REVISTA PRESEI - 01.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 iulie 2010

ADEVĂRUL

Noua cotă de TVA, preţul corect: +4,2%

Un produs care până ieri costa 100 de lei, cu TVA de 19%, ar trebui să coste 104,2 lei, după aplicarea noii Taxe pe Valoarea Adăugată (24%). "Adevărul" va urmări preţurile unor produse de bază din coşul de consum şi vă va spune dacă scumpirile generate de creşterea TVA sunt rezonabile sau exagerate. Ca efect al majorării TVA cu cinci puncte procentuale (de la 19% la 24%), este firească şi o creştere imediată a preţurilor la majoritatea produselor şi serviciilor.

Aglomeraţie în hipermarketuri

Majorarea TVA-ului a produs, ieri, îmbulzeală în marile magazine. Foarte mulţi bucureşteni, dar şi cei care erau în trecere prin Capitală s-au grăbit să-şi facă provizii de alimente cu "preţul vechi". Spre seară, rafturile cu zahăr, ulei şi produse cosmetice, din magazinele de cartier, erau aproape goale. În hipermarketuri, oamenii cumpărau alimente cu baxul, iar la benzinării sute de maşini stăteau pentru ultimul "plin" cu TVA 19 la sută.

Cine creşte preţurile şi cine nu

Carburanţii s-au scumpit cu peste 5%, începând de azi, întrucât, pe lângă majorarea cu cinci puncte procentuale a TVA, se adaugă şi deprecierea dolarului. Ţigările au preţuri mai mari cu aproximativ un leu pe pachet, adică o creştere de 10%, ca urmare a majorării TVA şi a garanţiilor pentru antrepozitele fiscale. Brandurile cele mai ieftine de ţigări, Ronson şi More, vor costa 9,9 lei pachetul, iar cele mai scumpe, Sobranie, 30 lei. Un pachet de Kent sau Camel va fi 10,90 lei, iar unul de Winston, 10,30 lei. Nu cresc preţurile în hipermarketurile Billa şi în magazinul IKEA, ne-au anunţat reprezentanţii acestor retaileri.

Cea mai bună sursă pentru buget

Ca sumă colectată, cea din TVA este cea mai mare (de ordinul zecilor de miliarde de lei pe lună), iar ca efort de colectare, aceasta este minimă pentru Fisc. De aceea, TVA este cea mai comodă taxă pentru Guvern şi cea mai bună sursă de venituri la buget.

Cum se aplică TVA

Valoarea adăugată este taxată, în România, din anul 1993. La început cu 18%, apoi (din 1998) cu 22%, iar mai târziu - până ieri - cu 19%. De azi, noua Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) este de 24% şi nimeni nu ne poate spune până când vom rămâne la acest nivel. Acesta este un maxim istoric şi unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană (cel mai ridicat nivel din UE este de 25% şi se aplică doar în Ungaria şi în Suedia). Valoarea adăugată apare atunci când un produs este vândut (respectiv un serviciu este prestat), deci şi TVA este colectată atunci când are loc consumul.

O zi crucială pentru politica germană

Zeci de parlamentari din coaliţia Angelei Merkel au făcut frondă şi nu l-au votat pe Christian Wulff, candidatul puterii. După ce la primul tur i-au lipsit 23 de voturi, Wulff a picat şi la al doilea tur, la diferenţă de opt voturi. Analiştii au văzut în asta un vot de blam la adresa cancelarului Merkel.

Când strânsul curelei se transformă în ştreang

Măsurile de austeritate impuse de Guvernul român vor reduce drastic consumul şi vor inflama şomajul. Acestea sunt efecte total nedorite pentru o economie în criză. Va urma economia românească paşii spre dezastru descrişi de Krugman? Mai poate evita România capcana deflaţionistă sau este prea târziu

A treia Depresiune

Economia globală se află în fazele incipiente ale celei de-a treia depresiuni din isorie, avertizează Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel. El susţine că "guvernele sunt obsedate de inflaţie când adevărata problemă este, de fapt, deflaţia" şi că "ţin predici despre strângerea curelei, când, de fapt, problema este consumul nesatisfăcător".

Firea şi Boureanu la tribunal

Gabriela Vrânceanu Firea l-a dat în judecată pe deputatul Cristian Boureanu după scandalul din platoul emisiunii "Ştirea zilei". Realizatoarea TV de la Antena 3 a depus o plângere la Tribunalul Bucureşti la începutul acestei săptămâni. Firea îl acuză pe politician că i-a adus mai multe prejudicii morale. La o lună după disputa din emisiunea "Ştirea zilei", atât postul Antena 3, cât şi Firea, în nume personal, l-au acţionat în instanţă pe deputatul PDL Cristian Boureanu.

CURENTUL

Medicamentele, manualele şcolare şi locuinţele noi nu se scumpesc de la 1 iulie

Cotele reduse de TVA de 9% şi respectiv 5% rămån nemodificate, creşterea de 5% fiind aplicată doar cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, de 19%. "Cotele reduse de TVA rămån valabile şi după 1 iulie. Asta ce înseamnă? La construcţia de locuinţe TVA-ul rămåne în continuare 5% pentru acele locuinţe cu caracter social pånă în 100-120 metri pătraţi. De asemenea, TVA, ca şi cotă redusă, nu se modifică la medicamente, unde rămåne cota de 9%. La fel la ziare, reviste, aşa cum era şi pånă în momentul de faţă", a explicat, ieri, premierul Emil Boc.

Freedom House: Ratingul democraţiei din România scade în 2010

Pe fondul instabilităţii politico-economice, starea democraţiei din ţara noastră s-a înrăutăţit în 2010, este concluzia raportului "Naţiuni în tranziţie 2010", realizat de organizaţia neguvernamentală americană Freedom House. Acest fenomen vine pe fondul degradării indicatorilor privind procesul electoral, presa independentă şi guvernarea naţională, indică sursa citată, preluată de Hotnews. Analiza a fost făcută cu ajutorul a şapte indicatori: procesul electoral, societatea civilă, presa independentă, guvernarea naţională, guvernarea locală, justiţia şi corupţia.

Acvaforte, de Tia Şerbănescu

Când ai o criză acută apar întotdeauna complicaţii şi, de data asta, ne-am trezit cu inundaţii în care au pierit 22 de oameni şi s-au distrus mii de case, drumuri, poduri şi podeţe. Premierul Boc s-a sesizat şi s-a dus la sinistraţi abia după ce apa a trecut de propria-i înălţime în timp ce preşedintele Băsescu, altădată piua-ntâi la calamităţi, n-a mai părăsit Palatul unde cândva mărturisea că se plictiseşte fiind prea departe de popor. Acum nu se mai plictiseşte, se fereşte. Nici PSD, care o face pe crucea roşie a săracilor şi care i-a adus în Capitală să-i susţină moţiunea, nu s-a dus la ei să-i susţină la necaz considerând pesemne că inundaţiile, ca şi criza, sunt doar ale puterii.

Paradoxul opoziţiei PSD-PNL: contestarea la CCR a reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor

După ce au fost îndelung dezbătute şi amendate de votul magistraţilor Curţii Constituţionale, legile austerităţii asumate de Cabinetul Boc au fost promulgate ieri de şeful statului în variantele primite de la Parlament, după ce au fost puse de acord cu Constituţia. De asemenea, legile care prevăd reducerea salariilor cu 25% şi recalcularea unor pensii speciale, adoptate în urma negocierilor cu FMI, au fost publicate ieri în "Monitorul Oficial". În acest context, în mod paradoxal, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat un apel în plenul Senatului, pentru obţinerea a încă patru semnături necesare atacării la Curte a legii care prevede reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, invocând articolul 41, alineat 5, din Constituţie.

1.300.000 de vizitatori la pavilionul României de la Shanghai

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, ieri, că un număr de aproximativ 1.300.000 de persoane au vizitat "Greenopolis", pavilionul Romåniei la Expo 2010, Shanghai, în primele două luni de la deschiderea oficială a expoziţiei. "După două luni de participare a Romåniei la Expo 2010 un număr de aproximativ 1.300.000 de persoane au fost oaspeţii noştri la pavilion. Vizitatorii din această a doua lună au fost mult mai numeroşi decåt în prima lună şi programul desfăşurat la pavilion a răspuns aşteptărilor publicului, atåt în ceea ce priveşte partea economică, dar şi cea cultural-artistică", a declarat Ferdinand Nagy, comisar general al Romåniei la Expo 2010. Acesta a adăugat că se aşteaptă ca în luna iulie numărul vizitatorilor să crească.

CURIERUL NAŢIONAL

Ploile au pus la pământ agricultura

Ploile şi vijeliile din ultima săptămână au pus la pământ culturile de orz, ovăz şi grâu, chiar în perioada în care acestea ar fi trebuit recoltate. Patronatele din agricultură se tem că întreaga producţie va fi compromisă în cazul în care starea vremii va continua să fie la fel de ploioasă.

CNVM vrea o piaţă secundară pentru certificatele de CO2 pentru o mai mare protecţie a investitorilor

CNVM susţine că o piaţă secundară reglementată pentru tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră va diversifica piaţa de capital şi va oferi o protecţie ridicată investitorilor, dar unii operatori nu au înţeles încă beneficiile acestei măsuri. "Avantajele tranzacţionării certificatelor de emisii de gaze, cu efect de seră, pe piaţa de capital pot asigura o protecţie ridicată a investitorilor, dar şi o eficienţă şi transparenţă în tranzacţionarea instrumentelor financiare", a declarat Radu Toia, directorul general al CNVM, la un seminar privind tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră la Bursă, potrivit Mediafax.

Primăria Braşov investeşte 20 milioane euro într-un parc tehnico-ştiinţific

Proiectul va fi dezvoltat pe fosta platformă industrială Rulmentul. Investiţia va fi cofinanţată din fonduri europene. Primăria Braşov va dezvolta, împreună cu structuri universitare şi ale mediului de afaceri, un parc tehnico-ştiinţific pe platforma industrială Rulmentul, investiţia pentru prima fază a proiectului, cofinanţat cu fonduri europene, fiind estimată la 20 de milioane de euro. "Cred că vom putea contura proiectul într-o perioadă de un an şi jumătate - doi ani", a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru (foto), citat de Mediafax. El a precizat că parcul va fi dezvoltat de o structură asociativă care va cuprinde, pe lângă autorităţile locale, Universitatea Transilvania şi Camera de Comerţ Braşov.

Cine are curajul să le explice pensionarilor şi studenţilor adevărul? De Andreea Vass

Politicienii aleargă înnebuniţi după votul pensionarilor. Sunt cam 6 milioane de voturi, pe drept cuvânt. Goana fiecăruia ţinteşte promisiunea asigurării fondurilor publice suficiente pentru a le plăti pensiile celor care se retrag din activitate. Cheile pentru a putea discerne bobul de grâu de neghină, adevărul de minciună sau de însuşi cadoul otrăvit al creşterilor imposibil de susţinut pe termen lung ţin de înţelegerea aspectelor specifice legate de: 1. Transferurile intergeneraţionale - prin care se transferă resursele de la cei tineri către cei bătrâni. 2. Eficienţa economică sau buna gestionare a fondurilor de pensii.

Faur Bucureşti livrează dispozitive pentru construcţia avioanelor Airbus

Faur Bucureşti (FAU), companie specializată în construcţia şi repararea materialului rulant, a livrat firmei franceze Latecoir dispozitive care vor echipa linii de montaj pentru A380, ultimul tip de avion de mare capacitate Airbus. Latecoir este specializată în proiectarea şi asistenţa tehnică pentru realizarea unor dispozitive de precizie, utilizate la montarea aripilor avioanelor Airbus.

EVENIMENTUL ZILEI

Începe adevărata criză în România

Tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, peste care se suprapune creşterea impozitelor, ne adânceşte în recesiune. Un trai mai scump pentru o populaţie mai sărăcită. Aşa va arăta viaţa românilor începând de astăzi, când intră în vigoare o serie de creşteri de taxe şi reduceri de venituri. Astfel, peste reducerea veniturilor românilor - treptată în sectorul privat şi bruscă în cel de stat - se suprapune acum un val de scumpiri cu cel puţin 5% a bunurilor şi serviciilor din cauza creşterii TVA.

Impozitele noi de pe 1 iulie

Sintagma "lărgirea bazei de impozitare" ascunde în spatele ei taxarea în plus a unor venituri care, până în prezent, au fost fie scutite de biruri, fie acestea s-au aplicat preferenţial. Principalele modificări sunt următoarele: persoanele care obţin venituri din activităţi independente (profesii liberale, drepturi de autor) vor achita contribuţii sociale similare cu cele plătite pentru salarii, de 16,5%; cota de cheltuieli forfetare se reduce de la 40% la 20% în cazul drepturilor de proprietate intelectuală şi de la 50% la 25% pentru lucrările de artă monumentală; dobânzile la depozitele la termen, dar şi la vedere/conturi curente vor fi impozitate cu 16%; impozit de 16% pe tichetele de masă, vacanţă şi creşă;

Economiile noastre bancare, ineficiente în faţa inflaţiei

Dacă inflaţia va creşte mai mult decât valoarea bonificaţiilor, deciziile luate, ieri, de banca centrală ar putea face ca o bună parte dintre clienţii băncilor să-şi retragă banii din depozite. Aşa cum menţionam şi în articolele precedente, BNR nu a modificat dobânda de politică monetară, valorarea ei rămânând la un nivel de 6,25%. Mai mult, rezervele minime obligatorii atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută, au rămas nemodificate, în prezent valorile lor fiind de 15% şi respectiv 25%.

Guvernul a încurcat planurile băncii centrale

"După o campanie susţinută încă de la începutul anului de Banca Naţională pentru relaxarea condiţiilor monetare, decizia guvernului de a creşte TVA la 24% a modificat în mod cert strategia băncii centrale stabilită pentru următoarele luni", ne-a declarat Otilia Ciotău, economistul-şef al Piraeus Bank. Ea spune că dacă inflaţia va sări în zona 7,5%-8,5% - plasarea într-o parte sau alta a intervalului fiind determinată de evoluţia cursului de schimb, BNR a pierdut posibilitatea de a tăia din dobânzi pentru a susţine relansarea economică, încheind probabil 2010 cu o rată de politică monetară de 6,25%.

FINANCIARUL

De astăzi, sărăcia este literă de lege

Magistraţii şi opoziţia contestă majorarea TVA, dar nu au pârghii să blocheze aplicarea ordonanţei. Bugetarii pierd 25% din veniturile salariale, iar pensiile speciale vor fi recalculate. Câteva mari lanţuri de magazine au anunţat că nu vor opera scumpiri ca urmare a creşterii TVA. Taxele şi impozitele suplimentare stabilite de guvern prin ordonanţă de urgenţă intră în vigoare începând de astăzi. Dintre modificările aduse Codului Fiscal, cea mai importantă este majorarea TVA de la 19% la 24%.

Începând de astăzi, 1.121 de bănci trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene 442 mld. euro

Moneda unică a urcat ieri la 1,2290 $, după ce marţi coborâse la 1,2190 $. Pentru a calma pieţele, BCE a alocat băncilor din zona euro 131,9 mld. euro, un record pentru creditele pe trei luni. Pentru pieţele financiare din zona euro ziua de marţi a avut numai ceasuri rele. Temerile legate de sănătatea băncilor au fost dublate de îndoielile privind relansarea economiilor SUA şi Chinei. În plus, apropierea datei-limită pentru rambursarea celor 442 mld. euro acordate de BCE pe termen de un an, la o dobândă fixă de 1%, unui număr de 1.121 bănci din zona euro, a sporit starea de tensiune, antrenând un nou acces de febră.

UE a convenit limitarea bonusurilor pentru bancheri şi traderi

Ţările UE şi deputaţii europeni au ajuns la un acord pentru limitarea, începând cu anul viitor, a bonusurilor vărsate traderilor şi conducătorilor băncilor. Această decizie concretizează angajamentele asumate de guvernele europene în cursul ultimelor summituri G20, de la Pittsburgh, în 2009, şi de la Toronto de săptămâna trecută. Concret, acest acord prevede că, pe viitor, traderii trebuie să primească imediat 60% din bonusurile lor şi "o parte substanţială, de minimum 40%", după o perioadă de minimum trei ani.

Inundaţiile au provocat pagube de 800 mil. euro, cât a cincea tranşă FMI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii, că pagubele inundaţiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB. Asta înseamnă o gaură în buget de cel puţin 700-800 de milioane de euro, cam cât ar fi cea de-a cincea tranşă de împrumut pe care România trebuie să o primească de la FMI.

GÂNDUL

Boc aruncă miniştrii în lupta televizată cu apa. Viiturile au luat 0,6% din PIB

Numărul victimelor a ajuns ieri la 22. "Încă nu am trecut peste situaţia critică. Sper şi am convingerea că vom rezista pe Siret", spunea miercuri ministrul de Interne. Autorităţile ridică malul râului pe 35 de kilometri cu o jumătate de milion de saci cu nisip. Lista cu locurile unde se duc miniştrii: Udrea şi Berceanu merg în Suceava şi Botoşani, iar Blaga, Boc şi Borbely la Galaţi, Brăila şi Tulcea

Economiştii: din cauza ploilor, economia va intra şi mai mult la apă

Inflaţia şi PIB vor fi primele victime ale inundaţiilor, mai ales pe fondul creşterii preţurilor la alimente în întreaga regiune. Producţia agricolă slabă, din cauza inundaţiilor, va avea efecte negative atât asupra inflaţiei cât şi asupra PIB, avertizează un raport dat publicităţii de ING, menţionând şi creşterea TVA ca factor agravant.

Bonele filipineze invadează România. A crescut cererea cu 40%

Numărul românilor care vor fete în casă filipineze a crescut cu 40 la sută în primul semestru din 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Firmele de recrutare în domeniu estimează că solicitările vor continua să crească şi anul viitor. În urmă cu trei-patru ani, familiile cu bani dezamăgite de prestaţia bonelor şi menajerelor române au început să angajeze filipineze cărora să le lase pe mână casele şi copiii lor.

Slujba ideală - să te prefaci că eşti om de afaceri în China

Să fii alb şi să arăţi bine în costum este suficient pentru a obţine o slujbă bine plătită în China. Un partener de afaceri străin, fie el fals, este la mare preţ în ţara asiatică. Un partener de afaceri alb, fie el doar un actor, este la mare preţ în China, ţară în care tot mai mulţi străini sunt angajaţi doar pentru a însoţi afaceriştii chinezi la întâlniri de lucru sau recepţii, relatează CNN. "În China se spune că faţa este mai importantă decât însăşi viaţa", explică Zhang Haihua, autorul cărţii "Să gândim precum chinezii".

JURNALUL NAŢIONAL

Teren de la Externe pasat la famiglia Petrache

Un parc din Piaţa Presei, pregătit pentru bloc-turn. Istoria unui petic de pământ (terenul din Bu-levardul Kiseleff nr. 61 ) din centrul Capitalei este fabuloasă. De fapt, este vorba despre 5.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, un părculeţ în toată regula, ce au fost subiectul unor tratative diplomatice, ajungând într-un final în ograda băieţilor deştepţi.

Bucureştenii, obligaţi să-şi spele trotuarul din faţa locuinţelor săptămânal

Salubrizarea Capitalei a trecut în ograda primarului general, Sorin Oprescu. Au fost poate cele mai controversate hotărâri propuse spre aprobare consilierilor generali. Au fost respinse de foarte multe ori, dar negocierile politice din ultima perioadă au schimbat datele problemei. Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, precum şi normele de igienizare au fost votate ieri de aleşii locali.

Au fost descoperite mesaje secrete în textele filosofului Platon

Un cod care constă în portativul muzical grec şi foarte multe secrete ascunse printre rânduri. Un profesor universitar britanic a descoperit mai multe coduri în opera lui Platon şi susţine că acesta ar fi fost un discipol secret a lui Pitagora, potrivit Daily Mail, citat de Mediafax. Mai mult decât atât, filosoful grec ar fi împărtăşit teoria lui Pitagora cum că secretele universului pot fi decodate cu ajutorul numerelor şi matematicii. Profesorul Jay Kennedy, de la Universitatea din Machester, a demonstrat că frazele, cuvintele şi temele folosite de Platon sunt despărţite de intervale regulate, iar acestea coincid cu spaţiile dintre cele 12 note muzicale ale portativului grec.

ROMÂNIA LIBERĂ

Îmbogăţit pe banii spitalului

Magazinul lui Teodor Niţulescu vinde un scaun cu 67 lei. Spitalul TBC l-a cumpărat cu 226 lei. Deşi sistemul sanitar are probleme financiare, există politicieni care se îmbogăţesc de pe urma spitalelor. Prefectul de Teleorman, spre exemplu, a a vândut mobilier unui spital TBC la preţuri de trei ori mai mari decât cele practicate în magazinele proprii.

Cum se joacă Bachus cu preţul petrolului

Alcoolul dăunează grav pieţelor internaţionale. Stephen Perkins, un trader de pe piaţa futures a petrolului de la Londra, a fost la originea creşterii spectaculoase - cu peste 2$ - a cotaţiei ţiţeiului Brent de anul trecut. El a cumpărat, fără comandă, 7 milioane de barili după un sfârşit de săptămână înecat în alcool. Potrivit AFP şi CNN, Stephen Noel Perkins, angajat al companei de trading PVM Oil Futures, a primit o amendă de 72.000 de lire sterline şi suspendare timp de cinci ani, după ce, ca urmare a unui sfârşit de săptămână bine scăldat de licorile lui Bachus, a adus preţul ţiţeiului Brent la maximul anului 2009 - 73,5$ per baril.

Capitala: câte blocuri încap 
într-un metru pătrat

Tot mai multe clădiri care se ridică în Capitală sfidează condiţiile de protejare a imobilelor alăturate. În Capitală s-a construit în ultimii ani mult şi, adesea, prost. Dacă în alte state europene distanţa dintre clădirile învecinate se calculează cu mare precizie, la noi autorizaţiile se obţin uşor chiar dacă nu respectă nici regulile de bază. Bucureştiul devine neîncăpător, blocurile au ajuns mai înghesuite decât ţigările într-un pachet, iar locuitorii metropolei luptă pentru spaţiul personal.

Prostia la vârf, vulnerabilitate naţională de Alina Mungiu Pippidi

Cum a ajuns PDL duşmanul presei şi Victor Ponta apărătorul ei în doar o săptămână? Că, dacă ne propuneam să realizăm asta, făceam un plan de acţiune şi îl încredinţam celei mai scumpe companii de promovare, nu ne ieşea aşa de bine cum le-a ieşit lor. Există două ipoteze pe care o să le discut pe rând. Ipoteza numărul unu este prostia; propun ca în toate cele ale politicii publice româneşti asta să fie considerată ce numim noi ipoteza nulă, adică cea pe care o presupunem adevărată din start, şi care trebuie invalidată înainte de a le testa pe celelalte.

ZIARUL FINANCIAR

Finanţele trebuie să împrumute de la bancheri 4,6 miliarde de lei în iulie

În iulie, Ministerul Finanţelor trebuie să răscumpere şi o emisiune de euroobligaţiuni de 700 mil. euro. Ministerul Finanţelor caută să îm pru mute 4,6 mld. lei (puţin peste un miliard de euro) de la bănci în iulie, în condiţiile în care doar pentru a rambursa titluri care vor ajunge la scadenţă luna aceasta are nevoie de circa 3 mld. lei. Pe lângă acestea, statul mai trebuie să ramburseze şi 700 mil. euro, în contul unor euroobligaţiuni care ajung la scadenţă.

BNR va ţine cu dinţii de curs, inflaţie şi dobânzi

Banca Naţională va menţine dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an pentru a evita să transmită semnale contradictorii privind politica monetară, chiar dacă inflaţia va urca la 7%-8% până la sfârşitul anului, consideră analiştii. BNR a menţinut în şedinţa de ieri dobânda de politică monetară la 6,25% pe an, întrerupând şirul de patru reduceri consecutive consemnate de la începutul anului odată cu reaprinderea temerilor privind creşterea inflaţiei.

Războiul dintre Cuzman şi Ciorcilă ţine pe loc majorarea de 391 mil. lei de la Banca Transilvania

SIF Banat-Crişana (SIF1), condusă de Ioan Cuzman, a atacat în justiţie majorarea de capital de 391 milioane de lei (90 de milioane de euro) aprobată de acţionarii Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) în aprilie 2009, după mai mult de un an în care conducerile celor două companii s-au şicanat reciproc prin procese.

Cum arată Irlanda după doi ani de austeritate

În urmă cu circa doi ani Irlanda era nevoită să adopte măsuri de austeritate similare celor anunţate în prezent de alte state europene, măsuri menite să readucă economiile în direcţia cea bună. Statul irlandez este însă departe de obiectiv şi nu întrezăreşte luminiţa de la capătul tunelului. Deşi a fost un pionier, Irlanda nu este premiată pentru iniţiativa sa, ci mai degrabă pedepsită. Criza s-a adâncit mai puternic decât în situaţia în care guvernul ar fi cheltuit mai mult, iar oamenii ar fi putut astfel să îşi păstreze locul de muncă. În lipsa unor programe financiare de stimulare economică, Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contractat cu 7,1% anul trecut, iar economia rămâne încă în recesiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb