REVISTA PRESEI 01.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 octombrie 2014

ADEVARUL

Dosarul "Microsoft". Cine este personajul care i-a jucat pe degete pe politicieni

Conexiunile firmelor implicate în contractele cu licenţe Microsoft pentru Ministerul Educaţiei ajungeau până la cel mai înalt nivel. Adrian Năstase, premier în perioada în care s-au petrecut faptele, şi Victor Ponta, şeful Corpului de Control al Guvernului la acea vreme, sunt doar două dintre personajele ale căror nume apar în dosarul în care până acum sunt suspectaţi de corupţie nouă foşti miniştri. Nici numele unor importanţi oameni de afaceri nu au fost ocolite de scandalul care a zguduit clasa politică. Astfel, un martor a relatat procurorilor cum şeful Fujitsu Siemens România, Claudiu Florică, ar fi încercat să pună presiune asupra lui Victor Ponta pentru ca firma sa să reintre pe filiera contractelor cu statul. Declaraţia martorului este menţionată în documentul prin care Parchetul General a cerut aviz de la Parlament pentru ridicarea imunităţii a trei dintre foştii miniştri implicaţi în dosarul "Microsoft".

CSAT: "Guvernul să facă o nouă Lege Big Brother"

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) s-a reunit ieri într-o şedinţă de o oră şi jumătate, pe ordinea de zi a şedinţei fiind incluse ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale. n şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a luat în discuţie Legea "Big Brother" care a fost recent respinsă. Membrii Consiliului au stabilit că lipsa unui cadru legal în acest sens pune în pericol securitatea naţională. Potrivit unui comunicat remis presei în urma şedinţei, CSAT consideră că respingerea Legii 82/2012 privind reţinerea datelor afectează securitatea naţională. ". În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgenţă o intervenţie legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituţiile abilitate, în condiţii de legalitate, a responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale", se arată în comunicat.

Garry Kasparov: Putin este "cel mai periculos" om din lume, o ameninţare pentru SUA mai mare ca Statul Islamic

Într-un interviu cu jurnalista "Yahoo! News" Bianna Golodriga, Garry Kasparov a subliniat motivele pentru care el crede că Putin ar trebui considerat mult mai ameninţător decât este. Şahistul l-a "mustrat" pe Barack Obama pentru că nu a intervenit mult mai repede în cazul crizei din Ucraina, lăsând Crimeea să fie anexată de ruşi. Kasparov a avut cuvinte foarte dure şi la adresa "indiferenţei" Europei faţă de Putin, comparând situaţia de acum cu lipsa acţiunilor liderilor lumii care a condus la pornirea celui de-Al Doilea Război Mondial, notează "Yahoo! News". Kasparov a numit Statul Islamic drept o diversiune. El consideră că SUA şi aliaţii lor sunt ipocriţi prin faptul că au oferit arme şi provizii rebelilor sirieni, în timp ce au refuzat Ucraina când a cerut ajutor.

Guvernul nu se îndură să scadă accizele: Finanţele aşteaptă cursul BCE de azi ca să decidă formula de calcul

Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, spune că nu s-a decis ce curs de schimb va folosi la calculul accizelor în 2015, deşi Codul fiscal are prevederi clare în acest sens. Atâta timp cât scenariile arată că nu pare deloc plauzibil ca anul viitor rata de schimb să fie mai mare decât cea de anul acesta, de 4,7380 lei/euro, rezultă că guvernul nu exclude modificarea formulei pentru a menţine accizele la fel de mari. Cursul pe care îl va anunţa BCE azi este decisiv, iar Finanţele nu vor să se pronunţe înainte de a afla dacă e avantajos pentru buget.

Rus revizuieşte planurile lui Şova: doar 656 de kilometri noi de autostradă până în 2030, plus 2.200 de kilometri de drumuri expres

România ar trebui să construiască 656 de kilometri de autostradă şi 2.226 kilometri de drumuri expres până în anul 2030, reiese din Master Planul de Transport, în condiţiile în care fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, promitea în aprilie 1.800 kilometri noi de autostradă până în anul 2020. Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,28 miliarde euro fără TVA, potrivit unui document de sinteză furnizat de Ministerul Transporturilor. În actuala variantă a Master Planului, secţiunea Sibiu - Piteşti, de 115 km, una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, promisă de autorităţi, figurează ca viitor drum expres.

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din acest an

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială convocată ieri, cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, respectând ţintele din Legea Bugetului de stat şi angajamentele faţă de instituţiile financiare internaţionale privind ţinta de deficit bugetar, de 2,2% din Produsul Intern Brut, a declarat premierul Victor Ponta. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a spus că Guvernul nu a obţinut acordul Comisiei Europene pentru ca deficitul bugetar să fie majorat cu fonduri alocate Apărării şi continuă negocierile în acest sens cu oficialii de la Bruxelles, soluţia găsită la acest moment fiind suplimentarea Fondului de rezervă cu bani destinaţi inclusiv acestui domeniu "Încă discutăm cu cei de la Comisia Europeană şi, în momentul în care vom avea acest acord, vom da mai mulţi bani la Apărare şi vor fi consideraţi peste deficitul structural", a spus ministrul Finanţelor.

BANCHERUL

Mugur Isarescu nu recunoaste ca a pierdut pariul cu creditarea

Faptele sunt fapte: creditarea continua sa scada, in ciuda dobanzilor tot mai mici, inseland astfel sperantele de inceput de an ale guvernatorului BNR privind o revenire a creditarii pe teritoriu pozitiv in aceata vara. Mugur Isarescu apreciaza insa ca banca centrala nu a pierdut pariul cu creditarea, intrucat imprumuturile in lei sunt in crestere rapida, iar scaderea stocului total de imprumuturi din portofoliile bancilor este o consecinta a procesului de deleveraging derulat de bancile straine si a curateniei pe care bancile o fac in bilanturi pentru a scapa de creditele neperformante prea mari. "Eu nu cred ca BNR a pierdut pariul. Fenomenul (creditarii) este relativ pozitiv. Bineinteles ca am vrea sa se intample revolutii, dar in sistemul bancar e bine sa nu ai revolutii", spune Isarescu. Intrebat daca aceasta inseamna ca este multumit de ritmul din prezent al creditarii, guvernatorul a raspuns: "Nu, categoric nu, si nu sunt multumit inclusiv pentru maniera in care bancile isi abordeaza clientii." "Bancile nu acorda credite nici cel putin cate depozite sunt in tara!", a adaugat Isarescu.

Mugur Isarescu: E vorba de bani multi daca se vrea conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca daca cineva (guvernul sau Parlamentul) emite o lege pentru conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data acordarii, atunci trebuie sa stabileasca si resursele care sa acopere pierderele, fiind vorba de "bani multi" ce nu pot fi suportati doar de catre banci, fara sa fie afectati deponentii si activitatea de acordare de noi imprumuturi. Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent in Parlament, unde se discuta o lege privind conversia creditelor din valuta in lei, ca patru banci ar intra in faliment daca maine s-ar adopta o lege prin care ar fi obligate sa schimbe creditele la cursul din data acordarii, mult mai mic decat in prezent. Guvernul ungar pregateste o lege care sa permita schimbarea tuturor creditelor din valuta in forinti, insa pierderile urmeaza sa fie impartite intre banci si guvern, care este dispus sa acopere o parte din costuri de la buget.

CURENTUL

Alexandru Bittner a mărturisit tot în SUA, în dosarul Microsoft şi a obţinut o înţelegere cu FBI şi IRS

În anul 2013 Alexandru Bittner care este şi cetăţean american a hotărât să plece şi să se stabilească definitiv în SUA, lichidându-şi toate afacerile şi proprietăţile din România şi transferându-şi, în mod legal, banii în bănci americane. În primăvara acestui an, autorităţile române comunică autorităţilor americane că Alexandru Bittner este personaj cheie în afacerea "Mită de la Microsoft". Imediat, fiscul american, temuţii IRS, despre care americanii spun că: "de moarte şi de IRS nu poţi scăpa", fără poliţie, FBI, mascaţi, ciocănesc la uşa lui Bittner şi îi aduc la cunoştinţă că toate conturile şi bunurile sale sunt blocate deoarece asupra sa planează nişte suspiciuni de infracţiuni transfrontaliere, mai precis din România. Bittner rămas fără acces la conturi şi fără posibilitatea de a vinde vreun bun a reuşit să reziste câteva luni după care a fost gata să mărturisească tot ce ştie despre dosarul Microsoft şi nu numai, obţinând o înţelegere cu autorităţile americane. FBI a comunicat autorităţilor române mărturia lui Bittner, românii au confirmat americanilor că mărturia se coroborează cu alte probe şi atunci IRS-ul a ridicat sechestrele, Bittner rămânând cu averea intactă. Alexandru Bittner intermedia plata mitelor către Adrian Năstase.

Surse DNA: Dorin Cocoş a luat mită 8-9 milioane EURO în numerar, în timp ce Udrea era ministru

Dosarul "Mită de la Microsoft" explodează direct în averea Elenei Udrea. Conform documentelor şi mărturiilor obţinute de procurorii DNA, omul de afaceri, Dorin Cocoş, ar fi primit 8-9 milioane de euro mită în dosarul Microsoft, precizează surse DNA. Astfel, un martor denunţător a declarat la DNA. "Tot din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în numerar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş", se arată într-un document al DNA. Se întâmpla în anul 2009, când soţia lui Cocoş, Elena Udrea ocupa funcţia de ministru. Contactat telefonic de DIGI 24, Cocoş a închis telefonul când a auzit că numele său figurează în dosarul Microsoft.

CURIERUL NATIONAL

Ambasadorul Chinei în România: China este dispusă să meargă pe acelaşi drum cu partea română, în parteneriatul cu UE

Ponta: România trebuie să fie un nod de dezvoltare economică şi o poartă de intrare a Chinei în Uniunea Europeană. Valoarea comerţului bilateral chino-român a ajuns în prima jumătate a acestui an la 2,3 miliarde dolari, în creştere cu 25,3%. Astfel, China a devenit cel mai important partener de comerţ al României din Asia şi pe locul al doilea ca ţară din afara Uniunii Europene. "România este printre primele ţări care a stabilit relaţii diplomatice cu China Nouă. După 65 de ani, oricât de mari schimbări au avut loc pe scară internaţională, ambele ţări se susţin reciproc în domeniul politic, iar în domeniile economic-comercial şi interuman se fac progrese", a afirmat Excelenţa Sa, doamna ambasador al Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, în cadrul recepţiei organizate cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze.

De ce Turcia este importantă pentru economia României

Turcia este principalul partener economic din afara Uniunii Europene, cu schimburi comerciale anuale de 7 mld. dolari. Cei mai mari investitori de origine turcă din România şi oameni de afaceri români s-au reunit ieri la Forumul Economic Româno-Turc pentru a dezbate idei cu privire la dezvoltarea mediului de afaceri şi a investiţiilor care pot fi realizate în România. În contextul unor investiţii de peste 5 miliarde de euro ale companiilor turceşti în România în ultimii 20 de ani, plasarea de noi capitaluri în ţara noastră a fost unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul Forumului de Afaceri Româno-Turc. Luând în considerare creşterea continuă a numărului de investiţii începând cu anul 2000, afaceriştii prezenţi la Forum prevăd investirea în companii şi proiecte româneşti a peste 600 de milioane de dolari în următorii doi ani.

Deputaţii au votat moartea pieţei Rasdaq

Camera inferioară a votat legea prin care majoritatea companiilor din piaţa secundară ies de sub umbrela Autorităţii de Supraveghere Financiară. Emitenţii vor decide singuri dacă urcă pe piaţa reglementată, trec într-un sistem ATS nereglementat sau pleacă de la bursă. Şeful AF spune că problema s-a reglementat "onorabil", dar investitorii din piaţă şi minoritarii se tem că pot fi victime ale majoritarilor din companii.

Un operator belgian, interesat să cumpere Poşta Română

Operatorul belgian bpost s-a arătat interesat de achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Poştei Române, depunând în acest sens o ofertă neangajantă. În urma procesului de selecţie derulat de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), în cazul în care acesta va fi acceptat, se vor putea demara procedurile de negociere cu autorităţile române, înainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante, a informat ieri ministerul. Directorul general al Poştei Române, Alexandru Petrescu: Ofertantul îndeplineşte toate calităţile dorite de la un acţionar majoritar al operatorului naţional de servicii poştale. Precondiţia pentru depunerea ofertei a fost conversia datoriilor companiei către stat în acţiuni

Legea Concurenţei, modificată anul viitor

Practicile anticoncurenţiale ar putea fi descurajate cu mai mare succes dacă parchetele s-ar implica mai mult în soluţionarea unor astfel de cazuri, iar sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei ar fi dublate de răspunderea penală a iniţiatorilor practicilor anticoncurenţiale, a declarat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii. "Parchetul are un rol important în cazurile de încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei. Ştie mai bine să facă investigaţii, are acces să culeagă probe pe care noi nu le avem. Este important pentru noi să avem investigaţii mai bune şi să avem acces la probele obţinute de Parchet. De asemenea, aş vrea să văd o prezenţă mai activă în cazurile de concurenţă a Parchetului, pentru că dacă vorbim de descurajare, amenzile noastre sunt mari, dar dacă le cuplăm şi cu închisoarea pentru manageri sau pentru cei implicaţi, efectul de descurajare va fi şi mai puternic", a spus Chiriţoiu la o conferinţă.

Europa sună, România spune "Alo!"

Piaţa serviciilor de suport şi outsourcing din România are o valoare de peste 1,5 miliarde de euro. România este a doua piaţă ca mărime din Europa şi a noua din lume, într-o piaţă globală de 1 trilion de dolari. Companiile deschid centre de suport şi outsourcing la noi, fiind atrase de costurile reduse şi de oamenii bine pregătiţi. În ultimele decenii, România a avut puţine capitole la care a excelat, însă în ultimii ani românii au reuşit să atragă atenţia companiilor străine care oferă servicii de suport şi outsourcing. România a fost atât de atractivă pentru aceste companii, astfel încât, în 2013, piaţa număra peste 60.000 de angajaţi şi este una dintre cele mai mari pieţe ale Europei, potrivit datelor publicate de compania de cercetare KPMG România, în cadrul unui seminar pe teme de profil.

Aproape 50% din alegători figurează că au semnat pentru candidaţi

Aproape jumătate din cetăţenii cu drept de vot figurează că ar fi semnat listele de susţinători ai celor 14 candidaţi care s-au înscris la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale, însă BEC nu are mijloacele şi nici timpul pentru a verifica autenticitatea semnăturilor, informează Mediafax. Astfel, din cei aproximativ 18.313.700 de cetăţeni cu drept de vot care sunt aşteptaţi la urne în 2 şi 16 noiembrie, un număr de 7.021.660 figurează că au semnat listele de susţinători depuse la BEC de candidaţi, aşa cum cere legea electorală. Potrivit declaraţiilor date pe propria răspundere de reprezentanţii partidelor sau de candidaţii independenţi, cele mai multe semnături au fost strânse de Klaus Iohannis (2.210.000), urmat de Victor Ponta (2.195.357) şi, la mare distanţă, de Elena Udrea (381.902), Teodor Meleşcanu (364.840) şi Monica Macovei (328.745).

EVENIMENTUL ZILEI

AGRESORUL jurnalistei B1 TV, la mitingul Antenei 3, a fost trimis în JUDECATĂ pentru loviri şi alte violenţe

Potrivit B1 TV, Alexandru Gheorghiu, în vârstă de 66 de ani, este acuzat de comiterea infracţiunilor de loviri şi alte violenţe dar şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Faptele s-au petrecut la mitingul neautorizat de la Palatul Cotroceni, organizat în sprijinul Antenei 3 după ce Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Atunci jurnalista Mădălina Dicu a fost lovită cu picioarele, iar echipa de filmare agresată. Cel care a sărit în apărarea Mădălinei a fost un coleg de breasă, asta în timp jandarmii prezenţi la faţa locului nu au intervenit, deşi li s-a cerut ajutorul. În plus nimeni nu a fost legitimat, pentru a se stabili identitatea agresorilor.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, ar fi cerut 1,8 MILIOANE DE EURO mită de la avocatul Doru Boştină

Potrivit unor surse judiciare, Boştină a dat declaraţii amănunţite la DNA în dosarul licenţelor Microsoft. El ar fi recunoscut neregulile din afacerea Microsoft şi a dat detalii despre demnitarii implicaţi. Gabriel Sandu este acuzat, printre altele, că "ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off - shore".

Robert Cazanciuc: Dacă cineva îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi în ziua de astăzi, se înşală amarnic

Ministrul Justiţiei a declarat ieri că orice discuţie în spaţiul public privind independenţa magistraţilor nu îşi mai are rostul. "Cred că nimeni nu mai poate vorbi în ziua de azi decât de independenţă. Orice discuţie în spaţiul public legată de independenţa magistraţilor nu-şi mai are rostul, acest lucru fiind deja evident. Vedem soluţii ale procurorilor, vedem soluţii ale judecătorilor care sunt cu siguranţă în afara oricărui dubiu că se bazează doar pe lege. Dacă cineva îşi imaginează că procurorii sau judecătorii mai pot fi manipulaţi în ziua de astăzi, se înşală amarnic", a declarat Robert Cazanciuc.

Putin şi Nazarbaev lansează proiectul "EURASIA"

Preşedinţii Rusiei şi Kazahstanului, Vladimir Putin, respectiv Nursultan Nazarbaev au lansat marţi proiectul comun "Eurasia" în cadrul căruia se planifică forări pentru trimiterea unor sonde la mare adâncime pentru prospectarea zăcămintelor de hidrocarburi, relatează Ria Novosti, citată de Agerpres. Cu ajutorul unor chei simbolice, cei doi şefi de stat au lansat acest proiect, care prevede prospectarea zăcămintelor de gaze şi petrol la o adâncime de 7-9 km în zona depresiunii caspice, situată între Rusia şi Kazahstan. În această regiune, 'sunt concentrate circa 80% din resursele de hidrocarburi din Kazahstan', după cum a declarat prim-vicepremierul kazah al energiei, Uzakbai Karabalin.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Susţinerea lui Băsescu pentru candidatura Elenei Udrea, incorectă, indecentă

Susţinerea pe care Traian Băsescu o acordă candidaturii Elenei Udrea este 'total incorectă' şi 'indecentă', afectând demnitatea funcţiei prezidenţiale, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta. "Mi se pare total incorect şi indecent. (...) Reiterez ce le-am spus colegilor mei de partid, dacă ajung preşedintele României, ne vedem în condiţii neoficiale, nu facem şedinţe de PSD la Cotroceni, nu vă afişaţi cu mine în campanie, nu vă puneţi cu mine pe afişe, pentru că eu sunt preşedintele tuturor românilor din momentul în care sunt ales acolo. Ceea ce face preşedintele Băsescu azi, în campania doamnei Udrea, mi se pare incorect, indecent şi mi se pare că, până la urmă, coboară prestanţa funcţiei de preşedinte într-o zonă inacceptabil de joasă", a spus prim-ministrul.

Senatul trimite ziariştii la puşcărie

Un nou atentat la libertatea presei. Senatul a adoptat marţi tacit un amendament, propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, la un articol de lege din cauza căruia ziariştii riscă închisoarea. Este vorba despre modificarea articolul 277 din Codul penal, intitulat "Compromiterea intereselor Justiţiei". Conform luju.ro, amendamentul prevede că "divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină ori să se administreze o probă, de către o persoană care a luat la cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Victimele comunismului vor primi 250 de lei lunar pentru fiecare an de închisoare

Victimele regimului comunist vor primi lunar câte 250 de lei pentru fiecare an de închisoare. Deputaţii au votat o lege care aproape triplează indemnizaţiile acordate deţinuţilor politici. Potrivit unei statistici a Ministerului Muncii, în România sunt peste 50.000 de persoane care ar beneficia de aceste drepturi, dintre care 30.000 sunt soţi sau urmaşi, 20.000 foşti deportaţi, iar 3.000 foşti deţinuţi politici.

NATIONAL

Adrian Nastase, din nou cu un picior in puscarie

Ampla ancheta deschisa la nivel international asupra contractelor incheiate de statul roman cu mari companii in domeniul IT capata conotatii colosale avand in vedere numele grele implicate. In Romania, ministrii care s-au perindat vreme de un deceniu la guvernare, precum si mai multi oameni de afaceri dardaie la propriu dupa ce DNA a redeschis dosarele privind securizarea frontierelor si informatizarea Romaniei. De departe, cel care se teme cel mai mult este Adrian Nastase, abia iesit din inchisoare.Nicolae "Niro" Dumitru, Dorin Cocos, Dinu Pescariu sau Remus Truica sunt alte cateva personaje care, pe langa cei noua ministri implicati in dosarul EADS-Microsoft, intregesc afisul care anunta un megashow marca DNA. Pana la finalizarea dosarului de catre procurori, se poate trage o prima concluzie: contractele pentru licente au fost suplimentate in ani electorali, pe final de mandate.

Metro, Selgros si Mega Image, amendate cu 45 de milioane de euro

Grupurile Metro, Selgros, Mega Image si Interex au intrat in vizorul Consiliului Concurentei, in urma suspiciunii de intelegeri tip cartel. Comerciantii risca amenzi de minimum 2% din cifra lor de afaceri, respectiv de cel putin 45 de milioane de euro . Seful Concurentei nu a precizat in ce mod (sau asupra caror preturi sau vanzari selective de marfuri ) s-au inteles retailerii mentionati, dar cert este ca acestia au incalcat Legea concurentei si sunt pasibili de amenzi de 2 - 4 % din cifra de afaceri.

Vantu vrea sa-l bage in faliment pe Dinescu

Se aude ca Mircea Dinescu s-a pus rau cu Vantu si ca ar urma sa fie nevoit sa umble serios la buzunar. Pana una alta, poetul-portofel ia 150.000 de euro pentru emisiunea "Politica si delicateturi", emisiune cu audienta sub nivelul Dunarii. La Cetate. Se aude ca Sindicatul National Petrom-Energie (care pana in 2011 s-a numit Federatia Sindicatelor Libere Independente "Petrom" si care il avea la varf pe Liviu Luca )- a cerut judecatorilor rezilierea unui contract semnat cu Mircea Dinescu. Motivul ar fi ca renumitul poet nu s-a prea obosit sa indeplineasca cele scrise in acel contract.

PUTEREA

PONTA-NĂSTASE, CUPLUL MICROSOFT

Scandalul Microsoft se extinde cu repeziciune, alimentat de noi nume grele de pe scena şi din culisele politicii: Victor Ponta, Adrian Năstase, Alexandru Bittner, Gheorghe Ştefan "Pinalti", Remus Truică şi mulţi alţii apar în Dosarul licenţelor IT. Potrivit unui martor denunţător, şeful Fujitsu Siemens România ar fi intervenit pe lângă Ponta, la vremea aceea şeful Corpului de Control al premierului Năstase, ca să reintre în cărţi pentru contracte cu statul. Cert este că, ulterior, compania de IT a dotat cu calculatoare, printr-o donaţie, sediul Tineretului Social Democrat (TSD), organizaţie condusă pe atunci de Victor Ponta. Noile dezvăluiri completează schema unei reţele complexe de corupţie, schiţată de numele deja cunoscute ale celor nouă foşti miniştri pentru care procurorii anticorupţie au cerut deja începerea urmăririi penale.

Moldova, spălătoria de bani a oligarhilor lui Putin

Republica Moldova este implicată în cel mai mare scandal privind fraude bancare din fostul spaţiu ex-sovietic. Prin provincia de peste Prut au fost spălaţi bani negri ai oligarhilor ruşi. Băncile "moldoveneşti" în cârdăşie cu cele ruseşti, letone şi europene au rulat miliarde de euro proveniţi din afaceri obscure, trafic de armament, contrabandă, prostituţie, droguri etc. Zeci de bănci, firme şi offshore-uri au fost implicate. Spălătoria moldovenească a înflorit în regimul preşedintelui comunist Vladimir Voronin. Conform investigaţiilor jurnaliştilor ruşi, Mafia "gulerelor albe" din spaţiul ex-sovietic a reuşit să spele, doar în ultimii patru ani, sume uriaşe ale afaceriştilor ruşi pe filiera Rusia - Moldova - Letonia. În afacere au fost implicate zeci de bănci şi firme. Operaţiunile au fost derulate pe teritoriul mai multor ţări, dar principalul păgubit ar fi bugetul de stat al Rusiei. Astfel, în doar câţiva ani, din Rusia au fost scoşi şi spălaţi cel puţin 20 de miliarde de euro.

ROMANIA LIBERA

Rus trimite Corpul de control la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa

Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa va fi verificat de Corpul de control al ministrului Transporturilor Ioan Rus, după ce au apărut informaţii privind managementul defectuos. Potrivit ministrului Ioan Rus, Corpul de Control va verifica cu exactitate ce probleme sunt la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, iar când vor fi strânse toate elementele necesare privind "oportunitatea şi legalitatea a ceea ce se întâmplă acolo" vor fi luate deciziile care se vor impune. Sindicatul Independent din cadrul Aeroportului Internaţional Civil Mihail Kogălniceanu salută decizia ministrului Ioan Rus de a trimite Corpul de Control la aeroport. Sindicaliştii spun că decizia a fost luată ca urmare a sesizărilor Sindicatului Liber şi după ce în presa centrală au apărut informaţii privind "managementul defectuos şi contractele păguboase" încheiate de actualul director general, Cristian Carsium Moldovanu.

Cum şi pentru ce au luat şpaga Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu în dosarul achiziţiei licenţelor Microsoft

Şerban Petru Mihăilescu, potrivit referatului DNA în 2004, l-a determinat pe ministrul Bejenariu Eugen să semneze HG nr. 1473/2003, HG nr. 470/2004 şi Contractul de licenţiere Microsoft în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului. În perioada aprilie - noiembrie 2004, a pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off - shore. Ecaterina Andronescu a procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; a iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; a acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, încheind contractul în condiţii oneroase pentru Minister.

ZIARUL FINANCIAR

Banca Naţională a luat trei măsuri de relaxare politicii monetare dintr-o lovitură

Creşterea economică slabă comparativ cu aşteptările anterioare, nivelul redus al inflaţiei şi menţinerea creditării totale în teritoriul negativ, dar şi decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de politică monetară la un minim istoric de 0,05%, au determinat BNR să continue relaxarea politicii monetare, de această dată printr-un "pachet" de trei măsuri, abordare mai rar practicată. Reducerea dobânzii de politică monetară de la 3,25% la minimul istoric de 3% a fost însoţită de o ajustare a rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei, la 10%, precum şi de o îngustare a coridorului format de facilitatea de credit şi de depozit în jurul dobânzii-cheie (dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la BNR pe termen de o zi).

Miza din spatele celei mai mari "clarificări" sunt companii de 7,5 mld. lei şi ofertele de preluare

Piaţa RASDAQ, pe care acum se tranzacţionează 928 de companii, printre care cele mai mari sunt Unirea Shopping Center, Alba­lact, Argus, Romaero, mai are doar 12 luni de viaţă. În acest interval "rasdacele" trebuie să decidă dacă se transferă la cota bursei, pe sistemul alternativ de tranzacţionare sau devin societăţi închise prin retragerea de la tranzacţionare. Parlamentarii au aprobat ieri proiectul de lege de clarificare a statutului juridic al pieţei RASDAQ iniţiat de un grup de senatori şi deputaţi PSD. Deşi a primit aviz negativ de la Senat şi a avut concurenţă din partea altor două proiecte legislative, unul iniţiat de parlamentari PDL şi celălalt iniţiat de Ministerul Finanţelor cu recomandările ASF, proiectul de lege numărul 385 pe 2013 al parlamentarilor PSD a câştigat ieri în Parlament. "Proiectul de lege a primit aprobarea Parlamentului, urmează promulgarea. Pro­babil că în luna noiembrie va intra în vigoare", a spus Marius Bota, senator PSD şi unul dintre iniţiatorii proiectului.

"Degeaba daţi ajutoare de stat dacă nu avem pe cine recruta"

Companiile din industria serviciilor de externalizare, o piaţă cu un ritm de creştere de 20- 30% în ultimii ani, decid să investească sau să îşi extindă activitatea în România doar dacă au suficient de multă forţă de muncă bine pregătită pe care să o recruteze - aceasta a fost una dintre concluziile evenimentului "Good Services - Great Business", organizat ieri de ZF în parteneriat cu Asociaţia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL) în Bucureşti. "Cu toate discuţiile despre subvenţii, despre bani, industria se uită tot la oameni în primul rând. Despre asta trebuie să vorbim de fapt: câţi oameni bine pregătiţi sunt în Româ­nia gata să facă sarcinile de care are nevoie industria noastră?", a declarat Pawel Panxzyj, managing director al organizaţiei ABSL din Polonia. În opinia sa, autorităţile ar trebui întâi să se intereseze ce vor companiile pentru a-şi extinde businessul şi apoi să se gândească la oferirea de facilităţi precum ajutoare de stat sau subvenţii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb