REVISTA PRESEI 01.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 februarie 2012

ADEVARUL

Traian Ungureanu: Ne-au bătut măr. Îl vom reclama pe Schulz pentru că susţine masiv PSD

"A trebuit să ne batem pentru fiecare luare de cuvânt", a declarat eurodeputatul PDL Traian Radu Ungureanu, care a ţinut scorul dezbaterii de ieri din Parlamentul European şi a ajuns la concluzie că democrat-liberalii au fost bătuţi măr. Acesta a declarat că europarlamentarii PDL vor reclama "comportamentul" lui Martin Schulz, preşedintele PE, pe care îl acuză că susţine "masiv" PSD. "A trebuit să ne batem şi am reuşit. Rezultatul este însă că ne-au bătut măr, ca să spun aşa. Cu 17 la 4 la luări de cuvânt. Am încercat să difuzăm şi un film care este foarte interesant cu doamna Rovana Plumb cerând retragerea fondurilor pentru România şi am fost refuzaţi. Deci am luat bătaie şi la filme cu unu la zero. Asta este situaţia. Mai precis, situaţia unor partide ce se plâng de suprimarea dezbaterii democratice în România şi vin să prezinte la Bruxelles această situaţie într-o dezbatere în care suprimă dreptul la cuvânt.

Cât ne va costa un parlamentar grevist?

Greva parlamentară declanşată de USL ar presupune pierderea mai multor avantaje. Deocamdată, singurul pas concret este promisiunea că parlamentarii Opoziţiei îşi vor dona indemnizaţiile. "USL va intra în grevă parlamentară până la alegeri", anunţa, luni, liderul USL Crin Antonescu. Opoziţia încearcă, în acest fel, să pună presiune pe PDL pentru provocarea de alegeri anticipate. USL a ajuns la această înţelegere, după ce PNL a propus ca parlamentarii Opoziţiei să demisioneze în bloc, iar PSD a cerut grevă parlamentară. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat că senatorii şi deputaţii din cadrul PNL, PSD şi PC îşi vor păstra mandatul şi dreptul la vor pentru "situaţii de maximă importanţă". O primă excepţie de la greva parlamentară va avea loc chiar astăzi, când parlamentarii Opoziţiei vor participa la şedinţele de alegere a Birourilor Permanente ale celor două Camere, pentru a nu pierde funcţiile de conducere.

E ger şi nu mai avem gaze, iar Guvernul se face că plouă

Consumul de gaze al ţării a ajuns la un nivel-record, presiunea în Bucureşti este sub cotele de avarie, importurile sunt de trei ori mai mari, dar Guvernul susţine în continuare că nu sunt probleme. Gerul care durează deja de mai bine de o săptămână dă serioase bătăi de cap sistemului energetic. Consumul la nivel naţional a ajuns la un record istoric, depăşind 70 de milioane de metri cubi pe zi, cu 30% mai mult faţă de un consum normal într-o zi obişnuită de iarnă. După ce duminică au fost deconectaţi marii consumatori de gaze, respectiv combinatele de îngrăşăminte chimice, ieri au apărut primele probleme în alimentarea populaţiei: locuitorii din centrul Capitalei nu au avut presiune la gaze.

Cum a redesenat criza harta financiară

Problemele ţărilor dezvoltate au schimbat polii lumii economice. Bursele din statele emergente au fost cele mai performante în 2011, iar 2012 se anunţă chiar mai bun. Dacă în urmă cu doar câţiva ani numai investitorii cu un apetit pentru risc pariau pe bursele din pieţele emergente, lucrurile s-au schimbat dramatic din cauza crizei prin care trec economiile dezvoltate. Acum, ţările în curs de dezvoltare încep să arate din ce în ce mai sigure, pe lângă volatilitatea şi incertitudinile asociate cu bursele mature. Astfel, indicii bursieri din Argentina, Ungaria şi statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) i-au lăsat lejer în urmă pe cei din SUA, Franţa, Germania sau Austria. În timp ce evoluţiile acestor state emergente mari nu mai reprezintă o surpriză pentru investitori, avansul spectaculos ale burselor din ţări precum Pakistan sau Venezuela este cel puţin neaşteptat.

Punct şi de la capăt în relaţia moldo-română

Noul ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, venit la Chişinău în prima sa vizită oficială, a făcut declaraţii despre "proxima" şedinţă comună a celor două guverne. Oficialul a mai reluat promisiunile referitoare la proiectele energetice transfrontaliere, discutate de ani de zile la întrevederile bilaterale. Şeful diplomaţiei române a declarat că miniştrii din cele două executive s-ar putea întâlni la finalul lunii februarie ori la începutul lui martie. Promisiuni similare au făcut acum un an şi predecesorul său Teodor Baconschi, dar şi şeful Guvernului de la Bucureşti, Emil Boc. Despre această şedinţă se discută de cel puţin doi ani. Atât Diaconescu, cât şi omologul său moldovean Iurie Leancă, au spus că la întrevedere urmează să se discute proiecte concrete de colaborare.

Criza a răpus presa scrisă din sudul Europei

Mai multe publicaţii din Franţa, Grecia şi Spania şi-au închis porţile. Cel mai recent faliment este cel al cotidianului "La Tribune" şi vine la câteva săptămâni de la dispariţia de la chioşcuri a ziarului "France Soir". De la începutul crizei datoriilor din Grecia în 2010, două ziare au fost închise, "Apogevmatini" şi "To Vima", în timp ce "Elefthérotypia", istoricul ziar de stânga, este în pragul falimentului, ca şi postul privat de televiziune Alter. Sindicatul jurnaliştilor, Poesy, a constatat 4.000 de concedieri în rândul breslei şi denunţă "presiunile" individuale exercitate asupra salariaţilor pentru a le fi reduse salariile. Situaţia presei din Grecia poate fi pusă şi pe seama faptului că numărul publicaţiilor a explodat în anii 1990, încurajate de partidele politice şi de abundenţa creditelor bancare şi absenţa oricăror reglementări: ţara are zeci de canale de televiziune, mai mult de 15 cotidiene generaliste, zeci de lunare, la o populaţie de numai 11 milioane de locuitori.

UE nu mai vrea companii chineze

După doi ani de ameninţări, Comisia Europeană lucrează la o lege care va bloca accesul companiilor chineze în blocul comunitar. Nemulţumirea oficialilor de la Bruxelles faţă de măsurile protecţioniste aplicate de Beijing pentru a-şi sprijini companiile autohtone ajunge la cote fără precedent. După ce, în mai 2011, Uniunea Europeană a început să taxeze o gamă de produse "made in China" ca răspuns la practicile controversate ale statului pentru a-şi impulsiona exporturile, europenii vor acum acces pe piaţa chineză.

China nu este un safe-haven. Se îndreaptă încet, dar hotărât, spre colaps

China se află acum în plină expansiune, drept pentru care investitorii o consideră a fi cea mai atractivă zonă de investiţii, iar analiştii recomandă achiziţiile de acţiuni ale companiilor chineze. China şi îşi ignoră problemele interne:, poluarea, costurile imobilelor, speculaţiile pieţelor, salariile mici, rata şomajului, suprapopulaţia şi altele asemenea. Şi asta i-ar putea aduce căderea. Paul B. Farrell, contributor la portalul de informaţii financiare MarketWatch spune că preferinţa pentru China, manifestată mai ales după criza izbucnită în America, se va dovedi neîntemeiată când economia chineză se va prăbuşi, iar capitalul va fi naţionalizat. Argumentele sunt matematice, psihologice şi istorice deopotrivă, iar concluzia sa este că "bulele întotdeauna se sparg"

Fondurile mutuale americane continuă să se retragă din zona euro

Fondurile de investiţii monetare din Statele Unite continuă să îşi reducă agresiv expunerea pe sectorul bancar din zona euro. La finele lunii decembrie, din totalul de 644 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea activelor totale deţinute de respectivele fonduri americane, doar 10% era plasată în instituţii financiare europene, cu 16% mai puţin decât la finele lunii anterioare.

Cel mai bogat chinez a început să cumpere industria germană

Germania se vede pusă în faţa creşterii prezenţei chinezeşti într-unul dintre cele mai importante sectoare ale producţiei interne: "Mittelstand", adică sectorul format din companiile mici şi mijlocii, esenţiale pentru industria germană, este pe punctul de a renunţa la unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi. Sany, compania deţinută de cel mai bogat om din China, Liang Wenge, intenţionează să achiziţioneze Putzmeister, una dintre companiile de familie reprezentativă pentru sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii din Germania. Deşi nu este pentru prima oară când o companie chineză se implică în zonă, această achiziţie este semnificativă pentru că arată disponibilitatea proprietarilor germani de a vinde întreprinderi cu istoric, simboluri pentru industria germană, ce formează în acelaşi timp coloana vertebrală a producţiei industriale a economiei acestei ţări.

România a atras 1,5 miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani

România a atras 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în Ministerul Finanţelor,Bogdan Drăgoi. Titlurile au fost vândute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total ajunge la 6,875%. Cererea pentru obligaţiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est.

CURENTUL

Cum a ajuns MAE să sponsorizeze circul USL din Parlamentul European

Cruciadă politică pornită de USL la Parlamentul European, for european unde Victor Ponta şi Crin Antonescu încearcă de ceva vreme să externalizeze problemele politice interne, a continuat ieri cu un nou episod. În noua tentativă de spălare a rufelor în mijlocul Europei, USL a decis să aducă mai mulţi aşa-zişi experţi independenţi ai societăţii civile, fiecare încadrat într-un domeniu care "suferă" de pe urma acţiunilor "dictatoriale" din România. Astfel, selecţionate cu grijă, pledoariile în plenul PE au fost ţinute de către Cristian Pârvulescu, preşedinte la "Pro Democraţia", Victor Alistar de la "Transparency International"şi nu în ultimul rând, Liviu Voinea, analist economic şi editorialist la ziarul "Jurnalul Naţional" al cărui patron este Dan Voiculescu.

Penibila Daniela Andreescu vrea să revină în guvern

Fosta şefă a Secretariatului General al Guvernului, Daniela Andreescu, l-a dat în judecată pe premierul Emil Boc pentru că a revocat-o din funcţie la sfârşitul anului trecut, după ce a prins-o cu neamurile şi afinii la furat, şi a contestat la Curtea de Apel Bucureşti raportul prin care Agenţia Naţională de Integritate a declarat-o incompatibilă. Primul termen în procesul intentat lui Emil Boc este pe 7 martie, iar cel din procesul cu ANI pe 23 martie. Cu un tupeu maxim, şmechera blondă de la SGG, care a considerat justificată atribuirea unui spaţiu comercial soţului ei, de la o regie din subordine (RA APPS), pe motiv că soţul nu-i e rudă, sau fiicei un alt spaţiu comercial, ca să nu mai spunem că fiul şi l-a făcut consilier, iar apoi director la o altă societate de stat (SAIFI).

România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor dintre statele UE, totalul datoriilor fiind de 97,9 miliarde, dintre care 22 de miliarde datorie publică. "Apropo de datorii, vreau să ştie românii cum stăm din punctul de vedere al datoriilor noastre. România are cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE", a spus preşedintele. Traian Băsescu a precizat că se referă atât la datoria privată, cât şi la cea publică.

CURIERUL NATIONAL

Cât mai rezistă "citadela" bancaro-imobiliară?

Încet cu imobiliarele pe scări! La trei ani şi ceva de la spargerea balonului speculativ încă mai sunt pierderi de digerat, mai sunt corecţii de realizat, mai sunt actori de înlocuit. Menţinerea la niveluri foarte scăzute a volumului tranzacţiilor ne arată o piaţă îngheţată, pe de o parte datorită stresului financiar al protagoniştilor perioadei de boom şi, pe de altă parte, a unor preţuri încă mult prea ridicate faţă de valorile de susţinere fundamentală, care nu favorizează intrarea la cumpărare a potenţialilor clienţi. Într-un peisaj deloc încurajator, reprezentanţii sectorului încearcă să se agaţe măcar prin speranţă de elementele care să îi ajute să meargă înainte. Ultima veste o avem chiar din China, unde preţul locuinţelor noi din Shanghai s-a prăbuşit într-o singură săptămână cu 41% pe fondul unui declin de 89% al volumului tranzacţiilor, potrivit Bloomberg.

Muncitorii români, mai căutaţi decât nemţii, ruşii sau italienii

În topul preferinţelor, România este a doua sursă de personal talentat din Europa. Polonia se află pe primul loc, iar după noi urmează Germania, Italia şi Rusia. Companiile din vestul Europei doresc să-şi extindă capitalul de muncitori talentaţi pe care îl deţin, iar România este o destinaţie preferată la acest capitol. Potrivit unui raport realizat de compania Manpower, referitor la migraţia forţei de muncă, în 2011, doar Polonia a fost o piaţă mai solicitată decât România. Polonezii au ocupat circa 12% din cererea de muncitori cu potenţial, în timp ce românii au fost solicitaţi de circa 8% dintre angajatorii interesaţi de a atrage un capital uman de o calitate cât mai bună. Potrivit studiului Migrarea Forţei de Muncă 2011, România s-a aflat la acest capitol peste Germania, care a acaparat 7% din interesul angajatorilor, Italia sau Rusia cu câte 5 procente fiecare.

Recordul istoric al consumului de gaze nu impune declanşarea situaţiei de urgenţă

Condiţiile meteo din ultimele zile, caracterizate prin temperaturi deosebit de scăzute pe întreg teritoriul României, au crescut consumul de gaze naturale, situaţie care a dus la majorarea importurilor de gaze. "Pentru Bucureşti, la fel ca pentru întreg sistemul naţional, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Nu este cazul pentru declanşarea situaţiei de urgenţă. În următoarele zile vom vedea", a afirmat ieri Claudiu Stafie, secretarul de stat în Ministerul Economiei, precizând că, în ultimele zile, consumul de gaze a crescut cu 20%, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 milioane metri cubi pe zi (ieri)

Corina Creţu cere şefului FMI retragerea lui Jeffrey Franks din relaţia cu România

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu i-a trimis o scrisoare deschisă directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care solicită retragerea lui Jeffrey Franks din funcţia de negociator-şef cu România, pentru că ar fi participat la o petrecere "într-o staţiune de lux", alături de funcţionari, informează Mediafax. Corina Creţu scrie, în mesajul transmis către Christine Lagarde, că România este într-un moment extrem de delicat, în care neliniştea socială a crescut până aproape de limita exploziei. "Nu cred că FMI îşi doreşte să fie detonatorul acestei explozii. Consider că este momentul unui gest radical din partea dumneavoastră: numirea altui reprezentant al Fondului în relaţia cu România, capabil să fie neutru şi echidistant, dar mai ales să manifeste un minim de empatie cu românii atinşi de criză", a subliniat vicepreşedintele PSD.

EVENIMENTUL ZILEI

Averea-acordeon a lui Voiculescu: 50.000 euro profit pe zi, în mandatul lui Şereş

Grivco SA a obţinut profituri de zeci de milioane de euro din afacerile cu energie, cât timp ministru al Economiei a fost omul de casă al lui Felix. Perioada în care afacerile grupului lui Dan Voiculescu au prosperat fără seamăn coincide cu cea în care Codruţ Şereş a fost ministru al Economiei. "Evenimentul zilei" a semnalat, în articolele anterioare, că SC "Grupul Industrial Voiculescu şi Compania" (Grivco) a fost unul dintre "băieţii deştepţi din energie". "Bişniţă" cu energie, de-a doua zi după alegeri. În 2005, imediat după alegerile din 2004 şi numirea lui Codruţ Şereş ca ministru al Economiei, grupul Grivco s-a reprofilat pe comerţul cu energie electrică şi a crescut apoi ca voinicul din poveste. Plecarea lui Şereş, în decembrie 2006, nu s-a simţit imediat. Abia din 2009, după ce afacerea cu energie a Grivco a început să se contracte serios, Dan Voiculescu a dat frâu liber ocărilor asupra statului-tâlhar care l-a îmbogăţit.

"Grevă" à la USL: legi blocate, dar fugă după funcţii

Retragerea aleşilor USL din Parlament riscă să blocheze activitatea comisiilor unde cvorumul este asigurat numai prin prezenţa lor. Parlamentarii Opoziţiei aleargă însă după funcţii şi beneficii. Parlamentarii USL interpretează retragerea în Parlament după bunul loc plac. Liderii le-au lăsat trei portiţe de scăpare pentru a beneficia în continuare de indemnizaţii şi alte beneficii. Aleşii Opoziţiei pot chiuli liniştiţi, cu excepţia momentelor în care au de-a face cu aşa numitele "situaţii de maximă importanţă", cum le-a descris liberalul Crin Antonescu - decizii, hotărâri sau legi privitoare la alegerile parlamentare anticipate, moţiune de cenzură, suspendarea actualului preşedinte, modificarea legislaţiei electorale.

Parlamentarii PDL i-au cerut lui Boc să-şi dea demisia. Blaga, vârf de lance: "O remaniere s-ar putea să nu fie suficientă"

Mai mulţi parlamentari PDL în frunte cu Vasile Blaga i-au sugerat premierului Emil Boc că ar fi cazul să facă un pas înapoi din fruntea guvernului. Potrivit senatorului Radu F. Alexandru, preşedintele Senatului a avut un discurs sever, în care a apreciat că PDL-ul trece prin cel mai greu moment.

Cât costă creşterea salariilor bugetarilor, din luna aprilie

Veniturile angajaţilor din sectorul public au recuperat o parte din cei 25% pe care i-au pierdut în vara anului 2010. O revenire la nivelul de atunci ar majora cheltuielile cu 2,2 miliarde lei. Dacă, de la 1 aprilie, bugetarii ar primi diferenţa de bani care a mai rămas pentru a recupera integral tăierea salarială de 25%, operată în luna iulie 2010, bugetul statului ar suferi o pierdere de 2,19 miliarde de lei. Această sumă rezultă din creşterea cheltuielilor cu salariile cu 3,65 miliarde lei, care însă ar determina implicit o creştere a încasărilor bugetare din taxe şi contribuţii sociale cu circa 1,46 miliarde lei, potrivit unor calcule făcute de specialişti din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pentru EVZ.

Istoria unei maladii: cum s-a ajuns la ura faţă de evrei şi de bancheri

"În vremea lui Hitler, formele de naţionalism, excludere socială şi xenofobia erau concentrate asupra evreilor. Astăzi, îi ai pe ţigani, romii, care sunt o mică minoritate, şi, de asemenea, imigranţii musulmani", afirma de curând miliardarul american George Soros care explica pentru NewsWeek faptul că un colaps al zonei euro ar relansa pericolul unei renaşteri a conflictelor politice care au divizat Europa de-a lungul secolelor. Xenofobia, anti-semitismul şi războiul dintre clasele sociale au început să fie tot mai mult în centrul analizelor unor publicaţii prestigioase din Europa, dar şi a unor studii publicate recent. Războiul dintre clasele sociale a fost unul dintre pericolele asupra căruia insista economistul american Nouriel Roubini şi a început să fie vizibil din momentul în care a apărut mişcarea Occupy Wall-Street.

JURNALUL NATIONAL

La Bruxelles, copreşedinţii USL i-au susţinut pe românii care au ieşit în stradă, protestând împotriva Puterii

Liderii USL Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin au discutat în Parlamentul European despre situaţia democraţiei din România, precum şi de protestele care au scos românii în stradă în ultimele trei săptămâni, în cadrul unei dezbateri. La discuţii a participat şi liderul Socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care s-a arătat alarmat de derapajele democratice din România şi care şi-a arătat dorinţa ca Opoziţia să profite de prezenţa ministrului Sulfina Barbu în Parlamentul European pentru a purta un dialog.

De joi, şase zile cu ninsori abundente. Stratul de zăpadă va depăşi 1 metru în Oltenia

Gerul din aceste zile va fi urmat de ninsori abundente. Începând de joi, timp de şase zile, va ninge abundent. Singura regiune unde precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie este Dobrogea. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii din Oltenia, acolo unde stratul de zăpadă va trece cu siguranţă peste un metru grosime, iar în zona Subcarpatică va ajunge chiar la un metru şI jumătate grosime. Primele ninsori vor începe joi dimineaţă şI vor fi slabe cantitativ. Acestea se vor intensifica vineri, atunci când vor ajunge şI la Bucureşti, unde este posibil să se aştearnă un strat proaspăt de zăpadă de 30 de centimetri. Pe parcursul celor şase zile de ninsoare, este posibil că precipitaţiile să se transforme din ninsoare în lapoviţă şI mai apoi în ploaie.

Excesul de capitalism dăunează grav economiei

După au slăvit liberalizarea preţurilor pentru gaze naturale şi electricitate ca măsură care va rezolva bubele sistemului energetic, autorităţile au realizat că impactul ar fi prea greu pentru populaţie şi industrie iar acum încearcă să scape din chingile "centurii de siguranţă" pe care şi-au montat-o singure. Preşedintele Traian Băsescu anunţa acum două zile că se va încerca o replanificare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. "Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici (...) Vom vedea dacă vom reuşi.

Electrica iese pe bursă. Compania de stat va vinde câte 15% din distribuţiile de energie

Electrica, una dintre cele mai mari şi mai profitabile companii de stat, va vinde câte 15% din acţiunile la cele trei filiale de distribuţie a energiei pe care le deţine în acest moment, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de ministerul Economiei. Consultanţii juridici care vor elabora documentaţia pentru derularea ofertelor vor fi selectaţi până la 15 februarie. Banii vor rămâne în cadrul companiei de stat. "Prin oferta publică secundară iniţială de vânzare de acţiuni Electrica SA Bucureşti vinde, prin metode specifice pieţei de capital, câte un pachet de acţiuni existent administrat la fiecare dintre societăţile Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord, reprezentând 15% din capitalurile sociale actuale ale acestor societăţi", se arată în document.

NATIONAL

"Buldogul" Blaga maraie la Boc

Revenit in prim-planul vietii de partid, Vasile Blaga i-a reprosat lui Emil Boc lipsa de disciplina existenta astazi in PDL si propulsarea in functii a unor incompetenti. Partidul zace inert si nu ia nicio decizie, a reclamat Blaga in timpul intrunirii BPN. Nemultumit si pornit, actualul presedinte al Senatului a reclamat si numirea in inalte functii a unor persoane total nepotrivite, pe criterii "fara legatura" cu profesionalismul si competenta. Dupa ce si-a varsat naduful, Blaga a cerut evaluarea fiecarui ministru si secretar de stat, urmata de eliberarea din functie a persoanelor care nu corespund cerintelor postului. Nici nu a terminat bine Blaga cu Boc, ca Ioan Oltean s-a napustit si el asupra lui Daniel Funeriu, pe care l-a acuzat, pe un ton ridicat, ca i-a urcat in cap sindicalistii din educatie din Bistrita.

UDMR catre presedinte: Basescu, NEM!

Liderii UDMR au decis: Uniunea nu sustine niciunul dintre proiectele dragi presedintelui: reorganizarea administrativa, reforma sanitara etc. Anuntul a fost facut de Kelemen Hunor, dupa sedinta Prezidiului UDMR: "Nu vom sustine in acest an reorganizarea administrativa, nu vom sustine o reforma profunda in sistemul sanitar si nu vom sustine o modificare a legislatiei electorale intr-un an electoral". In ceea ce priveste motivul, liderul Uniunii a sustinut ca 2012 este un an in care trebuie consolidata economia, prin urmare nu este cazul sa se "bulverseze societatea" cu initiative care vizeaza sisteme atat de importante. Categorie in care intra si votul prin corespondenta, mentionat in clar de Kelemen pe lista refuzurilor.

Parlamentarii "defavorizati" nici nu vor sa auda de greva

Aroganta cu care Crin Antonescu i-a sfatuit sa se imprumute de la prieteni ca sa supravietuiasca pe perioada grevei, i-a iritat la culme pe alesii care traiesc din salariul de parlamentar. Desi le surade ideea cu greva, ca doar munca e buna pentru fraieri, deputatii si senatorii nu sunt dispusi sa renunte la privilegiile vietii de parlamentar. Unii din comoditate, altii din nevoie, pentru ca, desi pare ciudat, exista totusi demnitari care nu au nicio alta forma de venit in afara banilor castigati de la Parlament. Asa se face ca, dupa ce si-au facut calculele, o mare parte dintre "protestatari" au batut rapid in retragere. Mai mult, unii dintre acestia au vazut negru in fata ochilor atunci cand Victor Ponta i-a indemnat sa-si doneze indemnizatiile, iar Crin Antonescu i-a trimis cu miloaga pe la cunostinte.

SUA au burdusit doua insule arabesti cu trupe

Nimeni nu vrea razboi cu Iranul, dar toata lumea se pregateste. SUA au comasat trupe in doua insule pentru a fi aproape in eventualitatea unui conflict. 50.000 de militari americani sunt debarcati in bazele din Socotra-Yemen si Masirah-Oman, cu tot cu tehnica de lupta. Pana la mijlocul lunii februarie, operatiunea va fi incheiata. Acestia se adauga la trupele deja existente in Golf. Se preconizeaza ca, pana la mijlocul lunii martie, SUA vor avea in zona 100.000 de militari din U.S. Air si U.S. Naval Forces. In tot acest timp, oficial, se spune ca se negociaza cu Iranul ca sa nu se ajunga la conflict.

PUTEREA

Şeful Mossadului a fost la americani ca să înceapă războiul cu Iranul

Şeful Mossadului (serviciul israelian de spionaj), Tamir Pardo, s-a deplasat duminică la Washington pentru a discuta cu autorităţile americane despre un eventual atac al armatei israeliene împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului, relatează marţi mass-media israeliană, preluată de AFP. Astfel de vizite ale şefului Mossadului sunt de obicei secrete. Însă, de data aceasta, informaţia a fost divulgată 'accidental' de către preşedintele Comisiei de informaţii din Senatul american, Dianne Feinstein, în cursul audierii principalilor responsabili ai serviciilor americane de informaţii. Ulterior, televiziunea israeliană a anunţat, că în cursul vizitei sale în SUA, şeful Mossadului a abordat şi posibilitatea ca Israelul să atace unilateral Iranul, potrivit Agerpres.

Hayssam, tot 16 ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, că Omar Hayssam rămâne cu pedeapsa de 16 ani de închisoare hotărâtă în dosarul "Volvo", în care a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Astfel, Hayssam rămâne cu o pedeapsă de 16 ani de închisoare, în timp ce Mohamad Omar are de executat 14 ani de închisoare. Hayssam a fost condamnat, pe 25 mai 2010, de Tribunalul Bucureşti în dosarul "Volvo", în care a fost trimis în judecată, în septembrie 2005, pentru că ar fi înşelat mai multe firme de leasing cu 22 de capete tractor pe care apoi le-a exportat cu acte false.

Isărescu, reales preşedinte al CNSF

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a fost reales, marţi, preşedinte al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF) pentru un nou mandat de un an. Principalele atribuţii ale comitetului sunt promovarea schimbului de informaţii şi opinii în domeniul stabilităţii financiare şi gestionării eventualelor crize financiare, examinarea proiectelor de acte normative ce prezintă interes pentru autorităţi din perspectiva stabilităţii financiare şi a gestionării crizelor financiare. Totodată, CNSF evaluează analizele asupra stabilităţii sistemului financiar şi asupra riscurilor la care sunt expuse instituţiile şi pieţele financiare, precum şi capacitatea sectorului de a rezista la şocuri extreme, dar plauzibile pe baza aplicaţiilor de tip stress test.

ROMANIA LIBERA

Liderii sindicali din educaţie, loviţi la cotizaţii

Veniturile ce le revin celor trei federaţii importante din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia Sindicatelor Spiru Haret (FSSH), au scăzut drastic începând cu luna noiembrie a anului trecut. Şocul l-a reprezentat un ordin comun al miniştrilor Educaţiei, Administraţiei şi Internelor şi Finanţelor, care interzicea o practică ce devenise regulă în relaţia dintre unităţile de învăţământ, angajaţii acestora şi sindicate. Potrivit ordinului, unităţile de învăţământ nu au mai avut voie să reţină automat cotizaţiile sindicale din salariile cadrelor şi nici ratele acestora la Casele de Ajutor Reciproc sau la bănci.

ZIARUL FINANCIAR

"Cea mai mică datorie externă pe cap de locuitor din UE" este doar o iluzie fără o creştere economică de peste 3%. Până atunci, acumulăm în fiecare zi datorie la datorie

Preşedintele Băsescu a constatat şi a anunţat astăzi că România are cea mai mică datorie externă pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Aceasta este vestea bună. Vestea rea este că, chiar în timp ce preşedintele îşi ţinea conferinţa la Palatul Cotroceni, ministerul Finanţelor adăuga încă 1,5 miliarde de dolari la datoria statului, pentru care România, adică noi, trebuie să plătească dobânzi de 101 milioane dolari pe an în următorii 10 ani. Cele 1,5 miliarde dolari (1,1 miliarde euro) se adaugă celor 22 de miliarde de euro - datorie externă a statului. Asta înseamnă cel puţin un miliard de euro dobânzi pe an. Dacă punem la socoteală şi datoria privată, datoria externă totală a României mai are un miliard de euro şi se apropie de 100 de miliarde. Adică plata unor dobânzi de cel puţin cinci miliarde de euro în fiecare an. În urmă cu 12 ani, datoria externă totală era de 11 miliarde de euro.

Economia are nevoie de un stimul monetar pentru a nu reintra în recesiune. Analiştii cred că BNR va reduce din nou dobânda. Când vor scădea însă ratele la credite?

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca în şedinţa de joi banca centrală să continue ciclul de relaxare a politicii monetare, cu o nouă ajustare de un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie, pentru a treia oară la rând, având în vedere trendul dezinflaţionist şi încetinirea aşteptată a economiei. FMI însă nu este în favoarea unei reduceri a dobânzii. Din păcate, până acum, "semnalul" nu a ajuns la dobânzile la credite. Dimpotrivă, bancherii au dat la începutul acestui an semnale de scumpire a creditării prin creşterea marjelor fixe, în condiţiile în care plătesc la rândul lor mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi.

Bursa a crescut cu 12% de la începutul anului. Este un moment bun de cumpărare? Ce cred brokerii şi ce acţiuni recomandă?

Creşterile de la Bursa de la Bucureşti s-au accentuat în ultimele zile, indicele BET (principalele 10 acţiuni) închizând luna în forţă, cu o creştere de aproape 3% în şedinţa de ieri. Tranzacţiile tot mai mari din ultimele două săptămâni arată că interesul investitorilor străini este în creştere. Este acesta un moment bun de cumpărare pentru investitorii locali? Majoritatea brokerilor şi analiştilor de pe piaţă sunt optimişti şi spun că bursa şi-ar putea continua raliul început în ultimele săptămâni, pe măsură ce investitorii care stăteau în expectativă din cauza crizei datoriilor din zona euro încep să reintre la cumpărare.

România s-a angajat pe calea disciplinei fiscale stricte cerută de Germania. Va putea merge în siguranţă pe acest drum?

Preşedintele Traian Băsescu a făcut "un apel" către întreaga clasă politică să privească atent la noul tratat de consolidare a disciplinei bugetare pe care România va trebui să-l ratifice, precizând că politicienii trebuie "să pună armele bătăliei jos". "Dat fiind momentul extrem de important, decizia extrem de importantă luată în Consiliu, cred că este un moment în care politicienii, cel puţin pe această temă, trebuie să pună armele bătăliei jos şi să vadă care sunt opţiunile pentru anii următori", a spus el. Şeful statului a menţionat că şi puterea şi opoziţia trebuie să fie responsabile legat de deciziile care vor fi luate.

Un nou război se pregăteşte. Marea Britanie îşi trimite navele de război în Insulele Falkland

Marina regală a Marii Britanii şi-a trimis în Insulele Falkland cea mai sofisticată navă de război, HMS Dauntless, într-un moment tot mai tensionat între regat şi Argentina. Dauntless se va îndrepta spre Insulele Falkland în următoarele săptămâni cu o baterie de rachete ce "ar putea pune la pământ toate avioanele Americii de Sud, nu doar ale Argentinei", a declarat pentru The Telegraph o sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Poate doborî avioanele Argentinei imediat ce acestea au decolat de la bazele lor", a declarat o altă sursă. "Asta va da Buenos Aires-ului o pauză de gândire". Trimiterea navei de război vine într-un moment tensionant între Argentina şi Marea Britanie, ţara sud-americană interzicând acostarea navelor din Falkland în porturile din America de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb