REVISTA PRESEI - 01.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iunie 2010

ADEVĂRUL

Greva generală, marea fâsâială

Oprirea lucrului n-a încremenit România şi nici n-a resuscitat mişcarea sindicală, cum sperau liderii.Aproximativ 400.000 de bugetari, faţă de un milion câţi erau anunţaţi, au fost ieri în grevă. Bacalaureatul s-a desfăşurat normal. În prima zi, greva generală a fost mai mult sonoră: au sunat sirene, s-a strigat şi s-a huiduit când televiziunile transmiteau în direct. Cei mai mulţi dintre protestatari s-au resemnat cu o banderolă pe mâini ori au spart greva din calcule strict financiare: o zi fără lucru înseamnă o zi scăzută din salariu.

Protestul cu pauză de masă

În primele patru ore ale zilei, greviştii Primăriei Municipiului Bucureşti s-au adunat pe treptele clădirii şi au pozat în faţa carelor tv care transmiteau în direct. După ora 12.00, când a plecat presa, au început să dispară şi sindicaliştii, iar la ora 13.00 aceştia s-au evaporat brusc. Explicaţia a fost furnizată de unul dintre funcţionari: "Între 13.00 şi 14.00 este pauză de masă!".

Metroul, oprit din ambiţie

Singurii care se ţin tare în isteria grevelor anunţate sunt sindicaliştii de la Metrorex. Aceştia au anunţat că astăzi opresc lucrul de dimineaţă până la ora 12.00, în semn de solidarizare cu bugetarii care protestează faţă de măsurile anticriză anunţate de Guvern. Totuşi, bugetarii despre care vorbesc liderii de la Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) Bucureşti nu au mai organizat ieri mitinguri la anvergura anunţată săptămâna trecută. O mare parte dintre dascăli au mers la serviciu, cadrele medicale au asigurat asistenţa de urgenţă, iar angajaţii de la CFR au renunţat de tot la proteste.

Prigoană pleacă din PDL. Alege afacerile

Silviu Prigoană a anunţat ieri că demisionează din PDL, preferând să rămână deputat şi om de afaceri. Informaţia a fost confirmată de Doru Leşe, viceliderul deputaţilor democrat-liberali. Deputatul a calificat drept incorectă decizia Colegiului Director de a-i obliga pe democrat-liberali să aleagă între afaceri şi politică.

"Flotila libertăţii", atacată

Mai multe persoane au fost ucise şi rănite după ce armata israeliană a deschis focul asupra unui convoi de nave cu ajutoare către Fâşia Gaza. Conflictul diplomatic dintre Turcia şi Israel ia amploare. Cel puţin 19 oameni au murit şi alţi 30 au fost răniţi în urma unui atac al armatei israeliene asupra "Flotilei libertăţii", un convoi de şapte nave care transporta ajutoare pentru Fâşia Gaza.

Preşedintele Germaniei demisionează din cauza unei gafe

Preşedintele Germaniei, Horst Kohler, şi-a anunţat demisia, ieri, în urma criticilor legate de recentele comentarii pe care le-a făcut pe marginea misiunii germane din Afganistan, informează AFP. Kohler, care a câştigat un al doilea mandat anul trecut, afirmase că o ţară ca Germania, care se bazează foarte mult pe exporturi, trebuie să fie conştientă de faptul că intervenţiile militare sunt necesare pentru susţinerea intereselor naţionale.

Omul Chinei la vârful FMI

Până ieri era inimaginabil ca un cetăţean chinez să poată conduce templul capitalismului global - în locul unui european. Puţini au auzit de Zhu Min. Dacă ajunge în fruntea FMI, acest economist chinez ar avea de luat decizii care ne vor afecta pe toţi. Se spune că doctorul Zhu se află în cărţi pentru şefia FMI, organismul creditor faimos pentru impunerea unor condiţii stricte asupra debitorilor. Până acum, aceştia din urmă erau preponderant din America Latină şi Africa, dar acum se află pe listă şi state europene.

Eurovizion a "bătut" meciul Naţionalei

Audienţa TVR 1 de sâmbătă seară a depăşit-o pe cea de la Pro TV. Postul public de televiziune a fost urmărit sâmbătă, în intervalul 20.30 - 1.30, de 785.000 de telespectatori la nivel urban. Pro TV a avut o audienţă de 591.000 de persoane.

Reguli noi în războiul cu evaziunea fiscală

Comercializarea de ţigări sau băuturi nemarcate înafara antrepozitelor se va pedepsi cu închisoarea, iar Garda Financiară poate opri maşinile pentru control. Guvernul a adoptat, în şedinţa din această duminică, o ordonanţă care-i va lovi atât pe evazioniştii din sectoarele de alcool şi tutun, cât şi pe producătorii legali.

CURENTUL

Bate Vîntu" în PDL Argeş. Mircea Andrei şi Florin Popescu - stăpâni peste două judeţe

Fostul avocat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, senatorul PDL Mircea Andrei, este unul din cei mai bogaţi politicieni români, averea sa depăşind 10 milioane de euro, conform propriei sale declaraţii de avere. Numai că averea nu este suficientă pentru un politician dacă nu e dublată de influenţă politică. Ca simplu senator de Dâmboviţa, Mircea Andrei nu se poate bucura de prea multă influenţă, decât poate cel mult în trustul de presă al lui SOV unde, potrivit informaţiilor noastre, şi-a creat o întreagă reţea de cumetrii, cum îi stă bine oricărui politician.

Termene, de Tia Şerbănescu

A început o săptămână de foc: guvernul şi-a depus legile şi armele la Parlament în vederea asumării răspunderii, sindicatele şi-au început greva generală la 15% iar opoziţia şi-a compus moţiunea. Anunţând legile tăierii şi zilele durerii, premierul a precizat că măsura e valabilă până la sfârşitul anului urmând ca salariile şi pensiile să revină în 2011 la dimensiuni normale "dacă economia va permite". Şi dacă nu permite, ce se întâmplă? Căci economia a infirmat până acum toate prognozele şi de unde trebuia să crească "timid" în aprilie, a scăzut foarte obraznic.

Prin combaterea evaziunii, unele sectoare ar putea deveni necompetitive

Combaterea evaziunii în domeniul muncii ar putea releva că unele sectoare nu sunt competitive şi nu pot rezista pe piaţă, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. "În anumite sectoare, cu salariile ajustate în sus s-ar putea să vedem că nu suntem competitivi. (...) În zona educaţiei împotriva evaziunii va trebui să începem să fim foarte activi pe piaţa muncii, să le explicăm angajaţilor că unele condiţii ale angajatorilor nu trebuie acceptate şi este bine să plăteşti contribuţii", a spus Vlădescu.

Greva generală - o mare dezamăgire pentru liderii sindicali

Greva nu a paralizat ieri România, aşa cum erau convinşi şi ameninţau liderii sindicali ai marilor confederaţii. Imediat reprezentanţii locali ai federaţiilor sindicale au găsit şi explicaţii pentru neparticiparea tuturor sindicaliştilor la protest: "Membrii noştri au semnat pentru grevă generală, însă au renunţat fiind supuşi unor presiuni". Numai că niciun lider sindical nu a fost în stare să spună cu exactitate cine a făcut presiunile şi la ce fel de presiuni au fost supuşi membrii sindicali pentru a nu protesta.

Parlamentarii bine remuneraţi au sărit la gâtul Robertei Anastase

Mare ceartă mare ieri în plenul Camerei Deputaţilor, acolo îmbuibaţii tuturor regimurilor şi noii ciocoi aflaţi la primul mandat au sărit ca arşi la jugulara preşedintei Camerei, Roberta Anastase, urlând ca din gură de şarpe că ei nu sunt hoţi şi i-au cerut acesteia să ia atitudine faţă de acuzaţiile televiziunilor cum că parlamentarii consumă abuziv importante sume de bani. Sutele de milioane de lei vechi care se cheltuiesc lunar cu aleşii neamului, probabil sunt mărunţiş pentru răsfăţaţii sistemului, care ba dorm, ba se uită la filme porno, ba lipsesc sau nici măcar nu înţeleg ce votează.

CURIERUL NATIONAL

Reţetă de pierdut banii: STK "Submergent"

De la listare, unităţile de fond ale STK Emergent s-au scufundat încontinuu. Cotaţia este în prezent cu 83% sub preţul ofertei publice iniţiale. Plasamentele în imobiliare ale fondului, "găuri negre" care nu mai atrag investitorii. Diversificarea redusă a instrumentelor la Bursa de Valori Bucureşti şi numărul scăzut al emitenţilor reprezintă două probleme importante ale pieţei de capital româneşti, iar aducerea la cota Bursei a fondurilor de investiţii închise răspunde ambelor chestiuni. Cu toate acestea, prima listare a unui fond mutual la BVB în 2008 nu a fost un astfel de succes. Dimpotrivă, intrarea la tranzacţionare a fondului STK Emergent poate fi inclusă în lista de "ţepe" care au caracterizat ofertele publice iniţiale din ultimii ani de la BVB.

CNH renunţă la CFR Marfă pentru că transportatorii au datorii

Contractul de 27 mil. lei a fost atribuit ofertantului rival, o firmă cu capital privat. CFR Marfă încă are de primit 6,5 mil. lei de la CNH. Cel mai mare datornic al statului - Compania Naţională a Huilei -, ţinut artificial pe linia de plutire de guvernanţi în pofida recomandărilor Fondului Monetar Internaţional, a respins recent oferta depusă la licitaţia organizată pentru transportul cărbunelui de CFR Marfă pe motiv că... aceasta din urmă este datoare la buget prin neplata impozitelor şi contribuţiilor sociale.

Lichidatorul Rodipet se va schimba din nou

Lichidatorii fostei Rodipet, actuala Network Press Concept, par să nu fie prea mult pe placul acţionarilor, odată ce, pentru a doua oară în mai puţin de un an, se cere schimbarea acestora. Potrivit unor surse, Adunarea Generală a Acţionarilor SC Network Press Concept va discuta la data de 21 iunie schimbarea administratorului special, Vasile Uifălean, în paralel fiind trimisă şi Secţiei a VII-a Comercială a Tribunalului Municipiului Bucureşti o cerere de schimbare a lichidatorului judiciar, Consulta 99.

Activele Raiffeisen au scăzut la 3 luni cu 5%, la 5,8 mld. euro

Activele Raiffeisen International în România şi Republica Moldova au scăzut în primul trimestru cu 4,9%, la 5,86 mld. euro, iar rezultatele de pe piaţa românească au fost susţinute de scăderea costurilor cu depozitele clienţilor, dar şi de reducerea expunerii pe credite interbancare, se arată în raportul trimestrial al Raiffeisen International, prezentat luni. Profitul după taxe înregistrat de Raiffeisen în România în primul trimestru a crescut de peste două ori comparativ cu rezultatul din perioada corespunzătoare a anului trecut, de la 17 mil. euro la 37 mil. euro, după o pierdere de 2 mil. euro în trimestrul al patrulea din 2009, potrivit unui comunicat al băncii, remis Curierului Naţional.

Tăvălugul efectelor crizei din Grecia nu se opreşte

Cunoscutul economist francez Jacques Attali, fost director al BERD, a avut, se pare, dreptate săptămâna trecută când, într-un interviu acordat revistei "L"Express", afirma că "Europa ar putea fi marea victimă" a crizei elene. Să mai spunem că interviul respectiv era acordat în contextul lansării unei noi cărţi având titlul "În zece ani vom fi cu toţii ruinaţi? Datoria publică: ultima şansă", în care, ca de obicei de la declanşarea crizei financiare, Attali anunţa scenarii pesimiste privind ieşirea Europei din criză cu metodele actuale. În ce priveşte trecutul apropiat, Attali consideră că planul de salvare a Greciei a venit prea târziu.

EVENIMENTUL ZILEI

Vlădescu: Am luat măsurile de austeritate după al 11-lea ceas

Guvernul a reuşit să facă tăierile dure de cheltuieli în ultimul moment, consideră Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor publice. Vlădescu a admis că "de multe ori am amânat deciziile sau am luat decizii eronate", şi "unele lucruri nu au fost făcute atunci când trebuiau făcute, iar criza ne obligă să facem poate prea multe lucruri deodată". Între analizele făcute de Finanţe, autorităţile trebuiau să aleagă fie reducerea pensiilor cu 15%, fie creşterea impozitelor. "Reducerea salariilor bugetarilor a fost prevăzută în toate proiecţiile privind măsurile de austeritate", a spu şeful Finanţelor.

Contrabandiştii cu ţigări îşi dublează profiturile

Contrabanda cu ţigări dinspre Ucraina, via România spre Italia a devenit atât de intens încât autorităţile au decis că este timpul să pună piciorul în prag. În ultima săptămână, Garda Financiară Cluj a reuşit să confişte câteva zeci de mii de ţigarete, în urma unor controale inopinate efectuate alături de poliţie. Între timp, din cauza presiunii externe tot mai mari făcute din alte ţări din Uniunea Europeană, care se plâng de faptul că ţigările din Rusia şi Ucraina, se vând la sub preţ, autorităţile române au început să facă paşi timizi în sensul combaterii acestui fenomen.

Comunicat FMI: Am sugerat impozitarea progresivă

Renunţarea la cota unică ar fi fost una dintre recomadările FMI pentru guvernul de la Bucureşti. Cel puţin aşa susţine un comunicat al instituţiei, care adânceşte şi mai mult războiul declaraţiilor iscat recent între FMI şi Palatul Victoria. FMI a sugerat autorităţilor române creşterea veniturilor prin majorarea TVA şi a cotei unice, sugerând analizarea trecerii la impozitarea progresivă, se arată într-un comunicat al instituţiei

La Jucu se vor fabrica telefoane sofisticate

Risto Meskus, noul director al Nokia România, a declarat pentru Ziua de Cluj că la fabrica din Jucu, unde lucrează acum 4.000 de oameni, se va trece la producţia de terminale complexe. În privinţa modelelor care vor fi produse la Jucu, oficialul finlandez nu a dorit să ofere mai multe detalii.

Elena Udrea reziliază contracte de pe vremea lui Vasile Blaga

Ministrul dezvoltării susţine că firma contractată de predecesorul ei pentru promovarea programului REGIO nu şi-a respectat angajamentele. Elena Udrea vrea să rezilieze două contracte de publicitate prin care în conturile Realitatea TV, televiziunea lui Sorin Ovidiu Vîntu, urmau să ajungă aproape 200.000 de euro. Informaţia a fost publicată ieri de HotNews. Suma reprezintă serviciile de publicitate pe care Ministerul Dezvoltării Regionale le-a contractat de la Realitatea TV, în mandatul lui Vasile Blaga, prin intermediul partenerului de afaceri al lui Vîntu, Mihai Craiu.

Teodor Baconschi, în vizită la Washington

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, face, în următoarele două zile, o vizită oficială la Washington, în cursul căreia va avea întâlniri cu Hillary Clinton, James Jones şi Michelle Flournoy, informează MAE. Pe parcursul celor două zile ale vizitei, şeful diplomaţiei române va avea convorbiri cu secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, cu consilierul preşedintelui SUA pentru politica de securitate naţională, James Jones, precum şi cu subsecretarul apărării, Michelle Flournoy.

FINANCIARUL

În timp ce anunţă disponibilizări, statul rămâne cel mai mare angajator

Regiunea cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante a fost Moldova. Cu toate că Executivul a subliniat în nenumărate rânduri că angajările în sectorul bugetar vor fi blocate în 2010, în primul trimestru al acestui an cele mai multe cereri de forţă de muncă au fost în administraţia publică şi în sănătate. De altfel, în administraţia publică s-a înregistrat şi cea mai mare creştere a ratei locurilor de muncă vacante, în comparaţie cu T4 2009.

Un şofer din Ministerul Sănătăţii câştigă de trei ori mai mult decât un medic rezident

Ministrul este surclasat de secretarul general adjunct, Neagoe Adela Petrinia, al cărei salariu net lunar este de "doar 9.739" de lei. În timp ce Atilla Cseke, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, încasează lunar un venit net de 5.361 de lei, secretarul general Gheorghe Sârb se poate mândri cu o leafă de 7.693 de lei - venit net, iar secretarii de stat Adrian Streinu Cercel şi Anton Irimie s-au mulţumit în luna aprilie cu doar 4.693 de lei.

Patru metode prin care băncile au eludat restricţiile BNR şi au crescut creditarea

Vânzarea finanţărilor către instituţiile-mamă şi schimbarea produselor, cele mai folosite "artificii". Băncile au folosit nu mai puţin de patru metode pentru a eluda restricţiile impuse de Banca Naţională pentru limitarea creditului în valută şi a împrumuturilor acordate populaţiei. În acelaşi timp, oficialii BNR consideră că avansul agresiv al acordării de împrumuturi a fost determinat şi de remiterile lucrătorilor români din străinătate, prin sporirea averii nete a populaţiei. Între 2005-2008, stocul transferurilor totaliza 20,8 miliarde de euro.

Prognozele şi previziunile marilor analişti au accelerat criza europeană

Nouriel Roubini, Paul Krugman si Joseph Stiglitz sunt nume de referinţă ale lumii economice. Unele dintre declaraţiile lor au coincis cu momente importante din evoluţia monedei unice. Peste câteva zile, pe 9 iunie, profesorul Nouriel Roubini va poposi la Bruxelles pentru a vorbi despre viitorul capitalismului. Ultimele săptămâni i-au permis, pe fondul crizei datoriilor din Europa, să verifice corectitudinea prognozelor sale. Până acum, multe dintre ele s-au adeverit.

Luna mai 2010, cea mai slabă pentru investitorii de la Bursă după octombrie 2008

SIF-urile au pierdut o treime din valoare, căzând la un minim al ultimelor 10 luni. A patra valoare lunară a tranzacţiilor din ultimii doi ani şi jumătate, o pierdere de 13 miliarde de lei din capitalizare şi scăderi până la 33% pe indici sunt cifrele care caracterizează evoluţia de luna trecută a Bursei de Valori, una în care investitorii au avut, în câteva rânduri, aceleaşi emoţii ca la episodul Lehman Brothers din toamna lui 2008.

GÂNDUL

Berceanu: În campanie s-a minţit "prin omisiune" pentru a ascunde faptul că mergeam spre prăpastie

Şeful Transporturilor a explicat că ascunderea adevărului despre situaţia economică dezastruoasă ar fi fost folosită şi acum, dacă România ar fi fost în campanie electorală. În campania electorală din 2009 politicienii au ascuns anumite informaţii despre situaţia economică dezastruoasă a României, de frica rezultatelor la urne, respectiv pentru că niciunul dintre partidele politice nu este "sinucigaş", pentru a declara în campanie că ţara merge spre prăpastie.

243.000 de angajaţi din companiile de stat scapă momentan cu leafa întreagă. Ce cadou le pregăteşte Guvernul

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, avertizează însă că în câteva zile Executivul va găsi soluţia legală pentru a tăia şi din salariile angajaţilor de la companii precum Tarom sau Romatsa. Guvernul nu a găsit încă metoda legală prin care să-i poată obliga pe cei peste 243.000 de angajaţi din companiile de stat sau din regiile autonome să ridice de la casierii lefuri mai mici. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat luni că aceştia vor scăpa de reducerea de 25%.

Numărul românilor care îşi iau Prima Casă 2 s-a înjumătăţit

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care acordă garanţii pentru creditele luate prin programul guvernamental, primeşte de la bănci între 80 şi 100 de dosare pe zi, faţă de 200-250, cât se procesau zilnic în luna octombrie a anului trecut. Consultanţii imobiliari consideră că motivele pentru care entuziasmul pentru "Prima Casă" s-a diminuat ţin, în primul rând, de incertitudinile privind salariile şi pensiile.

CFR "fură" conceptul low-cost: îţi iei bilet din timp, plăteşti mai puţin

Pentru a evita aglomeraţia, conducerea CFR Călători vrea să ştie din timp câte vagoane suplimentare să ataşeze la fiecare garnitură. Dacă ştiţi de pe acum data exactă când veţi pleca în concediu la mare, chiar dacă acest lucru se va întâmpla în august, e bine să vă cumpăraţi bilet de tren chiar de azi. CFR Călători a introdus un sistem de reduceri de tarife cuprinse între 5% şi 13% pentru cei care-şi cumpără din timp biletele.

Cine mai face angajări. Locuri vacante, în agricultură şi industrie

Mai puţin de jumătate dintre şomerii care au ieşit din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în aprilie au reuşit să-şi găsească de lucru. Astfel, în jur de 42.000 de foşti şomeri s-au angajat în urmă cu o lună, dintr-un total de 98.000 de persoane care au dispărut din statisticile Agenţiei. . Restul sunt persoane care nu au mai primit indemnizaţie din diferite motive, printre care şi decesul, dar şi şomeri care nu şi-au mai găsit un job.

JURNALUL NAŢIONAL

Agonia sistemului medical românesc

Preşedintele Băsescu ar vrea să închidă jumătate din spitalele din România. Spitalul Universitar mai are 12 lei în cont şi îşi redistribuie pacienţii către alte spitale. Peste 10% din medicii din ţară au plecat în străinătate, fenomenul luând amploare. Cam aşa se prezintă la ora actuală sistemul medical din România, care este în "cod roşu".

Pandurii îl trimit pe Hoară la DNA

Anchetatorii s-au sesizat după ce Jurnalul Naţional a prezentat, în exclusivitate, documentul în care Hoară ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari acorda 1.500.000 de lei, sponsorizare pentru fotbal, fără ca bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii să fie aprobat.

ROMÂNIA LIBERĂ

Afaceristul PDL de sub fusta mamei

Afacerile de milioane de euro derulate cu statul de senatorul PDL Marius Necula sunt atribuite oficial părinţilor acestuia. Tatăl lui Necula a decedat în 2007, iar mama acestuia are 72 de ani. La 72 de ani, Georgeta Necula, mama senatorului PDL Marius Necula, a devenit unul dintre cei mai activi oameni de afaceri din Galaţi. Astfel, în timp ce aproape toate şantierele de construcţii din acest oraş şi-au închis porţile, o firmă de-a bătrânei a reuşit să contracteze lucrări de construcţii în valoare de aproximativ 5,2 milioane euro de la stat.

Boc nu ştie de când taie. Colegii din PDL se gândesc la puci

Supăraţi că premierul şi şeful lor pe linie de partid nu i-a consultat atunci când a propus măsurile de austeritate, câţiva parlamentari PDL se gândesc foarte serios să voteze pentru căderea Guvernului, au declarat pentru România Liberă surse oficiale. Pentru a evita o eventuală surpriză, Emil Boc i-a vizitat ieri din nou pe aleşii portocalii, cărora le-a spus tranşant: "Cine este în afara PDL-ului rămâne în afara PDL-ului. Nu accept ca unii să-şi facă acum imagine contestând Guvernul".

Bancpost: Bugetarii vor avea probleme mari cu ratele

Directorul Departamentului credite ipotecare al băncii elene explică pentru România liberă de ce anul acesta va aduce o explozie a executărilor silite. În opinia Anei Cernat, reducerile salariale din sistemul bugetar vor conduce aproape sigur la reinflamarea numărului de restanţieri.

ZIARUL FINANCIAR

Discountul va fi rege în retail. Reţelele se acuză de oferte "disperate"

Doar magazinele hard-discount şi vânzările din pieţe mai cresc. Majoritatea consumatorilor se uită în primul rând la oferte. Retailerii spun: acţiunile disperate de discount nu duc piaţa într-o direcţie bună. De la berea la halbă din piaţă vândută la ofertă "6 lei pentru trei plus una gratis"până la automobile de zeci de mii de euro cu reduceri cu care se mai poate cumpăra încă o maşină, aproape nimic nu se mai vinde în retail fără "discount".

A fost sau nu a fost grevă?

Greva generală din administraţie planificată pentru ieri a avut un impact mult mai redus decât era aşteptat, iar greva generală de astăzi care ar fi urmat să paralizeze Bucureştiul nu va mai avea loc. Sindicatele au susţinut că 60% dintre profesori au fost ieri în grevă, în vreme ce Ministerul Educaţiei a anunţat că doar 35% dintre profesori au întrerupt lucrul.

Raiffeisen a închis 20 de unităţi şi a renunţat la 200 de angajaţi

Raiffeisen Bank, una dintre primele zece bănci de pe piaţă, a trecut la restructurarea reţelei teritoriale în primul trimestru, închizând 20 de unităţi specializate în vânzarea de credite ipotecare, şi şi-a redus mai departe personalul, care s-a diminuat cu aproape 200 de angajaţi. În pofida crizei, banca menţinuse anul trecut numărul punctelor de distribuţie, însă căderea cererii pentru credite ipotecare şi interesul modest al Raiffeisen pentru programul "Prima casă" au condus la lichidarea agenţiilor "Casa ta" dedicate creditelor imobiliare.

Cele 138.000 de pensii speciale din MAI şi MApN, neatinse

Ministrul muncii Mihai Şeitan a afirmat ieri că prin reducerea celor 8.000 de pensii speciale ale personalului aeronautic, diplomaţi, parlamentari şi magistraţi se face o economie de 100 mil. euro pe an, dar nu a spus nimic despre reducerea pensiilor celor 138.000 de foşti militari, poliţişti şi angajaţi ai serviciilor secrete, care împreună primesc pensii în valoare de aproape 700 mil. euro anual de la stat.

Finanţele prevăd excedente în 2011 la asigurări sociale, de sănătate şi la bugetele locale

Publicarea în avans a principalilor indicatori ai bugetului public pe 2011 şi 2012 reprezintă un pas înainte mai ales din perspectiva pregătirilor necesare finanţării deficitului, dar trebuie urmărit în continuare dacă aceste angajamente vor fi şi respectate întocmai, afirmă analiştii.

Guvernul loveşte în piaţa de capital deşi vrea să strângă bani de pe Bursă

Impozitarea tuturor câştigurilor obţinute pe Bursă cu 16%, fără niciun stimulent pentru investiţiile pe termen lung, transformă piaţa locală într-una dintre cele mai scumpe din Europa. Belgia, Turcia şi Croaţia nu percep niciun impozit pentru câştigurile obţinute din vânzarea acţiunilor, iar Germania şi Portugalia nu taxează profiturile din acţiuni ţinute mai mult de un an.

Francezii vor un guvern economic european, dar nu reuşesc să îi convingă pe germani să treacă în tabăra lor

"Nicolas Sarkozy caută soluţii pentru a convinge Germania să participe din nou la jocurile de pe scena europeană", conform Le Monde. "Potrivit unor surse din anturajul său, preşedintele francez readuce în prim-plan dorinţa sa de a crea un forum de şefi de state şi guverne din zona euro, cu un secretariat, un adevărat guvern al Europei", scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb