• ADEVARUL
• Marţi aflăm ce accize plătim în 2014 la carburanţi, ţigări şi alcool
Prima zi din octombrie anunţă cursul de schimb la care se va calcula acciza pentru anul viitor, aduce scumpiri uşoare la gaze şi dă liber clienţilor să-şi dea băncile în judecată în procese colective. Românii au parte de două veşti bune şi una proastă de 1 octombrie: un curs de schimb mai mic la calculul accizelor, intrarea în vigoare a prevederilor legale prin care se pot denunţa clauzele abuzive din contractele de credit, dar şi o scumpire la gaze, însă mai mică decât cea prognozată iniţial. Cursul de schimb afişat astăzi de către Banca Centrală Europeană (BCE) va fi folosit în calculul accizelor în 2014, astfel că putem spera la mici reduceri de preţ pentru ţigări, cafea şi carburanţi. Şi asta din moment ce anul trecut paritatea luată în calcul a fost de 4,5222 lei pentru un euro, iar în ultima săptămână leul s-a menţinut sub această cotaţie. Astfel, moneda naţională a variat săptămâna trecută între 4,4684 şi 4,4604 unităţi pentru un euro, cu un maxim de 4,4711 lei/euro înregistrat miercuri, 25 septembrie. Pe de altă parte, pentru multe dintre aceste bunuri acciza va creşte în 2014. Spre exemplu, la ţigări accizele vor creşte din nou de la 1 aprilie 2014.
• Să vedem economia şi cu ochi buni. 15 motive care ne pot susţine optimismul
În general, statisticile oficiale nu arată prea bine, dar există câţiva indicatori care ne pot da motive de relaxare, dacă nu chiar de optimism. 1. Indicele de încredere macroeconomică este la maximul ultimelor 16 luni. 2. Economia intră într-un nou ciclu de expansiune, numărul de companii fiind în creştere. 3. Avem cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE. 4. Piaţa muncii îşi revine. Angajatorii au încheiat cu 10% mai multe contracte de muncă în comparaţie cu perioada similară din 2012. 5. Nivel record atins de exporturi. În luna iulie 2013, conform ultimelor estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile au însumat 19,9 miliarde de lei (aproape 4,5 miliarde de euro), iar importurile au însumat 22,5 miliarde de lei (5,05 miliarde de euro). 8. Avem credibilitate externă: randamente minime istorice la împrumuturi atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. 15. În primele 7 luni din 2013, suntem pe locul doi în UE la creşterea producţiei industriale.
• Extrema dreaptă îşi arată muşchii în toată lumea
În tot mai multe ţări europene, în Statele Unite ale Americii şi în Rusia, partidele de extremă dreapta câştigă teren. Ascensiunea acestor grupări este atât de puternică încât a determinat partidele moderate să preia o parte din promisiunile extremiştilor pentru a atrage o parte din electoratul acestora. Luna care s-a încheiat a fost una deosebit de dinamică pentru extrema dreaptă europeană: în Austria, Partidul Libertăţii a înregistrat o victorie importantă la alegerile parlamentare de duminică, la fel şi extremiştii din Partidul Progresului, parte a coaliţiei care a câştigat majoritatea la alegerile legislative din Norvegia. În Cehia au avut loc ample manifestaţii împotriva ţiganilor organizate de gruparea extremistă DSSS, iar polemica privind imigranţii a insuflat iar avânt în pânzele Frontului Naţional din Franţa, dar şi a celor două partide de extremă dreapta din Marea Britanie. În aproape toate ţările comunitare există astfel de grupări politice, însă în anumite zone ele sunt din ce în ce mai puternice - în special în ţările nordice, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Italia, Ungaria şi Cehia.
• Şeful SRI: "Grupări extremiste au încercat să influenţeze protestele pentru Roşia Montană"
Directorul SRI, George Maior, a afirmat, luni, că instituţia pe care o conduce supraveghează organizarea protestelor faţă de proiectul Roşia Montană, pentru ca acestea să nu degenereze. Maior a afirmat, la finalul audierii în Comisia SRI, că Serviciul a trimis peste 500 de informări privind acest proiect către factorii de decizie, informări în care se regăseau şi "încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest". În perioada ianuarie 1999-septembrie 2013, SRI a trimis peste 500 de informări privind Roşia Montană, care au ajuns la peste 70 de persoane care deţin funcţii de demnitate publică. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni, la audieri, că ministerul pe care îl conduce a emis aviz de legalitate proiectului de lege, care este favorabil. "Ministerul Justiţiei este un avizator al acestui proiect. Nu e rolul Ministerului Justiţiei să analizeze raţiunile economice ale textului, ci doar raţiunile de legalitate".
• Georgian Pop (PSD): Din cele peste 500 de informări ale SRI privind RMGC nici una nu a fost trimisă către Parchet
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a declarat luni, după discuţia cu directorul SRI, George Maior, că serviciul nu a semnalat cazuri de corupţie, trafic de influenţă sau şantaj în rândul politicienilor legat de proiectul Roşia Montană. "La nivelul comisiei am primit o informare privind beneficiari legali ai celor peste 500 de informări, competenţa comisiei este de a vedea dacă s-au transmis şi dacă s-au transmis în timp util acele informări, nu avem competenţa de a ne uita în interiorul informaţiilor. Din cele prezentate, nu există informaţii şi informări trimise către Parchet", a răspuns Pop. Ulterior, el a fost întrebat dacă au fost cazuri de lobby în rândul politicienilor pentru promovarea proiectului Roşia Montană. "Au existat discuţii, prezentări, de tip onest. Nu au existat elemente sau SRI nu a informat privind acţiuni de trafic de influenţă sau alte aspecte din zona infracţionalităţii".
• Climategate II: studiul ONU privind încălzirea globală este contestat. Ce s-a întâmplat de fapt în ultimii 15 ani?
Noul raport al unei comisii ONU privind încălzirea globală este deja contestat de către reprezentanţii mai multor organizaţii şi de alţi cercetători. De altfel, se vorbeşte despre măsluirea raportului pentru susţinerea ideii că planeta se încălzeşte. Raportul ONU arată că, în proporţie de 95%, planeta se încălzeşte, iar oamenii sunt de vină pentru acest lucru. Un cercetător de la Massachussetts Institute of Technology a condamnat raportul comisiei pentru că nu ia în considerare ultimii 15 ani, când planeta a rămas la acelaşi nivel al temperaturilor. "Raportul IPCC s-a scufundat într-o hilară incoerenţă", a declarat Richard Lindzen pentru Climate Depot, un site climatosceptic. "Sunt atât de încrezători în modelele lor, încât uită discrepanţele dintre modele şi observaţii", a mai adăugat Lindzen. IPCC, comisia ONU care a realizat acest raport a omis faptul că în ultimii 15 ani planeta a rămas la aceeaşi temperatură. Motivul? Cercetătorii au spus că temperatura excesivă a fost absorbită de oceane.
• CURENTUL
• Dragnea împarte pe şest România baronilor USL
Fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi totodată "şef pe viaţă" la CJ Teleorman, Dragnea va împărţi pe sub mână puterea baronilor USL care până în 2016 vor avea timp berechet să-şi fortifice micile imperii locale. Chiar dacă Dragnea a mimat transparenţa, organizând dezbateri tematice în toată ţara pe problematica reorganizării teritorial-administrative şi provocând certuri pe putere la nivel local, vicepremierul teleormănean nu a avut în cap decât o schemă simplistă de a-şi duce la îndeplinire planul de a transfera puterea din plan central spre baroniile locale. Concret, Dragnea a pregătit un proiect al descentralizării care ar urma să fie adoptat prin OUG de către Victor Ponta. Conform proiectul de reorganizare propus de Dragnea, mai poate prerogativele centrale vor pleca spre fortăreţele locale ale baronilor USL care se pregătesc pentru domnii lungi şi autoritate.
• Ponta - acuzat de un nou plagiat
Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară Adrian Papahagi, a descoperit un nou plagiat al premierului Victor Ponta. Potrivit acestuia, şeful Guvernului ar fi preluat în volumul "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", semnată alături de Daniela Coman, pasaje întregi din cartea "La Cour Pénale Internationale. Le Statut de Rome", de William Bourdon şi Emmanuelle Duverger. Vicepreşedintele PMP a transmis presei mai multe dovezi ale plagiatului premierului, anacronisme şi greşeli amuzante de traducere. Astfel, "voir le procureur engager des poursuites de son propre chef" (Bourdon, p. 148) este tradus prin "îl vor vedea pe procuror angajându-se în urmăriri ale propriului şef" (Ponta, p. 160). "De son propre chef" înseamnă însă "de capul lui" în franceză... La fel de jenantă e traducerea repetată a francezului "personnes morales" (Bordon, pp. 223, 118) prin "persoane morale" (Ponta, pp. 183, 2109) în loc de "persoane juridice". Chiar nu ştie procurorul Ponta ce e aia o persoană juridică?
• Gabriela Vrânceanu Firea - primul parlamentar transsexual? Scris de George Roncea
În contextul agitaţiei publice pe tema Roşia Montană a trecut nebăgat în seamă un amănunt de interes, legat de starea unei persoane cu vizibile probleme greu de catalogat fără o atentă cumpănire. Gabriela Vrânceanu Firea a apărut în vreo şaişpe publicaţii, cu relatări înfricoşătoare despre nemernicii criminali care nu susţin proiectul Roşia Montană şi care nu vor exploatarea aurului românesc şi distrugerea Apusenilor de către Gold Corporation, proiect al goldsteinilor pe care ea îl susţine frenetic. Ea a pretins că a fost ameninţată şi de o femeie care locuieşte în Roşia Montană care i-ar fi zis "Băgaţi-vă minţile în cap că altfel brişca bistrenilor vă şi jugăneşte! Amin!!!"Foarte afectată Firea a vorbit peste tot despre pericolul jugănirii, cu atâta putere de convingere încât am tras concluzia că ameninţarea constituie pentru ea o situaţie cu adevărat plină de încărcătura dramatică. Pornind de la acest aspect chiar au început să se ridice întrebări serioase asupra sexului Gabrielei Firea, mai ales că se observă de la o vreme mijirea unui mustăcioare.
• CURIERUL NATIONAL
• Guvernul va porni o nouă exploatare de uraniu
Perimetrul este situat în judeţul Neamţ, iar investiţia totală se va ridica la peste 400 milioane lei. Nu se specifică anul în care va demara exploatarea, însă începând din 2014 vor fi alocaţi bani pentru această investiţie care este eşalonată pe 9 ani. Se estimează că cererea de uraniu în lume va creşte de patru ori în următorul deceniu, iar prin exploatarea zăcământului se va asigura combustibil pentru reactoarele de la Cernavodă. Prin exploatarea zăcământului se va asigura combustibil pentru centrala de la Cernavodă, inclusiv pentru reactoarele 3 şi 4, iar Guvernul estimează că prin deschiderea zăcământului uranifer Primatar I, Primatar II, Bradu, Prisecani şi Zona III" din judeţul Neamţ, capacitatea de exploatare medie anuală de minereu uranifer va fi de 124.000 tone.
• 64 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze
China sărbătoreşte astăzi 64 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, ziua de 1 octombrie fiind marcată de evenimente nu doar în această ţară, ci în întreaga lume. Republica Populară Chineză a fost proclamată, în cadrul unei ceremonii în Piaţa Tian'anmen, pe data de 1 octombrie 1949 de către Mao Zedong, care a devenit primul preşedinte din cadrul Partidului Comunist Chinez. Două luni mai târziu, liderii chinezi de atunci au declarat 1 octombrie ca fiind Ziua Naţională a Chinei. România este a treia ţară din lume care a recunoscut independenţa Republicii Populare Chineze, după URSS şi Bulgaria, stabilind relaţiile diplomatice în data de 5 octombrie 1949.
• Investiţiile străine au depăşit 2 miliarde de euro anul trecut
Investiţiile străine directe nete au crescut anul trecut pentru prima dată de la începerea crizei, avansul fiind de 18,7%, la 2,138 miliarde euro, potrivit datelor definitive publicate de BNR şi INS, în condiţiile în care estimările iniţiale indicau o scădere cu 11% comparativ cu 2011, informează Mediafax. Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 795 milioane euro (nivel rezultat prin diminuarea participaţiilor la capitalul firmelor, în valoare de 2,676 miliarde de euro, cu pierderea netă în sumă de 1,881 miliarde euro), iar creditele intra-grup 1,343 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al BNR. Datele preliminare anunţate în februarie de BNR consemnau o scădere a investiţiilor străine directe atrase de România la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro din 2011.
• Volume neobişnuite la Bursă. Bani mutaţi dintr-un buzunar în altul?
Într-o zi în care rulajul pe segmentul regular de la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 23,81 milioane lei, pe piaţa deal am consemnat o activitate de tranzacţionare neobişnuită, suma transferurilor speciale realizate cu acţiunile a nouă emitenţi ridicându-se la 187,58 milioane lei. Totuşi, aceste operaţiuni ar reprezenta nu atât schimbări de poziţii ale unor investitori sau interes pentru intrare din partea unor fonduri, ci doar mutarea de pe un fond pe altul a unor pachete de acţiuni realizate de aceeaşi societate de administrare a activelor financiare, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la SSIF Estinvest Focşani. "Din structura emitenţilor şi volumul de tranzacţionare, pare a fi structura unui fond de investiţii", a declarat acesta pentru Curierul Naţional.
• EVENIMENTUL ZILEI
• O afacere care aduce putere şi bani. Liberalul Vlasov vrea control deplin asupra Camerelor de Comerţ
Liberalul Mihail Vlasov vrea să-i reducă la tăcere pe cei care i se opun în camerele de comerţ judeţene. Printr-un proiect de lege, iniţiat de câţiva "apropiaţi" şi aflat în dezbatere la Senat, el încearcă să obţină putere deplină asupra acestora. Proiectul de lege 285/2013 propune desfiinţarea forurilor de conducere ale camerelor de comerţ judeţene, dacă acestea nu se subordonează CCIR. În prezent, preşedinţii camerelor de comerţ judeţene sunt aleşi de "adunarea generală sau adunarea generală a reprezentanţilor". Iniţiatorii legii propun însă ca "persoana aleasă în funcţia de preşedinte de cameră judeţeană să fie validată de către biroul de conducere al Camerei Naţionale", controlat de Vlasov. În caz de nerespectare a prevederii, adunarea generală a camerei de comerţ judeţene va fi dizolvată. Reprezentanţii camerelor de comerţ judeţene spun că prevederea echivalează cu desfiinţarea camerelor de comerţ judeţene. Reînfiinţarea acestora va avea loc doar dacă instituţia patronată de Vlasov îşi va da acordul.
• Troc de milioane de euro pentru regionalizare
Baronii locali, cum sunt denumiţi şefii Consiliilor Judeţene, care aveau până acum doar influenţă, vor deveni adevăraţi stăpâni, dacă se va aproba un proiect de ordonanţă de urgenţă pus pe hârtie de specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea. După mai multe luni de negocieri, recent, în teritoriu s-a trimis draftul actului normativ, care prevede că preşedinţii Consiliilor Judeţene vor numi şefii peste direcţiile locale care aparţin în prezent de ministere. Practic, cel care conduce judeţul va stabili cine va fi directorul Oficiului Judeţean de Agricultură, al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă sau al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială. În acest fel, mai-marii judeţului vor primi în subordine instituţii care gestionează milioane de euro anual. În schimb, şefii din teritoriu s-au angajat că vor susţine regionalizarea gestionată de Dragnea, care, la nivel central, a cam rămas fără sprijin.
• Cinematografele - miză imobiliară
Ca să fie sigur că va fi susţinut în ceea ce priveşte regionalizarea României, vicepremierul le-ar fi propus baronilor locali şi preluarea cinematografelor de la Ministerul Culturii. Miza este uriaşă: 33 de săli şi grădini de cinema aflate în proprietatea publică şi 133 aflate în proprietatea privată a statului. Majoritatea sunt poziţionate în zone bune ale Capitalei sau în centrele oraşelor din toată ţara. Potrivit calculelor EVZ, patrimoniul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) se prezintă astfel: 148.397 de metri pătraţi de clădiri şi 212.858 de metri pătraţi de teren.
• DEUTSCHE WELLE: SUA, în pragul falimentului de stat
Prelungita dispută în jurul reformei sănătăţii aruncă Statele Unite în incapacitate de plată. Marţi, 1 octombrie, se încheie în Statele Unite anul bugetar. Dacă membrii Congresului nu reuşesc, în aceste ultime ore, să găsească un compromis privind finanţarea provizorie a administraţiei federale, se poate repeta o experienţă trăită în urmă cu 17 ani: Government Shutdown. Precedentul moment în care majoritatea republicană din Congres a blocat activitatea federală s-a petrecut în 1995 - şi a costat scump tabăra conservatoare: preşedintele în exerciţiu, democratul Bill Clinton, a câştigat lejer, cu aproape 10% diferenţă, în faţa contracandidatului Bob Dole. A fost, între 16 decembrie 1995 şi 6 ianuarie 1996, cea mai lungă perioadă în care Guvernul Statelor Unite nu a oferit decât "serviciile esenţiale". Din 1976 (de când se derulează actualele proceduri bugetare în SUA), Executivul s-a aflat în colaps de 17 ori.
• JURNALUL NATIONAL
• Dosarul Roşia Montană, ţinut la sertar de Parchet. Un dosar întocmit pentru încălcarea secretului de stat şi fapte de corupţie este de negăsit
Procurorii militari au demarat acum mai bine de zece ani o anchetă la Roşia Montană în urma unei sesizări făcute de SRI. Ancheta avea în vedere infracţiuni împotriva siguranţei naţionale şi fapte de corupţie. Fostul procuror general Tănase Joiţa a dispus ca dosarul să stea la sertar luni în şir. Abia după ce a fost eliberat din funcţie, dosarul a ajuns la Parchetul Naţional Anticorupţie - PNA, actuala Direcţie Naţională Anticorupţie - DNA. Institutul de Cercetări Geologice şi Mineralogie a fost privatizat în 1995, noul proprietar dobândind mai multe date privind resursele din perimetrul şi extraperimetrul Întreprinderii Miniere Roşia Montană care era administrată de Regia Aurului şi Cuprului Deva - RAC, structură din cadrul Ministerului Industriilor şi Comerţului. În 1996, Gîf Deac, fost ministru secretar de stat în Ministerul Industriilor şi Comerţului, unde răspundea de minerit a fost numit ambasador al României în Australia unde l-a cunoscut pe Vasile Frank Timiş. Timiş, cunoscut drept "tăticul" afacerii de la Roşia Montană, un controversat om de afaceri care fusese condamnat pentru trafic de heroină.
• Băsescu: Ne pregătim de intrare într-o creştere accelerată a şomajului în 2014
România se pregăteşte să intre într-o creştere accelerată a şomajului în 2014, ca urmare a faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici în 2013 decât în 2012 pe primele opt luni, a declarat preşedintele Traian Băsescu, duminică, la ProTV. "Această situaţie, pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici anul acesta decât anul trecut pe primele opt luni, înseamnă că ne pregătim de intrare într-o creştere accelerată a şomajului anul viitor. Nu este glumă, nu este abordare politică, ci mă uit la cifre", a spus Băsescu. Acesta a mai adăugat că un semnal îngrijorător este că România a trecut pe excedent în contul curent. "V-aş mai da un semnal îngrijorător: am trecut pe excedent în contul curent, pe un uşor excedent. Nu mai avem deficit de cont curent, ceea ce pentru România nu este bine, pentru că este semnalul că nu vin investiţiile străine care ar fi importate", a spus Băsescu.
• NATIONAL
• Bataie pe scaunele de sefi la Autoritatea de Supraveghere Financiara
La cateva zile de la decizia Parlamentului de a reduce numarul de sefi de la Autoritatea Supraveghere Financiara (ASF), lupta pentru ocuparea posturilor ramase va fi data intre gruparea din jurul lui Daniel Tudor si cea care il sprijina pe presedintele ASF, Dan Radu Rusanu. Reprezentantii ASF au anuntat ca au in vedere organizarea unei licitatii pentru servicii de consultanta in domeniul evaluarii a 205 persoane cu functii de conducere. Conducerea ASF a precizat ca procesul de evaluare va avea ca rezultat fie confirmarea anumitor persoane cu functii de conducere, fie disponibilizarea lor. In termen de doua luni de la finalizarea evaluarii va fi elaborat si un plan de actiune pentru eficientizarea ASF. La finele lunii august, personalul ASF numara 597 de angajati.
• Parlamentarii USL isi baga DNA-ul in pat!
Masochism politic dus la extrem de catre parlamentarii actualei coalitii guvernamentale. Altfel nu poate fi explicat gestul sinucigas al celor de la USL care, in timp ce zbiara de mama focului ca sunt facuti la comanda politica, din cauza nenorocitelor de interceptari si "picari pe tehnica", au acordat puteri nelimitate procurorilor anticoruptie care ii vaneaza. Pentru ca este greu de crezut ca distinsii deputati si senatori au fost atat de prostovani incat sa nu se prinda de insemnatatea capitala a doua dintre alineatele strecurate in art. 12 al Legii nr.255, pe care au votat-o in corpore. Iar in noul Cod de procedura penala, care va intra in vigoare in luna februarie a anului viitor, este prevazut ca serviciile pot intra cand vor in casele suspectilor, inclusiv prin efractie si sa-i filmeze chiar si in dormitor, toate informatiile astfel obtinute reprezentand apoi probe zdrobitoare in fata instantei!
• PSD si PNL s-au inteles sa se certe in continuare
Liberalii si social-democratii au mutat disputa din zona alesilor locali in cea a parlamentarilor. Si asta in conditiile in care liderii PNL si PSD au stabilit, la intalnirea de duminica seara, sa o lase mai usor cu scandalul. Dupa impacarea din dormitor, despre care vorbea deunazi vicepresedintele PNL Mircea Diaconu, uselistii sunt pe cale sa se ia din nou de par in sufragerie. Motivul, de aceasta data, il reprezinta alegerile partiale parlamentare care, in opinia liberalilor, ar trebui organizate cat mai repede. Si de aceasta data insa, punctul de vedere al PNL-ului da peste cap planurile PSD-ului, premierul Victor Ponta facand tot posibilul pentru a amana o decizie in acest sens, precizand ca isi doreste ca alegerile sa fie facute la pachet, intr-o singura zi. Doar ca liberalii fie nu mai au rabdare si vor sa ocupe cat mai repede locurile ramase libere dupa plecarea lui Dan Radu Rusanu, Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig, fie vor sa-i provoace pe partenerii social-democrati.
• PUTEREA
• Aura Vasile, fost deputat PSD, este consilierul Rovanei Plumb la Ministerul Mediului. Vasile a confirmat pentru PUTEREA: Da, fac parte din echipa Rovanei!
Aura Vasile, fost deputat PSD, apropiată a lui Marian Vanghelie, este unul dintre sfătuitorii Rovanei Plumb, ministrul Mediului. Contactată de ziarul PUTEREA, fostul deputat PSD a confirmat că face parte din echipa de consilieri ai Rovanei Plumb, începând cu anul 2013. Totodată, şi pe site-ul Ministerului Mediului, Vasile figurează ca angajat pe funcţia de consilier. Surse din minister susţin, însă, că Aura Vasile este cea mai importantă rotiţă din instituţie. Dacă cineva are de rezolvat o problemă ce depinde de ministru şi nu ia legătura cu Aura Vasile şansele de izbândă sunt mici. Aura Vasile a început să fie prezentă la toate şedinţele şi întâlnirile la care Rovana Plumb a venit, în calitate de ministru al Mediului. Ultima dată, ea a fost prezentă la audierile ministrului de către parlamentarii Comisiei Speciale pentru Roşia Montană, care a avut loc luni, 23 septembrie.
• BNR a redus dobânda de referinţă la 4,25% pe an
Banca Naţională a României (BNR) a decis, în şedinţa CA de luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4,5% la 4,25% pe an, începând cu 1 octombrie 2013, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Deciziile BNR se înscriu în estimările făcute de analiştii financiari în ultimele zile. Aceştia estimează că BNR ar putea continua reducerea dobânzii-cheie până la 4% în decembrie a.c. Teoretic, această măsură ar trebui să determine băncile să scadă dobânzile la creditele în moneda naţională.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu. Eugen Tomac: În 2014, dreapta va fi unită sub Traian Băsescu
Deputatul Eugen Tomac, şeful Partidului Mişcarea Populară (PMP), are 32 de ani şi e primul lider politic postdecembrist care vine din Basarabia. Se teme pentru presiunile pe care le face Rusia asupra Republicii Moldova, dar crede că UE va răspunde "foarte dur" dacă Moscova ar închide conducta de gaz la iarnă aşa, cum a ameninţat Dmitri Rogozin : Bruxelles-ul va boicota Olimpiada de iarnă de la Soci - este ipoteza lui Tomac pentru situaţia în care Rusia îşi pune ameninţările în practică. Liderul PMP, partidul pe care îl susţine acum preşedintele Băsescu, recunoaşte că PDL nu a avut niciun fel de discuţii cu celelalte partide de dreapta despre cabinetul din umbră. Pe de altă parte, însă, Eugen Tomac este sigur că în 2014 dreapta va fi unită în jurul lui Traian Băsescu şi va avea un candidat cu şanse la prezidenţiale.
• ZIARUL FINANCIAR
• Scandalul Schengen în cheie business: apă, bănci, gaz şi ciment - nu e de-ajuns pentru acceptarea romilor în Franţa?
Businessul francez a acaparat poziţii cheie în economia României şi multe, cu "binecuvântarea" politicului. În vreme ce relaţiile româno-franceze se îndreaptă din nou spre o fundătură, România rămâne pentru capitalul francez o "oază" de bunăstare şi profit. Capitalul francez deţine poziţii cheie în economia României - bănci (a doua bancă din sistem după active, BRD - SocGen), gaz, auto, ciment, telecom. Multe dintre aceste afaceri - fie că s-au încheiat în vremea lui Ciorbea, Radu Vasile, Năstase sau Tăriceanu - au avut "binecuvântarea" politicului, pentru că decizia marilor privatizări din trecut a avut, pe lângă raţiuni de ordin economic, o valenţă politică, de orientare încă necunoscută pentru România, junglă a afacerilor europene. Iar oficialii francezi au uzat de statutul Franţei de mare putere pentru a spijini interesul businessului francez în ţările ieşite din comunism.
• Cel puţin două sau trei companii asistate de BCR ar putea fi listate anul viitor
Cel puţin două sau trei companii ar putea fi listate anul viitor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operaţiunile fiind asistate de Departamentul Corporate Finance & Investment Banking din BCR. "În 2014 ar putea fi cel puţin două sau trei listări de companii (pregătite şi intermediate - n.r.), venite doar de la BCR (...) Pot fi mai multe (...) Pentru noi, pentru echipa mea listarea la Bursă este un mijloc, un produs, pe care îl ofer clienţilor care au nevoie de el. Scopul meseriei noastre este să creăm valoare pentru acţionari şi pentru companie. Este prima propunere (în ordinea propunerilor de finanţare - n.r.), pe de o parte vrem să ajutăm la dezvoltarea pieţei de capital, ca loc în care se întâlnesc investitorii cu companiile, pe de altă parte ştim că există bani care vor să fie investiţi în România, şi atunci, de ce nu, listările la bursă pot fi prima opţiune (...) Avem o abordare holistică (în care să fie căutate soluţii diversificate pentru finanţare - n.r.)", a declarat Matei Filipidescu şeful Departamentului Corporate Finance & Investment Banking din BCR.
• Piaţa construcţiilor se apropie de jumătatea nivelului înregistrat în 2008
Piaţa construcţiilor va scădea în acest an la 8,5 - 8,8 miliarde euro, de la 9,3 miliarde euro în 2012, în condiţiile în care în 2008 s-a ridicat la 15 miliarde euro, potrivit preşedintelui ARACO, Laurenţiu Plosceanu, care apreciază că industria are nevoie de obiective clare, asumate politic. "Din punct de vedere guvernamental nu remarcăm o viziune, asumată politic, din punct de vedere al acelor investiţii care trebuie susţinute pentru următorii ani în România, la nivel central şi regional", a declarat Plosceanu la Conferinţa Naţională de Construcţii "Gala Business Construct", organizată de Ziarul Financiar. El a arătat că la nivelul anului trecut, firmele de construcţii au înregistrat un grad mediu de îndatorare de circa 80% din valoarea activelor, iar rata medie a profitului a fost negativă, de minus 10%. "În construcţii a devenit o nebunie să încerci să-ţi menţii activitatea", a spus Plosceanu.
• ASF despre suspendarea tranzacţiilor cu acţiuni: Am greşit prin lipsa de comunicare
Decizia luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de a suspenda timp de două zile, pe 20 şi 23 septembrie, tranzacţiile cu acţiuni ale fondurilor de pensii private ar fi trebuit comunicată mai bine pieţei de capital şi opiniei publice astfel încât să nu creeze întrebări cu privire la siguranţa sistemului de pensii, a spus Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF, invitat la ZF Live. "Este clar că a fost o lipsă în comunicare şi doar acest lucru mi-l reproşez. Una dintre lecţii este modul de comunicare cu presa. Dacă vom mai face controale inopinate, şi pot să spun că vom mai face, le voi anunţa întotdeauna după declanşare şi nu înainte", a spus el. "A fost o mare nedumerire, o neclaritate de moment pentru motivaţiile care ar putea duce la această măsură. Tot ceea ce se întâmplă în lumea specialiştilor trebuie comunicat celor care caută încredere şi stabilitate în noi", a completat Crinu Andănuţ, directorul general al Allianz Pensii.