REVISTA PRESEI 01.08.2015

Willy Homner
Revista Presei / 1 august 2015

ADEVARUL

Liviu Dragnea declanşează un nou scandal privind mărirea lefurilor pentru demnitari

PNL şi UDMR vor susţine respingerea ordonantei privind salariile demnitarilor si adoptarea unei singure legi a salarizarii, poziţie exprimată şi de Liviu Dragnea, noul preşedinte al PSD. Singurii care nu dau înapoi şi îşi asumă ordonanţa care majorează salariile a 46 de demnitari sunt parlamentarii UNPR, partid condus de Gabriel Oprea, cel care susţinut de la început mărirea lefurilor pentru demnitari. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că, dacă ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor nu mai este asumată de nimeni, atunci va propune respingerea ei în Parlament.

Catedrala Mântuirii Neamului a primit 25 de milioane de lei, la rectificarea bugetară

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului va fi în continuare susţinută din bugetul de stat, Guvernul alocând 25 de milioane de lei la rectificarea bugetară pentru continuarea lucrărilor, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Contactat de "Adevărul", Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), a spus că alocarea de fonduri publice pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului este scandaloasă. "În repetate rânduri, înaintea începerii construcţiei, reprezentanţi înalţi ai Bisericii ortodoxe Române (BOR) au susţinut că această construcţie se va realia din fonduri proprii, fără a împovora statul. În realitate, constatăm că sursa banilor o reprezintă bugetele publice, fie că este vorba de Guvern, de primării sau de consilii judeţene. Vă pun o întrebare: Dacă BOR are atât de mulţi adepţi, dacă BOR beneficiază de acel srijin popular, atunci de ce nu poate să se autofinanţeze? De ce nu poate sta pe propriile picioare?", întreabă preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste.

Trei ani de la Referendum: ce s-a ales de puciştii din 2012

La trei ani de la Referendumul din vara lui 2012, Crin Antonescu nu mai reprezintă nimic în politica mare, Victor Ponta, din postura de inculpat, îşi numără zilele în fruntea Guvernului, Liviu Dragnea este condamnat chiar în dosarul Referendumului, iar Dan Voiculescu se cere afară din închisoare. Pe 29 iulie s-au împlinit trei ani de la referendumul de demitere a preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, organizat după o serie de acţiuni cel puţin discutabile din punct de vedere al constituţionalităţii şi al statului de drept. Principalii actori ai tentativei de înlăturare a lui Traian Băsescu de la Cotroceni au fost: cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, Liviu Dragnea, organizatorul Referendumului din 2012, şi Dan Voiculescu, patronul trustului Intact. La trei ani de la Referendum, cei patru artizani ai puciului par să deconteze din punct de vedere politic, dar şi juridic, pentru încercarea lor din vara lui 2012.

O tara din UE se pregăteşte pentru o criza de tip ucrainean, provocata de Rusia. "Ar putea apărea omuleţii verzi"

Modelul conflictului din estul Ucrainei s-ar putea repeta si într-o regiune din Finlanda, tara care nu are nici măcar avantajul de a face parte din NATO. Afirmaţia a fost făcută chiar de ministrul apărării de la Helsinki, in contextul unor informaţii contradictorii privind intenţiile Kremlinului. Mărul discordiei: insulele Aland, un arhipelag in Marea Baltica. Deşi tine de Finlanda, acesta are un regim special de autonomie, fiind locuit in principal de minoritari suedezi, si este demilitarizat. Importanta arhipelagului este atât strategica (controlează accesul in Golful Botnic), cat si legata de faptul ca poate da naştere unui conflict similar cu cel din estul Ucrainei, ca urmare a statutului sau controversat.

Raportul "Rusia, prinsă asupra faptului". Probele privind intervenţia militară rusă în Ucraina

A aparut, prin mijlocirea Fundaţiei Wilfrid Martens, varianta revizuită şi completată la zi a unui raport publicat iniţial în limba cehă, foarte de curând, de European Values Think Tank sub semnătura lui Adam Čech şi Jakub Janda. Este vorba despre o analiză profesionistă, specifică analiştilor de informaţii militare, a tipurilor de armament care au fost folosite în regiunea ucrainiană Donbas. Este un document credibil prin precizia detaliilor care susţin o argumentare care, cu siguranţă, va fi reluată şi folosită curând în organizaţiile internaţionale în susţinerea menţinerii şi amplificărilor sancţiunilor occidentale împotriva Federaţiei Ruse. Concluzia este extrem de gravă şi vorbeşte fără echivoc de o invazie a Rusiei în Ucraina, cu probe, date, înregistrări video, mărturii din surse deschise şi din cele militare. Pentru prima oară, sunt reunite mărturii la care cititorul poate avea acces direct, sursele fiind indicate şi constituind, de fiecare dată, o deschidere spre materialul video sau fotografiile iniţiale, ceea ce reduce la minimum riscul de interpretări.

Parlamentarii vor şi ei salarii duble. Deputat PSD: Într-un fel, mă întreţine familia. Să renunţăm la populisme!

După majorarea salariilor pentru demnitari, şi parlamentarii ar putea avea salarii mai mari, respectiv de până la 9.000 de lei. Măsura ar putea fi inclusă în legea salarizării bugetare, care ar urma să intre în vigoare la finalul acestui an. Deputatul Daniel Fenechiu, preşedintele Partidului Naţional Democrat, a anunţat, într-o emisiune la B1 Tv, că parlamentarii vor să îşi mărească salariile, de la 5.000 de lei cât primesc în prezent, până la 9.000 de lei. "Se vorbeşte în momentul de faţă, se vorbea chiar de la 1 septembrie, despre majorarea indemnizaţiei deputaţilor şi senatorilor la 9.000 de lei net pe lună", a declarat Daniel Fenechiu. La rândul lui, deputatul PSD Anghel Stanciu a declarat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, că indemnizaţiile aleşilor nu le acopera acestora cheltuielile. Intrebat dacă este, drept urmare, întreţinut de familie, Anghel Stanciu a răspuns: "Într-un fel, da".

Serbia: Loteria de stat este investigată după ce un număr a apărut pe ecran înainte de a fi extras de aparat

Loteria de stat din Serbia a ajuns în atenţia investigatorilor după ce bila cu ultimul număr a apărut pe ecranele televizoarelor înainte de a fi extrasă de aparat. Poliţia a chestionat deja şase persoane în legătură cu acest incident, iar preşedintele loteriei şi-a dat demisia. Autorităţile sârbe investighează dacă nu cumva combinaţia de numere extrasă la loterie a fost aranjată. Şase persoane au fost chemate la interogatorii încă de la transmisiunea live de la televiziune, iar şeful loteriei şi-a anunţat demisia, notează "Daily Mail". Incidentul care a declanşat investigaţia asupra Loteriei a avut loc în timpul celei de-a 59-a extrageri, marţi seară, în timp ce prezentatoarea citea numerele de pe bilele galbene extrase de un aparat şi care apoi cădeau într-un bol. Primele trei numere au fost citite corect, însă a existat o confuzie atunci când a fost extrasă cea de-a patra bilă: prezentatorul a citit numărul "27" însă pe ecranele televizoarelor a apărut bila cu numărul "21".

EVENIMENTUL ZILEI

Garnitura lui Ion Iliescu îşi ia PSD-ul înapoi

Imediat ce Liviu Dragnea a fost ales preşedinte interimar al PSD, s-a putut observa cum în jurul său apar figurile unor politicieni aduşi în partid fie în perioada în care acesta era controlat de Ion Iliescu, fie în perioada în care Adrian Năstase era premier. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea a fost transformat dintr-un lider provincial, fost preşedinte de consiliu judeţean într-unul din cele mai sărace judeţe din ţară, într- un politician de anvergură naţională, de către sociologul Vasile Dâncu. De altfel, Evenimentul zilei a prezentat asemănările frapante dintre discursul lui Dragnea şi mesajele sociologului din Cluj. Vasile Dâncu şi-a construit cariera politică în guvernarea Năstase, când a condus aşa-numitul minister al Informaţiilor Publice şi era supranumit "micul Goebbels". Dâncu s-a retras din politică, dedicându-se sociologiei, însă a rămas apropiat foştilor colegi. Valeriu Zgonea s-a lipit şi el de Liviu Dragnea, imediat ce acesta a câştigat alegerile în faţa Rovanei Plumb.

Un avion utilitar s-a PRĂBUŞIT în judeţul Brăila. Două persoane au fost rănite

Un accident teribil s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în judeţul Brăila. Un avion utilitar s-a prăbuşit într-o orezărie. În urma accidentului, două persoane au fost rănite. Unul dintre răniţi se află în stare gravă. Cele două victime au transportate de urgenţă la Spitalul Judeţean Brăila. "La ora 7.42, am fost anunţaţi, prin apel la 112, de prăbuşirea unui avion utilitar, pe o orezărie din apropierea comunei Stăncuţa din judeţul Brăila. Din datele furnizate de cel care a făcut anunţul, două persoane au coborât din avion, una dintre ele cu răni mai grave", a declarat Ştefan Stoian, purtător de cuvânt ISU Brăila, informează Realitatea TV.. Se pare că avionul, care aparţine unei societăţi din Galaţi, a fost închiriat pentru activităţi agricole.

Cum obţii jobul dorit: Recomandarea bate CV-ul

Angajatorii din România sunt diferiţi de cei din Vest: pun un preţ mic pe dosarul prezentat de candidat şi iau tot mai mult în calcul probele practice şi recomandările de la fostele locuri de muncă. Site-urile şi cărţile pe tema reuşitei în afaceri abundă de sfaturi despre cât de savant trebuie să îţi întocmeşti documentaţia cu datele personale pentru a obţine un job. Dar acestea au devenit atât de comune, încât contează puţin spre deloc în ochii celui care decide. "Din punctul meu de vedere, după peste 15 ani de recrutări, consider că scrisoarea de intenţie nu e importantă. Decât să citesc un model mort, prefer o candidatură fără", a declarat Mihaela Tudorancea, managing partner la compania de resurse umane Tudorancea &Partners.

Lăcustele DEVOREAZĂ Rusia. Este cea mai GRAVĂ invazie de insecte din ultimii 30 de ani

Zeci de mii de hectare de culturi au fost distruse de roiuri de lăcuste în regiunea Stavropol, din sud-vestul Rusiei. Aceasta este cea mai gravă invazie de insecte din ultimii 30 de ani din acea parte a ţării, informează presa rusă. Potrivit postului de televiziune Pervîi Kanal, citat de Agerpres, fenomenul are drept cauză temperaturile neobişnuit de ridicate înregistrate în această regiune agricolă din Caucazul de Nord. Autorităţile ruse au refuzat totuşi să declare oficial stare de calamitate naturală, pe motiv că pagubele "nu sunt catastrofale". După ploile abundente de la începutul lunii iulie, sud-vestul Rusiei se confruntă în prezent cu un val de căldură, temperaturile atingând 38 de grade Celsius. Rusia, unul din principalii exportatori de produse agricole, a recoltat, până la 20 iulie, 23,4 milioane de tone de cereale, ceva mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Ponta: Felicitări ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale!

Premierul Victor Ponta, a felicitat, pe Facebook, firmele care "muncesc şi plătesc taxe cinstit", dar şi ANAF "pentru combaterea evaziunii fiscale". Pe de altă parte, şeful Executivului le-a transmite acelor care "fac politică ieftină şi blochează din considerente strict politice Codul Fiscal", să "le fie ruşine". "Datele privind încasările în iulie la buget făcute de ANAF: 1. Previzionat în Legea Bugetului (conform discuţiilor cu CE şi FMI) - 19,1 miliarde RON; 2. Calculat impact negativ al reducerii neprevăzute a TVA la alimente la 9% - 500 milioane RON (deci au fost previzionate de către "apostolii austerităţii" venituri de 18,6 milioane RON); 3. Realizat de către ANAF 19,6 MILIARDE RON! (1 miliard RON peste calcule într-o singură lună!). Felicitări firmelor care muncesc şi plătesc taxe cinstit! Felicitări ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale! Ruşine celor care în ciuda acestor date evidente fac politică ieftină şi blochează din considerente strict politice Codul Fiscal şi celelalte politici de dezvoltare economică şi socială a României", a scris Victor Ponta, pe contul său de Facebook.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul Ponta, anchetat de DNA

DNA anchetează guvernul Ponta, în urma unui atac bombă al sindicatelor din Cartel Alfa. Sindicaliştii au depus o plângere penală împotriva tuturor celor care au semnat şi au fost implicaţi în adoptarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care măreşte salariile a 48 de demnitari. Printre cei implicaţi se numără ministrul Muncii Rovana Plumb şi premierul interimar de la acea dată Gabriel Oprea. Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a explicat, în direct prin telefon, în emisiunea "La ordinea zilei" gestul fără precedent împotriva Guvernului. "Ceea ce noi am constatat şi am sesizat la DNA e faptul că este o completare a unei ordonanţe din 2014 prin care, conform legii salarizării în funcţie astăzi, respectiv legea 284, stabileşte salariile pentru 2015. Guvernul, după 1 iulie nu mai avea dreptul să umble la ea, deoarece nu a primit mandat să umble la legea salarizării unice care este în funcţie.

Seceta a pârjolit două strategii de irigaţii

În ultimii 15 ani, seceta a provocat în agricultură pagube estimate la aproximativ două miliarde de euro. De fiecare dată, Guvernul a băgat mâna în bugetul de stat şi i-a despăgubit pe fermieri fără să clipească. O măsură comodă, cu impact imediat, dar păguboasă pe termen lung. Obişnuiţi cu astfel de ajutoare, fermierii nu au fost niciodată interesaţi să-şi asigure culturile, astfel că mai puţin de jumătate din culturile agricole sunt asigurate. În tot acest timp, refacerea sistemului de irigaţii a rămas o simplă strategie de care ne aducem aminte doar în toiul verii. Seceta a lovit din nou România şi am redescoperit că agricultura o facem cu apă de ploaie, pentru că ne lipsesc irigaţiile. Suprafaţa de culturi calamitată creşte de la o zi la alta, iar Ministerul Agriculturii a început să contabilizeze pagubele. Cei mai afactaţi de această situaţie sunt micii fermieri, care, fără bani, nu au posibilitatea să irige.

Surprizele din noua programă şcolară

Anul şcolar 2015-2016 aduce materii noi în programa elevilor atât la ciclul primar, cât şi la cel gimnazial şi liceal. Ministerul Educaţiei propune patru noi discipline opţionale: Joc şi mişcare, Educaţie pentru prevenirea riscului rutier, Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală. Pentru ciclul primar, Ministerul Educaţiei a aprobat două noi materii opţionale care ar urma să fie predate de învăţători. Programele şcolare pentru cele două materii au fost deja aprobate şi sunt disponibile pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Împrumutată din pedagogia Waldorf, disciplina Joc şi mişcare accentuează rolul pe care activităţile ludice trebuie să îl aibă în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor din clasele mici. Disciplina Educaţie pentru prevenirea riscului rutier va putea fi studiată în toate clasele din învăţământul primar. Învăţătorii sunt sfătuiţi să colaboreze periodic cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere pentru prezentări, demonstraţii, aplicaţii, activităţi în parteneriat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb