecătorii au mai menţionat şi că "nu putem face abstracţie de nemulţumirea pe care ar trezi-o în rândul persoanelor oneste, care apelează cu bună-credinţă la serviciile autorităţilor publice". Faţă de cele mai sus-expuse, instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 143 Cod proc. pen., dar şi cele prev. de art. 5 paragraful (1), lit. c) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în sensul existenţei acelor motive verosimile de a bănui că inculpatul a comis o infracţiune.

Anunţurile de scumpire a alimentelor - o încercare de manipulare a pieţei

Nu vom asista la creşteri spectaculoase de preţuri şi nici nu vom intra într-o criză alimentară, aşa cum anunţă televiziunile de ştiri care transmit în direct din hipermarketuri cum vine foametea peste România. "Nu cred într-o creştere necontrolată a preţurilor şi nici într-o foamete ce va lovi România sau Europa. Anunţurile de scumpire a alimentelor este o tentativă de manipulare a pieţei", a declarat pentru "Curentul" Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta. Şi în agricultură avem "băieţi deştepţi", avertizează Sorin Minea, adăugând că speculatorii s-au mutat de pe imobiliare în agricultură.

CURIERUL NAŢIONAL

Cine mai are nevoie de Davos?

Acest uriaş "business party", afirmă unii comentatori obişnuiţi ai Forumului, ar fi trebuit să-şi piardă din aureolă. Toate ideile, sugestiile lansate de-a lungul anilor au fost total măturate de criza financiară. Încercarea liderilor politici mondiali de a oferi modalităţi de ieşire din impasul economic a eşuat, participanţii rămânând profund divizaţi sau reticenţi.

Mai merită resuscitată piaţa Rasdaq?

Asociaţia investitorilor solicită fondurilor de investiţii, SIF-urilor şi FP să se opună desfiinţării Rasdaq. Fondurile de investiţii nu au formulat un punct de vedere oficial, dar sunt administratori care admit că piaţa va trebui să cearnă. Lichiditatea slabă şi lipsa de transparenţă a emitenţilor rămân principalele nemulţumiri ale instituţionalilor.

Cum s-au evaporat certificatele verzi ale Holcim

DIICOT: Prejudiciul adus prin cele 10 operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră se ridică la 24 mil. euro. Autorităţilor din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel li s-au transmis cereri de comisie rogatorie. În paralel s-au obţinut autorizaţii în vederea efectuării de percheziţii asupra unor sisteme informatice. Procurorii de la Crimă Organizată cercetează "in rem" transferul neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi efectuat în data de 16 noiembrie asupra conturilor Holcim deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Registrul Naţional GES), cerând deja ajutorul mai multor state şi obţinând în paralel autorizaţii de percheziţii asupra unor sisteme informatice.

Ialomiţianu: Încasările la buget dau semnalul ieşirii din recesiune

Încasările din TVA au asigurat plata arieratelor şi încadrarea în ţinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că România are bani suficienţi pentru salarii şi pensii, precizând că "în acest an sunt premise de a ieşi din recesiune" şi că acest lucru se vede după încasările la buget şi indicatori.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum şi-au împărţit baronii PSD şi PNL România

Liberalii şi-au propus "să coloreze" în galben vestul şi centrul ţării. Social-democraţii vor să-şi menţină dominaţia în sud şi est şi să recupereze nordul Moldovei. Partidul Social Democrat, cu PNL aliat, va încerca, să-şi menţină dominaţia în Oltenia şi Muntenia şi să recupereze Moldova. Liberalii, cu sprijinul PSD, vor să se impună în Transilvania şi Banat în locul PDL. Aşa arată, în mare, împărţirea electorală a României, care stă la baza alianţei PSD-PNL. Conform Protocolului, cele două partide vor susţine candidaţi unici pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene (CJ), poziţii de putere de pe care s-au ridicat celebrii baroni locali. "Dacă sunt eu candidatul comun, atunci sunt de acord cu candidaturi comune", traducea, cu cuvintele sale, Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea. Pentru a tranşa problema candidaţilor unici, PSD şi PNL au apelat la regula fiefurilor electorale. Astfel, social-democraţii vor desemna candidaţii în judeţele "de stânga", controlate de baronii roşii.

Zeus, veriga dintre Constantin Nicolescu şi Adrian Năstase

Magistraţii Tribunalului Argeş menţionează, în motivarea sentinţei, numele unei firme "abonate" la bani publici care a apărut şi în dosarul de corupţie al liderului PSD. Magistraţii Tribunalului Argeş au făcut publică ieri motivarea deciziei de a-l aresta preventiv pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, acuzat de fraudă cu fonduri europene, fals şi uz de fals, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu. Potrivit motivării instanţei, în dosarul de fraudă cu fonduri europene apare şi numele societăţii comerciale Zeus SA, abonată la contracte din bani publici în judeţ şi sponsor al PSD în campaniile electorale din 2004 şi 2008. Aceeaşi firmă a apărut şi în dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

România, în vârtejul global al scumpirii alimentelor

Preţul grâului pe piaţa internă a depăşit valorile-record înregistrate în primăvara lui 2008, în trend cu evoluţiile de pe pieţele externe, care au stârnit îngrijorarea liderilor lumii. Românii sunt asaltaţi în ultimul timp cu veşti despre viitoare scumpiri ale unor produse de bază, precum pâinea sau uleiul. Motivul invocat: necesitatea de a apela la importuri, mai scumpe. Astfel, producătorii din panificaţie spun că scumpirea pâinii este iminentă. Pe de altă parte, şi pe piaţa internă preţul grâului creşte de la o zi la alta, în ton cu evoluţia de pe plan extern. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, preţul grâului ajunsese în urmă cu aproape o săptămână, în Banat, la 1 leu pe kilogram, fără TVA (234,6 euro/ tonă). În numai două săptămâni, în această regiune preţul a crescut cu aproape 24%. Faţă de acum doi ani, practic s-a dublat. Chiar şi aşa, valorile de pe piaţa locală sunt sub cele cu care se tranzacţionează la nivel in ternaţional. La Bursa de la Viena, preţul grâului de panificaţie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, de 290 euro/tonă.

FINANCIARUL

Autostrada Bechtel intră în conservare, dar se dau 150 mil. euro pentru lucrări regionale

CNADNR alocă 666 de milioane de lei pentru lucrări la drumuri deja existente şi centuri noi. Modernizarea a peste 246 de kilometri de şosea se face la un preţ de 630 euro/metru. În timp ce autostrada Transilvania a intrat în con­ser­vare, CNADNR a încheiat ieri şapte contracte, cu o valoare totală de 666 de milioane de lei - aproximativ 155 de milioane de euro. Acestea prevăd mo­der­nizarea DN 6 Alexandria-Craiova, DN 24 de la graniţa judeţelor Galaţi cu Vaslui până la Crasna, DN 24B Crasna-Albiţa (Vaslui) şi construcţia centurii Caracal. Printre cei care vor beneficia de contracte se nu­mără Dan Besciu, Nelu Iordache sau Dorin Umbrărescu.

Companiile subordonate Min. Transporturilor, pierderi de 2,6 mld. lei

Campioană la rezultate negative este CFR SA, cu pierderi de aproape un miliard de lei în 2009 şi datorii la buget de 116 milioane de lei. Compania Naţională a Huilei este societatea cea mai ineficientă a ministerului condus de Ion Ariton. Pierderi, restanţe la buget, ineficienţă. Sunt cuvintele care pot carac­te­riza cel mai bine activitatea mari­lor com­panii aflate în pro­pri­e­tatea sta­tului. Doar 14 astfel de societăţi, aflate sub coordonarea a doua mi­nistere importante - cel al Trans­porturilor şi cel al Economiei - au adus, în 2009, pierderi totale de peste 3 miliarde de lei. Cu datorii la stat aproape la fel de mari, compa­niile în cauză constituie an de an adevărate găuri negre pentru eco­no­mie.

Marile bănci ale lumii au o expunere de 49,3 mld. $ pe Egipt. Cele mai mari emoţii le au francezii

Peste 20% din populaţia Egiptului trăieşte cu mai puţin de 2 $ pe zi. Potrivit datelor oficiale, rata şomajului oscilează în jurul valorii de 9%, dar presa din regiune afirmă că, în realitate, acest indice ajunge la 24%. Egiptul numără peste 20 mil. internauţi şi 40 mil. utilizatori de telefoane mobile. În urmă cu două săptămâni, când Tunisia era cuprinsă de febra "Revoluţiei de jasmin", iar zecile de mii de mani­festanţi scandau "Azi în Tunisia, mâine în Egipt", scenariul unei propa­gări a protestelor şi în alte ţări din regiune se contura tot mai pregnant. Intrarea Egiptului în această spirală contestatară i-a făcut pe analişti, locali şi occidentali, să vorbească despre "o eră a schimbărilor" în lumea arabă.

FMI a cerut guvernului să includă arieratele în calculul deficitului

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană solicită guver­nu­lui să raporteze deficitul bugetar doar pe modelul utilizat de Uniunea Europeană, ESA 95, care include şi arieratele sta­tului, fiind astfel mai aproape de adevăr, a declarat repre­zen­tantul României la FMI, Mihai Tănă­sescu. Pe modelul european, deficitul bugetar a fost în 2009 de 8,6%, mai mare decât cel indicat de autorităţi, de 7,4%. Totodată, FMI consideră că România a înregistrat rezultate "foarte bune" în cadrul acordului stand-by derulat în ultimii aproape doi ani cu instituţiile internaţionale, a precizat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

GÂNDUL

BĂSESCU S-A BĂTUT CU "STELELE PARTIDULUI" ÎN ŞEDINŢA PDL. Cum l-a scos la careu pe deputatul Păsat

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, luni seară, parlamentarilor PDL să contracareze mediatic Opoziţia şi le-a reproşat liderilor partidului că nu ies la bătaie. "Stelele partidului stau şi ei în tranşee, dar stau în aşa fel încât să nu îi atingă glonţul şi trimit la înaintare infanteria, să încaseze pentru ei", a spus preşedintele, conform unor surse participante la discuţii. Sursele citate au precizat că Băsescu le-a atras atenţia pedeliştilor că au o problemă reală cu corupţia: "Până acum, un partid de stânga - PSD - era perceput ca fiind cel mai corupt. De când aţi venit la putere, aţi început şi voi. Sunteţi un partid dreapta, dar aveţi o problemă cu corupţia".

BĂNCILE AU DAT 45 DE MILIOANE DE SMS-URI ca să recupereze banii împrumutaţi românilor

Anul trecut, băncile, instituţiile financiare nebancare şi firmele de recuperare au trimis clienţilor sms-uri în valoare de peste 1,5 milioane de euro. Ca să recupereze banii împrumutaţi românilor şi pentru a-i face pe oameni să nu uite că au de plătit rate lunare, băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN), alături de recuperatori, au declanşat anul trecut un adevărat asalt comunicaţional. Ele au expediat 45 de milioane de sms-uri către clienţii lor, adică jumătate din toate mesajele trimise de firmele din România în cadrul unor campanii directe, potrivit datelor comunicate pentru gândul de Netopia Sistem.

Israelul exercită presiuni asupra SUA şi Europei pentru a-l susţine pe Hosni Mubarak

Israelul a transmis un mesaj confidenţial Statelor Unite şi unor ţări europene, cerându-le să susţină stabilitatea regimului egiptean al lui Hosni Mubarak, care se confruntă cu un val de contestare, a anunţat luni cotidianul israelian Haaretz. În acest mesaj, oficialii israelieni subliniază că este "în interesul Occidentului" şi "întregului Orient Mijlociu să se menţină stabilitatea regimului din Egipt", a adăugat cotidianul. "Trebuie, în consecinţă, frânate criticile adresate în mod public preşedintelui Hosni Mubarak", a subliniat acest mesaj, trimis la sfârşitul săptămânii, potrivit cotidianului. Postul israelian militar de radio, care a preluat această informaţie, a apreciat că această iniţiativă constituie o critică la adresa Statelor Unite şi ţărilor europene, care nu mai susţin regimul preşedintelui Mubarak.

Antonescu: E normal ca Voiculescu să-şi păstreze funcţia la Senat, după venirea în grupul PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat, luni, că este normal ca Dan Voiculescu să-şi păstreze funcţia de vicepreşedinte al Senatului - pe care o deţinea în sesiunea parlamentară trecută, când se afla în grupul PSD-PC - şi în sesiunea actuală, când a trecut în grupul PNL-PC. Antonescu a precizat că nu a dorit să-şi reia în această sesiune parlamentară funcţia de vicepreşedinte al Senatului - la care a renunţat în timpul campaniei electorale din 2009 şi care a fost ocupată, până acum, de către Teodor Meleşcanu - aceasta urmând să îi revină lui Dan Voiculescu.

JURNALUL NAŢIONAL

CNADNR a modernizat 2800 de kilometri cu 1,5 miliarde de euro. Întreţinerea reţelei de drumuri, pe o perioadă de numai trei ani, ne-a costat şi ea peste 800 de milioane de dolari

Încă de acum şase ani, CNADNR constata că trebuie să investească masiv în modernizarea drumurilor naţionale. Cum autostrăzi nu avem, măcar potecile existente să nu se înfunde în gropi. Aşa că am reabilitat de 1,5 miliarde de euro! Potrivit specialiştilor, cu 1 million de euro se poate construi de la zero un kilometru de drum naţional. În banii alocaţi modernizărilor CNADNR ar fi putut construi aproximativ 1.500 de kilometri de drum naţional! Sumele pentru aşa-zisele reabilitări au fost alocaţi atât din buget cât şi fonduri europene sau chiar împrumuturi. Bilanţul nu este tocmai îmbucurător. Cel puţin lucrările cu proiectele ISPA au făcut ca greşelile Companiei să fie cuantificate în alte milioane de euro plătite de această dată constructorilor.

Imnul revoluţiei din Egipt face furori pe Youtube

Evenimentele din Egipt sunt urmărite de întreg mapamondul, iar imnul revoluţiei a facut aproape un milion de vizualizari pe Youtube în numai trei zile. "E foarte rău pentru guvernul meu. Nu am mâncare, nu am haine. O să mor azi!", spune unul dintre protestatari. Imaginile sunt cutremurătoare. Apar oameni plini de sânge, căraţi de poliţie, în faţa tancurilor, iar potretul lui Hosni Mubarak este ars. "Nu vom fi reduşi la tăcere, fie că suntem creştini, musulmani sau atei, o să ne cerem drepturile şi le vom avea, în orice mod posibil. Nu vom fi niciodată reduşi la tăcere", sunt versurile imnului, anunţă realitatea.net. Mâine, ţara se pregăteşte pentru o grevă generală şi o manifestaţie de proporţii în centrul capitalei. În Piaţa Libertăţii din Cairo sunt pregătite tancuri şi vehicule blindate cu muniţie adevarată.

Vânzarea Romtelecom începe cu plata dividendelor. Statul încasează peste 43 de milioane euro, de la operator, prin dividendele aferente 2006-2007

Au mai rămas câteva săptămâni din răgazul cerut de compania greacă OTE în ceea ce priveşte termenul până la care trebuie să transmită Gu­ver­nului român un răspuns la cere­rea de a prezenta o ofertă de preţ pentru pachetul de 46% din acţiunile Rom­telecom. Ministerul Comunica­ţiilor a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie 2010 că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl mai deţine la Romtelecom şi a cerut OTE să vină cu o ofertă de preţ, o altă variantă fiind listarea titlurilor la bursă. Mi­nistrul Comunicaţiilor, Valerian Vre­me, a afirmat la momentul respectiv că participaţia statului la Romtelecom este evaluată la un miliard de euro.

NAŢIONAL

Libanezul Said Baaklini a făcut declaraţii patriotice în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Sunt un bun român!"

Parchetul este implicat "până peste cap" în bătălia politică dusă în jurul cazului Baaklini, caz transformat în "spectacol mediatic" - acuză avocatul omului de afaceri. Părere împărtăşită şi de Said Baaklini, care şi-a pus toate speranţele în Justiţia în care crede ca în el însuşi. Arestat preventiv după ce a fost acuzat de procurori că a vrut să fraudeze bugetul cu 60 de milioane de euro (returnare de TVA), omul de afaceri Said Baaklini a cerut încă o dată să fie judecat în libertate. "Este o bătălie politică în care Parchetul este implicat până peste cap" - a susţinut avocatul Viorel Roşu, ieri, în faţa instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Bătălie purtată pe baza "acuzaţiilor aduse de un lider politic", a continuat Roşu în acelaşi ton.

Cârtiţa PDL-istă din mijlocul PSD

Surprize-surprize, ieri, la mitingul pesedist de la Piteşti. Printre hoardele de social-democraţi, veniţi să-l susţină pe Constantin Nicolescu, se afla şi o "iscoadă" pedelistă: Cristina Faighel, drăguţa lui Claudiu Săftoiu, fost apropiat al lui Traian Băsescu. "Niciodată" nu există în politică. Cine se scuipă astăzi se poate foarte bine pupa mâine. Aşa că o revenire a lui Claudiu Săftoiu alături de idolul de odinioară, Traian Băsescu, nu ar fi nici exclusă, nici surprinzătoare. Ba chiar posibilă, dacă ar fi pusă în legătură cu recentul său divorţ de Adriana Săftoiu - penelistă cu acte în regulă.

PSD şi PNL au o alianţă "bilingvă"

Liberalii şi pesediştii vorbesc împreună, dar se înţeleg separat. Deşi nu au apucat să-şi pună oficial pirostriile, cele două partide au avut deja primul conflict conjugal. Mărul discordiei îl reprezintă Capitala, sau mai exact modul în care PSD şi PNL vor aborda viitoarele alegeri locale. Mergem împreună - susţine pesedistul Victor Ponta. ACD (adică PNL + Antenele lui Voiculescu) va avea candidaţi proprii, îl contrazice liberalul Andrei Chiliman. Nu s-a stabilit nimic- intervine colac peste pupăză şi Crin Antonescu.

PUTEREA

Mămăliga PSD nu a mai explodat. Ponta a chemat toată suflarea pesedistă la prosteste. Suflarea pesedistă s-a dat în schimb lovită. Băsescu afirmă că nu ştie de ce au protestat cei de la PSD

Manifestaţiile de ieri ale pesediştilor nu au atins aşteptările pe care le anunţase cu mult nerv Victor Ponta. Megaprotestele pesediste din faţa sediilor PDL din toată ţara s-au transformat în mici şuete la care nu s-au adunat decât câteva zeci de persoane. Sediul central al PDL a scăpat netulburat de proteste. La sediul central al PDL a fost ieri linişte şi pace. Nici un pesedist nu a venit să protesteze în faţa clădirii din Aleea Modrogan. Singurii protestatari de acolo au fost vrăbiile pe care le puteai auzi cântând - atât de linişte a fost luni după-amiază în faţa cartierului general al PDL.

Aici sunt banii dumneavoastră! Finanţele Publice din şapte judeţe vor cheltui 40,5 milioane de euro pe servicii poştale

Cât costă ca Ministerul Finanţelor Publice să anunţe contribuabilii în legătură cu sumele pe care le au de plătit, sub forma impozitelor şi taxelor, la bugetul de stat? Numai în şapte judeţe din România costurile se ridică la peste 40 milioane de euro. Este vorba despre expedierea de scrisori recomandate cu sau fără confirmare de primire pentru care Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice din Vâlcea, Braşov, Iaşi, Gorj, Mureş, Alba şi Prahova organizează licitaţii publice, suma pe care instituţiile în cauză urmează să o aloce acestor servicii, pentru doi ani, ridicându-se la 170 milioane de lei cu TVA inclusă.

Vîntu preia conducerea Senatului. Trei oameni de-ai mogulului, în fruntea Legislativului

O dată cu propulsarea lui Ioan Chelaru din PSD în funcţia de vicepreşedinte al Senatului în locul lui Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu şi-ar consolida puterea în Senatul României. Chelaru este cunoscut drept prietenul din adolescenţă al lui SOV şi va întregi tabloul cu "oameni ai mogulului" din conducerea Senatului, alături de Teodor Meleşcanu şi Mircea Geoană. După ce PC a rupt alianţa cu PSD şi a făcut una proaspătă cu PNL, postul de videpreşedinte al Senatului care fusese cedat lui Dan Voiculescu se întoarce la social-democraţi. În şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD de luni s-a votat ca pentru postul de vicepreşedinte la Senat să fie susţinut senatorul de Neamţ Ioan Chelaru, în defavoarea lui Miron Mitrea.

ROMÂNIA LIBERĂ

BURSĂ. Proprietarii despăgubiţi cu acţiuni sunt privaţi de 40% din drepturi, ca urmare a jafului şi incompetenţei de la stat. Comoara de sub Fondul Proprietatea

Cât valorează cu adevărat participaţiile minoritare ale Fondului Proprietatea la giganţii de stat din domeniul energiei şi al resurselor? Miracolul listării s-a produs exact acum o săptămână, însă acţiunile Fondului Proprietatea nici nu s-au apropiat de valoarea lor nominală de un leu, la care despăgubirea este justă, şi nici nu dau măcar semne de creştere a valorii. Deşi statul le-a zis expropriaţilor că FP e a lor, acelaşi stat ezită să nu îşi bage coada în firmele la care FP e acţionar. În plus, valoarea acţiunilor e ţinută jos şi ca urmare a faptului că doar două companii din primele zece care constituie activul net al FP (OMV Petrom şi Transgaz) sunt listate.

Problemele României

Diferenţa uriaşă dintre valoarea contabilă a acţiunilor FP (calculată de managementul acestuia la 1,11 lei pe acţiune) şi cea de tranzacţionare a titlurilor la bursă, respectiv 0,615 lei (valoarea înregistrată la închiderea şedinţei de ieri) este explicabilă atât prin starea economiei noastre, cât şi prin realităţi nefericite la nivelul companiilor incluse în portofoliul FP, susţin specialiştii pe pieţe bursiere consultaţi de România Liberă. "Statutul de < frontier market > (cu lichiditate şi capitalizare reduse - n.r.), împreună cu ratingul de neinvestire BB+ suveran al României, conform Standard & Poor"s, se traduce într-un discount, care este în conformitate cu sentimentul de piaţă legat de riscul de investiţii în România", spun analiştii.

Mâna lungă şi strâmbă a statului trage în jos FP

Potrivit unei evaluări proprii făcute de Erste Fondului, două puncte slabe ale portofoliului FP sunt că 55% din active sunt acţiuni la companii nelistate, iar aceasta ar putea îngreuna vânzarea unor participaţii. O altă problemă, indicată de analişti, este faptul că statul este acţionar majoritar în multe companii importante la care FP este acţionar, precum, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Evaluarea proprie făcută de Erste a dus la o valoare unitară a activului net mai mică decât cea calculată de FP, de 1,03 lei pe acţiune, în loc de 1,11 lei. Companii precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica au fost evaluate de Erste la 60% şi, respectiv 80% din valoarea contabilă calculată de FP, tocmai din aceste motive. Crearea mamuţilor energetici Electra şi Hidroenergetica, dorită de stat, ar întârzia cu doi ani listarea companiilor energetice la Bursă.

De ce nu s-a dus Ponta la SPA-ul lui Vîntu

Dacă eşti "cum trebuie", ca procuror, tânăr şi cu ambiţii, ai şanse reale să ajungi şeful Corpului de Control al prim-ministrului si multe ocazii să nu găseşti corupţi fix în timpul unuia dintre cele mai corupte regimuri pe care le-a avut România, acea perioadă în care Mugur Ciuvică era arestat pe stradă pentru că incomoda Epoca de Aur a lui Adrian Năstase. Acum putem reveni la titlu şi să ne lămurim de ce nu s-a dus şi Victor Ponta la SPA-ul lui Sorin Ovidiu Vîntu, aşa cum a făcut-o Mircea Geoană. Ei bine, pentru că pur şi simplu nu avea nevoie. Spre deosebire de predecesorul său, Ponta ştie încă de mic ce vrea mogulul şi ce vrea şeful, iar din acest punct de vedere Victor i-a luat-o cu ani buni înainte lui Mircea.

INTERVIU CU RUXANDRA PAUL, CERCETĂTOR LA HARVARD. "Adevăratul cetăţean al UE este est-europeanul"

Acum est-europenii au dreptul de a face naveta între Est şi Vest, de a lucra în străinătate şi a investi ce câştigă acasă. Cei pe care în România mulţi îi numeau cu oarecare dispreţ "căpşunari" sunt cetăţenii de facto ai Europei unite - ei sunt cei care şi-au restructurat viaţă şi s-au adaptat la noul context european. Ei au adus la viaţă ideea de societate europeană şi de societate civilă europeană. Ei sunt cei care au valorificat noile strategii de dezvoltare. Graţie lor, numeroase comunităţi din mediul rural românesc se eliberează treptat de povara subdezvoltării şi a sărăciei.

ZIARUL FINANCIAR

Dispută dură pe cele 2 mld. euro ale Bucureştiului

Disputa pe marginea desfiinţării sectoarelor Bucureştiului se amplifică, iar miza este foarte mare, întrucât vizează controlul unul buget uriaş, două miliarde de euro, anual. Primăriile de sector care au pus în dezbatere publică proiectele de buget pentru 2011 previzionează venituri cumulate de aproximativ 1 mld. euro anul acesta. Cum Primăria Generală a Capitalei are ea singură venituri de 1 mld. euro anual, desfiinţarea bugetelor sectoarelor şi realizarea unui buget unic pentru Bucureşti (cum doreşte PDL) ar conduce la formarea unui "megabuget" de 2 mld. euro.

Fondul Proprietatea a tranşat lupta în topul brokerilor: KBC şi UniCredit iau conducerea

Listarea Fondului Proprietatea (FP), cel mai important eveniment de pe piaţa de capital din ultimul deceniu, a făcut ordine la vârf în topul brokerilor, oamenii din umbră care învârt zilnic milioane de euro pe Bursă. KBC Securities, liderul pieţei de brokeraj în 2010, a reuşit să depăşească toate recordurile apropiindu-se de o cotă de piaţă de 20% în ianuarie, în condiţiile în care a intermediat tranzacţii de 386 mil. lei (90 mil. euro), fiind urmată de UniCredit CA IB Securities, cu transferuri de 322 mil. lei (75 mil. euro), respectiv 16,4% din piaţă, în timp ce niciunul dintre ceilalţi intermediari nu a depăşit 6% cotă de piaţă. Conform calculelor ZF, tranzacţiile de 550 mil. lei de la FP au generat comisioane de circa 2,7 mil. lei, din care jumătate au ajuns în conturile Bursei de Valori şi ale CNVM, iar restul a fost împărţit între firmele de brokeraj.

Creditul Frankenstein a devenit transparent pentru Raiffeisen

Austriecii de la Raiffeisen Bank şi-au modificat surprinzător poziţia faţă de aplicarea Ordonanţei 50/2010, iar acum preferă să lase neschimbate actele adiţionale, după ce anul trecut se pronunţaseră clar împotriva trecerii la dobânzi calculate în funcţie de indicatori externi şi marje fixe. Banca a anunţat ieri că nu va denunţa actele adiţionale considerate acceptate tacit prin care clienţilor li se aplică prevederile ordonanţei, deşi reglementările actuale le permit să facă acest lucru până la începutul lunii martie. În toamna anului trecut, Steven van Groningen, preşedintele băncii, era unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai aplicării ordonanţei. El caracteriza în termeni precum "credit Frankenstein" rezultatul aplicării prevederilor ordonanţei pentru împrumuturile în derulare şi afirma că modificările se vor dovedi nefavorabile clienţilor. Trei luni mai târziu, directorul Ariei persoane fizice din Raiffeisen, Radu Topliceanu, contrazice această viziune.

Fondurile de acţiuni au câştigat dobânda pe un an în ianuarie, pe umerii FP

Fondurile de acţiuni au fost cele mai performante din rândul fondurilor mutuale în prima lună din an, graţie listării Fondului Proprietatea (FP), dar şi unei evoluţii peste aşteptări a acţiunilor din sectorul bancar. Fondurile de acţiuni BCR Expert, OTP Avantis şi fondul diversificat OTP Balansis sunt primii trei performeri din clasamentul fondurilor mutuale în funcţie de randamente, aducând investitorilor câştiguri de peste 9% în prima lună din acest an. O parte semnificativă din performanţa raportată de cele trei fonduri în ianuarie a fost susţinută de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care, odată cu listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt evaluate în portofoliul fondurilor la preţul din piaţă. Cele trei fonduri au cumpărat acţiuni FP încă din 2009, de pe piaţa gri, înainte de listarea la BVB, acţiunile FP fiind evaluate în portofoliu la preţul de achiziţie. Diferenţa de evaluare dintre preţul de pe Bursă şi cel de achiziţie a dus la o creştere, în unele cazuri şi de peste 100%, a valorii acţiunilor FP în portofoliul Fondului.

Banca care-ţi dă 499 euro la 1 euro al tau

Mii de români au fost atraşi în ultimii ani de mirajul câştigurilor mari realizate într-un timp foarte scurt prin intermediul tranzacţiilor Forex beneficiind de faptul că pot să realizeze tranzacţii de câteva sute de ori mai mari decât le-ar face dacă ar utiliza doar sumele proprii. Casele de brokeraj care intermediază tranzacţii pe Forex dau posibilitatea investitorilor să tranzacţioneze în marjă. Astfel la un euro adus de investitor, brokerul îl creditează pe client cu 99 de euro sau chiar 499 de euro în unele cazuri. În acest mod, câştigurile, dar şi pierderile investitorilor cresc de sute de ori pentru că brokerul le furnizează practic aproape întreaga sumă de bani pe care o utilizează pentru tranzacţii. Aşa se face că românii au ajuns ca anul trecut să tranzacţioneze valute pe pieţele internaţionale în valoare de câteva miliarde de euro.

După patru ani, acţionarii au decis ca A&D Pharma să iasă de pe bursa din Londra

Acţionarii A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, au aprobat delistarea companiei de pe Bursa din Londra, după patru ani în care managementul a sperat că va face "o piaţă activă a titlurilor" şi va avea acces la mai mulţi investitori, însă obiectivul nu a fost atins. Criza a stricat planurile iniţiale, preţul acţiunilor a scăzut spre dezamăgirea investitorilor, iar povestea singurei listări în străinătate a unei companii locale din ultimii zece ani se încheie aici. Consiliul director a hotărât că nu mai merită făcut efortul de asigurare a cerinţelor de transparenţă specifice unei companii listate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb