REVISTA PRESEI 01.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 octombrie 2015

ADEVARUL

Liviu Dragnea, candidat unic la şefia PSD

Liviu Dragnea este singurul candidat al social-democraţilor pentru Congresul PSD din octombrie. Comitetul Executiv Naţional a decis miercuri să nu acorde nicio derogare parlamentarilor Daniel Savu şi Şerban Nicolae pentru a candida, cei doi având dosarele incomplete. "S-a votat respectarea în integralitate a regulamentului. Faptul că nu am reuşit să obţin decât de la organizaţia Prahova o recomandare a dus la eliminarea candidaturii mele. Am înţeles că pentru următorul Congres trebuie să mă pregătesc mai bine. Mă voi pregăti mult mai bine pentru următorul Congres, ştiu ce am de făcut", a spus Daniel Savu, după şedinţ CExN. Deputatul PSD şi-a stabilit repede un alt obiectiv, candidatura pentru funcţia de primar al Ploieştiului CExN al PSD a respins candidaturile parlamentarilor Daniel Savu şi Şerban Nicolae. Cauza acestei decizii a fost reprezentată de faptul că atât Savu, cât şi Nicolae au avut dosarele incomplete, lipsindu-le susţinerea a cel puţin cinci organizaţii.

PSD şi PNL au negociat pe şest pensiile speciale ale parlamentarilor

Parlamentarii PSD şi PNL din Comisia de Statut au convenit, imediat după respingerea moţiunii de cenzură, să scoată de la sertar noua formă a proiectului pensiilor speciale, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. De trei săptămâni proiectul pensiilor speciale se află la Comisia de Statut pentru a da un raport privind cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat - nu 6 luni cum era iniţial - vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi. Potrivit raportului suplimentar întocmit de Comisie marţi, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Vladimir Putin se erijează în liderul lumii libere

Profitând de lipsa de determinare şi unitate a Occidentului în înfrângerea regimului Bashar al-Assad şi a jihadiştilor din Statul Islamic, liderul de la Kremlin a trecut la ofensivă de partea dictatorului sirian pentru a reface influenţa Rusiei în Orientul Mijlociu . Avioane militare ruse au efectuat, ieri, primele raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, aviaţia militară rusă a atacat poziţii teroriste din zona oraşului Homs, în sud-vestul Siriei. Reuters precizează că şi forţele aeriene siriene au atacat regiunea. Potrivit informaţiilor, cel puţin 27 de persoane, printre care şi şase copii, au murit. Khaled Khoja, lider al Coaliţiei naţionale siriene, cu sediul în Turcia, a declarat, citat de Reuters, că loviturile aeriene ruse în Siria au ucis miercuri cel puţin 36 de civili şi au vizat zone unde nu sunt prezenţi combatanţi ai Statului Islamic şi ai Al-Qaida..

Războiul din proximitatea noastră: Cum vor acapara marile reţele de retail comerţul tradiţional

Considerat o afacere a anilor '90, minimarketul pare mai puţin profitabil ca niciodată într-un prezent în care marile reţele de comerţ modern au reuşit să se înfiltreze în perimetrele controlate până acum câţiva ani de comerţul tradiţional. Oficialii Metro au anunţat că în următorii cinci ani intenţionează să crească numărul magazinelor LaDoiPaşi, operate în franciză, de la aproximativ 500, cât sunt acum, la peste 1.500. "Nu suntem foarte prezenţi în Bucureşti, astfel că în următoarele luni vom deschide 3-4 magazine. Ne vom concentra pe principalele oraşe ale ţării, dar şi pe zona rurală", a explicat directorul general al Metro, Gilles Roudy.

Scandalul Volkswagen ieftineşte maşinile second hand din România

Scandalul emisiilor are un efect surprinzător în România: maşinile Volkswagen, Audi, Skoda sau Seat din gama afectată se ieftinesc la mâna a doua. Practic, posesorii acestora sunt obligaţi de circumstanţe să îşi reducă pretenţiile cu 5-10% pentru a putea vinde autoturismele în cauză, arată experţii consultaţi de "Adevărul". Concomitent, vânzările acestor modele sunt estimate să scadă, dar nu foarte puternic. Florin Oprea, expert în cadrul Auto.ro, estimează că scandalul Volkswagen va duce la scăderea vânzărilor de autoturisme la mâna a doua pentru mărcile implicate în manipularea testelor de noxe, dar că pentru români preţul este elementul hotărâtor în cazul unei achiziţii, contând mai puţin grija faţă de mediu.

Cum scapă CFR Călători de concurenţa incomodă a "trenurilor SF" Hyperion: închiriază garniturile de la Softronic

CFR Călători se află în tratative avansate cu compania craioveană Softronic, pentru a închiria cele două automotoare Hyperion care circulă pe rutele Craiova - Constanţa şi Craiova - Braşov, au declarat pentru Ziarul de Investigaţii surse din conducerea operatorului feroviar de stat. "Tranzacţia ar putea avea loc la începutul anului viitor, pentru ca banii să provină din bugetul pe 2016", au precizat sursele, potrivit ziaruldeinvestigatii.ro. Prin închirierea celor două automotoare electrice de către CFR Călători, Softrans iese de pe rutele principale, unde îi aplica o concurenţă directă - şi total incomodă - operatorului feroviar de stat, firma privată rămânând să opereze doar pe secţia Craiova-Motru. Trenurile Hyperion făceau concurenţă garniturilor CFR Călători, atât prin dotările de ultimă generaţie cât şi prin tarifele mai reduse. Dacă la CFR Călători un bilet la tren InterRegio Craiova-Constanţa costă aproximativ 90 de lei (depinde cu cât timp înainte îl achiziţionezi), la Softrans tariful este de numai 70 de lei.

Cum sunt, cu adevărat, românii: nici ardelenii, nici bănăţenii nu sunt "fruncea"

Studiul "Psihologia poporului român", realizat de specialişti din Cluj-Napoca, arată că nu există diferenţe semnificative între Transilvania, Ţara Românească şi Moldova în ceea ce priveşte munca, încrederea în oameni sau mândria naţională. Totuşi, studiul spulberă şi câteva mituri. Transilvănenii (Ardeal, Banat, Crişana, Maramureş - 54%) nu par să considere munca mai importantă decât o fac moldovenii (Bucovina, Moldova - 58%) sau cei din Ţara Românească (Muntenia, Oltenia, Dobrogea - 53%); bucureştenii au chiar o proporţie de 60,8%. Din Transilvania, cei mai harnici oameni ar fi, conform studiului, în zona Maramureşului, unde 69,5% dintre locuitori consideră că munca este importantă. În Moldova, ieşenii stau cel mai bine în ceea ce priveşte viziunea asupra muncii - 69,9%. Din Ţara Românească, în top se află Doborogea (56%), urmată de Munteania (54%) şi Oltenia (49%). Bănăţenii, adică locuitorii din Arad, Caraş Severin şi Timiş, în ciuda a ceea ce se spune despre ei, nu par să fie "fruncea" în ceea ce priveşte munca - doar 35,4% dintre aceştia o consideră importantă.

Marian Oprişan, reales în funcţia de preşedinte al PSD Vrancea

Marian Oprişan a fost reconfirmat, cu unanimitate de voturi, preşedinte al PSD Vrancea în cadrul conferinţei organizaţiei social democrate, informează site-ul cotidianului Monitorul de Vrancea. Plenul Conferinţei a aprobat o rezoluţie prin care PSD Vrancea va susţine candidatura lui Liviu Dragnea la funcţia de preşedinte al PSD. Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a fost mandatat de cei 472 de delegaţi prezenţi în sală să candideze la funcţia de vicepreşedinte al PSD. Marian Oprişan a avut lângă el un scaun ce a rămas gol, iar la finalul lucrărilor a declarat că acel scaun trebuia ocupat de cel mai bun ministru al Transporturilor de până acum şi prietenul vrâncenilor, Miron Mitrea.

BANCHERUL

Mugur Isărescu: urmează încă o perioada bunicica, de peste un an, cu dobânzi scăzute si relaxarea politicii monetare

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, s-a arătat ieri destul de "dovish", in cadrul briefingului de după decizia de a menţine neschimbate dobânda de politica monetara si rezervele minime obligatorii: nu a mai criticat nici politica fiscala prea relaxata, in contextul in care guvernul se pregăteşte de majorări de salarii înaintea alegerilor, nu s-a arătat îngrijorat nici de explozia creditării, cum a făcut-o la începutul lunii august, in comunicatul de presa. Nici inflaţia si nici turbulenţele externe nu sunt ameninţătoare. Dimpotrivă, guvernatorul ne-a asigurat ca ne aşteaptă încă o perioada "bunicica", de peste un an, cu dobânzi scăzute, ceea ce va stimula o creştere si mai mare a creditării, iar politica monetara va fi relaxata si mai mult, prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Mugur Isărescu: "Pentru ca in Europa, nu vedem, la un orizont de 12 luni, o mişcare sensibila a dobânzii in sus, in consecinţa urmează o perioada bunicica, de un an si ceva, cu dobânzi scăzute in Romania, iar probabilitatea ca acest lucru sa se întâmple este foarte mare. Si este bine pentru economie."

In aceasta tara este nevoie de stimularea muncii, nu a consumului, aminteşte guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

"Aşa cum se configurează din ce in ce mai clar dezvoltarea economica a României, in aceasta tara este nevoie de stimularea muncii, a investiţiilor, a productivităţii, mai puţin de stimularea consumului, ca vedem ca el creste vertiginos", a reafirmat ieri guvernatorul Mugur Isărescu, in cadrul briefingului cu presa susţinut după decizia conducerii băncii centrale de a menţine dobânda de referinţa la 1,75% pe an. Isărescu si reprezentanţii BNR au criticat vehement, in aceasta vara, mai multe masuri de reduceri de taxe si impozite impuse de Guvern in noul Cod Fiscal ce urmau sa intre in vigoare din 2016, precum scăderea TVA de la 24% la 19%, reuşind sa-l convingă pe preşedintele Klaus Johannis sa retrimită Codul in Parlament pentru reexaminare si convocarea unei sesiuni speciale pentru modificarea legii. Politicienii au convenit in final o reducere a TVA-ului cu doar patru puncte, la 20%, in loc de cinci, la 19%, cum voiau iniţial, precum si amânarea cu un an, pana in 2017, a altor reduceri sau eliminări de taxe si impozite prevăzute iniţial a intra in vigoare din 2016, precum taxa pe stâlp (construcţii speciale), supra-acciza la carburanţi si impozitul pe dividende.

CURENTUL

Incredibil cum ne ia de proşti UTI în scandalul acoperişului Arenei Naţionale

Duminică acoperişul Arenei Naţionale a cedat sub rafalele de ploaie în timpul unui meci de fotbal. Motivul a fost că gurile de scurgere nu au putut prelua toată apa deşi ploaia nu a fost una foarte puternică. Acuzată că nu şi-a făcut treaba, compania UTI aparţinând fiului fostului general Tiberiu Urdăreanu a dat un comunicat: " Mentionam faptul ca serviciile de proiectare si constructie a Arenei Nationale nu au intrat in niciun moment in sarcina UTI, acestea fiind asigurate de catre Antreprenorul General al constructiei." Acesta este poziţia UTI în anul 2015. Dar să vedem ce spunea compania UTI despre Arena Naţinală, în anul 2011, aşa cum este şi acum postat pe site-ul www.uticfm.ro: "UTI a contribuit la realizarea acestui proiect grandios în calitate de subcontractor al asocierii Max Bögl-Astaldi, antreprenorul general al lucrarii, fiind responsabil de execuţia instalaţiilor electrice interioare şi exterioare ale cladirii, a instalaţiei de drenaj a apei pluviale, a sistemelor de securitate şi supraveghere video, precum şi de proiectarea şi integrarea soluţiilor automatizate de management al cladirii (BMS) şi iluminat (EIB)".

Consul la CapeTown, Andrei Zaharescu lua şpăgi pe chitanţe de mână

Fosta prezentatoare Pro TV Ioana Moldovan Buşcu, soţia lui Doru Buşcu de la Caţavencii, dezvăluie, într-un text publicat pe Facebook, că Andrei Zaharescu, fost prezentator TV şi actual consul al României în Africa de Sud, "lua şpagă la greu" de la invitaţi, în perioada în care a lucrat la PROTV şi prezentau împreună ştirile. Postarea Ioanei Moldovan vine în contextul în care Doina Gradea, fosta asistentă personală a lui Adrian Sârbu, şi Andreea Berecleanu, prezentatoarea Observatorului de la Antena 1, au intrat într-un conflict, după ce prima a susţinut că ştirista şi fostul ei soţ, Andrei Zaharescu, au părăsit postul Pro TV întrucât transformaseră jurnalul de dimineaţă într-un "talcioc personal". De asemenea, fosta prezentatoare Pro TV susţine că Zaharescu nu a fost tras la răspundere pentru faptele sale, ci i-a fost dată o altă funcţie la Petrom. Mai mult decât atât, Moldovan precizează că a fost forţată, împreună cu alţi prezentatori, să semneze un acord ce le interzicea să vorbească despre acest episod, iar în caz contrar urmau să plătească despăgubiri uriaşe.

Epilog - de Tia Şerbănescu

Moţiunea de cenzură a PNL a picat exact unde se anticipa (fără să atingă ţinta), mitingul liberalilor a fost pricăjit în schimb cearta din parlament a fost reuşită. Ponta a scos contractele cu AVAS ale dnei Gorghiu (care nici nu s-a dus la propriul miting ca să nu se ude; idem Blaga) şi l-a avertizat pe Blaga: "cei care m-au scos pe mine din politică vă vor scoate şi pe voi" comparându-l apoi pe Blaga cu propriul câine: "şi eu am acasă un labrador care se visează mereu tigru". Labradorul îşi copiază pesemne stăpânul care chiar se crede tigrul Europei (deşi o ţinută în dungi nu e ceva la care să viseze în momentul de faţă) şi căruia Teodor Atanasiu i-a dat peste lăbuţe: "o să rămâneţi în istoria României ca un obscur om politic contemporan cu Simona Halep". Valabil şi pentru Atanasiu. Locul în fauna României le este însă asigurat. Senatoarea Cristiana Anghel i-a adresat însă cuvinte frumoase dnei Gorghiu: "sunteţi tânără, sunteţi frumoasă, sunteţi deşteaptă; păcat că numai atât". Unii ar spune că-i suficient. Dna Anghel e într-adevăr niţel mai în vârstă. Păcat că numai atât.

EVENIMENTUL ZILEI

DNA a plecat de la Finanţe cu raportul "Loteria" întocmit de Darius Vâlcov

Procurorii DNA au trecut, ieri, pe la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi au ridicat o serie de documente după ce nu au primit răspuns la o cerere privind predarea unor acte. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au cerut de la subordonaţii lui Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor, concluziile Corpului de control al fostului ministru Darius Vâlcov faţă de contractul încheiat de Loteria Naţională cu grupul austriac Novomatic. Cei de la MFP au avut un termen rezonabil să predea respectivul raport, însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel încât s-au trezit la uşă cu anchetatorii care au luat actele şi au plecat. Imediat, ministerul Finanţelor Publice a ţinut să transmită că DNA nu face percheziţii, ci a solicitat unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Română. "Solicitarea a fost făcută în data de 28 septembrie, prin intermediul unei adrese scrise. Precizăm că solicitarea de documente de către DNA este o practică obişnuită şi subliniem că Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate", se arată în precizarea ministerului.

Putin la ONU: Dictatura împotriva islamismului şi migraţiei - de Iulian Chifu

Discursul la ONU al lui Vladimir Putin a fost unul foarte bun. Cu anumite paranteze relevante, el ar fi putut avea altă soartă, dacă era rostit de altcineva, respectiv de un lider responsabil, democrat la el în ţară, care nu ameninţă cu forţa şi nu utilizează armata pentru a anexa teritorii ale vecinilor. Ceea ce are de gând însă să facă este transparent în discursul său de la ONU: susţinerea dictatorilor şi a stabilităţii ca soluţie la "anarhie, dezordine, islamism, radicalizare, terorism". O reţetă pe care a aplicat-o şi acasă, în Rusia. Acolo unde publicul tolerează abuzul, restrângerea drepturilor individuale şi a participării la guvernare, pentru a contempla "grandoarea Rusiei" şi perspectiva de a redeveni superputere şi a conta în lume, deci pentru orgoliu şi ambiţie. Dictatura, ca soluţie la islamism şi migraţie. O nouă ideologie, pe care Rusia o exportă în lume pentru a contracara democraţia şi revoluţiile colorate, "exportul de sistem" al Occidentului care-i ameninţă propriul scaun.

Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: SUA vor renunţa temporar la formarea şi echiparea rebelilor din Siria

Statele Unite ale Americii vor renunţa temporar să-i formeze şi echipeze pe rebelii sirieni moderaţi. În acest timp se vor face revizuiri a acestui program cu rezultate insignifiante, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook. Totodată, armata americană "continuă să recruteze" candidaţi, în perspectiva unei apropiate reluări a operaţiunii, iar programul va continua pentru cei care l-au început deja, potrivit Agerpres. Operaţiunea a fost lansat la începutul anului de Statele Unite şi a avut un buget de 500 de milioane de dolari. Acesta urma să vizeze aproximativ 5.000 de rebeli în fiecare an pentru a înfrânge teroriştii din Statul Islamic, care au ocupat o mare parte din Siria. Momentan, programul a permis antrenarea a două grupuri de 57, respectiv 70 de combatanţi, arată cifrele oferite de Pentagon.

JURNALUL NATIONAL

Afacerea "Refugiatul"

Dacă, în mod oficial, refugiaţii reprezintă o mare problemă pentru statele pe care le tranzitează, în practică, ţările respective învaţă din mers să transforme problema într-o afacere profitabilă. Lecţia pe care mii de oameni care fug de război şi moarte o învaţă lunile acestea este că, indiferent de cultură sau religie, peste tot în lume libertatea e plătită scump. Iar cine nu are bani să plătească, nici măcar nu poate spera că va respira aerul Europei. Potrivit ultimelor date ale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), numărul imigranţilor arabi, africani şi asiatici ajunşi anul acesta în Europa se apropie de o jumătate de milion, ei provenind în special din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan şi numeroase state din Africa, precum Eritreea, Somalia, Sudan, Nigeria. După ce traversează Marea Mediterană cu ambarcaţiuni precare puse la dispoziţie de traficanţi, imigranţii intră în Europa în special prin Grecia şi Italia, iar de acolo de obicei îşi continuă călătoria către vestul Europei, destinaţia lor preferată fiind Germania.

Procurorii DNA pregatesc un dosar impotriva lui Calin Popescu Tariceanu

Luju.ro scrie că, in momentul de fata, procurorii DNA pregatesc un dosar impotriva lui Calin Popescu Tariceanu, dosar care evident se va baza si pe declaratia "martorului amenintat" Gabriel Marin, care este managerul unei firme implicate in suveica financiara "Microsoft". El vorbeste despre perioada Guvernarii Tariceanu, oferindu-le procurorilor informatii detailate, cu nume si date, despre milioane de euro care ar fi fost destinati mituirii prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, actualului ministru de Finante Orlando Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Finantelor in timpul Guvernarii Tariceanu, sau a ministrului Comunicatiilor din timpul acelaiasi guvernari, Karoly Borbely. Este o masura prin care se va incerca reducerea la tacere a actualului presedinte al Senatului, avand in vedere ca Tariceanu este unul dintre putinii politicieni care inca nu si-au pierdut demnitatea si au curajul sa condamne abuzurile din Justitie.

Tăriceanu, reacţie după acuzaţiile aduse de un martor în dosarul Microsoft

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat, miercuri, la acuzaţiile aduse de un martor în dosarul Microsoft. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu vrea să intre în speculaţii, referindu-se la denunţul făcut împotriva lui, în dosarul EADS, de un "martor ameninţat". "Nu vreau să intru în speculaţii. Fiecare este liber să scrie ce vrea. Sigur că are o responsabilitate deontologică pe care unii nu o au. Apar aceste informaţii aşa-zis «pe surse». Nu e prima dată când apar astfel de lucruri, care se dovedesc a fi numai nişte bombe de presă. Hai să fim serioşi acum! Fiecare încearcă să ia distanţă de un astfel de subiect!", a spus co-preşedintele ALDE.

Guvernul a decis reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Guvernul a decis, miercuri, reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), "în scopul consolidării structurii organizatorice şi a optimizării activităţii instituţiei", informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES. Una dintre modificări vizează organizarea şi funcţionarea Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, care "va funcţiona ca organ fiscal cu personalitate juridică şi buget propriu, în subordinea preşedintelui ANAF, măsură recomandată, printre altele, şi de către Fondul Monetar Internaţional, în raportul întocmit în luna august 2015". "Prin ordin al preşedintelui ANAF, vor fi stabilite organizarea şi funcţionarea acestei direcţii şi va fi numit directorul general care va conduce această structură", anunţă Guvernul.

NATIONAL

Certificate de nebuni la DNA!

Groaza de puşcărie a atins asemenea cote printre politicienii si demnitarii care se ştiu in atenţia procurorilor Laurei Codruţa Kovesi, încât mare parte din aceştia au ajuns sa apeleze la soluţii tragi-comice in încercarea disperata de a scapă de "Beciul domnesc". Iar daca unii caută locaţii tot mai exotice pe harta lumii si scot cu sacoşa bani din tara, sperând ca se vor putea ascunde pe acolo, pana ce autorităţile vor uita de ei, se pare ca exista si "clienţi" ai DNA care au decis acum sa facă pe nebunii. La propriu. După cum reiese din informaţiile intrate intre posesia National, intre doua căderi depresive, "ţintele" DNA s-ar fi interesat, discret, la diverse cunoştinţe, despre regimul de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, care este unul cu mult mai lejer chiar si decât cele din spitalele penitenciar.

Masonul Cătălin Tohăneanu, reţeta îmbogăţirii prin faliment

Lansat in afaceri din studenţie, Cătălin Tohăneanu a ajuns sa deţină unul dintre cele mai puternice business-uri in domeniul consumabilelor de birou, firma sa Top Birotica SRL controlând la un moment dat o importanta cota din piaţa. Odată cu venirea banilor, Tohăneanu a urcat rapid si in ierarhia "fraţilor" masoni din Marea Loja Naţionala din Romania, unde deţine acum funcţia de mare secretar. Dincolo însă de "îmbogăţirea spirituala" alături de fraţii masoni, Cătălin Tohăneanu a urmărit însă foarte atent sa îşi protejeze (inclusiv de Fiscul roman) si investiţiile financiare. Încă din 1998, împreuna cu principalul sau asociat, Răzvan Mihalache, dar si cu alţi parteneri, Tohăneanu si-a înfiinţat in Panama firma offshore Office Manufacturing LTD, care si astăzi, după 17 ani, este in funcţiune, cu taxele plătite la zi către statul panamez. Este foarte posibil ca banii datoraţi de Tohăneanu si partenerii săi in Romania sa fi fost transferaţi in firma din Panama.

BNR, banca naţionala a bancherilor

Poziţia conducerii Băncii Naţionale a României in diverse probleme - creditarea in franci elveţieni, legea insolventei persoanelor fizice - a fost divers interpretata si chiar criticata de analişti si jurişti. Exista un curent conform căruia BNR s-ar poziţiona, de fapt, in favoarea băncilor, unul dintre susţinătorii acestei idei fiind si avocatul Gheorghe Piperea. In Romania s-ar impune crearea unei agenţii care sa apere drepturile consumatorilor de produse financiare. Aceasta e părerea avocatului Gheorghe Piperea. Intr-o postare pe Facebook, el a precizat ca, in urma cu patru ani, in SUA, a fost creata o agenţie federala independenta de protecţie a consumatorilor de credite si produse financiare - The Consumer Financial Protection Bureau. Conform unui articol publicat in LA Times, agenţia a reuşit sa oblige băncile si colectorii de creanţe sa restituie consumatorilor doua miliarde de dolari.

PUTEREA

Interimarul Ştefănel Marin promite: Majorarea preţului gigacalorie va fi suportată de Primărie

Consilierii generali liberali îl fac mincinos pe primul-ministru Victor Ponta care a declarat că fuziunea dintre RADET şi ELCEN stă într-o hotărâre de Consiliu General. Ei spun că fuziunea este singura dintre cele două entităţi este singura modalitate de stingere a datoriilor acestora. Ei au afirmat că l-au nominalizat special ca primar general interimar un consilier UNPR, pentru a avea sprijin în arcul guvernamental actual. Primarul general interimar Ştefănel Dan Marin a declarat că Primăria Capitalei are banii necesari pentru a acoperi o creştere a tarifului la gigacalorie cu circa 5%, astfel încât populaţia să nu plătească un preţ majorat. El a ţinut să asigure bucureştenii că nu vor rămâne fără apă caldă şi căldură în această iarnă. În plus, RADET îşi va plăti o parte din datoriile pe care le are la ELCEN, astfel încât şi producătorul de energie termică să îşi poată plăti furnizorii de gaze.

Întâlnirea preferaţilor DNA, la aniversarea Uniunii Armenilor

Premierul Ponta a fost invitat de onoare la aniversarea a 25 de ani de la reînfiinţare a Uniunii Armenilor din România, eveniment care a avut loc miercuri la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti şi al cărei amfitrion a fost Varujan Vosganian, preşedintele organizaţiei. Unul lângă altul, în rândul întâi, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Varujan Vosganian au tot chicotit pe parcursul discursului susţinut de reprezentanta Armeniei, ministru pentru Diaspora, Hranush Hakobian. Pesemne că Ponta le şuşotea glumiţe, pentru că amicii lui râdeau pe înfundate, cu mâna la gură. Varujan Vosganian, în mare formă, îi răspundea, la rându-i, lui Ponta, aplecându-se peste Tăriceanu. Prietenie mare între cei doi posesori de dosare la DNA, mai ales de când Varujan a fost scăpat din mâinile procurorilor de majoritatea condusă de PSD.

ROMANIA LIBERA

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, în grupul codaşilor la învăţătură din Uniunea Europeană

Majoritatea miniştrilor din Guvernul Ponta au studiat la universităţi mai slab cotate decât omologii lor din statele membre al Uniunii Europene, arată o analiză a Rl. Emblematic este cazul lui Eugen Teodorovici, care nu a urmat nici un curs la o universitate din primele 800 la nivel mondial, fiind printre puţinii miniştri de Finanţe din UE aflaţi în această situaţie. Guvernul Ponta a schimbat un număr important de miniştri, iar numirile în funcţii au fost adesea controversate. Spre exemplu, la Ministerul Transporturilor, dar şi la cel al Finanţelor, în trei ani, s-au perindat câte şase titulari. Cum numărul de kilometri de autostradă construiţi în România şi nivelul de trai nu au explodat, suntem îndreptăţiţi să punem sub semnul întrebării competenţa acestor miniştri. În acest context, "România liberă" a realizat o analiză a studiilor şi a cursurilor universitare urmate de miniştrii Cabi­netului Ponta comparându-le cu cele urmate de omologii lor din Uniunea Europeană.

Cum a ratat Iohannis mizele reuniunii ONU

Dacă vrei să fii relevant în politica internaţională, nu poţi participa la o reuniune dedicată egalităţii de gen şi să ratezi summit-ul anti-Statul Islamic, mai ales când Adunarea Generală a ONU din acest an a avut în centru o singură temă: confruntarea pe tema Siriei dintre Statele Unite şi aliaţii occidentali, pe de o parte, şi Rusia şi aliaţii ei de partea cealaltă. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi şi altor agenţii non-guvernamentale care s-au implicat în ajutorarea refugiaţilor, majoritatea refugiaţilor sirieni care vin în Europa nu sunt nici săraci, nici needucaţi. Dimpotrivă, este vorba de oameni din clasa de mijloc, cu educaţie universitară, care şi-au permis să plătească preţurile deloc mici cerute de reţelele de traficanţi. Din Siria au fugit cei care au putut să o facă, în vreme ce cei mai săraci dintre ei au rămas acasă să înfrunte ororile războiului. În pofida acestor fapte, preşedintele Iohannis a preferat să reia în discursul său din faţa Adunării Generale a ONU aceleaşi truisme mestecate politic corect de toţi liderii fără personalitate despre "rădăcinile conflictelor care includ sărăcia, lipsa de speranţă, disperarea (sic!) şi excluziunea socială".

ZIARUL FINANCIAR

Analiză ZF. Cel mai redus nivel din ultimii 10 ani: Încrederea investitorilor străini în economia locală este la cote minime

Investitorii străini au înfiinţat în ultimul an (august 2014-august 2015) mai puţin de 6.100 de companii, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimii zece ani, arată datele de la Registrul Comerţului. Doar în 2010, cel mai negru an al economiei locale, numărul de companii nou-înfiinţate de capitalul străin s-a mai aflat la un nivel comparabil. Fără ca declinul să fie totuşi unul major, lipsa apetitului investiţional al companiilor străine ridică semne de întrebare privind economia locală. De şase ani capitalul străin nu mai sparge bariera de 7.000 de companii noi, în condiţiile în care în 2006-2008 porneau între 13.000 şi aproape 20.000 de firme.

La un an după anunţarea ţintei de către guvern, BNR a pus cruce adoptării euro

"Ţinta 2019 nu mai este fezabilă pen­tru că nu numai că a trecut vremea, dar ar fi trebuit ca de la 1 ianuarie 2016, cel mai târziu în iunie 2016 România să int­re în ERM II", a afirmat ieri guvernatorul Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine acum că adop­tarea monedei euro în 2019 a devenit o ţintă nefezabilă după ce clasa politică şi-a asumat acest angajament în pri­măvara anului 2014, iar oficialii băn­cii centrale nu au contestat atunci acest obiectiv pe care în prezent îl con­si­deră "ambiţios". Astfel, Isărescu con­stată că a trecut vremea, iar România nu a reuşit să realizeze o foaie de parcurs clară. Analiştii spun că vina pentru o po­sibilă amânare a adoptării euro este "a celor care şi-au propus această ţintă". În primăvara anului 2014, ministrul bu­getului de atunci Liviu Voinea, care în prezent ocupă funcţia de viceguvernator al BNR, a anunţat că România îşi asumă anul 2019 ca termen de adoptare a euro.

Bursa de la Bucureşti a avut cea mai bună evoluţie din regiune în ultima lună

Bursa de la Bucureşti a avut cea mai bună evoluţie din regiune în ultima lună, marcând un modest câştig de 0,3% faţă de pierderi şi de 6% marcate de restul burselor din Europa Centrală şi de Est. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, ce include cele mai lichide zece acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală, s-a apreciat cu 0,3% în intervalul 29 august - 29 septembrie. În august, bursa locală a pierdut 8% din valoare, aceasta fiind cea mai slabă lună august din ultimii patru ani. Spre comparaţie, a doua cea mai bună "performanţă" din regiune în septembrie este cea a bursei de la Budapesta, care a scăzut cu 1,8%. A treia clasată este bursa de la Sofia, cu un minus de 2,5%. Bursa poloneză a scăzut cu 4,7% iar cea din Praga are un minus de peste 5%. Evoluţia bursei de la Bucureşti a avut loc însă pe o lichiditate redusă. Exceptând şedinţa de ieri, rulajul mediu zilnic cu acţiuni a fost în luna septembrie de 4,3 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb